Başarılı Girişimlerin 8 Ortak Özelliği

Başarılı girişimcileri diğerlerinden ayıran şey sizce nedir?

Bu sorunun tek bir cevabı olmayabilir. Ancak başarılı girişimcilerin ortak özelliği aslında içlerindeki yeni maceralara atılma arzusudur.

Peki, başarılı girişimcilerin en göze çarpan özellikleri nelerdir? Sizler için sekiz tanesini sıraladık.

 

1. Statükoya asla saygı duymazlar.

“Etrafımızdaki çılgınlar. Bulunduğu ortama ayak uyduramayanlar. İsyankarlar. Belalılar. Bulunduğu yere ait olmayanlar. Her şeye farklı açıdan bakabilenler. Onlar kurallardan hoşlanmaz. Ayrıca statükoya da saygı duymazlar. Onlarla aynı fikirde olabilirsiniz ya da olmayabilirsiniz, onları yüceltebilir ya da kötü insan ilan edebilirsiniz. Ama onlar göz ardı edemezsiniz çünkü onlar düzeni yerinden oynatır. İnsanlığı bir adım ileri taşırlar. Bazılarının çılgın olduğunu düşünürken bazılarını ise gözümüzde dahidir. Çünkü bu insanlar dünyayı değiştirmeyi düşünecek ve bunu yapacak kadar çılgındır.”  – Steve Jobs

Steve Jobs 1997 yılında Apple’a geri döndüğünde ünlü “Farklı Düşün” (Think Differently) kampanyasını başlatmıştı. Bu boşuna değildi. Jobs, statükoya karşı koymasıyla tanınıyordu bu nedenle de pek çok girişimci onu kendisine rol model olarak alıyordu. Başarılı girişimcilerin çoğu onlara ne yapılması gerektiğinin söylenmesinden hoşlanmazlar. Aksine istedikleri şeyi istedikleri gibi yapma özgürlüğüne kavuşmayı isterler.

 

2. Çok fazla düşünürler.

“Yıllar içinde iki tür dinleme olduğunu öğrendim. Bir tanesi size başarı, neşe, tatmin verir.  Diğeriyse başarısız olmanıza, korku saçmanıza ve memnuniyetsizliğe yol açar.” -Michael Hyatt

Kitapları çok satanlar listesinde olan yazar Michael Hyatt, insanların başarılı olabilmesi için çok fazla düşünmesi gerektiğine inanıyor. Çok fazla düşünen insanların göze çarpan özellikleri şunlardır:

  • Onların düşünceleri hiç tükenmez.
  • Fikirlerini, bilgilerini, tanıdıkları insanları sizle paylaşmak isterler.
  • Sizde güven duygusu yaratarak kolaylıkla yeni ilişkiler kurabilirler.
  • Rekabeti önemserler.
  • Beklenenden çok daha fazlasını yaparlar.
  • İyimserdirler.
  • Büyük düşünür ve risk alırlar.
  • Kendilerine güvenir ve kıymet bilirler.

Peki siz hangisi olmayı tercih edersiniz? Cömert, kendine güvenen, mantıklı ilişkiler kuran birisi mi yoksa cimri, kötümser ve korku duyulan birisi mi?

 

3. Attıkları her adımda kendilerini geliştirirler.

“Bir gün kanatlanıp uçmanın hayalini kuranlar ilk önce ayakları üzerinde durmayı, yürümeyi, koşmayı, tırmanmayı ve dans etmeyi öğrenmelidir. Bunları yapmadan bir kişinin uçması beklenemez.” – Friedrich Nietzsche

Her girişimcinin size söyleyeceği gibi, yeni bir iş kurduğunuzda ve onu ayakta tutmaya çalıştığınızda birçok deneme ve yanılma sürecinden geçmeniz gerekir. Sektör hakkında ne kadar bilgili olursa olun, ne kadar üniversite diploması olursa olsun ya da bu süreçte ne kadar para kazanmış veya kaybetmiş olursa olsun her girişimci bir şekilde başarıyı da yenilgiyi de tadar. Bu, yolculuklarının bir parçasıdır. Yeni şeyler öğrenip kendinizi geliştirmek ise başarılı olma ihtimalinizi artırır çünkü bu şekilde değişikliklere ayak uydurmayı, kendiniz ve işiniz için neyin iyi olduğunu görmeyi öğrenirsiniz.

Mutlaka okuyun: Kendinizi Geliştirmenin Yolları

 

4. Tutumlu bir hayat yaşarlar.

Bence diğer pek çok kısıtlamanın yaptığı gibi tutumluluk da beraberinde yenilikçiliği getirir. Kendi küçük dünyanızdan çıkmanın tek yolu belki de sizin yaratıcılığınıza bağlı. – Jeff Bezos

Amazon sitesinin kurucusu Jeff Bezos, tutumlu olmanın yenilikçiliğin ortaya çıkmasını sağladığını düşünebilir ama diğer pek çok girişimci ve yöneticiler de tutumlu yaşamayı destekliyor. Örneğin, Warren Buffett. İstediği her şeyi alacak kadar parası olsa da kendisi mütevazı bir hayat sürüyor. Pahalı eşyalar ve evlerdense Buffett, zenginliğini yaptığı işi sevmesinden ve işinde iyi olmasından alıyor. Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, serveti 7 milyar $’dan fazla olmasına rağmen mütevazı bir araba sürmesiyle tanınıyor.

Tutumlu olmak ucuz yaşamanız gerektiği anlamına gelmiyor. Tersine, paranızı akıllı kullanmanız gerektiği anlamına geliyor. Lüks bir araba almak için bankadan kredi çekeceğinize kenara para koyun, daha sonra işini genişletmeye karar verdiğinizde kullanırsınız.

Mutlaka okuyun: Mütevazı Bir Hayat Süren Aşırı Zengin 10 Kişi

 

5. Sorunları hemen çözerler.

“Tanıdığım en mutlu ve başarılı insanlar sadece yaptıkları işi sevmiyor, aynı zamanda onlar için önemli olan büyük sorunları çözmeye de bayılıyorlar.” – Drew Houston

Bir işe yapmış olmak için başlamayın. Başarılı girişimciler, bir şeyin eksik olduğunu ya da yolunda gitmediğini fark eder ve bunu giderebilmek için yeni bir iş kurar. Martin Zwilling’in bu konuda Entrepreneur dergisinde okuduğum çok güzel bir sözü vardı: “Girişimcileri problemleri başarı yolunda karşılaştıkları engeller değil de geçtikleri dönüm noktaları olarak görür.”

Mutlaka okuyun: İş Hayatında Problemleri Çözmenin Yolları

 

6. Tuttuklarını koparırlar.

“Gayretli olanların başına güzel şeyler gelir.” – Chuck Noll

Girişimciler azimlidir. Dur durak bilmezler. Gary Vaynerchuk da Wine Library adlı şirketini tam da böyle kurdu. Gary, “Daha fazla tanınmak için şirketime ilgi duyabilecek herkesin kapısını çalıyor ve insanlara birebir broşür ve kupon dağıtıyordum. Kimse bizle ilgilenmiyordu ya da bizi tanımıyordu ama ben kapı kapı gezerek bizi tanımalarını sağladım.

Başarmak istiyorsanız tuttuğunuzu koparmanız gerekiyor. Uzun saatler boyunca çalışmalı, ortaya kaliteli ürünler koymalı ve isminizin duyulması için elinizden gelen her şeyi yapmalısınız.

Mutlaka okuyun: Başarılı Girişimcinin Gizli Silahı: Azim

 

7. Diğerlerini dinlerler ama kararı kendileri verirler.

“Tanıdığım en başarılı insanlar dinlemekten daha çok eyleme geçiyorlar.” – Bernard Baruch

Girişimciler özgür ruhlu olsa da, kendi kararlarını kendileri verse de başkalarının fikirlerini almak da önemlidir. Müşterilerinize kulak vermezseniz onların ürünlerinizden ya da hizmetinizden memnun kalıp kalmadığını nasıl öğreneceksiniz? Belki de bu kadar süredir sizin hizmetlerinizden memnun değiller ve bu memnuniyetsizlik satışlarınızın azalmasının sebebi.

İster müşterileriniz olsun, ister ekip üyeleriniz, çalışma arkadaşlarınız veya mentörleriniz. Mutlaka onların fikirlerini alın. Ancak yine de son kararı siz vermelisiniz.

Mutlaka okuyun: Girişimcilikte Hızlı Hareket Etmenin Önemi

 

8. Bir sporcu gibi düşünürler.

“Kariyerim boyunca 9.000’den fazla sayı kaçırdım. Neredeyse 300 tane maç kaybettim. Yirmi altı defa maç sayısı atma şansım oldu ama hepsini kaçırdım. Hayatım boyunca defalarca yenildim. Ve bu kadar başarılı olmamın sebebi de bu.” – Michael Jordan

Sporcular dünya üzerindeki en tutkulu ve azimli insanlardandır. Sporcuların çıkıp oynayabilmesi için uymaları gereken çılgın antrenman programları hakkında bir bilginiz var mı? Peki ya bir daha yarışamayacağı söylenen bir dahakine madalya kazanmak için geri geleceğini söyleyen Olimpiyat yıldızını tanıyor musunuz?

Sporcuları çoğu zaman imkansızı aşmaya çalışır. Tıpkı girişimcilerin yaptığı gibi. Örneğin bir risk sermayedarı Evan Spiegel’e  Snapchat uygulamasının “korkunç bir fikir” olduğunu söylemiş. Spiegel dinlemiş mi dersiniz? Elbette hayır. Spiegel, fikrinden dönmedi ve Snapchat uygulaması herkes tarafından çok beğenildi.

Siz de bir girişimci olarak pek çok yenilgi alacaksınız ve insanlar size karşı çıkacak ama fikrinizi tutkulu bir şekilde savunacak cesareti gösterirseniz. ortada başarılı olmamanız için hiçbir sebep kalmaz.

Mutlaka okuyun: Başarılı Girişimcilerin İnandığı 7 Şey

Avatar

Yazar : Sinem AYAN

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir