Başarılı Olması Muhtemel Ürün Odaklı İş Fikirleri

İş fikri 1: Büyük Boy SLA Yazıcı

SLA yazıcılar oldukça başarılı türlerdir.Plastik flamanları sıcak namludan püskürterek katman katman objeleri oluşturmaktansa, SLA/DLP yazıcılar UV ışınları ile şekillendirilebilen reçineye ışık vererek sertleştirip katmanları yaratıyor. Bu teknik sayesinde ortaya çıkan nesneler, FDM tipi yazıcılara nazaran çok daha detaylı olabiliyor. Problem ise, SLA/DLP tipi yazıcılar hem çok pahalı hem de küçük boyutlara sahip. Fakat neyse ki bu sorunlar ortadan kalkacak gibi görünüyor.

Çözümün anahtarı, Phrozen firmasının ürettiği Transform adlı yazıcı. Şaşırtıcı derecede ayrıntılı ve mükemmel şekilde ölçeklendirilmiş nesneler yazabilen bu yazıcı, devasa bir de yazma alanına sahip. 29,2 santimetreye 16,5 santimetre taban alanına sahip Transform, 40 santimetrelik yüksekliğe kadar da çalışabiliyor. Sahip olduğu ölçüler ile Transform, piyasadaki kişisel kullanıma yönelik SLA yazıcılar arasında en büyük hacme sahip olanlardan biri. Bu boyutlarına ve özelliklerine rağmen, Transform daha küçük rakiplerine nazaran ucuz bir etikete sahip. Kickstarter’da projesi başlatılan yazıcıya 1300 dolara sahip olabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: En Yeni 3d Yazıcılar

 

İş fikri 2: Bulut Teknolojili Tahta

Kafanızdaki fikirleri ortaya çıkarmak ve başkalarını bu fikirlere ortak etmek için tahtaları kullanmak oldukça faydalı olabilir. Fakat bu tahtalar mükemmel olmaktan uzaklar. Eğer saklamaya değer yazı ve çizimlerle doldurduysanız, tahta silinmeden önce fotoğrafını çekmek zorundasınızdır. Peki ya bunun daha iyi bir yolu olsaydı? Tüm çalışmalarınızı ya da tahtada gördüklerinizi kolayca kaydetmenize ve başkaları ile paylaşmanıza yarayan bir yöntem iyi olmaz mıydı?

Rocketboard adlı basit birkaç çıkartma ve bu çıkartmalarla birlikte kullanılan akıllı telefon uygulaması, sıradan bir beyaz tahtayı bulut teknolojisine bağlı bir akıllı tahtaya dönüştürebiliyor. Tek yapmanız gereken bu çıkartmaları tahtanın kullandığınız alanını çevreleyecek şekilde dört köşesine yapıştırmak ve akıllı telefon uygulaması aracılığı ile fotoğrafını çekmek. Bu sayede tahtada gördüğünüz her şey anında taranıp dijital ortama aktarılarak renkleri düzenlenir ve sizin seçtiğiniz bir çevrimiçi saklama alanına gönderilir.

 

İş fikri 3: Origami Kano

Oru Kayak firması birkaç sene önce kitlesel fonlama dünyasının sevilen isimlerinden biriydi. Firma bu ilgiye, ürettikleri katlanabilir ve kolayca depolanıp taşınabilir, hafif bot ile kavuşmuştu. Bahsi geçen bot ya da kano, Japon kağıt katlama sanatı origamiden etkilenerek tasarlanmış ve düz bir plastiğin nasıl kanoya dönüştürüleceği, bu sanat vasıtası ile anlatılmıştı. Şimdi ise Oru firması, origamiden esinlenerek yaptığı kanoya rakip olan Onak 2.0 ile karşı karşıya kaldı.

Kısa zaman önce Kickstarter’da kampanyası başlatılan Onak 2.0, birçok yönden Oru’nun kanosuna benziyor. İki kano da yarı saydam beyaz plastikten ve benzer şekil ve tasarıma sahip biçimde üretilmiş. Her iki tasarımda da origami etkisi kolayca görülebilirken bu tasarım anlayışı sayesinde, iki kano da eşsiz bir görünüme ve işlevselliğe kavuşuyor. Öte yandan, Oru’nun kanosu daha çok bir kayığı andırıp kapalı oturma alanı ve alçak koltuklar barındırırken Onak 2.0, daha ziyade klasik bir kano şeklinde ve yüksek oturma alanı sayesinde kullanıcısının suyun üzerinde oturmasını sağlıyor.

“Herkes için kano” anlayışı ile üretilen Onak 2.0, hafif, kolay taşınabilir ve daha da kolay depolanabilir olması için tasarlandı. Sadece 15 kilogram ağırlığa sahip Onak 2.0, katlandığında ise, üzerinde bulunan tekerlekler sayesinde kolayca taşınabiliyor. Katlanmış halde iken 1,23 metre uzunluğa ve 0,43 santimetre genişliğe sahip olan Onak 2.0, arabanın bgajında kolayca taşınabileceği gibi, evde de yatağın altında saklanabilir.

 

İş fikri 4: Evcil Hayvanlar İçin Yarı Otomatik Kapı

Akıllı ev ekipmanları gün geçtikçe gelişiyor. Görüntülü ziller ya da internete bağlı güvenlik sistemleri artık alışılagelmiş özellikler halini aldı. Tüm bu göze aşina gelen yenilikler olabildiğince geliştirildiği için, artık daha akıllıca yollara düşmenin vakti geldi. Artık tasarımcılar, eskiden hayatımızda olmayan sistemlerin, doğrudan akıllı tasarımlarını yapmak için kolları sıvadı. Bu furyanın son örneği ise, Waynz adında, İnternet bağlantılı ve evcil hayvanınız için kapıyı açan bir cihaz.

Wayzn’ı kayarak açılan kapınıza monte edip açılan taraf ile bağlantı kurduktan sonra tek yapmanız gereken, cihazı aktif hale getirmek. Aktif hale geldikten sonra cihaz, evcil hayvanınızın kapının yakınında oturup dışarı çıkmak için beklediğini belirleyecek sensörlerini kullanıyor. Daha sonra akıllı telefonunuza yüklediğiniz uygulama aracılığı ile size mesaj gönderen sistem, onay vermeniz halinde kapıyı açarak tüylü dostunuzun evden çıkmasına izin veriyor. Bu sistem aslen, köpek kapısı denen ve çok da güvenli olmayan yöntemin bir alternatifi olarak görülebilir.

Mutlaka okuyun: Evcil Hayvanlarla İlgili İş Fikirleri

 

İş fikri 5: Taşınabilir Seyahat Adaptörü

Eğer farklı ülkeleri içeren bir seyahat rotanız varsa, evrensel bir adaptör taşımanız gerekecektir. Gittiğiniz ülkelere bağlı olarak prizler, alışık olduğunuz girişlerden farklı olabilir. Yani elektronik cihazlarınızı şarj etmek için bir dönüştürücüye ihtiyaç duyabilirsiniz. Neyseki piyasada onlarca evrensel adaptör bulunuyor. Oldukça uygun fiyata edinebileceğiniz bu adaptörlerin sıkıntısı ise, hemen hepsinin işe yaramaz aletler olması. Çoğunda sigorta bulunmayan bu adaptörlerin neredeyse tamamı hantal ve yanınızda taşımak için uygun değil.

Evo bu sorunu çözmek için ortaya çıktı. Çoğu evrensel adaptörün aksine Evo, ince, şık ve taşıması kolay olarak tasarlandı. Oldukça akıllı bir dış dizayna sahip bu adaptör, ayrıca sigorta sistemi de kullanıyor. Yani yüksek gerilimli bir prizi kullandığınızda, Evo’nun değiştirilebilir sigortaları yanarak, pahalı elektronik cihazlarınızın zarar görmesini engelliyor.

 

İş fikri 6: Gelişmiş Yalıtımlı Ceket

Genel olarak yalıtımlı ceketler yün ya da deri gibi hayvansal materyaller kullanılarak üretiliyor. Bu doğal malzemeler işe yarar sonuçlar ortaya çıkmasını sağlasa da, bazı insan yapımı yalıtım malzemeleri çok daha ileri düzey koruma sağlıyor. Örneğin aerojel adı verilmiş olan sentetik madde, jelden üretilen ve neredeyse tüy kadar hafif olan, buna rağmen oldukça verimli şekilde ısı yalıtımı sağlayan bir malzeme. Malzeme o kadar başarılı ki, NASA uzay giysilerinde ana madde olarak bu jeli kullanıyor. Fakat malzemenin parçalanabilir, suya dayanıksız ve hava almayan yapısı nedeniyle, giysi olarak kullanılmak üzere üretilmesi her zaman zorluklara sebep olmuştur.

Neyseki bu sorun ortadan kalkmak üzere. Geçtiğimiz yıllarda, birden fazla kıyafet firması, yenilikçi aerojel malzemesi kullanılarak üretilen kıyafetler geliştirdi. Bu sınıfın en yeni üyesi de Kistler isimli, Kickstarter’da kampanyası başlatılmış olan aerojel ceket. “Çok ince üç boyutlu ağ yapısına sahip aerojel üreterek malzeme üzerinde çalışmalar yaptık ve daha ince, daha hafif ve daha esnek hale getirip, daha fazla hava geçirgenliğine sahip olmasını sağladık.” diyen ürün tasarımcıları, Kistler R serisinde, devrim yaratan ve ilk kez kullanılan tek katmanlı aerojel bileşeni tercih edildiğini belirtti.

 

İş fikri 7: Taşınabilir Ev Sinema Sistemi Projektörü

Doğru düzgün bir ev sinema sistemi oldukça pahalı ve bir o kadar da karmaşıktır. Televizyona, hoparlörlere ve tüm bunları ideal uzaklıklara koymak için geniş bir alana ihtiyacınız vardır. Peki ya tüm bunları tek bir cihaz ile elde edebilecek olsaydınız? Hepsi bir arada ev sinema sistemi Docoy, tam olarak bunu vaat ediyor. Docoy, HD çözünürlüğe sahip projektör, hoparlörler ve Android işletim sistemine sahip, kompakt bir küp.

2 kilogramdan biraz daha ağır olan Docoy, taşıması kolay ve basit bir kuruluma sahip. Yani istediğiniz her yere götürebileceğiniz bu mini ev sinema sistemini kullanmak için tek ihtiyacınız olan, görüntüyü yansıtmak için gereken alan. Ürünün yaratıcılarına göre Docoy, 1080p çözünürlükte 300 ,inçlik görüntü yansıtma kapasitesine sahip. Ürünün kutu içeriğinde, ister film izlerken isterseniz de sadece müzik dinlemek için kullanabileceğiniz iki adet 3W hoparlör bulunuyor. En güzel taraflarından biri ise, bu cihaza Android işletim sisteminin kurulu olarak gelmesi. Bu sayede zaman ve efor harcamadan, istediğiniz video uygulamasını doğrudan Docoy’a indirip kullanmaya başlayabilirsiniz.

 

İş fikri 8: Cırcır Böceğinden Elde Edilen Protein Tozu

Böcek yemek ilk başta kulağa aşırı bir fikir gibi gelse de, işin içerisine girip inceledikten sonra mantıklı bir hale gelmeye başlıyor. Hızla artan dünya nüfusunun sonuçlarından birisi de, bilim adamlarına göre 2050 yılında ihtiyaç duyulacak etin bugünün iki katı olacağı. Bu net bir şekilde dünyanın kaynaklarının yetmeyeceği bir talep. Bugün bile büyükbaş hayvancılık su tüketimimizin yüzde ellisinden sorumlu. Üstelik, bu hayvanları beslemek için yapılan tarım için de, dünyadaki tarım alanlarının yüzde 10’u kullanılıyor. Başka bir deyişle, artık farklı protein kaynakları aramanın zamanı geldi.

SixFoods firması da tam olarak bu arayışa yardım etmek için devreye girdi. Çiçeği burnunda girişim, bahsi geçen problemin çözümüne yardım etmek amacı ile böcek temelli gıdalar üzerinde duruyor. Serinin son örneği ise, ürettikleri protein tozu. Firmanın bu tescilli karışımında, bezelye, esmer pirinç, çiya tohumu ve işin sırrı olan yoğun besleyiciliğe sahip cırcır böceği bulunuyor. Bu küçük böcekler oldukça verimli gıdalar aslında. Sadece 4 gram karbonhidratında 9 önemli amino asit ve günlük B12 ihtiyacınızın yüzde 59’u bulunuyor.

 

İlginizi çekebilir

En Yeni İş Fikirleri
Yenilikçi Ürün Fikirleri
Refik Lutfi ÖZSÜLLÜ

Yazar : Refik Lutfi ÖZSÜLLÜ

ODTÜ'den mezun olmadan önce yıllarca TRT Haber gibi birçok platformda editörlük yapan teknoloji aşığı biri. İnovasyonları, girişim fikirlerini ve tüm dünyadan yenilikleri sizler için araştırıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir