Başarısızlık Bir Geri Bildirimdir: 5 Milyarder Girişimci Önce Nasıl Dibe Vurdu?

Başarı hakkındaki her kitap, seminer ya da hayat koçu size başarısızlığın, başarıya doğru atılan bir adım olduğunu söyleyebilir. Ve bu konuda gerçekten de haklılar. Başarısızlık bir geri bildirimdir.

Bu geri bildirimden farklı dersler çıkarabildiğiniz ölçüde başarıya doğru ilerleyebilirsiniz.

 

Başarısızlık Seni Hırpalar

Kendinize bu kadar çok yatırım yapıp, başarısız olduğunuzda kendinizi hayal kırıklığına uğramış hissetmek alışılmış ilk içgüdüdür. Böyle bir yenilgiden sonra, başarı gurularının söylemeye devam ettiği “başarısızlık eşittir geri bildirim” mantrasını artık umursamaz olursunuz. Bu anlaşılabilir bir tepki. Fakat size bu mantranın doğru olduğunu ispatlayacak gerçek hayattan örnekler gösterelim.

İşte kariyerlerinin başında yaşadıkları başarısızlıklar karşısında pes etmeyen, hatta buradan kazandıkları dikkate değer derslerden memnun kalan ve bunu itiraf etmekten korkmayan 5 dev girişimci figürünün hikayesi.

 

FunBug – Nick Woodman (GoPro’nun kurucusu)

Net Serveti: 1.7 milyar dolar

Nick üniversite sırasında orta seviye bir öğrenci ve hevesli bir sörfçüydü ve bu çalışmalarına sık sık engel olan bir hobiydi. O bir milyarder olarak doğmadı. Şu anda son derece başarılı bir giyilebilir kamera markası olan GoPro’yu yaratmadan önce, 2000li yıllarda ki çılgın dotcom balonu sırasında iki çevrim içi firmayla mükemmel bir şekilde başarısız oldu.

Başarısızlıklar: İlk önce, çok ucuz elektronik satan  ve gençleri hedefleyen bir e-ticaret sitesi olan EmpowerAll.com’u hayata geçirdi. Şirket herhangi bir kar elde etmediği için hızlı bir şekilde kapandı. Bu, gelecekteki milyarderimize yeni işler yapmaktan uzaklaştırmadı; hatta daha çok denemesi için onu zorladı, böylece 1999’da çevrim içi bir pazarlama şirketi olan FunBug’u kurdu.

Site, kullanıcılara çekilişlere katılma karşılığında nakit para kazanma şansı veriyordu. Oyunlar aracılığıyla sitesini pazarlıyordu ve farklı yatırımcılardan 3,9 milyon dolar fon sağlamayı bile başarmıştı. Şirket yükselişe geçti, ancak 2001’de Nick bir kez daha başarısızlığı kabul etmek zorunda kaldı. Pazarlama yaptığı şirketler aracılığıyla kâr elde etmek için yeterli olacak bir sürdürülebilir kullanıcı tabanı oluşturamadı.

İşte ikinci kez başarısızlığa uğradığı ve yaklaşık 4 milyon dolar kaybettiğinde Forbes dergisine söyledikleri: “Yani kimse başarısız olmayı sevmez, ama en kötüsü bir fikre tutkulu olan bu genç adama inanan insanların, yatırımcılarımın parasını yitirmiş olmamdı… Artık sorgulamaya başlarsınız: Fikirlerim gerçekten iyi mi?”

Dersler: İkinci şirketi kaybettikten sonra Nick, uzun bir sörf gezisine çıkarak kafasını temizledi. Geri döndüğünde ise, sporcular tarafından kullanılabilecek bir kamera prototipi üzerinde çalışmaya başladı: GoPro.

“GoPro’nun da, kendimi parçalayana kadar çalışmama rağmen ellerimden kayıp giden Funbug gibi olacağından korktum. Çünkü o benim ilk patlamam ve ilk fiyaskomdu. Yine başarısız olmaktan o kadar korkmuştum ki, başarıya ulaşmaya kendimi adadım.”

Ama bu sefer fiyasko yoktu, sadece patlama oldu. GoPro onu dünyadaki en genç milyarderlerden biri ve Amerika’daki en hızlı büyüyen kamera şirketinin sahibi yaptı.

Mutlaka okuyun: GoPro’nun Yaratıcısı Nick Woodman’ın Başarı Hikayesi

 

Traf-O-Data – Bill Gates

Net Serveti: 127 milyar Dolar

Dünyanın en zengin insanı olmadan ve her konuk için sıcaklık, müzik ve ışığın gerçek zamanlı olarak ayarlanabildiği bir bilgisayarlı konut olan Xanadu 2.0’a (“Bill Gates Evi”) sahip olmadan önce Bill Gates, başarısız bir girişimciydi.

Başarısızlıklar: İlk şirketi olan Traf-O-Data’nın amacı; karayolu trafik sayaçlarından elde edilen ham verileri okumak ve trafik mühendisleri için raporlar oluşturmaktı. Bu şekilde, şirket trafiği optimize edip ve yoldaki tıkanıklığı sonlandırma amaçlıyordu.

Şirketin ürünü, trafik bantlarını okuyabilen ve verileri işleyebilen bir cihaz olan Traf-O-Data 8008 idi. İlk önce işleme hizmetini yerel ilçelerde satmaya çalıştılar, ancak makine çalışmadığı için ilk demo başarısız oldu.

Dersler: Ortağı Paull Allen, bu deneyimin tam olarak ne olduğunu şu şekilde özetliyor: “Traf-O-Data, kapış kapış giden bir başarı olmasa da, birkaç yıl sonra Microsoft’un ilk ürününü hazırlamamıza yardımcı oldu.”

Ve iyi ki de öyle yaptılar. Yapmaya devam ettiler ve Microsoft dünyanın en büyük kişisel bilgisayar yazılımı şirketi oldu. Ancak dünyadaki en zengin girişimcilerin bile işlerinde hatalar yapabildiğini bilmek hala güzel.

Mutlaka okuyun: Bill Gates Hakkında Bilinmeyen 10 Çılgın Hikaye

 

Dyson – James Dyson

Net Serveti 13.9 milyar dolar

Çoğu insan, mucitlerin bazı özel yetenek veya armağanlarla doğduğunu düşünür. Genetik yapıları biz, ölümlülerden farklı olmalıdır. Fakat aslında, bunun tersi doğrudur.

Sir James Dyson’ın şirketi, artık 50’den fazla ülkede torbasız elektrikli süpürge satan, dünya çapında bir başarıya imza attı ve onu bir milyarder yaptı. Ama o kazanan formülü bulmadan önce birçok kez başarısızlığa uğradı.

Başarısızlıklar: Aslında, tümü “başarısız girişimler” olarak kabul edilebilecek 5127 vakum prototipi yarattı. DCO1’i 93’te piyasaya sürmeden önce ürününü mükemmelleştirmek için 15 yılını harcadı. Bu icat çok fazla özveri gerektiriyordu: “Bir mucidin fikrinden vazgeçebileceği sayısız zaman vardır. 15. prototipimi yaptığımda üçüncü çocuğum doğdu. 2627.’ye kadar, üç kuruş paranın hesabını yapar olmuştuk. 3727.’ye kadar, karım fazladan para için sanat dersleri veriyordu. Bunlar zor zamanlardı, ancak her başarısızlık beni sorunu çözmeye daha da yakınlaştırdı. ”

Başarısızlıklara ve zorluklara rağmen bu kadar sarsılmaz bir inançla Dyson nasıl milyarder olamaz ki? Böylesi bir adanmışlık her işte size başarıyı getirebilir.

Dersler: Gerçek mucitler, karşılaşabileceğiniz en büyük başarısızlık abideleridir ve bunu bir iltifat olarak söylüyorum. Başarısızlık, yeni bir şey yaratmaya yol açacak tek yöntemdir. Gerçek mucitler, buna ‘başarısızlık’ demezler bile. Thomas Edison’un söylediği gibi: “Başarısız olmadım. Sadece işe yaramayacak 10,000 yol buldum. ”Dyson Şirketi’nin kurucusu Sir James Dyson bu prensibi gerçekten yürekten kabullendi.

Bu nedenle herhangi bir şey oluşturmak istiyorsanız, başarısız olan girişimlerinize bakış açınız; başarılı olup olmayacağınızı belirleyecektir.

Mutlaka okuyun: James Dyson Kimdir?

 

Apple – Steve Jobs

Hepimiz Steve Jobs’u iPod, iPad, iPhone veya MacBook gibi en çok satan ürünlerin arkasındaki dahi ve “Guru” girişimci olarak tanıyoruz. O zamanımızın en etkili iş figürü ve sonsuza dek teknoloji dünyamızdaki Rönesans’ın Da Vinci’si olarak hatırlatılacak.

Başarısızlıklar: Steve’in hakkında daha az bildiğimiz şey ise önemsiz eserleri. İster inanın ister inanmayın, ama Apple bir zamanlar gereksiz şeyler üretiyordu. Lisa’yı hatırladınız mı? Tabii ki hatırlamadınız. Steve, toplu bir hafıza kaybı yaratmak için milyonlarca dolar harcamayı başardı. Dışarıdaki her müşteriyi hipnotize etmek onun için daha ucuz olurdu.

Bir önceki Apple  girişiminde, kendisi ve ortağı Steve Wozniak’ın tüm birikimini ve zamanını o kadar da etkileyici olmaya ve sadece 175 tane satan Apple I’e yatırdığını göz önünde bulundurursak; kötü bir sicili vardı. Ancak, Steve Jobs’ın kendi kurduğu şirketten atılmasına sebep olan şey ise; Lisa geliştirme fiyaskosuydu.

“Başarısızlık sadece bir geri bildirim” ilkesini uygulayarak, Jobs başka bir şirket kurarak devam etti: NeXT. Bu şirket, üründeki donanım sorunları nedeniyle kendi sonunu getirdi. Sonunda ise yazılım bölümü Apple’a satıldı ve Steve başlangıç noktasına geri döndü.

Dersler: Artık birçok başarısızlıkla donanmış olan Jobs, başarılı olmak için her zamankinden daha kararlıydı. Walt Disney, Hewlett ve Packard ile Intel’i inşa edenler gibi, ‘bundan bir ya da iki nesil sonra bile hayatta kalacak bir şirket’ kurma hayali ortaya çıkmıştı.

Kendine şunu sor: Ya Steve dursaydı? Dünya şimdikinden ne kadar farklı olurdu?

Mutlaka okuyun: Steve Jobs’ın Hayatı Hakkında 53 Şaşırtıcı Gerçek

 

Virgin’s- Richard Branson

Net Serveti: 4 milyar dolar

Richard Branson gerçekten “başarısızlık ilkesi” ni paraya çevirdi. Dünyadaki en tanınmış girişimcilerden biri olana kadar çalıştı. Virgin Markası, özellikle Richard’ın büyüleyici kişiliği ve televizyondaki maceraları sayesinde çok fazla ağırlık taşıyan, en tanınmış markalardan biri. Fakat 59 yaşındaki mükemmel sarı saçlı ve göz kamaştırıcı çekiciliğe sahip olan bu adam, her zaman 400 şirketlik bir imparatorluğa sahip değildi.

Başarısızlıklar: Onunla gençliğinde tanışacak olsaydınız, daha sonra elde edeceği başarı konusunda pek de bahse girmek istemezdiniz. Branson kötü okuma ve matematik becerilerine sahipti, liseyi yarıda bıraktı ve tüm hayatı boyunca disleksi olduğunu gururla kabul etti.

16 yaşındayken başladığı ve ilk iş çabası olan Öğrenci Dergisi, İngiltere’nin yasal konularıyla ilgili sorunlar yaşıyordu. Richard, dergide cinsel yollar ile bulaşan hastalıklara tedavi yöntemleri yayınladığı için neredeyse hapse giriyordu.

Bununla kalmadı. Virgin plak dükkânları, nakit akışı problemlerinin ortasında neredeyse onun tekrar hapse düşmesine sebep oluyordu. Bu sefer daha ciddi bir şey içindi: Vergi kaçakçılığı. Bir gece hapishanede geçirdikten sonra 60.000 £ ‘luk tazminatı ödeyerek çıktı.

Bu deneyim, onun deyimiyle üzerinde büyük bir etkiye sahipti: “Hapsedilmeme neden olacak bir şeyi veya gerçekten de beni utandıracak herhangi bir iş anlaşmasını bir daha asla yapmayacağıma dair kendime söz verdim.”

Ancak başarısızlık eğilimi, hemen hemen tüm hayatı boyunca onun için devam etti: Virgin Cola (bunun için Times Meydanı’nda bir tank kullandı), Virgin Vodka, Virgin Vie, Virgin Brides (onun için gelin olarak giyindi), Virgin Giyim, Virgin Otomobil, Virgin Digital hepsi başarısız oldu. Ve liste uzun süre devam edebilirdi.

Dersler: Kendi tanımına göre Branson’ın girişimcilik kulübünün kralı olduğunu söyleyebiliriz: “Başarısızlıktan öğrenin. Girişimciyseniz ve ilk girişiminiz başarılı olmadıysa, kulübe hoş geldiniz!”

Yani, Başarısızlık Geri bildirimdir!

Mutlaka okuyun: Richard Branson Hakkında Bilmeniz Gereken 20 Şey

 

Sonuç

Meselenin özü, dünyadaki en zengin insanlar listesinde gördüğünüz insanların çoğu, oraya ulaşmak için muazzam riskler alması gerektiğidir. Bu neredeyse her zaman çok fazla başarısızlık anlamına gelir. Zenginlere etiketler koyarak; onların her şeye kolayca sahip olduğunu, aileden şanslı ya da servetlerini gizli topluluklara borçlu olduklarını söylemek çok basit.

Bir başkasının başarısını ‘şans’ veya ‘bilgiye özel erişim’ olarak özümsemek için bir düzine sebep bulabilirsiniz. Gerçek şu ki, dünyadaki ilk 100 milyarderin 73’ü kendi çabasıyla zengin olmuştur. Bu çarpıcı bir istatistik. Hiçbir sır yok. Sadece sizden daha çok çalışıyorlar.

Bu kendi kendini yaratan milyarderler, aslında herkesin erişebildiği temel bir bilgiyi uyguladılar ve herkesin okuduğu şeyi yaptılar. Ancak bilmek ve yapmak çok farklı şeylerdir. Başarısızlık ve başarı, ikisi de spiral merdiven olmaları bakımından çok benzer. Bir kere atladığınızda, atalet devam etmenizi sağlar ve sürece biraz baş dönmesi ekler. Başarısızlığı geri bildirim olarak görerek sarmalı durdurun ve yeni bir çıkış yapın!

Peki, bir dahaki sefere başarısız olduğunuzda ne yapacaksınız? Pes mi edeceksiniz yoksa bir sonraki milyarder mi olacaksınız?

 

İlginizi çekebilir

Meşhur Başarısızlık Hikayeleri
Hatalarınızdan Çıkarabileceğiniz Dersler
Merve Tulum

Yazar : Merve Tulum

ODTÜ " Endüstri Mühendisliği " bölümünden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. İş hayatına hızlı bir giriş yapıp inovasyon sorumlusu, sistem ve iş analisti gibi birçok pozisyonda görev aldı. Fibabanka, Yemeksepeti ve Yapı Kredi çalışmış olduğu şirketlerden sadece birkaçı. Sizler için iş hayatında edindiği tecrübeleri sizlere aktarıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir