Başarılı Girişimcilerden 11 Şahane Tavsiye

1. Ekip çalışmasına inanın.

Nedense iş hayatında insan faktörünü yadsıma eğilimi gösteririz. Durum hiç de böyle değildir. Algoritma, big data, yazılımlar elbette çok önemlidir ancak insan faktörü de en az onlar kadar önemlidir. Bu nedenle her şeyi tek başınıza yapmaya kalkarsanız başarılı olma süreciniz inanılmaz derecede yavaşlar. Bu nedenle insanlarla birlikte hareket edin ve ekip çalışmasına inanın. “Bir elin nesi var, iki elin sesi var.” sözü iş hayatındaki altın tavsiyelerden biridir.

Mutlaka okuyun: Harika Bir Ekip Kurmak ve Yönetmek

 

2. Kafa dinlemek için seyahat edin.

Ayda bir evinizden 300-400 kilometre uzaklıkta bir yere gitmenin yaratıcılığı artırdığı bilimsel olarak kanıtlandı. Siz de bu şekilde ayda bir seyahat etmeye çalışın. Airbnb ya da ucuz otelleri tercih edin. Yanınıza birkaç kitap ve defter alın. Bu gezilerde bol bol okuyun ve hayatınıza yön verecek kararlar almaya çalışın. İki günlük bu geziler hayatınızın akışını çok olumlu yönde değiştirebilir.

Mutlaka okuyun: Seyahat etmek beni daha iyi bir girişimci yaptı

 

3. Fırsatları değerlendirin, detayları daha sonra düşünün.

Büyük bir bankanın sahip olduğu bir alışveriş merkezi çok kelepir bir fiyata satıştaydı. Ancak depozito için sadece 10.000 dolar hazırlayabildim. Daha sonra bu satış işlemiyle ilgili bazı yasal meseleler olduğunu öğrendim. Bankanın bu hukuki meseleyi çözmesi 9 ay sürdü. Ben de bu sürede 150.000 dolar topladım ve alışveriş merkezini satın aldım. Sonuç olarak bu alışveriş merkezinden 1 milyon dolar kazandım. Bu nedenle karşınıza şahane bir fırsat çıkarsa hemen icraate geçin, zira fırsat iyiyse parayı bir şekilde bulursunuz.

Mutlaka okuyun: Kriz Nasıl Fırsata Çevrilir?

 

4. Her yere hatırlatıcı notlar yapıştırın.

Ben post-it denen ufak sarı kağıtlara yapılacak işleri yazıp evimin ve ofisimin her yerine asıyorum. Holdingi ve yatırımlarımı yönetirken bazı şeyleri unutuyorum, ancak bu ufak kağıtlar verimliliğimi son derece olumlu etkiliyor. Bu hatırlatıcı kağıtlar sayesinde hiçbir şeyi atlamıyorum. Cep telefonunuza da bu tür hatırlatıcı notlar yazabilirsiniz tabii.

 

5. İsteklerinizden ödün vermeyin.

Ne istiyorsanız onun peşinden gidin. Bazen “Ben bunu istiyorum.” deriz, ama istediğimiz bu değildir. Çünkü çoğunlukla gerçekten istediğimiz şeylerin değil, elde edebileceğimizi düşündüğümüz şeylerin peşinden gideriz. Piyasa şartlarını düşünürüz, makul olmaya çalışırız. Eğer istediğimiz şeyi elde edemezsek başarılı olmadığımmızı düşünürüz. Ancak iş dünyasında işler bu şekilde yürümez. Bu nedenle gerçekten istediğinizi elde etmeye çalışın. Size neyin makul olduğunu söyleyenlere kulak asmayın.

Mutlaka okuyun: Steve Jobs’un dediği gibi: “Tutkusu Olan İnsanlar Dünyayı Değiştirebilir”

 

6. Mavi ışığı engelleyen güneş gözlüğü kullanın.

Düzensiz uykunun obeziteye ve hastalıklara neden olduğu aşikardır. Ayrıca bilgisayar, tablet, TV, telefon gibi cihazlardan çıkan mavi ve yapay ışığın uyku düzenini bozduğu da aynı şekilde bilinen bir gerçektir. Bu nedenle dijital cihazlardan gelen yapay ışığı filtreleyecek güneş gözlükleri takarsanız daha kaliteli uyursunuz. Kaliteli uyku da hem verimliliğinizi hem de yaratıcılığınızı artırır.

 

7. Aynı anda tek bir işe odaklanın.

Günde 2 ila 4 saatimi, o günkü en önemli işe ayırırım. Çalışanlarıma çok acil bir şey olmadığı sürece beni rahatsız etmemelerini söylerim. Bu süre dahilinde e-maillere bakmam, telefonumu kapatırım. Sadece önümdeki işe konsantre olurum. Böyle olunca hem o iş için harcadığım efor daha kaliteli hale gelir hem de dikkatimi dağıtan bir şey olmadığı için işimi daha hızlı tamamlarım.

Mutlaka okuyun: Üretken bir girişimci olmak için yapmanız gereken 11 şey

 

8. Sanal asistan tutun.

Sanal asistan sizin için hem kişisel hem de mesleki açıdan pek çok işi halledebilir. İnternetten sanal asistan ilanlarına bakabilirsiniz. İlk seferde sizin için doğru kişiyi bulamazsanız pes etmeyin. Ben şu an çalıştığım ve son derece memnun olduğum asistanımı yedinci seferde buldum. Bunun için karşıdaki kişiye ne istediğinizi çok iyi aktarmalısınız.

 

9. Ertesi günü dilimlere ayırın.

Her gün uyumadan önce beş dakikanızı ertesi günkü programınıza ayırın. Neler yapmanız gerektiğini belirleyin ve bu işleri belli saatlere yayın. Örneğin; “8-10 arası toplantı, 10-12 arası yatırımcılarla öğle yemeği, 12-1 adaylarla iş görüşmesi…” gibi. Böylelikle gününüzü dilimlere ayırırsanız ertesi gün yapacağınız işler gözünüzde büyümez ve her şeye zamana ayırabildiğinizi görürsünüz.

 

10. İyi olmadığınız konularda yardım alın.

Her alanda iyi olmayabilirsiniz, bu çok normaldir. Ancak iyi olmadığınız konularda inat etmek yerine o konunun uzmanlarından yardım almak her zaman daha iyidir. Böylece hem zamandan hem de paradan tasarruf sağlarsınız. Siz iyi bildiğiniz şeylere odaklanın ve gerisi için uzmanlardan yardım alın.

Mutlaka okuyun: Her Şeyi Tek Başına Yapmaya Çalışmaktan Vazgeçmeniz İçin 5 Neden

 

11. Uyku düzeninizi gözden geçirin.

Ben günde 4 ila 6 kez uyuyorum. Bu abartılı gelebilir size, ancak öyle değil. Geceleri 5 saat uyuyorum ve öğle vakti yarım saat daha uyuyorum. Ayrıca bazen birkaç saat daha uyuduğum oluyor. Bu şekilde kısa ve sık uyumak özellikle gün içinde ve akşamları daha dinç ve daha verimli olmamı sağlıyor.

Mutlaka okuyun: Dünyanın en başarılı girişimcilerinin 10 sabah ritüeli

Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir