Düşüncelerinizi Yazıya Dökmek İçin 7 Sebep

writing

“Aklınızdaki fikirleri yazıya döktüğünüzde otomatik olarak onlara odaklanırsınız. Çok azımız bir düşünceyi yazıya dökerken aynı zamanda başka bir şeyi düşünebilir. Bu yüzden kalem ve kağıt konsantrasyonunuzu sağlamak için harika araçlardır.”
                                                                                                                           Michael Leboeuf

“O an aklınıza gelen şeyleri yazıya dökün. Üzerinde düşünülmeyen fikirler genellikle en değerlilerdir.”
                                                                                                                          Francis Bacon, Sr.

Son birkaç yıldır edindiğim en önemli alışkanlıklardan birisi de aklımdaki fikirleri yazıya dökmek oldu. Peki, bu neden bu kadar önemli?

 

1.Hafızanız benimkine benziyorsa büyük ihtimalle su sızdıran bir kovaya benziyordur.

Aklımdakileri daha çok yazıya dökmek hafızamdan ne kadar çok şeyin kayıp gittiğini görmemi sağladı. Hafızanıza güvenemezsiniz.

Bir şeyi hatırladığımız her seferinde ne olduğunu yeniden canlandırmak yerine kendi arşivimizden bir filmi tekrar oynatırız.

Bu yeniden canlandırma inançlarımız, o zamanki ruh halimiz ve öz imajımız gibi çeşitli etmenlere bağlıdır.

Bir olay hakkında hatırladıklarınız başkasının hatırladıklarından bile farklı olabilir. Gerçeğin birden fazla yorumlanış şekli vardır.

Bir olayı yorumlayış şeklinizi daha sonra tekrar hatırlamaya çalıştığınızda bile bir şeyler değişir. Bu yüzden de kendimiz dışında bir sisteme ihtiyaç duyarız.

 

2.Fikirler çok uzun sürmez.

Güzel ya da harika fikirler en olmadık zamanda aklınıza gelebilir ama aklınızda çok fazla kalmaz.

Onları hemen yazıya dökmeniz lazım yoksa bir daha aynı canlılıkla hatırlayamayabilirsiniz.

 

3.Yazılı hedefler çok önemlidir.

Başarılı kişisel gelişim yazarlarının çoğunun ısrarla üzerinde durduğu şey hedeflerin yazıya dökülmesidir.

Hedefinizi yazıya döktüğünüzde hedefiniz gözünde daha çok netlik kazanır ve daha iyi odaklanırsınız. Size hangi yöne gitmenizi gösterir. Ayrıca hedeflerinizi yazıya dökmek sadece hedeflerinizin neler olduğunu açıklığa kavuşturmakla kalmaz. Hedefiniz ve hayatınız hakkında da daha çok bilgiye sahip olursunuz.

Yazılı bir hedef aynı zamanda stresli olduğunuzda ya da aceleyle karar verecekken kendinize gelmenizi de sağlar.

 

4.Neye odaklanmanız gerektiğini kendinize hatırlatmak.

Çoğu zaman günlük hayatın akışında kendimizi kaybedebiliyor ve önemli olan şeyleri gözden kaçırabiliyoruz.

Hedefinizden şaşmamak için kendinizi daha az önem arz eden görevlerle meşgul etmek yerine bu tür düşünceleri aklınızdan uzaklaştıracak bir hatırlatıcı not yazın.

Şu anki en büyük hedefinizi yazabilirsiniz (gelecek yıl maraton koşmak, her hafta çocuklarınızla geçirdiğiniz süreyi iki katına çıkarmak ya da kendi internet sitenizi veya blogunuzu açmak ve her ay 1000 düzenli ziyaretçiye sahip olmak gibi).

Ben ayrıca şu tür hatırlatıcı notları da seviyorum: “Bugün bunu yaptığım için  gece harika bir iş çıkardığımı düşünerek uyuyabilecek miyim?” , “Şu anda yapabileceğim en önemli şey ne?” Hatırlatıcı notunuzu yazın ve gününüzde gözünüzden kaçmayacak bir yere asın.

 

5.Zihinsel yükünüzü boşaltmak.

Her küçük ayrıntıyı düşünmek zorunda kalmadığınız zaman daha az stresli olur ve daha sağlıklı düşünebilirsiniz.

Bu sebep bana göre en önemlisi.

Daha sakin kalmak ve rahat hissetmek sadece sağlığınıza iyi gelmekle kalmaz, aynı zamanda da hayatınızı kolaylaştırır.

 

6.Daha sağlıklı düşünmek.

Zihninizde bir kerede birden fazla düşünceyi tutamazsınız. Bir problemi çözmek istiyorsanız düşüncelerinizi, sorunla ilgili ayrıntıları ve hissettiklerinizi yazmak iyi gelebilir.

Böylece hatırlamak için zihninizi kullanmak zorunda kalmazsınız, bunun yerine zihninizi daha sağlıklı düşünmek için kullanırsınız.

Her şeyi yazıya dökmek büyük resmi görmenizi sağlar ve problemi çözmenizi sağlayacak bağlantıları görmenizi kolaylaştırır.

 

7.Kendinizi ve hayatınızı daha iyi tanırken uzun vadeli konsantrasyonunuzu iyileştirmek.

Uzun bir süreç içinde düşüncelerinizi izleyebilmek ve hem düşüncelerinizin hem de eylemlerinizin olumlu ve olumsuz yönlerini görebilmek için bir günlük tutabilirsiniz.

Örneğin, kendinizi sağlıklı biri olarak düşünüyorsunuz ama günlüğünüzü okuduğunuzda bu ay sadece dört kez koşuya çıktığınızı gördünüz.

Ya da hayatınızı oldukça iyi değerlendiriyorsunuz ama geçen ayki notlarınızı okuduğunuzda neredeyse her noktada işiniz ya da ilişkiniz hakkında olumsuz düşünceleriniz olduğunu fark ettiniz.

Bunları yazıya dökerek sorunları fark etme ve kendinize gelme konusunda kendinizi geliştirebilirsiniz.

Veya günlüğünüz kendiniz ve/ veya hayatınız hakkında son zamanlarda gözünüzden kaçan bir noktanın farkına varmanızı sağlayabilir. Bu da hayatınıza netlik kazandırır.

Tüm bu sebepler düşüncelerimi yazıya dökmemin sebepleri. Düşüncelerinizi nasıl yazıya dökebilirsiniz? Bu tamamen size kalmış bir şey.

Word dosyasına kaydediebilir ya da kalem ve kağıda başvurabilirsiniz. Dışarıdayken aklınıza bir fikir geldiğinde ise cep telefonunuza kaydedebilirsiniz.

Benim önerim, farklı yöntemleri denemeniz ve kendiniz için en rahat ve etkili yöntemi bulmanız olacaktır.

 

İlginizi çekebilir

Hayal Kurmanın Önemi ve Faydaları
Kişisel Gelişim Makaleleri
Avatar

Yazar : Sinem AYAN

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir