8 Adet İnovatif İş Fikri

Sizler için dünyanın dört bir tarafından en yenilikçi iş fikirlerini ve inovasyon ürünlerini araştırmaya devam ediyoruz. Bu yazımızda kitlesel fonlama yoluyla büyük başarılara imza atmış 8 iş fikrinden bahsedeceğiz sizlere:

 

İnovatif İş Fikri 1: Bisikletinizi elektrikli bisiklete dönüştüren aparat

UrbanX firması kurucusu Eric Chow ürünü hakkında şöyle diyor: “Elektrikli bisiklet işindeyken “Neden herkesin kolayca monte edebileceği, bütçelerine katkı sağlayacak, doğal kaynakların korunmasına yardımcı olacak ve herkese kendi zevkine göre elektrikli bisikletini dizayn etme şansı verecek bir ürün yapmayayım?” diye düşündüm ve sonrasında tüm bisikletleri saniyeler içinde elektrikli bisiklete dönüştürebilen UrbanX fikrini buldum. ”

UrbanX, üretici firmanın verdiği bilgilere göre 350 Watt enerji üreterek saatte 32 kilometre hıza ulaşabiliyor ve yaklaşık 48 kilometre menzile sahip. Tüm bu özellikler sadece 6,8 kilogramlık bir kutunun içerisinde geliyor. En etkileyici kısmı ise üretici firmanın bu ürünün montajının sadece 60 saniye yani bir dakika sürdüğünü iddia etmesi. Chow, ilk günden bu yana basitliğin dizaynlarında kilit noktada olduğunu ifade ediyor.

Öncelikle bisikletinizin tekerleğini sökmeniz gerekiyor. Daha sonra sırasıyla UrbanX’i yerleştirip klape gidona sabitleniyor ve tekerlekle klape arasındaki bağ tekrar bağlanıyor. Başka bir deyişle, 60 saniyede takılabileceğini düşünmek biraz iyimser bir yaklaşım. Fakat her şeye rağmen kısa sürede kullanıma hazır hale gelebilecek bir ürün. Cihaz tam olarak monte edildiğinde bisiklet üç farklı modda çalışabilir hale geliyor: Elektrikli, elektrik-pedal hibrit ve klasik bisiklet. UrbanX’in akıllı telefon uygulaması da size, mesafe, hız ve pil ömrü gibi bilgileri sunuyor.

 

İnovatif İş Fikri 2: İnternet Bağlantılı Plotter (Çizici)

Plotterlar (İki boyutlu çizim yapan robotik kollar vb.) pek de yeni bir icat sayılmaz. Onlarca yıldır varlıklarını sürdüren plotterların çeşitli şekil, boyut ve özelliklere sahip modelleri bulunurken yeni bir plotter tanıtımı heyecan verici olmaktan oldukça uzak kalıyor. Fakat Joto farklı. Zira onu diğerlerinden ayrı bir noktaya koyan şık birkaç numarası var.

Öncelikle minimalist tasarımıyla dikkat çeken Joto, aynı zamanda tablo gibi duvara asılmaya uygun şekilde dizayn edildi. Diğer bir özelliği ise İnternete bağlı çalışıp akıllı telefon uygulaması sayesinde uzaktan kontrol edilebilmesi. Bu özelliği sayesinde her gün yeni bir tablo gibi ya da faydalı bir yol olarak mesajlaşmak için kullanılabilir. Joto İnternet bağlı olduğu için, aileniz ya da arkadaşlarınız dünyanın her yerinden çizimlerini, dizaynlarını ya da mesajlarını gönderebilirler.

 

İnovatif İş Fikri 3: Manyetik Yükseltme Platformu

Şimdiye kadar birçok yükseltme platformu ve benzeri cihazla karşılaştık fakat çoğu sadece tek bir nesneyi kaldıracak şekilde dizayn edilmişti. Levitating Dizayn Laboratuvarları taradından üretilen bu ürün ise istediğiniz herhangi bir eşyanın havada süzülmesine olanak sağlıyor. Elektromanyetik süspansiyon teknolojisini kullanan Levitating X, 3D yazıcıdan çıkarılmış dekoratif parçalardan bardaklar, saksılardan saat ya da ziynet eşyalarına kadar birçok eşyayı havada sergileyebilmenize olanak veriyor.

İki farklı modelle üretilen cihazın daha büyük olanı kablosuz ve şarj edilebilen bataryaya sahipken küçük olan model daha ince ve enerji kablosu ile çalışıyor. Kurulumu oldukça kolay olan cihaza istediğiniz eşyayı yerleştirip hafifçe dokunarak dönmesini sağlayabilirsiniz.

 

İnovatif İş Fikri 4: Lego Uyumlu Yapıştırıcı

Yapıştırıcı bant ile lego çiftleşseydi ortaya muhtemelen Numino Loops çıkardı. Yasal sebeplerden ötürü ismini kullanamasalar da bu ürüne kısaca Lego bant diyebiliriz. Ürün tam olarak göründüğü gibi; üzerinde Lego, Mega Bloks, Kreo gibi oyuncaklara uygun çıkıntıları olan tek taraflı yapışkan. Numino Loops sayesinde legolarınızı istediğiniz her yere yapıştırabiliyorsunuz.

Bu ürün için başlatılan kampanya olağanüstü bir başarı yakaladı. Yaratıcıları tarafından masraflar için belirlenen 8 bin dolarlık hedef kısa sürede aşılarak 30 bin üzerindeki bağışçı sayesinde 1,6 milyon dolar gibi bir miktar toplandı. Kampanyanın sayfasında ürünün bu Temmuz ayında piyasaya çıkarılacağı belirtilse de bu süre uzayabilir. Zira beklenenden fazla bağış toplayan projelerin gecikmesi sık rastlanan bir durum. Bu yüzden birkaç aylık erteleme sürpriz olmayacaktır.

 

İnovatif İş Fikri 5: Kaset Şeklinde Sehpa


Dev bir kaset şeklinde sehpanız olsun ister misiniz? Hayır mı? Taybles’ın bu retro sehpalarını gördüğünüzde belki fikriniz değişir. Türünün ilk örneği olan Kaset Sehpa ya da diğer adıyla “A-Yüzü” 1700 ile 2300 dolar arasında fiyatlara alıcı buldu. Yeni nesil kaset sehpa olan “B-Yüzü” ise sadece 250 dolarlık fiyat etiketiyle piyasaya çıkıyor. İlk modelin çıkmasının ardından tutumlu alıcılar, daha uygun fiyatlı bir model talep ettiler. Firma da bu talebe karşılık verdi ve Kickstarter’da uygun fiyatlı model için kampanya başlattı.

Sehpaların fikir babaları iki model arasındaki farkı, başyapıt olan bir tablo ile aynı tablonun taklitleri arasındaki farka benzeterek anlatıyor. İki sehpa da normal bir kasetin 10,5’e 1 oranında büyütülmüş hali. A-Yüzü tamamen elde üretilip çeşitli özelleştirmeler ve LED ışıklandırma gibi opsiyonlarla üretilirken, B-Yüzü daha az özelliğe sahip olarak toplu olarak üretildi. Fakat iki üründe de yazılabilir üst alan ve saklama gözleri mevcut.

 

İnovatif İş Fikri 6: Elektrikli Kaykay

Son birkaç yılda pillerin ömürleri ve enerjilerinin artmasının yanı sıra elektrik motorlar da daha küçük ve güçlü hale geldi. Birçok teknolojik ürünün hem küçülüp hem de güçlendiği düşünülürse bu pek de devrim niteliğinde bir ilerleme sayılmaz. Fakat tam bu noktada, bahsettiğimiz iki gelişme bir araya gelerek kişisel ulaşım cihazlarında rönensansı başlattı. Günümüzde hiç olmadığı kadar fazla küçük, tekerlekli ürün piyasaya çıkıyor. Elektrikli scooter, jiroskopik olarak stabilize edilmiş bisikletler ve motorlu patenler bunlara sadece birkaç örnek. Şimdiyse, Carvon şirketi iki yeni ürünle karşımızda.

“Evo” adı verilen ürün, tekerleklerin arkasına konuşlandırılmış iki adet V3 motorla çalışan bir kaykay. Kaykay saatte yaklaşık 48 kilometre hıza ulaşabilirken 22 kilometrelik de menzile sahip. Üst modeli olan Revo ise bir adım daha ileri gidiyor. Yine iki adet V3 motora sahip olan Revo, arkada da bir adet X motor bulunduruyor ve 3000 watt enerji üretiyor. Yokuş da çıkabilen Revo saatte yaklaşık 56 kilometre hıza ulaşabiliyor ve 32 kilometrelik menzile sahip.

 

İnovatif İş Fikri 7: Motorların Ömrünü Uzatan Nano Parçacıklar

Teknoloji denince akla ilk gelen alan nanoteknolojidir. Öte yandan teknoloji uzmanlarının onlarca yıldır sürekli övgüyle bahsetmelerine rağmen nanoteknoloji günlük yaşamımıza henüz gerçek anlamda girebilmiş değil. Fakat bu durum artık değişiyor ve geliştirdiğimiz teknoloji, hayal gücümüze yetişmeye başlıyor. Konumuz ise nanoteknoloji firması TriboTex’in ürettiği ilginç bir malzeme. Nanoteknoloji temelli malzeme sadece küçük ve kullanışlı değil, aynı zamanda ortalama kullanıcının da ulaşabileceği şekilde üretiliyor.

CarBoss adlı bu ürün, aracınızın motor ömrünü uzatmak amacı ile sürtünen yüzeylerdeki yağlanma etkisini artırıyor. CarBoss bunu yapabilmek için kendi kendine bir araya gelen nano yapılı bir kaplama kullanıyor. Bu kaplama sadece hareketli parçaların yağlanmasını değil, aynı zamanda sürtünmeden dolayı yıpranmış yüzeylerin onarılmasını da sağlıyor. Şirketin patentini aldığı ürün, bir yanı pürüzsüz, diğer yanı ise yapışkan olan küçük parçacıklar ihtiva ediyor. Parçacıklar yapışkan yüzeyleri ile motorun sürtünmenin olduğu alana tutunuyor. Bu sayede üst tarafta kalan pürüzsüz yağlı yüzey de her şeyin sorunsuz çalışmasını sağlıyor.

 

İnovatif İş Fikri 8: Fazlasıyla Minimalist Plakçalar

Miniot firmasının ürettiği “Wheel” döner tablasına baktığınızda bir gariplik fark ediyorsunuz. Hayır, fincan tabağına benzemesinden bahsetmiyoruz. İlk göze çarpan pikap kolunun olmaması. Fakat görünüm sizi şaşırtmasın. Pikap kolu üstte konumlandırılan standart plakçalarlardakinin aksine, Wheel kolu plakanın altına yerleştirip plağı alttan çalmayı tercih ediyor. Pratik olarak kullanılabilen ve iğneyi plağın üzerine düşürme gibi dertleri ortadan kaldıran bu dizayn, aynı zamanda görüp görebileceğiniz en havalı plakçaları da size sunuyor.
Plakanın altına yerleştirilmesi pikap kolunu eşsiz kılan yegane özelliği de değil. Laminant maun parçasından üretilen pikap kolu, doğru hareket ve yerleşim için kızılötesi sensöre de sahip. Miniot’a göre sönüm, rezonans ve ağırlık dağılımı için mükemmel şekilde ayarlanan pikap kolu, ses kalitesini de artırıyor. Eşsiz dizaynı sayesinde Wheel ilginç bir özelliğe daha sahip; plakçalar yere dik bir konumdayken de çalışabiliyor. Bu da isterseniz duvar saati gibi duvara asabilmenize olanak sağlıyor.

 

İlginizi çekebilir

Kitlesel Fonlama İle Hayat Bulan İş Fikirleri
Yeni İş Fikirleri
Refik Lutfi ÖZSÜLLÜ

Yazar : Refik Lutfi ÖZSÜLLÜ

ODTÜ'den mezun olmadan önce yıllarca TRT Haber gibi birçok platformda editörlük yapan teknoloji aşığı biri. İnovasyonları, girişim fikirlerini ve tüm dünyadan yenilikleri sizler için araştırıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir