Bisiklet Paylaşım Çiftliği

Pekin merkezli Endüstriyel Tasarım Ofisi (PIDO), toplumun sebzelerin iyi yetişmesine katkıda bulunmasını sağlayan bir “mobil çiftlik” tasarladı.

“Bisiklet Paylaşım Çiftliği”, Güney Kore’nin Seul kentinde düzenlenen 72 saatlik bir hackathon sırasında PIDO tarafından tasarlanıp inşa edildi. Bisiklet Paylaşım Çiftliği, tarım ürünleri yetiştirme konusunda birçok büyük şehrin başına dert olan boş alan eksikliği sorununu çözmek için geliştirildi.

Üçgen şeklindeki gövdesi çelikten yapılmış olan ve temel olarak iki bisikletin üzerinde yer alan bu çiftlik hidroponik nitelikte, yani “topraksız tarım” imkanı sağlıyor. Metal gövdenin her yerinden borular geçiyor, gövdede de saksıları yerleştirmek için ufak boşluklar bulunuyor. Sistemin her köşesine su iletimini sağlamak için de bir pompadan yararlanılıyor. Pompanın enerjisi ise gövdeye monte edilmiş olan güneş panellerinden sağlanıyor.

Çiftliğin gövdesi bisikletlerin son derece kolay bir şekilde değiştirilmesine imkan tanıyor, yani her durakta başka bir bisikletçi devreye girip çiftliğin sorumluluğunu üstlenebiliyor. Söz konusu sistemin tasarım amacı tüm toplumu tarımla uğraşmaya teşvik etmek ve daha fazla insanın katılımını sağlamak. PIDO kurucu ortağı James Shen verdiği bir röportajda Bisiklet Paylaşım Çiftliği hakkında şöyle konuştu: “Şehir bahçeleri giderek yaygınlaşıyor ama çoğu kişi buralara gitme imkanına sahip değil. İşte Bisiklet Paylaşım Çiftliği de bu doğrultuda şehir içi tarım ile bisiklet paylaşımını bir araya getiriyor. Üstelik hem dik yönde uzanan hem de mobil yapısı ile Seul ve Peking gibi yer sorunlarının yaşandığı şehirler için ideal bir tasarıma sahip. Ayrıca o kadar hafif ki iki kişi tüm düzeneği rahatlıkla kaldırabiliyor; kontrolü ve manevrası da oldukça kolay. Düşünün, insanlar bisikletlerine atlayıp Bisiklet Paylaşım Çiftliğinin bulunduğu yere gidiyorlar, bisikletlerini düzeneğe bağlıyorlar ve sonra uygun bir yere kadar götürüyorlar. İşte bu şekilde Bisiklet Paylaşım Çiftliklerinin sayıca çok artacağını tahmin ediyoruz.” PIDO’nun şu anda düzeneği daha fazla sayıda araç üzerinde denemekle meşgul olduğunu da belirtelim.

Artık yer sıkıntısı çeken şehirlerde sürekli gökdelenlere yatırım yapıldığına göre bu kentlerde tarım faaliyetlerini ve yeşil alanları arttırmak için yeni yaklaşımlar geliştirmek gerektiği aşikâr. Bu amaç doğrultusunda yürütülen çalışmalara baktığımızda birçok farklı inovasyon ve fikir görüyoruz. Mesela Şangay’daki gökdelenler arasında sebze yetiştirmeyi sağlayan dikey bir tarla yapıldı. Bunun yanı sıra New York’un nehirlerinde ve okyanusunda yeşil tarım alanları yaratmak için “yüzen tarım ormanı” tasarlandı. Peki bundan sonra kentlerde ne gibi yeşil alan ve tarım teknolojileriyle karşılaşacağız sizce?

 

İlginizi çekebilir

Tarım ve Hayvancılık Üzerine İş Fikirleri
Yakın Gelecekte Dünyayı Değiştirecek Tarım Teknolojileri
Berkay BABAOĞLU

Yazar : Berkay BABAOĞLU

Boğaziçi Üniversitesi " Çeviri Bilimi " bölümünden mezun olduktan sonra iş hayatına atıldı. Silverline, Coca Cola gibi birçok firmada üst düzey pozisyonda çalıştı. Şimdi ise Simfer firmasında uluslararası satış müdürü olarak görev yapmakta. Sizler için iş hayatında başarı yakalamakla ilgili rehber niteliğinde yazılar kaleme alıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir