2016 Yılının En İyi İş Fikirleri

2017 yılında girişimcilere ilham kaynağı olacak 10 yeni iş fikrini sizler için derledik. Dünyanın çeşitli ülkeleri baz alınarak seçilen bu iş fırsatlarından yeni yılda bizi nelerin beklediğine ilişkin önemli birçok öngörü çıkarabilirsiniz.

Umarız bu girişim fikirlerini siz de en az bizim kadar etkileyici bulursunuz ve işte sizler için seçtimiğiz 2016’nın en iyi iş fikirleri:

 

1. Büyük veri sayesinde mahkeme kararlarını koruma altına alan yazılımlar

hukuk-burosu

Yapay zeka ile yakından ilişkisi bulunan büyük verinin 2017 yılında da verimlilik ve işgücü piyasası üzerinde güçlü etkilerinin olması bekleniyor. Bu noktada harika bir inovasyon olarak karşımıza çıkan Predictice, geçmiş mahkeme kararlarına dayanarak avukatlara ticari ve sosyal anlaşmazlıkların olası sonuçları hakkında yararlı veriler ve istatistikler sağlıyor. Bir başka girişim şirketi ise Amerika menşeli bir girişim şirketi. Legalist isimli bu şirket ticari davaları inceleyen bir algoritma kullanıyor ve başarı potansiyeli bulunanları finanse ediyor.

 

2. Sürücüsüz araçlarla ilgili fırsatlar

surucusuz-araba-sigorta

Dünya yavaş yavaş tam otomasyon dönemine girdiği için 2017 yılı sürücüsüz araç teknolojisinde de yepyeni ilerlemelere sahne olacağa benziyor. Aynı zamanda bu ilerlemeler beraberinde bir dizi soru ve fırsatı da getirecek. Örneğin, geçen yıl Belçika’da sürücüsüz bir servis otobüsünün mobil ofis alanına dönüştürüldüğünü görmüştük.

Sürücüsüz araç teknolojisi aşama kaydettikçe, süre giden verimlilik ve eğlence trendine uyum sağlamak için sürücüsüz araçların da iç kısmının gittikçe daha fazla benzer şekillerde tasarlanması bekleniyor.

Öbür taraftan, kaçınılmaz olarak etik ve gizlilikle ilgili cevaplanması beklenen bir dizi soruyla da karşılaşacağız. Bu kapsamda, bunları birer fırsata dönüştüren Adrian FLux isimli bir şirket otomatik park etme ve internet tabanlı sistemlerin hacklenmesi gibi sürücüsüz araçlara ait çeşitli özellikler ve riskler için araç sahiplerine sigorta hizmeti sunuyor.

 

3. Kullanıcısını uyandırarak daha iyi uyumaya alıştıran akıllı yüzük

akilli-yuzuk

Beklentiler 2017’nin giyilebilir akıllı nesnelerin insanların sağlık verilerini izlemenin ötesinde başka şeyler için de kullanıldığı bir yıl olacağı yönünde. Bu teknoloji ilerledikçe, giyilebilir nesneler de aktif olarak ve oldukça somut yöntemlerle, kullanıcılarının daha iyi alışkanlıklar edinmesine yardımcı olacak. Örneğin, Thim isimli akıllı yüzük kendisini giyen kişiyi belli aralıklara uyandırarak onun daha iyi bir uyku alışkanlığı kazanmasını destekliyor. Cihaz büyük oranda, katılımcıların kişilerin ilk bir saati boyunca belli aralıklara uyandırılmasının uyku kalitesini iyileştirdiğini ve sonraki akşamlarda uyku sürekliliğini sağladığını gösteren akademik bir çalışmaya dayanıyor.

Mutlaka okuyun: Giyilebilir Teknoloji Sektöründeki İş Fikirleri


4. Japonya’da kreatif direktör olarak atanan yapay zeka

japonya

Otomasyon 2017 yılında emek gücü üzerinde çok daha büyük etkiler doğuracak. Mekanik sistemlerin el emeğine olan derin etkisine benzer olarak şimdi de “beyaz yaka” çalışanlar yapay zeka teknolojisi tarafından tehdit ediliyor. Örneğin, Japonya’daki McCann isimli bir ajans şimdilerde kreatif direktör pozisyonunda gerçek bir çalışan yerine AI-CD β isimli bir yapay zekadan yararlanıyor. 2016 yılının tanık olduğu gelişmelerin arasında Ermenistan’da salgın hastalıkları önceden tahmin eden ve kendi içerisinde sürekli gelişen Lifos isimli bir yapay zeka ile Çin’de hastalıkların teşhisinde kullanılan, yine yapay zeka teknolojine dayalı bir “chatbot” bulunuyor. Görünen o ki, 2017 yılında da yapay zeka alanında yeni inovasyonlara merhaba diyeceğiz.

Mutlaka okuyun: Günümüzdeki Robotik İnovasyonlar


5. Beğenilme oranına dönüşen çevrimiçi oylamalar

online-oylama

Deemly isimli uygulama birebir çevrimiçi hesaplarına dayalı olarak kullanıcılarına herkesin görebileceği “güvenilir” oylar veriyor. 2016 yılı Mart ayında Çin’de vatandaşların kendileri ile ilgili toplanan verilere göre cezalandırılması ya da ödüllendirilmesini içeren “Citizen Score(Vatandaşlık Notu)” isimli girişim hakkında bir haber yayınlamıştık.

Aslında bu uygulamanın bir örneği Haziran ayında, bir çöpçatanlık sitesi çevrimiçi alışveriş alışkanlıkları ile ilgili toplanan verilere dayalı olarak kullanıcılarının “sosyal güvenilirlik” skorunu belirlemeye başladığında hayata geçirilmiş oldu. Bu site sayesinde insanlar potansiyel partnerlerini onlarla ilgili verilere dayanarak seçebiliyor. Bu konuyla ilgili daha fazla şey öğrenmek istiyorsanız Black Mirror isimli dizinin üçüncü sezon birinci bölümünü izlemenizi tavsiye ederiz.

Fakat şunu unutmamak gerekiyor ki, Deemly’nin sahip olduğu yaklaşım bünyesinde başka güzel fırsatları da barındırıyor. Örneğin, böyle bir uygulama ile banka hesabı bulunmayan insanların güvenilirlik skorlarını belirleyerek kredi almalarına yardımcı olmak bu fırsatların arasında yer alıyor.

 

6. Drone pilotluğu eğitimi verilen engelli insanlar

engelliler-icin-drone

Önümüzdeki yıl boyunca drone teknolojisi dünyayı daha iyi bir yer haline getirmeyi amaçlayarak yepyeni inovasyonların devreye alınması bekleniyor.

Geçtiğimiz yıl okuyucularımıza tanıttığımız girişimlerin arasında yer alan HandiDrone isimli şirket sayesinde engelli ya da hareket etme güçlüğü yaşayan kişiler modifiye edilmiş özel dronları nasıl uçuracaklarını öğrenebiliyor. Program temelde iki şeyi amaçlıyor: Biri bu kişilerin doğrudan kendilerinin sorumluluğunda olan dronlar sayesinde bedenlerinin sınırlarını aşmalarını ve bunun huzur dolu bir deneyime dönüştürülmesini sağlamakken, diğeri bedensel engelleriyle uyum içerisinde kalmalarını sağlayarak onlar için potansiyel dron pilotluğu fırsatlarını yaratmak.

Ayrıca yakın zamanda İngiltere’de tanık olduğumuz bir uygulama bu başlık altındaki iş fırsatları için harika ipuçları sunan inovasyonlardan biri: Beslenme gereksinimlerine göre bölgelere gıda takviyesi yapan Pouncer isimli iyiliksever drone.

Mutlaka okuyun: Drone Sektörü İş Fikirleri

 

7. Yeşil Enerjinin Hizmetine Sunulan “Blockchain” Teknolojisi

Power-Ledger-blockchain

Blockchain teknolojisinin sahip olduğu potansiyeli henüz derinlemesine keşfedememiş olsak da, yeni yılda Blockchain tabanlı birçok inovatif uygulama ile tanışmayı bekliyoruz. Bu kapsamda 2016 yılının öne çıkanlarından biri de Power Ledger isimli Avustralyalı bir şirketti. Şirket bu teknolojiyi kullanarak birebir yenilenebilir enerji pazarını desteklemeye çalışıyor. Bir diğeri ise merkezi olmayan, siber izleme stratejisinden çok daha güvenli bir bulut depolama platformu Storj’du. Bu teknoloji öylesine çok yönlü ki önümüzdeki yıl sayısız sektörde farklı uygulamalarını görebiliriz, özellikle de artık “ara eleman”lara ihtiyaç duyulmayan sektörlerde.

 

8. Geleneksel medya kanallarının yerine geçmesi muhtemel olan sanal gerçeklik uygulamaları

sanal-gerceklik-haber

Medyanın geleceği hala belirsiz ve özellikle basılı mecralardaki medya içeriklerinin paraya dönüştürülmesi konusunda en iyi olarak bilinen stratejilerle ilgili şimdiden pek çok sorgulama gündeme geldi. Bu kapsamda, Emblematic isimli uygulama bu tür tüketilebilir haber içeriklerini sanal gerçeklik teknolojisi ile yaratılan simülasyonların içerisine yerleştirerek gelecekteki olası fırsatlar için farklı bir bakış açısı yaratıyor. Öyle görünüyor ki, bu uygulama izleyicilerin içeriklerle etkili şekilde empati kurmalarını sağlayabilir, haberler karşısındaki tüketim alışkanlıklarımızı ve reaksiyon biçimlerimizi derin bir şekilde değiştirebilir.

Mutlaka okuyun: Sanal Gerçeklik Sektörü İş Fikirleri

 

9. Bulundukları bölgelerde sivrisineklerle savaşan, enerji tasarruflu sokak lambaları

Aynı Zamanda Sivrisinek Tuzağı olan Enerji Tasarruflu Sokak Lambaları

Bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemek adına Malaya Üniversitesi profesörleri enerjisini rüzgâr ve güneş ışınlarından alan, etrafına “insan” kokusu yayarak sivrisinekleri kendine çeken ve ölmelerini sağlayan akıllı sokak lambaları yarattı. Akıllı şehirler 2017 yılında büyük veriden çok daha fazla önem kazanacak.

 

10. Mağazalarda çevrimiçi alışveriş deneyimi

amazon-go

Yaklaşık bir ay önce Amazon’un alışveriş yapan kişilerin otomatik olarak ödeme yaparak alışverişlerini tamamlamalarına izin veren yeni fiziksel mağazası Amazon Go ile ilgili internette birçok haberi okuma fırsatı bulduk. 2017 başlarında açılması planlanan bu mağaza fiziksel perakende alanları için yıkıcı bir etki yaratacağa benziyor. Bunun yanında 2016 yılı robotik mağaza asistanlarına ve müşterilerin mağazalarda fiziksel ürünleri aramasına yardımcı olan tarayıcılara da tanıklık etti. Aynı şekilde 2017 yılında da fiziksel perakende mağazalarında yaratılan çevrimiçi alışveriş deneyiminin birçok avantajına tanık olacağız.

Merve Tulum

Yazar : Merve Tulum

ODTÜ " Endüstri Mühendisliği " bölümünden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. İş hayatına hızlı bir giriş yapıp inovasyon sorumlusu, sistem ve iş analisti gibi birçok pozisyonda görev aldı. Fibabanka, Yemeksepeti ve Yapı Kredi çalışmış olduğu şirketlerden sadece birkaçı. Sizler için iş hayatında edindiği tecrübeleri sizlere aktarıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir