10 Yıl İçinde En Çok Popüler Olacak Meslekler

ABD’nin bizdeki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na denk düşen kurumu U.S. Bureau of Labor, senelerdir geleceğin popüler mesleklerini araştırmakla meşgul. Ancak son yıllardaki hızlı teknolojik gelişmeler (3D printing, robotlar, akıllı cihazlar, Uber gibi paylaşım ekonomisi projeleri vs.) sayesinde pek çok fütüristin beklediğinden çok daha farklı mesleklerle karşılaşabiliriz.

Fütürist Graeme Codrington şöyle diyor: “Son 200 yılda iş dünyasında iki büyük değişim yaşadık. Biri tarım sektöründe çalışanların sayısının azalması, diğeri de üretim sektöründe çalışanların azalması. Bugün artık robotlar ve akıllı uygulamalar hizmet sektöründe bile kullanılabiliyor. Yani 10-15 yıl içinde beyaz yakalıların durumunda da ciddi değişimler olacak.”

“Bu da şu anlama geliyor. Bugün popüler olan meslekler, 2025’te demode olabilir. Ancak umutsuzluğa kapılmamak gerekir. Tarih bize miadını dolduran bir sektörün başka bir sektöre dönüştüğünü gösteriyor. Yani sürekli bir devinim hali var. Bugün gözde olan mesleklere yarın ihtiyaç kalmayacak, ancak bu mesleklere sahip kişilerin yönelebileceği farklı sektörler doğacak.”

Peki 2025’te popüler olacağı düşünülen bu meslekler neler? Şimdi bu mesleklere göz atalım.

 

Geleceğin Popüler Meslekleri:

3D Baskı Tasarım Uzmanı

3D baskı makineleri gittikçe yaygınlık kazanıyor. Ancak şu anda tüketici düzeyinde bu aletlere erişim ve merak kısıtlı düzeyde. Ancak önümüzdeki 10 yıl içinde 3D baskı konusunda toplumun pek çok kısmı daha aşina olacak ve 3D baskı daha çok kullanılır hale gelecek ve bu konuya hakim kişilere olan talep artacak. Yani 3D baskı ve tasarım konusunda kendinizi geliştirmeniz gelecek açısından faydalı olabilir.

Teknoloji uzmanı John Danaher konu hakkında şöyle diyor: “Bu kişilerin çok iyi kazançlar sağlayacakları konusunda kesin bir şey konuşamam. Ancak bugün nasıl şirketler özel tasarımcılar işe alıyorsa gelecekte de 3D baskı konusuna özel bir pozisyon oluşacak.”

Mutlaka okuyun: 3d Yazıcılarla İlgili İnovatif İş Fikirleri

 

Sanal Gerçeklik Tasarımcısı

Nesnelerin İnterneti (Internet of Things) ile birlikte sanal gerçeklik artık evlerimize kadar girmiş durumda. Gelecekte ofiste çalışmanın demode kalacağı söylenebilir, zira oturduğunuz yerden sanal bir şekilde arkadaşlarınızla buluşup iletişim kurabilir hale geleceksiniz. Keza 108 ekrana bağlı PlayStation4’ün de modası geçecek, çünkü artık ekrana bakmak yerine oyun dünyasının içine dahil olacaksınız. Buna benzer daha pek çok öngörü, sanal gerçeklik tecrübelerine büyük bir talep olacağı anlamına geliyor.

Cadrington konuyla alakalı şöyle diyor: “2025’te Oculus Rift ya da MS HoloLens’ten çok daha gelişmiş sanal gerçeklik sistemleri kullanacağız. Bu nedenle bizim için sanal gerçeklik tecrübeleri tasarlayacak tasarımcılara ihtiyacımız olacak. Yani Her filmindeki gibi bizle konuşacak ve hatta flört edecek bir işletim sistemi yakın gelecekte hayal olmaktan çıkacak.

John Danaher de artan sanal gerçeklik yazılım ve donanımlarıyla birlikte sanal gerçeklik alanında özel tecrübeler yaratacak tasarımcılara ihtiyaç olacağına inanıyor. “Sanal gerçeklik, yaratıcı insanların kendilerini ifade etmeleri için yepyeni bir mecra sunacak. Sinemacılar, ressamlar, grafik tasarımcılar ve diğer sanatçılar için yeni bir dünya demek bu.”

Mutlaka okuyun: Sanal Gerçeklik Ekonomiyi Canlandırabilir mi?

 

Nöroteknoloji Teknisyeni

Bilim kurgu gibi gelebilir kulağa, ancak nöroteknoloji alanındaki gelişmelerin önümüzde 10 yılda çok büyük bir patlama yapması bekleniyor. Luke Skywalker’ın robotik eli, dijital telepati, zihinden geçenleri direkt bilgisayara aktarma gibi durumlar yakın gelecekte hayal olmaktan çıkacak. Bu da nöroteknoloji alanında önemli bir personel ihtiyacını beraberinde getirecek.

Codrington şöyle diyor: “Beyin hakkındaki bilimsel gelişmeler, diğer tüm bilimsel gelişmelerden daha hızlı cereyan ediyor. 2025’te insan ve hayvan beynini bugün olduğundan çok daha detaylı anlayabileceğiz. Beyin ameliyatı, implant, MRI teknolojileri, nöro robot gibi alanlarda büyük bir insan kaynağına ihtiyaç duyulacak.

 

Akıllı Ev Ustası

Codrington’a göre Nesnelerin İnterneti 2020 yılında 19 trilyonluk bir piyasa hacmine ulaşacak. Bu da hem mühendisler hem de ustalar için yeni işler doğuracak. Özellikle akıllı ev montajcıları için büyük bir iş alanı doğacak.

“Cephe kaplama, doğalgaz, fayans, cam balkon montaj ve klima ustaları senelerdir insanlara evlerini geliştirmeleri konusunda yardım ediyor. Ancak yakın gelecekte Nesnelerin İnterneti sayesinde artık akıllı ev ustalarına da ihtiyaç olacak.

Mutlaka okuyun: Nesnelerin İnternetiyle İlgili İş Fikirleri

 

Uzaktan Sağlık Hizmeti Uzmanı

2025’te doktorların ve diğer sağlık personellerinin illa hastanede çalışmalarına gerek kalmayacak. Artık uzaktan, dijital ortamdan hizmet veren doktorlar ve sağlık personelleri göreceğiz.

“Günümüzde de gördüğümüz uzaktan sağlık hizmetlerini ilerleyen yıllarda daha sık göreceğiz. Hastaların sağlık durumlarını takip eden teknolojilerde, hastalık teşhis sistemlerinde büyük ilerlemeler olacak ve doktorlar hastalarla sanal bir ortam üzerinden iletişim kurabilecek.”

Codrington ayrıca 2025 yılında en iyi maaşı Apple çalışanlarının alacağını ifade ediyor. “iOS 8 ile birlikte gelen Health uygulaması ve Apple Watch sayesinde Apple ilerleyen senelerde büyük ihtimalle çok daha güçlenecek ve dünyanın en büyük uzaktan ve önleyici sağlık hizmeti şirketi olacak.”

Mutlaka okuyun: Sağlık Sektörünün Geleceği Nasıl Olacak?

 

Kişisel Gelişim ve Marka Uzmanı

“Bugün tam zamanlı çalışan kişilerin %25’i 10 yıl içinde talep üzerine çalışır hale gelecek. Yani bu kişiler tam zamanlı çalışmayacak. Bu kişilere ihtiyaç halinde başvurulacak. Bu da bir personeli 12 ay çalıştırmak yerine kısa sözleşmelerle örneğin yılda 2 aylığına çalıştırmak anlamına gelir. Gelecekte hemen her iş dijital ortamda yapılabilir hale geleceği için şirketler tam zamanlı personel çalıştırmak yerine işlerini freelance çalışan kişilere yaptıracaklar. ” diyor Codrington.

Bu tahmine göre insanlar kendilerini bir marka gibi pazarlamak ve rekabet ortamında öne çıkmak isteyecekler. Bunun için de “kişisel markalaşma, kişisel pazarlama, promosyon, kişisel gelişim” gibi alanlarda eğitim verebilecek uzmanlara talep artacak.

 

Yaşlı Bakıcısı

Cadrington’a göre ortalama yaşam süresinin artması ilerleyen yıllarda yaşlı bakıcılığı mesleğini önemli bir hale getirecek.

“Günümüzde ortalama yaşam süresi yılda 72 gün artıyor. 80 yaşını geçen kişilerin yarısı hayatta. Sosyal devletlerin çoğunda devletler bu insanlara kişisel bakım hizmeti sunacak. Bu nedenle bakıcılığa olan rağbet önümüzdeki 10-15 yıl içerisinde daha da artacak. Ayrıca 2025 yılında fiziksel bakımın yanına psikolojik desteğin de ekleneceğini söyleyebiliriz.”

 

Cenaze Organizatörü

2100 yılında dünya nüfusunun 7 milyardan 11 milyara çıkması planlanıyor. Üstelik ortalama yaşam süresinin de artmasıyla birlikte ilerleyen yıllarda dünya nüfusunda yaşlıların oranı artacak.

Fütürist Joe Tankersley bu nedenle cenaze organizasyonu ve ölümle alakalı işlerin artış göstereceğini düşünüyor.

“Yaşlı oranı arttıkça bu kişiler hayatlarının son dönemlerini tekrar şekillendirmek isteyeceklerdir. Bu nedenle bu yüzyıl içinde cenaze organizatörlüğü, düğün organizatörlüğünden daha önemli hale gelebilir. Ayrıca ötenazinin de tekrar gündeme gelmesi söz konusu olabilir.”

 

Kent Çiftçisi

Kentsel nüfusun kırsal nüfustan daha da büyük bir hal alması ve çevre sorunlarına karşı olan duyarlılığın artmasıyla birlikte kentlerde tarım yapan kişilerin sayısında artış olması bekleniyor.

Joe Tankersley konu hakkında şöyle diyor: “Şehirlerdeki butik çiftçilerin sayısı gittikçe artacak ve bu çiftçiler besin tedariğinde önemli rol oynayacaklar. Ayrıca şirketler, üniversiteler ve konunun uzmanları amatör kent çiftçilerine konu hakkında eğitim verecekler.”

Mutlaka okuyun: Kentsel Tarım Gelecek Vadediyor!

 

Freelance Öğretim Görevlisi

Tankersley, 2025 yılında üniversite hocalığının “freelance” bir hal alacağına inanıyor.

“Online dersler ve üniversiteye alternatif oluşturacak kadar donanımlı kurslar gelecekte çok daha yaygınlık kazanacak. Bu da serbest çalışan öğretim görevlilerine ihtiyaç duyulacağı anlamına gelir. Yani 2025 yılında yapmanız gereken şey online bir müfredat ve pazarlama planı olacak. Yani bir profesör kendi mini online üniversitesini kurabilecek.”

 

İlginizi çekebilir

Geleceğin Meslekleri
Günümüzdeki Robotik İnovasyonlar
Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir