Dünyada En Hızlı Büyüyen Sektörler ve Yatırım Alanları

Teknoloji sayesinde sürekli değişen dünyamızda, en hızlı gelişen ve büyüyen sektörleri masaya yatırıyoruz.

Dünya geliştikçe ve iletişim arttıkça, yeni iş alanları ortaya çıkan talepleri karşılamak zorunda kalıyor. Bu yazıda biyoteknolojiden yapay zekaya, en hızlı gelişen sektörlerden beşini sıraladık.

 

En Hızlı Büyüyen Sektörler

1- Yenilenebilir Enerji

Son yıllarda güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi elde etmek için yapılması gereken yatırımların ucuzladığını gördük. Bu nedenle artık birçok ülke veya şirket için en uygun seçenek, yenilenebilir enerji kaynakları oldu. Dev küresel markalardan biri olan Samsung, 2020’yılına kadar Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Çin’de tamamen yenilenebilir enerji kullanmaya başlayacağının sözünü verdi. Dahası, Birleşik Krallık, Fransa, İspanya ve İtalya’nın baskılarının ardından, Avrupa Birliği de, 2030 yılında kullanılan enerjinin yüzde 32’sini, yenilenebilir enerji kaynaklarından temin etme sözü verdi. Yenilenebilir enerji piyasası diğer enerji piyasalarından daha başarılı, çünkü bu enerji kaynağının bitme ihtimali söz konusu değil. Sektörün büyüme hızı öylesine büyük ki, yenilenebilir enerji piyasası şimdiden 1,35 milyar Dolarlık bir piyasa haline geldi.

Mutlaka okuyun: Enerji Sektörü İş Fikirleri

 

2- Siber Güvenlik

İnsanlar ve şirketler verilerini saklamak için çevrimiçi yollara başvurduğundan bu yana, hırsızlar da aynı yolu izlemeye başladı. 2017 yılında, sadece İngiltere’de 4,7 milyon siber suç işlendi ve bu sayı siber güvenlik kavramının önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Veri tabanları, ağlar, donanım, güvenlik duvarları ve şifreleme araçları kullanan siber güvenlik ekipleri,sistemlerin sorunsuz çalışmasını, izinsiz girişlerin engellenmesini ve bilgi ya da para çalınmasının önüne geçilmesini sağlıyor. Siber güvenliğe halihazırdaki ilgi devasa boyutlarda ve uzmanlar 2023 yılında bu sektörün 165,2 milyar dolara ulaşacağını öngörüyor.

Mutlaka okuyun: Siber Güvenlik Nedir?

 

3- Biyoteknoloji

Dünya nüfusunun hızla artışı karşısında, daha fazla hasat yapılmasını sağlayabilecek yol olan biyoteknoloji, günümüzde hayati önem taşıyor. Dahası, biyoteknoloji gen tedavisi ile genetik hastalıkları tedavi edebilir ve sayısız insanın hayat kalitesini arttırabilir. Ham maddeyi dönüştürerek daha kullanışlı bir hale getiren Macar Mimari Mühendis Karoly Ereky, modern biyoteknolojiyi ilk kullanan insan olarak anılır. Modern biyoteknoloji öylesine büyük bir talep ile karşılanıyor ki, 2025 yılına kadar yüzde 7,4 büyüme hızı ile 727 milyar dolar seviyesinde bir sektör olacağı düşünülüyor.

Mutlaka okuyun: Gen Tedavisi ile Ölümcül Hastalıklar Tarihe Karışabilir!

 

4- Sanal Gerçeklik

Sanal gerçekli ilk olarak 1990’lı yılların başında karşımıza çıktı ve sektör o yıllardan bu yana sürekli güçlenerek ilerledi. Sanal gerçeklik sadece eğlence sektöründe değil, askeri amaçlarla, spor antrenmanlarında ve hatta akıl sağlığına yardımcı olmak için geçmiş travmalar ve büyük fobileri yenmek için kullanılıyor. 2016 yılında 6,1 milyar dolar olan sektör hacminin 2023’te 31.1 milyar dolarlık hacime, 2027 ‘e kadar da yılda %13,5 büyüyeyerek 52 milyar dolara hacime ulaşması bekleniyor. Sanal gerçeklik piyasasının bu hızlı büyümesi hem sektörün içindekiler için hem de yatırımcılar için oldukça büyük fırsatlar barındırıyor.

Mutlaka okuyun: Sanal Gerçeklik Sektörü İş Fikirleri

 

5- Yapay Zeka

Öncülerinin Çin, Singapur ve Hong Kong’ta olduğu yapay zeka endüstrisi de hızla büyüyen sektörler arasında. Hastalıkları koklayarak bulan yapay zekâlardan ne zaman öleceğinizi yüzde 95 doğruluk payı ile hesaplamaya, oradan Amazon Alexa gibi sistemlere kadar yeni ve yaratıcı birçok teknolojini anahtarı olan rekabetin üst düzeyde yaşandığı sektörün, 2025 yılına gelindiğinde 9 milyar dolarlık hacme sahip olması bekleniyor.

Mutlaka okuyun: Yapay Zeka Alanındaki İş Fikirleri

 

6. Akıllı ev otomasyonu

akilli-ev

En hızlı büyüyen iş kollarından birini akıllı ev otomasyon sistemleri oluşturuyor. 2025’e kadar akıllı ev sistemlerinin 100 milyar dolarlık hacme kavuşması bekleniyor. Bu da sektörün büyüme oranının yıllık %12.5 olması anlamına geliyor.

Bu sektördeki büyümenin büyük kısmı güvenlik ve çevre dostu çözümlerle ilgili. Enerji bağımlılığının azalması sonucu akıllı ev sistemleri sayesinde ev sahiplerinin cebinden daha az para çıkmış olacak. Akıllı kilit, kablosuz güvenlik kamerası, enerji tasarruflu ev aletleri, ayarlanabilir aydınlatma sistemleri için milyarlarca dolarlık yatırım yapılıyor.

Bu sektörle ilgili ilginç noktalardan biri de, bu sistemin teknolojik altyapısının halihazırda mevcut olması. Yani keşfedilecek yeni bir icat yok ortada. Bu nedenle çok sayıda şirket bu işe giriyor. ” Bu sektörde bir şirketin en büyük handikapı rakip şirketlerin olması değil, insanların akıllı ev otomasyonu hakkında yeterli bilgiye sahip olmaması ve buna bağlı olarak yeterli talebin gösterilmemesi.

“Bu engeli aşmak için şirketler birlikte hareket etmeli. Ondan sonra insanlar kendi ihtiyaçlarına göre seçim yapıp alışveriş yapabilirler.” Diğer bir deyişle, şu anda bu sektörün çok daha büyük bir patlama yapmasını sağlayacak temel faktör, piyasanın akıllı ev otomasyon sistemleriyle ilgili bilgi durumu. İnsanlar bu konuda ne kadar bilinçli olurlarsa, sektör o kadar hızlı büyüyecek.

Mutlaka okuyun: En İyi Akıllı Ev Sistemleri

 

7. Uyku

sabahlari-erken-kalkmak

Akıllı ev sistemlerine kıyasla uyku endüstrisi biraz sıkıcı ve ilkel gelebilir. Ancak durum hiç de öyle değil. Uykuya dalma, uyumama, dinç uyanma gibi haller üzerine ciddi anlamda büyük teknolojik araştırmalar ve geliştirmeler yürütülüyor.

Ünlü bir yatak şirketinin ceosu şunları dile getiriyor: “Bence 5-10 yıllık süre zarfında uyku optimizasyonu alanında teknolojinin çok büyük bir rol oynadığını göreceğiz. Her geçen gün hayat kalitemizi artıran ev eşyalarına teknolojinin eklemlendiğini görüyoruz.”

Uzmanlar 2022 yılı itibarıyla uyumaya yardım eden ilaçların piyasa hacmi 85 milyar dolara ulaşmış durumda. Ayrıca uyku apnesi pazarının gelecekte yıllık %11 büyümesi bekleniyor.

Akıllı telefon uygulamaları, giyilebilir takip cihazları, ayarlanabilir yataklar ve yenilikçi medikal terapilerle sektörün gelecek yıllarda büyük gelişme katedeceğini düşünülüyor.

Mutlaka okuyun: Uyku Sektöründeki İş Fikirleri

 

8. Perakende

online-market

Perakende sektörü son 10 yılda büyük değişiklikler geçirdi. E-ticaretin ortaya çıkması, mağazacılığa büyük bir darbe vurdu. Küçük büyük fark etmeksizin şirketler yeni çözüm yolları aramaya başladı.

2020 yılında online alışverişin yarattığı büyük dalga nihayet dinmeye başladı ve perakende sektörü tekrar nefes almaya başladı. E-ticaret, sektörün ana unsuru haline geldi ve buna paralel olarak yeni teknolojik gelişmeler ve yenilikler görmeye başladık.

Çoklu perakendeciler için “tıkla ve al” tarzı bir trend ortaya çıktı ve oldukça popüler oldu. Dev şirketler, müşterilerine online alışveriş yapma, sipariş verme ve mağazadan gelip alma imkanı sunuyor. Bazı şirketlerin bunu yepyeni bir düzeye taşıdığını da görüyoruz ayrıca.

Örneğin, Nordstrom adlı market zinciri, akıllı telefon uygulaması ile alışveriş tecrübesi sunuyor. Buna göre müşteri markete doğru gitmek üzere yola çıktığında markete SMS veya çağrı yoluyla nelere ihtiyacı olduğunu bildiriyor. Müşteri mağazaya vardığı anda sipariş verdiği ürünler marketin dışında müşteriyi bekliyor. Yani insanlar arabalarından dahi çıkmak durumunda kalmıyorlar.

E-ticaret alanına bakacak olursak perakendeciler online verilerden daha çok istifade ediyor ve bu bilgiyi en akılcı şekilde kullanmanın yollarını arıyor. Sonuç olarak perakende sektöründe hizmet veren şirketler alışveriş tecrübesini teknolojik trendlere paralel olarak düzenli olarak yeniliyor ve müşterilerine daha kaliteli hizmet sunuyor.

Mutlaka okuyun: E-Ticaret Sektörüne Girmek İsteyenlere

 

9. Seyahat

seyahat-etmek

Seyahat sektörünü görmezden gelemeyiz. Bu alanda da çok şey oluyor ve artan konfor, hız ve uzmanlaşmadan direkt müşteriler istifade ediyor.

Seyahat alanındaki en önemli trend, mobil cihazların çok daha aktif hale gelmesi. Telefondan uçak bileti arayıp satın almak, yine telefondan bilet şeklinde de yararlanmak gibi pek çok gelişme yaşanıyor.

Avustralya’da bildiğimiz defter şeklindeki pasaport yerine biyometrik bulut pasaport kullanılıyor şimdilerde. Kullanıcılar tarayıcıya parmaklarını dokunduruyorlar ve geçiş sağlıyorlar. İşte bu kadar basit. Şu sıralar kabul edilme aşamasında olan sistem, klasik pasaportların mazide kalmasına neden olabilir yakın tarihte.

Ayrıca alternatif konaklama alanındaki farklılaşma da görmezden gelinemez. Artık oteller tekel olmaktan çıktı. Airbnb, Home Away, Couchsurfing gibi siteler sayesinde istediğiniz herhangi bir şehirde düşük maliyetli ve kişisel isteklere uygun konaklama imkanı bulunuyor. Bu kişiselleştirme imkanı seyahat etmeyi daha konforlu ve daha ekonomik bir hale getiriyor milyonlarca kişi için.

Son olarak wifi, yani internet alanındaki ilerlemeler ve uçak içi teknolojiler uçmayı daha rahat bir hale getirdi. Özellkle iş adamları için uçmak, zaman kaybı değil artık. Herhangi bir ofisten farkı kalmadı uçakların.

Mutlaka okuyun: Seyahat ve turizm sektöründe dikkat çeken iş fikirleri

 

Sonuç

Saydığımız bu sektörlerde devrim niteliğinde gelişmeler yaşandığını peşinen söyleyebiliriz. Peki siz bu sektörlerin ve diğerlerinin geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Refik Lutfi ÖZSÜLLÜ

Yazar : Refik Lutfi ÖZSÜLLÜ

ODTÜ'den mezun olmadan önce yıllarca TRT Haber gibi birçok platformda editörlük yapan teknoloji aşığı biri. İnovasyonları, girişim fikirlerini ve tüm dünyadan yenilikleri sizler için araştırıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir