Animasyon Şirketi Kurmak

Herhangi bir medya üretimi ile ilgili işler günümüzde hemen hemen yok olmuştur. Çok başarılı sanatçılar bile asıl alanlarının dışındaki işlere meyil etmek zorunda kalmaktadırlar. Bu zorlu ve belirsiz alanda para kazanabileceğiniz bir iş bulmak zordur ve bununla başedebilmenin yolu da kendi işinizi kurmaktan geçiyor. Bunu denemeye ne dersiniz ?

Kendi işini kurmak isteyen herkes gibi siz de muhtemelen küçük olçekli başlayıp yavaş yavaş büyümek isteyeceksiniz. İsminizi yavaş yavaş duyurmak, yeni müşteriler kazanmak ve bir marka yaratip itibarinizi arttırmaya çalışacaksınız. Bir yerde çalışan olmak ile kendi işinizi kurmak arasında çok büyük fark olduğunu unutmayın. Cuma akşamı akşam 18:00’da bir çok çalışan aletleri yere koyar işleri bırakır. Çok azı pazar sabahına kadar çalışmayı düşünür. Küçük işletme sahibi olmak böyle değildir. Dükkanınız sürekli açıktır. Herşeyden önce bu sizin işinizdir ve başarılı olmak istersiniz. Aşağıda açıkladığımız 5 basamakta, kendi işinizi kurmayı düşünmek ve bu yolda başarıya ulaşmak konusunda size yol göstereceğiz.

 

1. Yapmak istediğiniz işin türünü belirleyin.

Kendinize ne tür bir hizmet yapabileceğiniz sorusunu sorun. Kısa film çekmek istiyorsanız, animasyon üretiminin ana fikrini anladığınızdan, üretim ve paylaşımın ne anlama geldiğini bildiğinizden emin olun. Sadece büyük projelerin başarılı olabileceğini düşünüyor olabilirsiniz fakat doğru hamleler ile kısa filmlerin ve animasyon filmlerinin de tahmin ettiğinizden çok daha başarılı olabileceği gerçeğini göz ardı etmemek gerekir. Kendi kısa film ya da animasyon filminizi yapmak bu işi öğrenmek için yapılabilecek en doğru şeydir.

 

2. Takımınızı kurun.

Kısa film çekmek için yeterli kabiliyetiniz olmayabilir. Bir animatör olarak, bir dizayner ile çalışabilirsiniz ( eğer siz yapamıyorsanız ) ve eğer 3 boyutlu film çekecekseniz modelleme, donatma, yazım ve ışık konusunda uzman yardımı alabilirsiniz. Şimdi 3 boyutlu kısa film çekmek için gerekli genel uzmanlık konularında kendinizi geliştirebilirsiniz.

Tekrarlamak gerekirse, kısa film yapıyorsanız takımınızda editor, yönetmen, dizayner ve projeyi yönetecek ve finanse edecek bir yapımcıya ihtiyacınız olacaktır. Küçük bir bütçeyle küçük bir proje yapmak istiyorsanız  işlerin yürütülmesinde size çok iş düşecektir. Eğer yeterli kabiliyetiniz varsa tüm projeyi tek başınıza yürütebilirsiniz. Fakat yine de eski bir sözü aklınızdan çıkarmamanızda fayda var. ” Eğer hızlı gitmek istiyorsanız yalnız ilerleyin, eğer uzağa gitmek istiyorsanız toplu ilerleyin.

 

3- Sahne ismi bulun.

Tabii ki, çalışma adınız evinizin kapısında yazan isminiz olabilir. Ama iyi bir sahne ismi insanların sizi hatırlamasına ve tek kişilik bir orkestradan daha fazlası olduğunuza inanmalarını sağlayacaktır. Eğer şirket isminiz yeterince iyiyse, işinizin düzenlenmesi ve ilerlemesi konusunda size yardımcı olabilir.

Planınız ilerledikçe ve şekil aldıkça çok iyi bir isim de size önerilebilir. Fakat bu sizin işe başlamanızı engellemesin çünkü isminizi her zaman değiştirme şansınız vardır. Bir isim bulun ve işinize başlayın. Eğer ilerde değiştirirseniz de çok fazla üstünde durmayın.

 

4. Ekibinize zekice karar verin.

İş yapacağınız insanları seçerken dikkatli olmalısınız. En yakın arkadaşınız bile sizin için çok iyi bir iş ortağı olmayabilir.

Diğer insanların sizin güçlü ve zayıf yönlerinizle ilgili söyldiklerini dikkate alın. Bu iki özelliğinizi de masaya koyun ve değerlendirin. İdeal olarak, sizden daha yetenekli insanlar ile birlikte iş yapmak istersiniz. Sonuç olarak; siz ya da takımınız büyük fotoğrafı görebiliyor mu ? Tabii ki her zaman tartışmalar olacaktır. Fakat büyük resimde ve işinizin gerçek amacında hem fikir olduğunuzdan emin olmalısınız.

 

5. İş planı hazırlayın.

Bir iş planı, işinizi yaparken ihtiyaç duyucağınız şeylerin belirlenmesine yarar. İş planınız; ( tek bir sayfa A4 bile olabilir ) ne yapmak istediğiniz ve ne için çabaladığınızın yazılı dökümanıdır. İş planınızda aşağıdaki konular olmalıdır:

İş konsepti: İş konseptiniz; hangi ürün ve hangi pazarı kullanacağınız ile ilgilidir. Ne satacaksınız ? Kim satın alacak ? Mevcut ürünlerden farkınız ne ? Eğer fiyatıysa. Diğerlerinden daha ucuza nasıl mal ediyorsunuz ?

Finansal bakış: Burada işinizin finansal boyutunu inceleyeceğiz. İlk yılınızdaki satış rakamlarınız nedir ? Bu satışı yapabilmek için toplam gideriniz nedir ? Gelir ve giderlerinizi hesaplayın. Aradaki fark bu işi yapmak için yeterli mi ?

Finansal gereklilikler: İşinizi kurmak ve genişletmek için sermayeniz yeterli mi ? Yapacağınız tüm harcama kalemlerini hesaplayın ve ihityacın olacak sermayeyi belirleyin.

Şirketinizin yasal durumunu belirleyin: Bu bölümde şirketinizin yasal durumunu ve buna bağlı bilgileri bulunuyor.. Kimler işletme sahibi, kimler ise anahtar çalışanınız olacak ? Belki de işinizi sadece arkadaş grubunuz ile yöneteceksiniz. Belki de gerçekten bir şirket ya da ortaklık kuracaksınız. Müşterilerinize fatura kesmek zorunda kalabileceğinizi unutmayın.

Amaçlar ve hedefler: Bu bölümde şirketinizin başarılı olabilmesi için, şirket içi gelişimin önemine değineceğiz. Pazar araştırması yaptınız mı ? Ürünlerinizi kimlerin satın almak isteyeceğini belirlediniz mi ? Yeni bir teknolji geliştirmeyi denediniz mi ? Ofis binalarında fiziksel bir muvcudiyet yarattınız mı ? Bağlı kalmanız gereken kontratlarınız var mı ?

İş planınızın mükemmel olması gerektiğini düşünmeyin. Her zaman zor anlar yaşayabilir ve dış yardımlar alarak toparlanabilirsiniz. Sizlere iş planlaması ve diğer konularda yardım ve destek sunmaktan mutluluk duyarız.

 

İlginizi çekebilir

Film Yapım Şirketi Kurmak
Grafik Tasarım Şirketi Kurmak
Merve Tulum

Yazar : Merve Tulum

ODTÜ " Endüstri Mühendisliği " bölümünden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. İş hayatına hızlı bir giriş yapıp inovasyon sorumlusu, sistem ve iş analisti gibi birçok pozisyonda görev aldı. Fibabanka, Yemeksepeti ve Yapı Kredi çalışmış olduğu şirketlerden sadece birkaçı. Sizler için iş hayatında edindiği tecrübeleri sizlere aktarıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir