3 Boyutlu Baskı Makinesiyle Medikal Hizmet

Haiti dünyanın en fakir ülkelerinden biri. Ve bir kişinin günlük çalışma ücreti 2 dolar civarında. Bu şartların üzerine bir de depremin olması işlerin daha da kötü gitmesine sebep oldu. Bu yüzden halkın ihtiyaçlarını karşılamak adına birçok sosyal girişim projesi de hayata geçirilmekte. Bu sosyal girişimlerin en güzel örneği ise İLab Haiti isimli topluluğun imzasını taşıyor. iLab Haiti, 2010 depreminin yıkıcı etkilerinden toparlanmaya çalışan ülkelerde,  sağlık koruma hizmeti verenler ve toplum projeleriyle uğraşanlara, talebe göre kaynaklar yaratmak için üç boyutlu baskı makinesi kullanıyor.

Haiti’yi 4 yıl önce vuran büyük deprem, zaten yoksullukla mücadele eden ülke için oldukça kötü oldu ve o kadar üzücü ki bu konuda söylenebilecek hiçbir şey yok. Toplum için elzem olan kaynaklar bu tarz bölgelerde çoğunlukla kıt ya da hiç yok, özellikle de konu sağlık olduğunda. Şimdi ise iLab olarak adlandırılan yeni projeyle, 3D baskı kullanarak ülkenin acil ihtiyaçlarına çözüm sağlamayı umuyorlar. Sosyal proje bünyesinde, yerel halka 3 boyutlu nesnelerin nasıl modelleneceğini ve ayrıca makinelerin tamir – bakımlarının nasıl olacağını öğretmeyi umuyorlar. ABD menşeli toplum tasarım grubu KIDMob ile birlikte çalışan iLab, halihazırda Haiti Communitere dışında, Port-au-Prince’de işlemleri yürütüyor ve ilk ürünleri, tek kullanımlık göbek kordonu klempi gibi oldukça basit bir ürün. NPR ile yapılan röportajda, projenin yetkililerinden Ashley Dara şöyle diyor : “Bu eşyalar hastanelerin aşırı kapasite ile çalıştığı zamanlarda bulunmuyor ve onun yerine cerrahi eldivenler kullanılıyor ki bu da hemşirelerin bebekleri gerekli koruma olmadan teslim etmesine neden oluyor. iLab’in 3 boyutlu baskı makinesi sayesinde bu nesneler ihtiyaca göre hızlıca tasarlanabiliyor.”

iLab, bu projeyi başka ülkelerde de hayata geçirmenin yanında ortaklıklar kurmanın yollarını arıyor. Böylece, o ülkelerdeki eğitim ve kaynaklardan da faydalanılabilir. Sizce,3D baskının acil durumlarda erişilebilir olabilmesi için başka hangi yollar geliştirilebilir?

Dünyanın dört bir yanından sosyal girişimcilik projelerini ve insan hayatına hizmet eden yaratıcı çözümleri araştırmaya devam edeceğiz.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir