Düzenli işlerine devam ederken kendi işlerini kuran girişimcilerden 7 ders

Bir taraftan düzenli işinize devam ederken bir taraftan da kendi işinizi kurmanın avantajları vardır. Güvenilir tam zamanlı bir iş, sabit gelirin dışında özgeçmişinizi ve portfolyonuzu ayrıntılı hale getirmenize ve profesyonel networkunuzu genişletmenize yardımcı olur. Daha da iyisi, birisi için çalışmak zamanı yönetmekten, müşterilerle ve çalışanlarla ilgilenmeye kadar bir şirketi en iyi ve en kötü şekilde nasıl yönetebileceğinizi anlamanızı sağlar.

9-5 çalışırken kendi şirketlerini kuran bazı başarılı girişimcilerden, bu süreçte edindikleri dersleri bizlerle paylaşmalarını istedik.

 

1 – Öncelikle konseptinizi kanıtlayın

Bir taraftan düzenli işinize devam ederken bir taraftan kendi işinizi yapmak istiyorsanız kendi işiniz için uzun saatler ayakta kalmanız gerekecektir.  ” Öncelikle iş fikrinizin işe yarayıp yaramayacağından ve insanların ürün veya hizmet için ödeme yapıp yapmayacağından  emin olmanız gerekiyor.”

” Diğer taraftan sadece bir tel iskelet inşa etmeniz ve arabanın gidip gitmediğini test etmeniz gerekirken, bir Porsche inşa etmeye çalışmayın. Telden arabanın gittiğini kanıtlarsanız porche için geliştirme yapabilirsiniz.”

 

2 – Büyük hedeflerin takviminizi şekillendirmesine izin verin

Unutmayın ki düzenli işinizden istifa ettikten sonra da takviminizle boğuşmaya devam edeceksiniz. Kısıtlı bütçe, az personel, bir sürü iş ve her gün hangi işi halletmeniz gerektiğine karar vermeye çalışırken büyük baskı altında olacaksınız.

Organizasyon ve önceliklendirme konusunda kendinizi eğitmelisiniz. Çünkü şirketi ileri götürecek şeylere odaklanmanız gerekiyor.

 

3 – Süreçleri belgelendirin

Görev dağılımı yapmanın en iyi yolu, süreçler ve sistemler yaratmaktır.  O zaman istikrarlı bir yönteminiz oluyor ve işi kim yaparsa yapsın, iş aynı şekilde yapılmış oluyor.

 

4 – Problemleri erkenden fark edin

Eğer yaptığınız şeyi değiştirmeniz gerekiyorsa bunu işler sarpa sarmadan ve geri dönemeyeceğiniz son aşamaya gelmeden önce,  prototip aşamasındayken yapmalısınız. Aksi takdirde işletmenize büyük zararlar vererek çöküşüne sebep olabilirsiniz.

 

5 – Finansal dalgalanmalara karşı plan yapın

Küçük işletmelerin nakit akışlarında belli dönemlerde dalgalanmalar olabilmektedir. İşlerin düşüşe geçti dönemlerde ayakta kalabilmek için birçok girişimci işlerin en yoğun olduğu dönemlere güvenmektedir. Siz de bu iniş çıkış düzenini öğrenmelisiniz.

Ayrıca maliyetlerin bütçenizi aşabileceği zamanlar da olacaktır.  Beklenmedik durumlar için her zaman bir bütçeniz olmalı ve bu paraya ihtiyacınızın olma ihtimalini hiçbir zaman göz ardı etmemlisiniz.

 

6 – Çalışanlara yatırım yapın

Çalışanlarınıza yatırım yapmak işinizin başarısı için en önemli konuların başında gelir.  Çalışanlara iyi davranmak, terfilerin başarılı bir şekilde yapılması çalışan sadakatini geliştirmenin en iyi yollarındandır.

 

7 – Müşterilerinize bulunmaz hint kumaşı gibi davranın

“Herkese sokaktaki bir insana iyilik yapıyormuş gibi davranmak yerine, herkese evimize gelmiş bir misafir gibi davranmak gibi  bir odak noktanız olsun.”

Müşterilere ismiyle hitap etmeli, her türlü sorularını cevaplamalı ve iş bitiminden önce müşterilere başka bir şeye ihtiyaçları olup olmadığını sormalısınız.

Unutmayın, insanlar sizi ne ile ilişkilendiriyorlarsa, o şekilde yargılıyorlar. Hangi işi yaparsanız yapın, müşteriler kendilerine nazik davranıldığında ve sizi güvenilir bulduğunda sizinle çalışmak isteyeceklerdir.

 

İlginizi çekebilir

Küçük bir iş kurmak isteyenlere
İşinizi büyütmenin yolları
Avatar

Yazar : iş kurmak

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir