Astronotlar Artık Uzayda Ekmek Pişirebilecekler

Bir Alman şirketi, uzay yolculukları için güvenli olacak, kırıntısız ekmek pişirme yöntemi geliştirdi.

Yemek ve yiyecek dünyasında birçok yeni fikirle karşılaşıyoruz. Aylık abonelik yaptıran müşterilerine ekmek pişiren Brezilyalı bir işletmeden içine yerleştirilen yiyeceğin ne olduğunu algılayarak ona göre bir pişirme yöntemi kullanan akıllı fırına kadar son derece inovatif gelişmelere tanıklık ettik. Fakat teknolojinin hâlâ çözemediği bir sorun var: Uzayda ekmek pişirmek. Her ne kadar gezegenimizde ekmeğin yeri tartışılamayacak olsa da, uzayda bir dilim tost ekmeği bile ölümcül olabilir. Ekmek uzayda ilk ve son defa, Gemini 3 adındaki uzay gemisinde 1965 tarihinde yendi. Guy Grissom ve John Young isimli astronotlar uzayda etli sandviç yemek istediler, fakat ekmekten bir ısırık almalarıyla birlikte kırıntılar yerçekimsiz ortamda etrafta uçuşmaya başladı. Kırıntılar elektrik panellerine girerek yangın çıkarma tehdidini ortaya çıkarınca uzayda ekmek tüketimi yasaklandı. Astronotlar, tek lokmalık ekmek parçalarına razı olmak zorunda kaldılar.

Alman şirketi Bake in Space, hem uzayda çalışacak bir fırın, hem de kırıntı oluşturmayacak bir ekmek tarifi geliştirmek için çalışmalar yapıyor. Böylece astronotlar ekmeğe kavuşmanın yanı sıra, taze pişirilmiş ekmek kokusuyla kendilerini evlerine daha yakın hissedecekler. Şirkete göre “Besin değerlerinin yanı sıra, taze ekmeğin kokusu kişinin zihninde mutlu hatıraları canlandırıyor ve psikolojisini olumlu yönde etkiliyor”. Bake in Space, ekmeğin hamur kıvamını koruyacak fakat kırıntı meydana getirmeyecek bir pişirme yöntemi geliştirmek için Alman Uzay Merkezi, OHB System ve çeşitli araştırma kurumlarından bilim insanları ile çalışmalar yürütüyor.

Ortadaki en büyük sorun, kırıntısız olmasına rağmen çok sert veya sakız gibi yumuşak olmayacak bir ekmek kıvamı geliştirebilmek. Uluslararası Uzay İstasyonu’nun kısıtlamalarına uymak ise bir başka sorun olarak şirketin karşısına çıkıyor. UUİ, elektrik kullanımını sınırlandırdığı için fırın 250 watt’tan fazla güç kullanamayacak. Bu oran, Dünya’da kullanılan gücün onda birine tekabül ediyor. Ayrıca, fırının dışı 45 C°’den daha sıcak olamayacak. Bu doğrultuda geliştirilen tasarımlar arasında vakumlu pişirme yöntemi bulunuyor. Kapalı fırın içinde düşük basınç kullanan bu yöntem sayesinde ekmeğin yumuşaklığı da korunabilecek. Bake in Space, Avrupa Uzay Ajansı’nın 2018 Nisan’ında gerçekleştireceği Horizon görevinde farklı pişirme teknikleri ve tarifleri deneyecek. Bütün pişirme süreci, fırının içine yerleştirilecek kameralarla yeryüzünden kontrol edilecek. Peki sizce ev rahatlığını uzaya taşımak için başka ne gibi yenilikler yapılabilir?

 

İlginizi çekebilir

Kafa naklinden uzay turizmine: 2017’de dünyayı şekillendirecek inovasyonlar
Yiyecek ve içecek sektöründe dikkat çeken iş fikirleri
Avatar

Yazar : yeni bir iş

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir