Çin’den İthalat Yapmak İsteyenlere

Bir girişimci öyküsü

Birçoğunuz bunu bilmez ama yürüttüğüm en karlı işlerden biri ithalattı. 13 yaşından 16 yaşına kadar gelişigüzel birtakım mallar ithal ederek bunları çeşitli internet siteleri aracılığıyla sattım. İlk başladığımda gerçekten zorlandım çünkü deneyim eksikliğim vardı ve kimse bana yardım etmemişti.

Yakın arkadaşlarımdan Gökhan geçtiğimiz günlerde bana ithalat yapmak istediğinden bahsetti. Yaptığımız konuşma beni eskilere götürdü ve ilk başladığımda ithalatın bana nasıl imkansız geldiğini ve cevaplanması gereken ne kadar çok soru olduğu aklıma geldi.

Tedarikçileri nereden bulacağım? Neyin iyi satılacağını nereden bileceğim? Ne zaman ve nasıl satacağıma nasıl karar vereceğim? Sahtekarlık ve kötü nakliye risklerini nasıl ortadan kaldıracağım? Araştırmaya nereden başlayacağım?

Yaptığımız bu konuşmadan sonra bunu yazıya dökmeye karar verdim.

Bu makale temelde Çin’den mal ithal edip bunları online olarak nasıl sattığımı A’dan Z’ye kadar adım adım anlatıyor. Aynı zamanda bu adımları tercih etmemdeki sebepleri de içeriyor. Siz de ithalat yapmak istiyorsanız bu makaledeki adımları takip edebilir ve gelecekte bunları kaynak olarak kullanabilirsiniz.

Size tavsiyem adımları arkaya arkaya takip edin ve atlamayın çünkü hepsini belli nedenlerle sıraladım.

Ayrıca size ithalat endüstrisindeki yükseliş ve düşüş hikayemi de anlatacağım.

 

Nelerden kaçınmanız gerektiğini ve temel noktaları bilin

Bu işe girmeden önce ithalatın riskli olduğunu anlamalısınız. Asyalı işletmelerle alışveriş yapmak kendi ülkenizdekilerle iş yapmaktan çok çok daha zordur.

Dikkatli olursanız, ne yaptığınızı doğru anlarsanız ve nelerden kaçınmanız gerektiğini bilirseniz küçük bir çalışmayla büyük kar elde edersiniz.

 

Ne yaptığınızı anlayın

Tıpkı denediğiniz diğer projeler gibi burada da işe koyulmadan önce neler yapmanız gerektiğini doğru anlamalısınız. Daha önce de söylediğim gibi dikkatli olmazsanız hiçbir zaman satamayacağınız değersiz bir sürü ürünle ortada kalabilirsiniz. Hala satamadığım bir kutu dolusu ıvır zıvır var.

 

Çinde’n İthalat İçin Yapmanız Gerekenler:

1 – İyi bir ürün bulun: İlk ürünü bulmak için araştırma yapmalı ve bir miktar çaba harcamalısınız. Çoğu kişi bu adımı oldukça zorlayıcı bulup ertelemektedir. Pek haksız da sayılmazlar. Çünkü milyonlarca ürün arasından seçim yapmak çok kafa karıştırıcıdır.

Bu adımı kolaylaştırmak adına hızlı ve kolay bir biçimde niş ürünler seçebilirsiniz. Niş ürün bulma konusunda ” İnternetten Ne Satabilirim? ” başlıklı yazımız size oldukça ilham verebilir.

2 – İyi bir tedarikçi bulun: Her nişin bir sürü tedarikçisi vardır. Onları bulmak için biraz zaman ayırmalısınız ancak dolandırıcılardan kaçınmalı ve iyi bir tedarikçi bulma ihtimallerini artırmalısınız.

3 – Satın ve inşa edin: İyi bir ürün ve iyi bir tedarikçi bulduktan sonra sıra geldi ürünleri satmaya. Ben sizin yerinizde olsam hem ürünleri satmak hem de müşteri tabanı oluşturmak için var olan satış kanallarını (Amazon, Ebay vb.) güçlendiririm.

 

Çin’den İthalat İçin Yapmamanız Gerekenler

  • Numuneler elinize geçene ve ürünleri sevene kadar fabrikadan toptan alım yapmayın.
  • Tedarikçilerin tek bir numune gönderemeyiz demelerine inanmayın. Sizi dolandırmaya çalışıyorlardır.
  • İlk altı ay Payooner gibi güvenilir ödeme sistemleri haricinde başka bir ödeme sistemi kullanmayın. Bu şekilde ödeme yapmanız tonlarca riski ortadan kaldırır.
  • Korsan mallar almayın. Hem bu yolla para kazanamazsınız hem de kötü bir iş kurmuş olursunuz.
  • Başlangıçta bir sürü mal almayın. Ben ilk başta 1-5 birim arası alım yapıyordum. Para kazanmaya başladıkça envantere yatırım yapmaya başladım.
  • Tedarikçilere kişisel e-postanızı vermeyin. E-posta zamanla dolup taşacaktır ve kullanılamaz hale gelecektir. Bana bu konuda güvenin.

 

Adım Adım Çin’den Nasıl İthalat Yapılır?

Adım 1: İyi bir ürün ve potansiyel tedarikçiler bulun

Bu adım hepsinden önemlidir. Bu noktada fırsatlar yakalayacaksınız ve ilişkiler kurmaya başlayacaksınız.

Size iyi ürün ve iyi tedarikçileri nasıl bulacağınızı söyleyebilirim ancak öncelikle size engellerin üstesinden nasıl geldiğimi ve nasıl başarılı olduğumu anlatayım.

İlk başladığımda sahte cüzdanlar, çantalar ve ayakkabılar satmaya karar verdim. Bu malları yurtdışında Amazon ve eBay, Türkiye’de Trendyol üzerinden satarak ciddi karlar elde ettim ancak kısa sürede yön değiştirmeye karar verdim. İşimi kanun dışı ve şaibeli temeller üzerine kurmak istemedim ve bunu siz de istemezsiniz. Bir arkadaşım bundan 3 ayda 60,000 dolar kazandı.

Bir diğer arkadaşım aynı parayı tişörtlerden ve ayakkabılardan kazandı ancak burnu havalandı ve yakın zamanda marka sahiplerinin hepsi onu buldu. Fazla söze gerek yok elindeki bütün malları tasfiye etmek zorunda kaldı.

İşte bu nedenle sahte mallardan uzak durmalısınız. Size sahte mal para kazandırmaz demiyorum çünkü kazandırıyor biliyorum. Ancak bu tıpkı uyuşturucu satmaya benziyor. Kanunlara karşı geliyorsunuz ve sonu kötü bitiyor.

Sahte pazarından çıktıktan sonra Katana kılıçlarını keşfettim ve bunları eBay’de fahiş fiyatlarla satmaya başladım. Bununla birlikte yakın zamanda şunu fark ettim ki yüksek etiketli ürünler daha fazla sermaye gerektiriyor ve doğası gereği bu ürünleri satmak daha riskli. Böylece bıçaklara, Airsoft tabancalara silahlara, toplara ve diğer kendini koruma ekipmanlara yönlendim. Kılıç satmaktan daha karlı olduğunu anladım.

Airsoft(havalı) tabancalar kısa sürede ekmek teknem oldu. Tedarikçiyi bulduktan hemen sonra ürünleri eBay’de listeledim ve bütün rekabeti sonlandırarak günde 15-30 arası Airsoft satmaya başladım ve her satıştan temiz 10-20 dolar arası kar etmeye başladım. Ve her şeyden iyisi bir süre sonra ürüne dokunmama bile gerek kalmadı. En sonunda benim adıma her şeyi halleden, bana cömert bir ödeme yapısı sunan ve bütün teslimat işlemlerini halleden muhteşem bir tedarikçi buldum.

Para kazanacağınız ürün ne olursa olsun amacınız iyi bir tedarikçi olmalıdır. Bu sayede müşteri hizmetleri ve teslimatla ilgilenmek yerine satışları arttırmaya odaklanabilirsiniz.

Kolay değil ancak tavsiyelerimi dinlerseniz tedarikçi ve ürünler ilgili fırsatları arttırabilirsiniz.

 

Tedarikçiler nereden ve nasıl bulunur?

İthalat işindeki en iyi arkadaşınız Alibaba olacaktır. İthalatını yaptığım her üründe Alibaba’yı kullandım. Kendi işim için kullandım, müşterilerim için kullandım ve kullanan tonlarca insan da tanıyorum. İnanılmaz bir kaynak.

Tedarikçi bulmak için Doba, WorldWideBrand, Volusion veya diğer dolandırıcı sitelerin tuzağına düşmeyin. İlk başladığımda hepsini deneyerek büyük hatalar yaptım ve binlerce doları çöpe atmak zorunda kaldım. Bu sitelerden uzak durun. Bana güvenin.

Alibaba’da sadece gold (altın )üyelere bakmalısınız. Gold üye olmayan birinin ne kadar iyi fiyatlar sunduğunun veya kaç tane sertifikasının olduğunun benim için bir önemi yoktur. Sadece bu kuralı bile takip etmeniz %98 oranında dolandırıcılıkları ve kötü tedarikçileri önlemenize yardımcı olur. Diğer sertifikalar veya başka şeyler sadece bu işin cilasıdır.

Ucuz numuneler yapan, Payonner veya PayPal ödeme seçeneği sunan ve sizinle hızlı ve etkili şekilde iletişim kuran tedarikçiler bulmalısınız.

Şu anda Alibabayı açın, arkanıza yaslanın ve kar elde edebileceğiniz ürünleri araştırmaya başlayın.

Mutlaka okuyun: Alibaba’dan Nasıl Ürün Satın Alınır?

 

Nasıl Bir Ürün Bulmalısınız?

Satmak isteyeceğiniz ürünlerle ilgili birkaç sınırlama vardır :

Küçük ve hafif olmalıdır.: Bu konuda bana güvenin. Mobilya veya mutfak ekipmanlarının nakliyesiyle ilgili başınızın ağrımasını istemezsiniz. Nakliyesi ucuz bir ürün bulmanızı tavsiye ederim çünkü nakliye kar marjınızı düşürecektir.

Basit bir ürün olmalıdır: anlatmak istediğim ürünün üretiminin basit olması ve diğerlerine nazaran hata payının düşük olmasıdır. Bu fabrikaların çoğu dünyadaki en kaliteli ürünleri yapmaz ve bu nedenle müşterilerinizi memnun etmek istiyorsanız hata payı düşük olan ürünleri tercih etmelisiniz.

10-200 dolar aralığındaki ürünleri tercih edin: Bu rakamların üzerindekiler deneyimlerime göre daha sermaye yoğun mallardır ve daha az risklidir. Yüksek etiketli ürünlerin nakliyesi her zaman daha zordur, daha yüksek kalite kontrol gerektirir ve hatalarınızı daha çok gösterir.

Almak isteyeceğiniz bir şeyi satmayın: Birçoğumuz elektronik aletler, kıyafetler, yiyecekler ve diğer şeylerden alırız. Şimdiden size söyleyeyim bu pazarlarla mücadele edemezsiniz. Bir niş bulmalısınız.

Sezonluk ürün satmayın: İstikrarlı bir şekilde satılabilecek ürünlerden bulmaya çalışın. Eminim yılbaşı süsleri ve kışlık kıyafetler satarak büyük paralar kazanabilirsiniz ancak bu fazlasıyla sezonluktur ve muhtemelen bir süre sonra elinizde bir sürü envanter kalacaktır.

Kaldı ki aklınıza gelen her şeyi araştırabilirsiniz.

 

İncelediğim sitelerden bazıları

Alibaba: Genellikle Alibaba’ya hangi ürünlerin satışlarının arttığını ve ne kadarlık kar marjı elde edebileceğimi görmek için bakarım. Örneğin şu anda dört senedir gold üye olan bir firma LED elektrik ampullerinin tanesini 2.65 dolardan satıyor. Hızlı bir şekilde Amazon’u açıyorum ve aynı ampullerin 9.50 – 11.99 dolar arası satıldığını görüyorum ki bu oldukça yüksek bir kar marjı.

Mutlaka okuyun: Alibaba’dan Tek veya Toplu Ürün Almak

eBay: eBay’deki listeleri kontrol ederek ürünleri ne kadara satabileceğinizi sürekli olarak görebilirsiniz. Ben genellikle ürünlerle ilgili bilgi sahibi olmak için eBay açık arttırma açıklamalarını okurum.

Amazon: bu siteye girdiğimde farklı bölümlerdeki “Movers & Shakers” kısmına bakarım. Kategorilere tıklarım ve fazla ithalatçısı olmayan ürünleri bulmaya çalışırım. Yine LED ampuller, kaykay parçaları ve kılıçlar gibi tuhaf ürünleri araştırır daha sonra bunları Alibaba ile karşılaştırırım.

Diğer araçlar: mySimon Top Searches, Shopzilla Top Searches, Kaboodle Hot Picks

Bu siteler aracılığıyla pazar verilerini araştırın ve daha sonra bunları Alibaba ile kıyaslayın. Bu biraz zaman alacaktır ancak er yada geç nelerin işe yaradığını öğreneceksiniz. Ayrıca sağınızda ki ve solunuzdaki ürün fırsatlarını kolaylıkla bulmaya başlayacaksınız.

Eninde sonunda ilerlemenizi sağlayacak ürünlerle ilgili bazı fırsatlar yakalayacaksınız. Bir sonraki adımda tedarikçilerle konuşmalı ve numuneler istemelisiniz. Endişelenmeyin hepsi İngilizce biliyor.

 

Tedarikçileri saptamak ve e-posta göndermek

Şimdi ürünümüz var ve sıra geldi umut vaat eden tedarikçilerle temas kurmaya:

İyi olanlarla temas kurun: belirlediğiniz ürünü satan tedarikçilerin listesini çıkarın. Bu tedarikçilerle temas kurun ve fazladan bilgi almaya çalışın. Ben genellikle minimum sipariş miktarını, ödemeyi ve nakliye politikalarını, numune politikalarını ve fiyat listesini sorarım. Bu soruların cevapları genellikle ellerinin altındadır. ÖNEMLİ: bu sorular için kişisel e-postanızı kullanmayın çünkü spam yağmuruna tutulursunuz.

Konuşun: şimdi size kimin cevap verdiğine bakın ve işlerini ne kadar ciddiye aldıklarını anlamaya çalışın. Unutmayın bu noktada sizin için mücadele edeceklerdir çünkü ne kadarlık bir sipariş vereceğiniz hakkında hiçbir fikirleri yoktur. Bu noktada müşteri hizmetleri iyi bir göstergedir. Pazarlık yapmaktan ve fiyat kırmaktan korkmayın çünkü buna alışıktırlar. Çin’deki turist pazarında 200 dolarla başlayan bir pazarlığın 20 dolarla bittiği çok görülmüştür.

Numuneler! : Evet sonunda… Ben genellikle dikkatimi çeken 2-5 arası tedarikçiden numune isterim ancak asla bir tane değil. Numuneler elinize ulaştığından onları dikkatlice inceleyin. Aynı zamanda nakliye zamanını, maliyetlerini, hasarı vb. faktörleri not edin. Numunelerin her yerini köşe bucak kontrole din. Müşterilerin bunları nasıl kullanacağını ve ne kadar zorlayabileceklerini düşünün. Satmaktan gurur duyacağınız bir ürün bulun.

Minimum sipariş miktarını not edin: Verdikleri minimum sipariş miktarı genellikle somut olmasa da ortalama bir miktar verirler. Bunu tedarikçiye doğrudan mesaj atmadan öğrenemezsiniz.

Deneyimlerime göre Çinli fabrikalar sizinle çalışmak için birçok şeyi göze alırlar. Kitle üretimi yaparlar ve deniz taşımacılığıyla nakliye yaparlar.

Ancak bazı ürünler diğerlerinden farklıdır. Örneğin binaların dışına takılan LED ampuller satmak istediğimizi düşünelim. Kar marjları oldukça iyidir ancak minimum sipariş miktarı 5,000 dolar olursa bundan vazgeçmek zorunda kalırız.

Bir diğer seçenekse Alibaba’nın daha küçük siparişlerle çalışan sitesi AliExpress.com’dur. Alibaba’da aynı miktarlar için daha iyi fiyatlar alsanız da AliExpress’de her zaman bir seçenektir.

Bütün bunlardan sonra elinizin altında en azından bir tane sağlam tedarikçi olmalıdır. Tahmin edin sırada ne var?

Mutlaka okuyun: Doğrudan Çin’deki Fabrikalardan Ürün Alıp Satmak

 

Adım 2: Ürünü var olan satış kanalları aracılığıyla satma

Bu noktada envanterinizle ilgili karar vermeniz gerekecektir. Ben sizin yerinizde olsam birkaç yüz dolarlık bir yatırım yaparım ve başlamak istediğim ürünlerden 5-10 parça alırım. Tabii ki bir tane alarak da başlayabilirsiniz ancak bu yavaş bir başlangıç olur.

Sanıyorum dropshipping yönteminin yeni bir tedarikçiyle uygun bir seçenek olmadığını söylemek için doğru bir zaman. Tedarikçilerle başarılı dropshipping ilişkileri kurduğum zamanlar çok eskide kaldı. Ve belirtmek isterim ki bu yöntemle başlamanız sizin için pek iyi olmaz çünkü sonunda genellikle mutsuz müşterilerle ve yasaklı hesaplarla sonuçlanır.

Neyse birkaç parçalık bir envanteriniz olsun ve bunları satmaya başlayın.

Yurtdışında Amazon, eBay, Craigslist ve Türkiyede Trendyol – Başlangıçta bu dört satış kanalından iki tanesini kullanmanızı tavsiye ediyorum.

Size arkadaşlarınızı Facebook’tan mesaj yağmuruna tutun ve ürünlerle ilgili her foruma saldırın demiyorum. Bu çok çalışma gerektirir ve az bir neticeyle sonuçlanır.

Yukarıda bahsettiğim sitelerde dükkan açmak oldukça kolaydır. En iyi satıcılarının neler yaptığına bakın ve daha iyisini yapmaya çalışın. eBay ve Amazon reklamlarında çoğu zaman kopya metinler kullanılır böylece sizde diğer satıcılarınkine bakabilir ve basit Google araştırmaları yapabilirsiniz.

Bir iki gün içerisinde ürün yükseldiğinde satış yapmaya başlarsınız. İşte bu anda her şey gerçekten heyecanlı olmaya başlar. Yapmanız gereken en yakın postaneden ürünü postalamak ve neler olacağını beklemektir. Kargoyu en kısa sürede gönderdiğinizden ve iyi paketlediğinizden emin olun. Size tavsiyem müşterileri kalıcı hale getirmenin yollarını arayın.

Bir ay içinde yeni bir ürün mü bulmanız gerekecek yoksa güncel ürünü arttırmanız mı gerekecek belli olacaktır.

Bu satış kanalları üzerinden kar elde edemiyorsanız o zaman bu ürünle devam etmek için çaba göstermeye değmez ve satmak için başka bir ürün bulmanız gerekir.

Mutlaka okuyun: Amazon’da Satış Yapmak İsteyenlere

Mutlaka okuyun: eBay’de Nasıl Satış Yapılır?

 

Adım 3: Ölçeklendirmek

Trendyol, eBay ve Amazon’daki Airsoft tabanca satışlarım arttırdıktan sonra yaptığım tek şey envanter ve kargo takibi yapmak oldu.

Yavaş yavaş Trendyol, eBay ve Amazon’a daha fazla ürün eklemeye başladım, kargolarla birlikte reklam malzemeleri gönderdim, reklam yapmaya başladım ve bir marka ismi buldum.

Ancak şunu aklınızdan çıkarmayın ki bütün bunları iyi bir tedarikçi bulmadan yapamazdım. Yazdıklarımı dikkatlice takip ederseniz fark edeceksiniz ki bütün bunları yaparken 15 yaşındaydım ve bu noktaya gelene kadar bir sürü hatalar yaptım ve sınırda başarılar elde ettim. Umarım ki siz bu makaleyi okuduktan sonra bu hataların birçoğunu atlayacaksınız ve doğrudan başarıya ulaşacaksınız.

Benim için muhteşem bir öğrenme deneyimiydi. Pazarlama ve online satışların büyümesiyle ilgili nelerin işe yarayıp nelerin işe yaramadığı ile ilgili tonlarca bilgi öğrendim.

İşte satışları artırmak için yaptıklarım:

1 – Trendyol, Amazon ve eBay’de reklam yapın: Özellikle Amazondaki reklam programları sayesinde ciddi geri dönüşler aldım.

2 – Diğer satış kanallarında da yer alın: En sonunda bir e-ticaret dükkanı açtım. Böylece ürünlerim Google Shopping, Bing Shopping ve diğer her tür alışveriş yerinde listelendi. Her yeni satış kanalı sayesinde bedavaya biraz daha büyüdüm.

3 – Kendinizi markalayın: Sizi diğerlerinden farklılaştıracak iyi bir marka adı bulun. Bu sizin zamanla büyümenizi sağlayacaktır. Okumaya devam edin ve marka adına nasıl karar verdiğimi görün.

4 – Geliri tekrarlamayı amaçlayın: Somut büyümeyi her kargoda kuponlar ve promosyonlar gönderdikten sonra gördüm. Eninde sonunda e-posta ve SMS aboneliği başlattım ve Airsoft ürünleriyle ilgili güncellemeleri ve kampanyaları göndermeye başladım. Aynı zamanda eBay’de satmadığım Airsoft topları için aylık abonelik sistemi oluşturdum ve bunlardan küçük karlar elde ettim.

Şunu aklınızdan çıkarmayın ki bu işe koyduğum tek para yeniden yatırılmış kazançlardı. Siz daha hızlı büyümek için bir tomar para harcayabilirsiniz ancak benim bu makaleyi yazmamdaki amaç riskleri en aza indirerek büyümektir.

Bu makaleyi takip ederseniz eninde sonunda bir gün içerisinde 50 sipariş alırsınız. Bu noktada nakliye ve envanter sizi zorlamaya başlayabilir. Bu aşamadan sonra iki yöne gidebilirsiniz:

1 – Tedarikçinizle daha iyi koşullar için müzakere edin: benim tedarikçim benim iyi bir temas olduğumu biliyordu. Ona her gün somut ve kolay para kazandırıyordum kısacası onun altın çocuğuydum. Şimdi sizde fiyatlar ve nakliye şartları ile ilgili müzakere etmeye başlayın. Ben her zaman fiyat kırmaya çalışırım ancak asıl amacım fabrikanın müşteriye ürünleri göndermesidir.

Mutlaka okuyun: Tedarikçilerle Nasıl Pazarlık Yapılır?

2 – Süreçleri dış kaynaklardan halletmeye başlayın: fabrika ürünleri sizin adınıza müşterilere gönderecekse birçok süreçten kurtulmuş olacaksınız. Birini nakliye işlerinizi yapması için işe alabilirsiniz. Ailenizden veya arkadaşlarınızdan birini bulmaya çalışın çünkü bu hem ucuzdur, hem güvenlidir hem de daha kolaydır. Siparişleri arkadaşınıza göndermesi, listelerinizi düzenli bir şekilde idare etmesi, müşterilere kısa sürede cevap vermesi ve envanteri sipariş etmesi için bir sanal asistan bulun.

 

İmparatorluğumun çöküşü

Ufak da olsa bir yanlış yaptım. Öngöremediğim korkunç bir olay oldu.

Tam olarak durumları hatırlamıyorum ancak Çin limanları ansızın Airsoft silahları göndermeyi kesti. Üç aydan fazla süre Çin’den bir tane bile Airsoft silah gelmedi.

Üç aydan fazla olduğunu biliyorum çünkü sonunda havlu atmak zorunda kaldım.

Her yerde başka bir tedarikçi aradım ancak fiyatlar birdenbire yükseldi. Üstüne üstlük yerine getiremediğim bir düzine siparişim ve kızgın müşterilerim vardı.

Herkesin parasını geri ödedim ve ilerlemeye devam ettim.

Başka bir yere yatırım yapmak için yeteri kadar para kazanmıştım. Bu işte eğitim hayatımdan daha çok şey öğrendim ve umarım ki size de yardımcı olabilirim.

Şu an yapmanız gereken tek şey harekete geçmektir.

Çin’den ithalat yapmak istiyorum diyenlerin aklında soru işareti kalmaması için gerekli desteği sunmaya hazırız.

İyi şanslar!

 

İlginizi çekebilir

Amazon’da Nasıl Satış Yapılır?

Dropshipping Nedir? Nasıl Yapılır?

İhracat Yapmak İsteyenlere 15 Şahane Tavsiye

Avatar

Yazar : iş kurmak

Yorumlar

Bir Yorum da Sen Bırak
  1. Öncelikle deneyimlerinizi, tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim. Uluslararası Ticaret 3. sınıf öğrencisiyim ve Kayseriliyim. Anlayacağınız ticaret ile baya ilgiliyim 🙂 Ne zamandır aklımdaydı ufak tefek şeyler ithal edip satmak ancak cesaret edemedim. Yeterli bilgiye de sahip değilim hâlâ. Yazınızı okuyunca bi gaza geldim. Ufak tefek şeyler ithal edip satmayı deneyeceğim. Tekrar sağolun 🙂

  2. Yazınız için çok teşekkür ederim..
    Uzun zamandır pek çok firmada çalıştım ve her zaman beynimin en tenha köşesinde bazı sorular ile dolaşmışımdır; “neden başkaları için çalışıyorsun? bu kadar gayreti kendi işin için harcasan bu işlerdeki kadar da olsa kazanamayacak mıydın ? vs.vs.vs.
    Aynı zamanda pek çokta iş girişimim oldu, ancak tamamı düşüncede kaldı, farklı öncelikler dolayısıyla hep ertelemek zorunda kaldım…
    Son 2 aydır’da Hindistan’dan ithalat yapma planım var ki iyi de bir firma buldum sadece fiyat konusunda biraz mücadelemiz var…
    Benim bu doğrultuda yardım almak istediğim bazı konular var bunları size madde madde sıralayarak hayat ve iş tecrübenizden bir nebze olsun istifade etmek istiyorum…
    a) Tedarikçim ürün bazlı bir fiyat teklifinde bulundu, ancak benim bilmediğim bu fiyatın üstüne extra ne tür masraflar çıkabilecek. (Gümrük vergisi gibi) sırf bu yüzden gümrük müdürlüğüne gidip bilgi almayı düşünüyorum. acaba karşı taraf tüm kargo gümrük vs masrafları karşılayıp tek bir fiyat söyleyemiyor mu…
    b) tedarikçinin parasını yollarken, masrafsız bir yol var mı.( 2 hafta önce çinden bir numune istedim ve numune için para istediler bende kabul ettim 20 $ lık ürün için 20 $ kargo 15 $ da western union da para göndermek için masraf çıktı… e doğal olarak ta astarı bezini aştı..

    şu iki soruma cevap verirseniz inanın beni büyük bir dertten kurtarmış olursunuz.. şimdiden çok teşekkürler…

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir