Çalışan Motivasyonu Nasıl Artırılır?

Çalışan motivasyonunu artırmak ilk etapta öyle çok da zor bir iş değilmiş gibi görünebilir. Teoride öyledir de fakat motivasyon kavramını doğrudan ele aldığınızda, gerçek yaşam koşullarında çalışanların motivasyonunu artırmak fazlasıyla zorlayıcı bir deneyime dönüşebilir. Liderler olarak bizlerden ise çalışma takımındaki her bir bireyi motive eden etkenleri bilmek ve bu etkenleri başarılı şekilde yönetmek beklenir. Ne kadar da zor bir iş, özellikle de kişi sayısı oldukça fazla olan bir çalışma ekibine liderlik ediyorsanız ya da ekibinizdeki kişiler üzerlerindeki iş yükü nedeni ile çoktan motivasyonları kaybetmiş ise.

Yöneticilerden aynı zamanda motivasyon için havuç sopa yaklaşımını benimsemeleri beklenir. Bu noktada havuç ekip içerisinde koşullara riayet edenler için ödüllendirme, sopa ise riayetsizlikleri önlemek için cezalandırma yöntemi anlamına gelir. Fakat yönetici olarak tek görevimiz itaatkar çalışanlar yaratmak, çalışanları bir şeyler yapmaya zorlamak olduğunda sonunda motive olan tek kişi bizler oluyoruz.

Peki ya çalışanları motive edebilmenin diğer yolları? Bu noktada motivasyon kavramının büyük işler yapan değil, yaptığı işten fazlasıyla haz duyan çalışanlar ile ilgisi bulunan anahtar bir konsept sunmak isterim. Çünkü herhangi bir çalışan yaptığı işten ne kadar fazla memnuniyet duyarsa, zaman içerisinde duyduğu motivasyon da o denli güçlü ve sürdürülebilir olacaktır. Bu sebeple, çalışan motivasyonu için ancak sopa ve havuç konseptinden uzak durduğumuzda çalışanlarımızla ilgili yenilikçi ve anlamlı bir süreç başlatmış olacağız.

İşte sizlere çalışan motivasyonunu artırmanın yolları:


İçerik paylaşımı yapmak ve ilgi göstermek.

Yüksek bir çalışan motivasyonu için, çalışanın yaptığı işin önemli olduğunu ve finansal bir getiri dışında birileri ya da bir şeyler için de anlam yarattığını hissetmesinden daha etkili bir şey yoktur. Bu nedenle, çalışanlarınızı motive etmek için, yapmalarını istediğiniz işler hakkında onlarla sürekli bir içerik paylaşımı içerisinde olmalısınız. Ekip olarak neler yapıyorsunuz? Neden yapıyorsunuz? Yaptığınız işlerden kimler, ne şekilde fayda görüyor? Takım ve takımdaki her bir çalışan için başarı nasıl bir anlam ifade ediyor? Hangi çalışan bu süreçte nasıl bir role sahip? Unutmayın, çalışanlarınız yaptıkları işler ilgi gördükçe daha fazla motive olacaktır.

Mutlaka okuyun: Çalışanlar, Anlamlı Bir İş İçin Daha Düşük Maaşa Razılar!

 

Gelişimin önünü açmak için bariyerleri ortadan kaldırmak.

Çalışanlarınızdan önemli bir işi yapmalarını istediğinizde mutlaka bu işi başarma yolunda bazı engeller ve güçlükler ile karşılaşacaklardır. Bu noktada bariyerlerin çalışan motivasyonu için ölümcül olabileceklerini unutmayın. Dolayısıyla bu engelleri tespit etmek ve adreslemek konusunda proaktif davranmalısınız. Çalışanınızın işini güçleştiren nedir? Bu güçlüğü ortadan kaldırmak ya da en aza indirmek için siz neler yapabilirsiniz? Bariyerler nerede? Bu bariyerleri ortadan nasıl kaldırabilirsiniz? Zorlukların ve engellerin gelmekte olduğunu anlayabilecek denli süreç ile ilgili misiniz? Çalışanlar gereksiz güçlükler ve başa çıkılamaz engeller olmadan başarı sağlayabildikleri ölçüde motivasyonları daha da artacaktır.

Mutlaka okuyun: Çalışanlarınızı Neden ve Nasıl Eğitmelisiniz?

 

Çalışanlarınızın sağladığı katma değeri fark etmek ve takdir etmek.

Her ne kadar sopa havuç konsepti çalışan tatmini için gerekli gibi görünse de sürdürülebilir çalışan motivasyonu için gerekli değildir. Çünkü çalışanlarınızın yarattığı faydaya ilişkin gösterdiğiniz farkındalık ve takdir etme yöneliminiz ne denli güçlü ise çalışanlarınız da o kadar takdir görmüş ve kendini değerli hissedecektir. Oysa yöneticiler çalışanların ortaya koyduğu çabayı dile getirmenin ve takdir ettiklerini belirtmenin gücünü her zaman azımsamıştır. Çalışma takımınızda hangi önemli başarılar ede edildi? Hanagi beklendik ya da beklenmedik sonuçlarla karşılaşıldı? Hangi çalışanınız yanında çalışma arkadaşına destek vermek ya da ona verilen bir işi süresinde bitirmek için elinden gelenin en iyisini yaptı? Kriz anında müşteriye en iyi hizmeti kim sağladı? Bu sorulara vereceğiniz cevaplar, çalışanlarınızın yaptıkları işin takdir edildiğini hissetmesini sağlayacak, böylelikle motivasyonlarını güçlendirecektir.

Mutlaka okuyun: Çalışanlarınıza Teşekkür Etme Yöntemleri

 

Yönetici olarak kendi motivasyon düzeyinin farkında olmak.

Yukarıda bahsedilen her şeyi yaptınız ama hala çalışanlarınızın motivasyonunu artırmakta zorluk mu yaşıyorsunuz? Belki de sorun sizin ne düzeyde motive olduğunuzla ilgilidir. Çalışanlar her zaman yöneticilerinin işle ilgili motivasyonlarını kendilerine referans alırlar. Siz çalıştığınız şirket, çalışma ekibiniz ya da yaptığınız iş ile ilgili heyecanlı ve ilgili değilseniz, çok büyük ihtimalle çalışanlarınız için de bir motivasyon kaynağı olmazsınız. Yaptığınız işin hangi özelliklerinden zevk alıyorsunuz? Yöneticiliğiniz kapsamında sizi gururlandıran faktörler neler? Siz ve çalışanlarınız hem şirket içinde hem de dışında etki yaratıyor musunuz? Enerjinizi ve heyecanınızı arttırmak için mevcut rolünüzü nasıl değiştirebilirsiniz? Unutmayın, çalışanlarınızın motivasyonu sizinkiyle doğru orantılı şekilde seyreder.

Kısaca özetlemek gerekirse, çalışanlarınızın motivasyonunu artırmak için modası geçmiş yöntemlere ve hilelere aldanmayın. Çalışanlarınız ile her gün yaptıkları işler hakkında iletişim halinde kalın. Onların karşısına çıkan güç durumlar ve engelleri tespit etmek ve ortadan kaldırmak için proaktif davranın. Düzenli olarak çalışanlarınızın ortaya çıkardığı katma değerin farkında olduğunuzu onlara hissettirin. Kendi motivasyon düzeyinizi korumaya ve yükseltmeye çalışın, motivasyonunuzu çalışanlarınızla paylaşın. Sopa havuç yöntemini bir kenara bırakın ve onun yerine çalışanlarınızla sağlıklı bir iletişim biçimi yaratın. Ancak bu şekilde motivasyonu yüksek çalışanlara sahip olabilirsiniz.

 

İlginizi çekebilir

Çalışanların Üretkenliğini Artırma Yöntemleri
Çalışan Bağlılığını Artırmanın Yolları
Merve Tulum

Yazar : Merve Tulum

ODTÜ " Endüstri Mühendisliği " bölümünden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. İş hayatına hızlı bir giriş yapıp inovasyon sorumlusu, sistem ve iş analisti gibi birçok pozisyonda görev aldı. Fibabanka, Yemeksepeti ve Yapı Kredi çalışmış olduğu şirketlerden sadece birkaçı. Sizler için iş hayatında edindiği tecrübeleri sizlere aktarıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir