Alışveriş Sitesi Açmak

E-ticaret sektörü şüphesiz son yıllarda en çok gelişme kaydeden sektörlerin başında gelmektedir. Birçok fırsatı bünyesinde barındırması sebebiyle bu sektörde iş kurmak, her girişimcinin aklını meşgul etmektedir.

Alışveriş sitesi açmanın fiziki bir dükkan açmaya göre birçok avantajı vardır. Kira ödemek zorunda kalmazsınız ve evinizin rahat ortamında milyonlarca müşteriye ulaşabilirsiniz. İyi bir ürüne, kullanıcı dostu bir internet sitesine ve iyi hazırlanmış bir pazarlama planına ihtiyacınız olacaktır. Nasıl başlayacağınızı öğrenmek için okumaya devam edin.

 

Ürününüzü ve iş planınızı geliştirin

1 – Ne satmak istediğinize karar verin. Alışveriş sitesi açmak istiyorsanız satmak istediğiniz ürünle ilgili iyi bir fikrinizin olması gerekir. Online olarak satılabilecek bir ürün bulmalısınız. Her koşulda ürününüzün değerine inanmanız gerekir aksi taktirde müşterilerle temas kurmanız zor olur. Dikkate almanız gereken sorular:

  • Kargolanması gereken fiziksel bir ürün mü yoksa internet aracılığıyla gönderilebilecek dijital bir ürün mü?
  • Her ürün için envanter olacak mı yoksa sanat eserleri veya vintage ürünler gibi tek tip mi olacak?
  • Ürün yelpazeniz geniş mi olacak yoksa sadece kitaplar veya tişörtler satmak gibi belli bir alanda mı uzmanlaşacaksınız?
  • Ürününüzü kendiniz mi üreteceksiniz? Kendiniz üretecekseniz talebe ayak uydurmanız gerekir. Güvenilir bir tedarikçi ile anlaşmanız gerekir.
  • Ürünü kendiniz üretmeyecekseniz iyi bir üreticiye ihtiyacınız olacaktır. İş fikrinize uygun üreticiyi bulmak için farklı firmaları araştırın.
  • Ürünlerin nasıl kargolanacağına karar verin. Ürünleri evinizden veya depodan düzgün bir şekilde kargolamak için planlama yapmalısınız.

2 – Niş pazar bulun. Satmak istediğiniz ürüne karar vermeniz alışveriş sitesi açmanın önemli bölümlerinden biridir. Verdiğiniz hizmetleri benzer hizmetlerden farklılaştırmanız gerekir. Diğer online mağazalarda da satılmasına rağmen neden müşteriler sizin el örgüsü hırkalarınızı alsınlar?

  • Rekabeti ölçüp değerlendirin. Belli bir ürün hattına atlamadan önce rekabet ettiğiniz diğer internet sitelerini araştırın. Ürünlerinizin reklamını yapmayı planladığınız pazar alanları araştırın ve bu alanlardaki rekabeti gözlemleyin.
  • Orijinal bir şeyler sunun. Orijinallik ve çekicilik arasında denge kurun.
  • Uzmanlık sunun. Satacağınız ürünlerin kalitesiyle kendinizi diğerlerinden farklılaştırabilirsiniz. Tutkunuzu ve uzman bilgi birikiminizi paketlemelerde de kullanın.
  • Kullanıcı dostu satın alma süreci sunun. Ürününüz online olarak satılan diğer ürünlere benziyorsa alışveriş deneyimini eğlenceli ve kolay yaparak kendinizi farklılaştırabilirsiniz. İnternet sitenizin kolay kullanılabilir ve paylaşılabilir olmasına dikkat edin. Diğerlerinin aksine iyi müşteri hizmetleri sunun ve müşterilerinize kısa sürede cevap verin.

3 – Küçük ölçekli başlayarak nabız yoklayın. Riskleri göze alarak bir işe girişmeden önce ürünleri gerçek dünyada başkaları aracılığıyla denemek oldukça mantıklıdır. Bunu konsinye mağazalar, pazarlar, el işi sergileri vb. aracılığıyla yapabilirsiniz. Aynı durum online dünya içinde geçerlidir. Ürünlerinizi sahibinden, gittigidiyor ve benzer siteler aracılığıyla satmayı deneyebilirsiniz. Dikkat etmeniz gerekenler:

  • Ürünlerinizi kimler alıyor? Anket doldurmalarına karşılık bedava hediyeler veya indirim kuponları verebilirsiniz. Başka hangi online sitelerden alışveriş yaptıklarını araştırın.
  • Ürününüz için ne kadar ödeme yaparlar? Farklı fiyatları deneyin.
  • Müşteri memnuniyeti nasıl olmalıdır? Ürünlerinizi müşterilere nasıl sunacağınızı test etmek için harika bir fırsat. Paketlemeye özen gösterecek misiniz? Kargo hizmetiniz güvenilir mi? Müşteriler üründen memnun mu? Ürünü iyi tanımladınız mı?

4 – İş planı hazırlayın. Yatırımcılardan para almayı planlasanız da planlamasanız da online mağazanızı açmadan önce detaylı bir iş planı hazırlamalısınız. İş planı işletmenizin başarılı olmasını sağlayacak adımları planlamanıza yardımcı olacaktır. Faaliyet maliyetlerinizi hesaplayın ve pazarlama stratejinizi ayrıntılarıyla planlayın. Hesaplamanızı yaparken aşağıdaki faktörleri de göz önünde bulundurun:

  • İster ürünü kendiniz üretin isterseniz de üretici ile temas kurun. Sonuçta üretim maliyetlerinizi hesaplamalısınız.
  • Kargo maliyetleri
  • Vergiler
  • Personel maaşları
  • Alan adı ( domain name) ve barındırma hizmeti ( hosting ) masrafları

5 – Online bir iş yürütseniz bile yerine getirmeniz gereken yasal süreçler olabilir. Her şeyi resmi hale getirmeye hazırsanız bir işletme adı bulmalısınız ve gerekli ruhsat ve izinleri almalısınız.

 

Alışveriş sitenizi kurun

1 – Alan adınızı alın. Kısa, çekici ve akılda kolay kalabilecek bir isim bulun. Aynı zamanda eşsiz bir isim olmasına dikkat edin. İsimlerin çoğu önceden alınmıştır. Sizi tatmin edecek ve kullanılmayan bir isim bulana kadar farklı isimler deneyin.

  • Gönlünüzde yatan isim başkası tarafı alınmışsa yaratıcı olun. Küçük harfler ekleyebilir veya sözcükleri kesmeyi deneyebilirsiniz.
  • İstediğiniz isim alınmışsa Godaddy gibi internet siteleri size alternatifler sunar.
  • Hosting hizmeti alacağınız firmayı seçin. İnternet siteniz online mağazanızın belkemiği olacağından hosting hizmetinizin iyi olması gerekir. Bedava barındırma hizmetleri vardır ancak online ürün satışı yapacağınız için ihtiyacınız olan seçenekleri sunacak bir hizmet için ödeme yapmalısınız.
  • Büyüme için yeterli alanınızın olması gerekir. Tabi ki işleriniz iyi giderse.
  • Kendi programlamanızı yapmayı düşünüyorsanız uyarlama yapmanıza izin verecek bir barındırma hizmeti seçmelisiniz.

3 – İnternet sitenizi tasarlayın. İsterseniz internet sitenizi kendiniz tasarlayabilirsiniz isterseniz de tasarlaması için biri ile anlaşabilirsiniz. Ürünlerinizin iyi sergilenmesi ve alışveriş adımının kolay olması gerekir. Fazla gösterişli bir internet sitesi yaparak tuzağa düşmeyin. Olay online alışverişse internet sitesinin mümkün olduğunca anlaşılır olmak gerekir.

  • E-postaları toplamanın bir yolunu bulun. Bu sayede reklamları ve indirimlerle ilgili haberleri gönderebilirsiniz.
  • Müşteriler bir ürüne bakmak için en fazla iki tıklama yapmalıdır.
  • Birkaç renk ve yazı tipi seçin.

4 – E-ticaret yazılımı seçin. Bu yazılım sayesinde müşteriler ürünleri gözlemler ve satın almalar güvenli şekilde gerçekleşir. Yazılım müşteri bilgilerini ve finansal bilgileri depolar. Bazı durumlarda e-ticaret yazılımları pazarlama faaliyetlerine yardımcı olur ve müşterilere e-postalar yollar. Karar vermeden önce bütün firmaları araştırın. Seçiminiz müşteri deneyimi ve firmanın başarısında büyük rol oynar.

5 – Ticari hesap açın. Müşteriler kredi kartı ile ödeme yapacağından bankalarda ticari hesap açmanız gerekebilir. Bankalarla çalışmak pahalı olabilir. Bu nedenle küçük işletme sahiplerinin çoğu PayPal gibi daha ucuz olan ödeme seçeneklerini tercih ederler.

 

Geniş kapsamlı e-ticaret hizmeti

1 – Her şey dahil e-ticaret hizmetlerini araştırın. İnternet sitenizi sıfırdan kurmak istemiyorsanız farklı hizmetlerden yararlanabilirsiniz. Birkaç saatte ve düşük bir ücretle online mağaza açmanıza yardımcı olacak platformlar vardır. Bu yolu tercih ederseniz kodlamanın nasıl yapıldığını öğrenmek veya web tasarımcı ile anlaşmak zorunda kalmazsınız. Ürünlerinizi doğru bir şekilde satmak için ihtiyaç duyacağınız bütün araçlara sahip olursunuz.

  • Her şey dahil hizmetlerin çoğu yapılan satışlardan ufak kesintiler alır.
  • Bu hizmetlerin avantajları olduğu gibi sınırlandırmaları da vardır çünkü onların sisteminde faaliyet göstereceksiniz. Herhangi bir seçim yapmadan önce farklı hizmetleri araştırın. Kendinize uygun bir iş modeli bulamazsanız online dükkanınızı kendiniz yapmayı yeniden değerlendirebilirsiniz.

2 – Genel e-ticaret hizmetlerini de hesaba katın. Örneğin sanalmarketim ve gittigidiyor gibi firmalar envanterinizi kargolayabilecekseniz profesyonel görünümlü bir online mağaza açmanıza izin verir.  Bu tür platformları kullanarak mağazanızı düzenleyebilir, ödemeleri güvence altına alabilir, hosting hizmetlerinden yararlanabilir, e-posta listelerine ulaşabilir, satış istatistiklerini görebilir ve müşteri desteği verebilirsiniz. Programlama yapmak istemeyen kişiler bu tür hizmetlerden faydalanabilirler. Aşağıdaki firmaları araştırın:

  • Gittigidiyor
  • Sanalmarketim
  • Sahibinden

3 – Kazanç elde etmek için yeniden satış seçeneğinden de faydalanabilirsiniz. Affiliate dükkan hizmetlerini kullanarak ürünleri belli siteler aracılığıyla yeniden satabilirsiniz.

4 – Gittigidiyor’a kaydolarak diğer adıma geçin.Gittigidiyor’da satışlar yapıyorsanız müşteri tabanınız yavaş yavaş oluşuyor demektir.

Daha önceden Gittigidiyor kullanmadıysanız internet üzerinden araştırma yaparak verimli bir şekilde nasıl kullanabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

5 – Genel satış ipuçlarını dikkate alın. Fotoğraflar yükleyebilir, ürün özelliklerini anlatabilir ve satış için fiyatlandırmalar yapabilirsiniz. Videolar yükleyebilir, ürünleriniz ve hizmetlerinizle ilgili blog yazabilir ve twitter hesabı açarak linkinizi paylaşabilirsiniz.

6 – Kişiselleştirilmiş ürünler de satabilirsiniz. Tişörtler, kupalar, etiketler ve düğmeler gibi damgalı tasarımlar vb. Müşteriler dükkanınıza bakar, istediği ürünlerin siparişini verir ve siz sadece gönderim işlemlerini yaparsınız.

7 – El işi ürünlerinizi senyapsensat.com’da satışa çıkarın. Yaptıklarını satmak isteyen kişiler için en iyi seçenektir. Ödemeleri doğrudan alırsınız ve kargo işlemleri size aittir.

 

Müşterileri etkileme

1 – Facebook ve Twitter’ı kullanarak dükkanınızın tanıtımını yapın. Sosyal medya platformları işletmeler için özellikle de online işletmeler için oldukça önemlidir. Hesap açın ve insanları sayfanızı beğenmeleri ve sayfanızı paylaşmaları için teşvik edin.

  • Dükkanınızın tanıtımını yapmak için teşvikler sunun. İndirimler yapabilir veya eşantiyonlar gönderebilirsiniz.
  • Yeni ürünler ve fiyatlarla ilgili güncellemeler yapın.

2 – Blog yazın. Daha fazla insanı etkilemenin en iyi yollarından biri blogdur. Ürününüz modayla ilgiliyse moda blogu açabilirsiniz. Sattığınız ürünlerle alakalı online sohbetlere dahil olmaya çalışın.

  • Bazı her şey dahil hizmetler dükkan haricinde blog özelliği de sunar.
  • Diğer firmaların ürünlerine blogunuzda yer verin ve onlarında sizin ürünlerinize yer vermesini isteyin. Satıcılar bu tür uygulamaları sıklıkla kullanır.
  • Öne çıkan bloggerlara veya internet sitelerine örnekler gönderin. Bu sayede kendi sayfalarında ürününüzle ilgili yorumları yaparlar.
  • Diğer bloglarda konuk yazarlık yapın. Örneğin el yapımı kurabiye karışımları yapıyorsanız önemli yemek bloglarından birinde ürünlerinizle ilgili yazılar paylaşabilirsiniz.

3 – Promosyonlarla ilgili müşterilere e-postalar gönderin. MailChimp gibi e-posta programlarını kullanarak müşteri e-postalarını düzenleyebilir ve iyi hazırlanmış e-postalar gönderebilirsiniz. Ancak müşterilerinizi bunaltmayın. Müşterilerinize sürekli olarak e-posta gönderirseniz üyelikten çıkabilirler.

 

İpuçları

Dropshipping hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Bu hizmetlerin bir kısmı yasaldır. Dropshipping satış yapmayı daha önce sizlerle paylaşmıştık. Aşağıdan bu yazımıza ulaşabilirsiniz.

İş kurmak istiyorum ne iş yapabilirim” diyenler için en karlı iş alanlarını ve iş kurma fikirlerini araştırmaya devam edeceğiz.

Avatar

Yazar : iş kurmak

Yorum

Bir Yorum da Sen Bırak
  1. E-ticaret sektöründe yer almak isteyen girişimcilere yol göstermek adına bilgilendirici bir yazı olmuş.Emeğinize sağlık..

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir