Birçok Yönüyle Oyuncak Sektörü ve Geleceği

Oyuncak değerlendirme web sitesi The Toy Verdict’in sahibi olan Kids Brand Insight’ın CEO’su Steve Reece, başarılı bir oyuncak şirketi kurmak için gereken ipuçlarını paylaştı:

 

1.Araştırma

Oyuncak sektörüne girmek isteyen insanlar genelde araştırmaya nereden başlamaları gerektiğini sorar. Bu noktada cevap: “Her şey.” diyebiliriz. Sıkı bir araştırma yapmak gerçekten önemli bir konu. Perakende piyasasını, sektördeki trendleri veya çocukların nasıl vakit geçirdiğini araştırıp öğrenin.

 

2.Geri bildirim ve algı kontrolü

En başarılı oyuncak üreticileri, bir ürüne para yatırmadan önce fikri ve ürün konseptlerini araştırıp geri bildirim alma ve algı kontrolü yapma konusunda da başarılı olan kişilerdir.

 

3.Yenilik ve icat

Daha önce hiçkimsenin görmediği türde bir şey icat etmeye çalışıyorsanız ticari olarak başarılı olmayan bir şey üretiyor olma ihtimaliniz daha yüksek. Tam anlamıyla yaratıcı olmayı savunanlar bu fikre katılmayabilir ancak var olan bir şeyin üzerinde değişiklik yaparak sunmak tamamen yeni bir şey üretmekten daha fazla başarı getirebilir.

 

Eğlence faktörü

Nihayetinde oyuncaklar eğlenceli olması gereken şeyler. Yeni ve güzel konseptler de eğlence faktörünü artırır. Bir şeyi bir çocuk için cazip hale getirmenin yolu o şeyi eğlenceli kılmaktan geçer.

 

4. Satın, satın, satın!

Yeni oyuncak şirketleri genelde güvenlik standartları ve imalat gibi detaylar yüzünden afallar. Ancak gerçek şu ki hiçbir ürün satmazsanız bunların hiçbiri bir şey ifade etmez. Her şey satış sürecine bağlıdır. En büyük oyuncak şirketlerinin bile ürün satana kadar tamamen gelişmediğini unutmayın.

Oyuncak sektöründe bir yerlere gelebilmek için kendinize 3-5 yıl zaman tanıyın.

 

5.Yetiştirin & Sunun!

Oyuncak sektörü nispeten küçük bir sektör. Kolay yoldan voliyi vurmaya çalışan şirketlerin ömrü pek uzun olmuyor. Her yıl aynı müşterilere satış yapmaya devam edebilmeniz gerekiyor. Bu yüzden de başarınız onların başarısına bağlı. Ancak müşterilerin her istediğini vermeniz gerektiği yanılgısına asla düşmeyin. Oyuncak endüstrisi açısından baktığımızda geniş kapsamlı ilişkilerin önem taşıdığını söylemek mümkün. Çünkü her yıl aynı yüzlerle karşılaşıyorsunuz. Bu yüzden de köprüleri yakmak son derece tehlikeli bir şey.

Başarılı bir oyuncak şirketi kurmak için ipuçlarını paylaştıktan sonra akıllara gelen sorulardan biri de “Oyuncak şirketi kurmak için gereken tahmini meblağ nedir?” oluyor. Bu sorunun cevabı, “Oyuncağı üreten misiniz, dağıtan mı yoksa satan mı?” sorusuna göre farklılık gösteriyor. Fuarlarda satmak için el yapımı bebekler veya ahşap oyuncaklar yapanlar elbette ki perakende oyuncak dükkanlarından daha az para harcıyor. Dolayısıyla bir oyuncak şirketi kurma düşünceniz varsa girişim masraflarını ve döner sermayeyi de göz önünde bulundurmanız gerek.

 

Oyuncak Sektöründe Pazarlama Stratejileri

Çevrimiçi oyun odalarında vakit geçiren çocuk sayısının her geçen gün artması ve interaktif web siteleri, çocukları hedefleyen reklam kampanyaları açısından bolca fırsat sunuyor. Çocuk kitlesini hedefleyen yayımcıların sayısının günden güne artması da oyuncak reklamlarının medya alanında kendine çok daha fazla yer bulmasına neden oldu. Bu yüzden de gençleri hedefleyen pazarlama stratejilerinin cebinde parası olanlara ulaşması ihtimali hiç olmadığı kadar yüksek. Gelin çocuklara yönelik oyuncak pazarlama stratejileri konusunda birkaç ipucu verelim;

  • Ürünlerinizle çocuklar arasında duygusal bir bağ kurulmasını sağlamak. Mesela efsanevi Disney karakterlerinin veya film yıldızlarının oyuncakları çocuklarda güçlü duygusal bağlar yaratabilir.
  • Çocuklar oyunlarda çok fazla vakit geçirdiği için ürünlerinizle ilgili oyunlara reklam vermek mantıklı bir hamle olabilir.
  • Kimi reklamlar çocukların o an kaçamayacağı yerlerde yayınlanıyor. Mesela okul otobüslerindeki radyolarda yayınlanmak üzere reklam oluşturmak makul bir davranış.
  • Ürünleri televizyon ve radyoda devamlı olarak göstermek de akıllıca bir hareket. Bu, çocukların belirli bir ürünü istemesine neden olacaktır.

 

Oyuncak Sektörünün ve Mağazalarının Geleceği Nasıl Olacak?

Oyuncak mağazalarının gelecekte nasıl görünmesi gerektiğine dair 15 yeni fikirden bahsederek yazımızı noktalayacağız. Geleneksel işletmeler internetin liderliğinde çeşitli satış kanallarında yükselen rekabet baskısıyla karşı karşıya kalmış durumda. Hedef kitlenin tüketici davranışlarındaki değişimi de işletmelerin müşteriye uyarlanmasına sebep oluyor. Gelişim hızı sektörden sektöre değişmekte. Burada oyun işletmelerinin ilgi odağı olmasının sebebi ne olabilir?

Geleneksel oyuncak işinin hızlı gelişimindeki adımlar tek tek sayılabilir. Önce şehrin kenarında açılan büyük zincir mağazalarla başlandı, daha sonra kendi mağazalarını açan üreticiler geldi, ürün yelpazesi ve ticari makaleler de bilgisayar oyunlarına gösterilen ilginin artışıyla daha da genişledi. Ürün yelpazesinin genişlemesi, satıcıların rekabete yol açacak şekilde tek bir çeşit üzerinde yoğunlaşmasının sebebi. Bunlara örnek olarak bilgisayar oyunları, ahşap oyuncaklar, uçurtmalar, çocuk bakım ürünleri verilebilir.

Geçtiğimiz 15 yıl içinde alışveriş merkezleri ve özel mağazaların artışı, ticari peyzajdaki satış alanında yaşanan güçlü büyümenin bir diğer göstergesidir. Bu gelişmeye paralel olarak sürekli artan hedef kitle ve büyüme rakamları sayesinde internet ticareti, ürüne genel bakış ve fiyat şeffaflığı açısından mevcut satın alma opsiyonu haline gelmiştir.

 

Yeni trendler oyuncak ticaretini değiştiriyor

Bütün bunlar yetmezmiş gibi, oyuncak ticareti başka bir trendin daha etkisinde kalıyor: kullanılmış eşya ticareti. Çocuk kıyafetleri ve oyuncakları satılan ikinci el pazarlarından ve kullanılmış çocuk eşyaları üzerine kurulan internet reklam portallarından hepimiz haberdarız. Kullanılan eşyaların kabulü yükselişte ve bir akım haline gelecek gibi duruyor. Tüm bu ticari mega trendler, diğer şeylerle beraber, oyuncak endüstrisi üzerinde özellikle güçlü bir etkiye sahip, bu da diğer endüstrilerin bu pazara daha yakından bakmasına sebep olmakta çünkü, internet olmadan dünyayı tanımayacak, “dijital yerliler” olarak adlandırılan hedef kitle yarının kitlesi.

 

Peki ya müşteri?

Hala çocuk hedef kitlesi özellikle hızlı değişime tabi. Tabletler, telefonlar eski oyuncakların yerini alırken, alışılagelmiş “çocukluğu yaşamak” anlayışı giderek azalıyor. Ayrıca, çocuklar istedikleri ürünler hakkında genellikle satıcılardan daha bilgili oluyor-internet burada geleneksel oyuncak kataloğunun yerini almış durumda. İnternet sayesinde mükemmel bir şekilde bilgilendirilen müşteri, tüm endüstrileri etkilemektedir, ancak oyuncak perakendecileri için etkileri tehlikeli olmaktadır: Çocukların istek listesi internet üzerinden herhangi bir sınırlamaya tabi tutulmadan alınabilecek şeylerle paralel olduğundan bunları bulabilmek için doğru mağazanın aranması kısmen samanlıkta iğne aramaya benzer. Bu yüzden müşteri doğru satıcıyı bulma zorluğunu göz önüne alarak ürünlerin internet üzerinden alınmasının daha kolay olduğu fikriyle baş başa bırakılmıştır.

 

Oyuncak Ticareti Üzerine Fikirler

Ancak perakende satış mağazalarının sürekliliğini koruması konusunda şüphe uyandırmak aşırı kötümser bir yaklaşımdır, özellikle çevrimiçi operasyonlara sahip bazı bayiler dahi kendi mağazalarını açmaya başlamışken. Endüstriler ve hedef kitleler çok farklı ancak, müşterinin sosyal alışveriş ve temel ihtiyaçlarında hiçbir şey değişmiş değil.

Peki geleceğin oyuncak mağazasını yeniden nasıl icat edebiliriz? Dünyanın dört bir yanındaki ürün fuarlarında, üreticiler ürünlerini nasıl ilgi odağında tutabilecekleri konusunda birçok fikir üretiyor. “Tüm dünyanın çevrimiçi olduğunu ve birilerinin hala mağaza açma fikrinin peşinde koştuğunu hayal edin!”

Bu sloganı temel alarak, geleneksel işletmeleri oyuna tekrar sokacak bir dizi seçeneğe göz atalım:

 

1) Temalı sunum ve çapraz satış

Özellikle oyuncak sektörü hızla değişmektedir. Yıldız Savaşları, Minyonlar, Otomobiller, Minecraft… Liste uzayıp gider. Bireysel temaların sunumlara entegre edilmesi ilham verirken mağazaya genel bakış oluşturur. Temel ürün yelpazesi dışındaki ürünleri satmak müşterileri şaşırtan bir perakende mega trendidir. Oyuncaklar temel alındığında, çoğunlukla moda ve aksesuar, kırtasiye ve bilgisayar oyunlarını görürüz. Temalı bir sunumla birlikte mükemmel karışımı oluşturur. Oyuncak satışı genellikle moda ve aksesuar, kırtasiye ve bilgisayar oyunları etrafında döndüğü için bunların birleştirildiği bir temalı sunum çok iyi olacaktır.

 

2) Göster ve dene

Tek odak noktası ürün sunmak olan satıcı, fiyatlandırmayla indirgenecektir. Çocuklar ve yetişkinler için oyuncak alanında ürün yelpazesi ve seçenekler göz önüne alındığında gösterilecek çok şey var. Oyuncakları denemek için yeterli alana sahip olmak, bahsi geçen mağazanın aileler için sıklıkla gidilen sabit buluşma noktası haline gelmesine sebep olur.

 

3) Hedef kitle yaklaşımı

Oyuncak dükkanları sadece çocuklar için değildir. Bu dükkanlar gençlere, yetişkinlere hatta yaşlılara da hitap etmelidir. Bu durum net bir ürün yelpazesinin genel görünümü, yön ve gürültü seviyesi gibi mağaza planlamasıyla ilgili noktalar için de geçerlidir. Ürünleri hedefleyen, aileler ve çocuklar arasında oyun oynama tavsiyeleri ve buna benzer şeyleri oluşturan bir yaklaşım da oluşturulabilir.

 

4) “Aradığınız ürün bizde yok” cümlesi artık bir seçenek değil

Çoğu mağazada bulunmayan ürünler sunmak oyun endüstrisinde hayatta kalmak için çok önemli. Bu yüzden çok kanallı perakendecilik, geleceğin meydan okumasıdır.

 

5) Oyuncak mağazasından rekreasyon binasına

‘Oyuncak mağazası’ terimi ileride fazlasıyla kısıtlayıcı olabilir bu sebeple hedef grup genişletilmelidir. Daha büyük çocuklar, yetişkinler için robotik ve 3 boyutlu baskı gibi temalarla beraber farklı yaklaşıma ihtiyaç vardır.

 

6) Organizasyonlar

Geleceğin mağazaları ilham veren sosyal toplantıların yeridir. Örneğin, bir oyuncak mağazası ideal bir platform sunuyor: Sadece babalar için  yarış pistleri, quadrocopter test uçuşları, 3 boyutlu baskı ve diğer teknoloji gösterileri ile geleneksel oyun akşamları.

 

7) Yeni ürün hatları

Oyuncak mağazalarının halihazırda bir dizi yeni temayı ele aldığı doğru, ancak bu tür dükkanlar müşterilerin parti malzemeleri ve benzeri etkinlikler için ilk durağı mı? Pek çok çocuk bir spor kulübüne ilgi duyuyor, bununla bağlantılı bir şeyler eklemek iyi bir fikir olabilir.

 

8)Pop-up mağazası

Mağazadaki özel bir alan, diğer ürün serilerini de içeren bir temaya adanabilir. Şehir içi perakendeci iş birliği de bir olasılık.

 

9)Servis ve katma değer

Pek çok perakendeci mağazalarda uzun süredir katma değerli hizmetler sunmakta. Bu, sepete servis hizmeti, yetişkinler için salonlar, özel paketleme hizmeti, malların teslimi ve mağazada bulunmayan ürünlerin nakliyesini içerir. Bu ek hizmetler, ödeme sırasında dijital sunum gibi yollarla da gösterilmelidir.

 

10)Vitrin tasarımı

Vitrinlerde dikkat çeken boyut değil, orijinal ve odaklanılmış tasarımlardır. Bunlar, dijital oyun elemanları, animasyonlu enstalasyonlar veya ışık görüntüleri ile desteklenebilir.

 

11) Dijital sinyal

Görüntü filmleri ve ürün bilgileri içeren küçük ekranlar oyuncak sektörünün olmazsa olmazıdır. Seçim konusunda yardımcı olurlar, ancak kurulumlarında yetişkin müşterileri uzaklaştıracak görsel ve akustik karmaşaya yol açılmamalıdır.

 

12) Sosyal medya

Mağazanın bireysel alanlar üzerindeki uzmanlığı internet üzerinden yayılmalıdır. Bu, çalışanların video portalları veya Facebook kampanyaları aracılığıyla ürün tanıtımları sayesinde gerçekleştirilebilir.

 

13) Yerel İnternet Etkinlikleri

Bazı ortak çevrimiçi platformlar sunan yüksek cadde reklam kuruluşları var. Bu, şehirlerde görünürlüğün artmasına yardımcı olur.

 

14) i-beacons

Genç, dijital odaklı müşteriler kesinlikle bundan hoşlanacaklardır: Ek ürün bilgileri, sık mağaza ziyaretleri için indirim kampanyaları. Bu bilgi, müşterinin akıllı telefonuna ürünün yakınında bir verici aracılığıyla iletilir. Perakendeciler için düzenli bir müşteri tabanı oluşturma şansı yaratır.

 

15) Mağaza içi fotoğraf fırsatı

Başarılı mağazalar, müşterilerin daha sonra arkadaşlarına gönderecekleri bir fotoğrafın veya bir selfie’nin arka planı olacak göz alıcı bir öğeye sahip olmaktan hoşlanır. Bu durum mağazanın popüleritesini artırır fakat bu fotoğraf motifinin abartılı olması gerektiği anlamına gelmez.

 

Sonuç

Sadece dijital bileşenlerde çözüm aramak doğru değildir, bunlar sadece birer tamamlayıcıdır. Standart ürünler kullanarak daha iyi bir çevrimiçi bayi olmaya çalışan oyuncak mağazası sahibi muhtemelen fiyat ve seçim ile sınırlanarak yarış dışı kalacaktır. Ancak, mağazalarındaki çeşitli unsurları kullanarak ve internet üzerinden yayımlayarak cazip, kapsamlı bir paketi bir araya getirenler satış fırsatlarını artıracaktır.

Avatar

Yazar : Bade

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir