E-kitap Yazarak Para Kazanmak

Hep içinizdeki yazarı dışa vurmayı düşündünüz ancak hiç fırsatınız olmadı mı? İşte size fırsat. Kendi e-kitabınızı yazarak kolaylıkla internetten satışını yapabilirsiniz. Böylece severek yapacağınız bir ek iş sahibi olabilirsiniz. Üstelik ne tür bir e-kitap yazdığınızın bir önemi yok. Satılacağına inandığınız bir kitap olsun yeter. Bir yemek kitabından dahi hatırı sayılar paralar kazanabilirsiniz.

Tabletlerin, akıllı telefonların hayatımızda diş fırçası kadar gerekli olmaya başlaması, e-kitap pazarına büyük ivme kazandırmıştır. Bundan 10 yıl öncesindeki e-kitap pazarını bugünkü haliyle karşılaştırdığımızda bunu net olarak görmekteyiz. Bu gelişmeler e-kitap yazarak para kazanmayı daha da cazip kılmaktadır. Sıfırdan başlayıp 1 yılda 600.000 TL kazanmış olmam da bunun en güzel kanıtı. İşte sizlere bu pasif gelir imkanı hakkında detaylı bilgiler:


E-kitap Yazarak Nasıl Para Kazanılır?

1 – Muhteşem bir kitap yazın. Bu sizin en önemli önceliğiniz. Aynı zamanda yapılması en zor olan şey.

Problem şu ki yazarların çoğu kitaplarının iyi olduğuna inanır. En kötü durumlarda bile herkesin karalamalarımızı seveceğini ve para ödeyeceğini düşünürüz.

Size tavsiyemiz yazar gruplarına katılmanız ve geri bildirim almanızdır. Övgü için değil eleştiri almak için çaba gösterin. Övgü şeker gibidir, hepimiz övgülerden hoşlanırız ancak bu bizim için iyi değildir. Yazdığınız metnin kurşun geçirmez olmasını istiyorsanız yanlışın nerede olduğunu bulmanız gerekir ve bunu yapabilmek içinde başkalarına ihtiyacınız olacaktır.

Size tavsiyemiz freelance bir editöre para ödemeyin. Bu işi yapmayı öğrenin. Gerçekten bir editöre, tavsiyelere, referanslara ihtiyacınızın olduğunu düşünüyorsanız ne için ödeme yaptığınızdan emin olun.

2 – Kitabınızı doğru fiyatlandırın. E-kitaplar türüne bağlı olarak 10 TL – 90 TL arasında ücretlendirilmektedir.

E-kitabınız kısa olsa bile yeteri kadar iyi olduğundan emin olun. Bazı kısa hikayeler romanlardan bile iyi olabilir.

3 – E-kitabınızı doğru formatlayın. HTML ve MS Word programlarını iyi biliyorsanız bunu kendi kendinize yapabilirsiniz. Ancak ne yaptığını bilen ve bu programları iyi kullanan birinden yardım almanız daha profesyonel sonuçlar almanıza yardımcı olur.

Kötü düzenlenmiş bir e-kitap kötü eleştirilere neden olur ve nihayetinde SATILMAZ.

4 – İnsanlar kitap kapaklarını eleştirirler. Kitap kapağınızın profesyonel olduğundan emin olun.

5 – İyi bir ürün açıklaması yazın. Açıklamanız aşağıdakileri kapsamalıdır:

  • Tür
  • Kelime sayısı
  • Yazar biyografisi
  • Görüşler

6 – Kitabınızı satacağınız platformu seçin. E-kitabınızı Google Play, shopier, iyzico, paytr gibi sitelere üye olarak satabilirsiniz. Üyelik ücretsiz olup üye olduktan sonra belli bir komisyon ile kitabınızı satışa çıkarabilirsiniz.

Ya da kitabınızın türüne göre internet sitelerine reklam verebilirsiniz. Örneğin “101 salata tarifi” adlı bir yemek kitabı yazdınız ve 10 TL’den satmayı düşünüyorsunuz. E- kitabınızın reklamını yemek tarifleri sitelerine verebilir, 20 adet satış için 50 TL komisyon ödeyebilirsiniz. Bu sayede 20 satıştan 150 TL kazanç elde etmiş olursunuz. Anlaşma sağladığınız internet sitesi sayısı artıkça kazancınız da artacaktır.

Ayrıca ingilizce bir e-kitap yazmayı düşünürseniz https://dtp.amazon.com adresinden Kindle’a direk yükleyebilirsiniz. iPad, Sony, Kobo (Borders) ve Barnes & Noble için www.smashwords.com adresini kullanabilirsiniz. Unutmayın Kindle ve Smashwords farklı formatlarda kitaplar satarlar.

7 – E-kitabınızın reklamını yapın. İnstagram, Twitter ve Facebook gibi sosyal medya platformlarında yer alın ve bir internet siteniz olsun. Blog ve bülteninizde olabilir.

E-kitabınızın reklamını yapmanın diğer yolları:

  • Arka bölümlere diğer yazarların pasajlarını koyun ve aynısını siz de onlardan isteyin.
  • Çeşitli e-kitap gruplarını online olarak araştırın.
  • E-posta imzanıza e-kitabınızın linkini koyun.
  • Blog yorumlarına ve forumlara katılarak online görünürlük oluşturun.




12 Adımda E-Kitap Yazmak ve Satmak

Satış ve kazanç meselesini biraz izah ettikten sonra şimdi temel meseleye, e-kitap yazmanın inceliklerine inelim…


1. İhtiyaçları ve hedefinizi belirleyin.

E-kitabınızı yazmadan, fiyatlandırmadan ve pazarlamadan önce onunla neyi başarmak istediğinizi tespit etmelisiniz.

Kitabınız nakit akışınızı oluşturacak yegane unsur mu? Yoksa onu ek bir gelir akışına sahip olmak amacıyla mı yazıyorsunuz? Unutmayın, bu soruya vereceğiniz cevap kitabınızın yazım, tasarım ve pazarlama şeklini tümden değiştirebilir.

Yazarlar, eserlerini belirli bir konuda uzman olup otorite sayılmak ya da katılacakları canlı/ çevrim içi konferanslardaki koltuk sayısını artırmak amacıyla kullanabilirler. Anlayacağınız, e-kitabınızı buzdağının görünen kısmı olarak konumlandırmayı başarırsanız asıl amacınıza çok daha hızlı ulaşırsınız. Hedefinizi belirledikten sonra sıra içeriğe gelir.

E-kitap yazımında, yeni bir ürün veya hizmet geliştirirken olduğu gibi, işe öncelikle okuyucuların ihtiyaçlarını belirleyerek başlamalısınız. Okuyucuların hangi bilgilere en çok ihtiyaç duyduklarını veya ne tür bilgileri öğrenmek için ellerini ceplerine atmaktan geri durmayacaklarını öğrenmelisiniz. Bunuı için anketler düzenleyebilir, soru-cevap odaklı instagram reklamları oluşturabilirsiniz.

Kullandığınız yöntem hangisi olursa olsun, hedef kitlenizin temel problemini açıkça anladığınızdan ve bu probleme yönelik gerçek bir çözüm ürettiğinizden emin olmalısınız. Böylece e-kitabınız gerçekten faydalı olacak ve okuyucuların ihtiyaçlarını karşılayacaktır.

Mutlaka okuyun: Harika Bir İş Kurmak İçin 10x Kuralı


2. Pazar ve Rekabet Analizi

İhtiyaçları belirledikten sonra sıra geldi rekabet ve pazar analizi yapmaya. Eğer söz konusu e-kitap yeterince ilgi görmeyen bir konuda olursa ya da sayısız rakibi varsa başarılı olmanız çok da kolay olmayacaktır.

Amazon’da en çok satan hangi kitaplar neler ve kaça satılıyor? Hedef kitleniz Google’da ne tür kelimelerle ayda ne kadar arama yapıyor? Tüm bunları araştırmanız ayakları yere basan bir stratejiyle yola çıkmanızı sağlayacaktır.


3. İçerik

İçerik her şeydir. Bu kadar basit.

E-kitabın güzelliği ise istediğiniz her konuda yazı yazmanıza imkan sağlamasıdır.

Yayınevi ya da editör diye bir şey yoktur. Kimse size “Şurası olmamış, çıkaralım.” demez.

  • Örneğin ahşap boyama ile bilginiz varsa bu konuda e-kitap yazabilirsiniz.
  • Instagram’da 30 günde organik 1000 takipçiye ulaşmak konusunda bilginiz varsa bu konuda yazabilirsiniz.
  • YDS’de 60 net çıkarmanın püf noktalarını biliyorsanız bu konuda yazabilirsiniz.

Yani kendinize güvendiğiniz, insanlara yardımınızın dokunabileceği konularda e-kitap hazırlayabilirsiniz.

Bilmediğiniz ancak öğrenmek istediğiniz konularda bile birkaç temel eser okuyup söz konusu konuyu daha açık bir dille açıklayabilirsiniz.

E-kitap yazmadan önce diğer e-kitaplar hakkında yapılan yorumlara bakmanız çok iyi olur.

Sizinle aynı konuda yazılmış kitaplara bakabilirsiniz.

Bu kitaplara insanlar nasıl yorum yapmış. 4 yıldızlı yorumlarda insanlar neler diyor? 2 yıldızlı yorumlarda nelerden şikayet edilmiş?

Sizinle aynı konuda yazılmış kitapların eksiklerini ve iyi yönlerini tespit edin kısaca. Kendi e-kitabınızda bu eksikleri kapatmaya çalışın ve insanların beğendiği unsurları kendi kitabınıza ilave edin.

Yine sizinle aynı kategoride çıkan en popüler, en çok satan e-kitaplara da bakın ve onları analiz edin. Konu nasıl ele alınmış? Kitap kaç başlıkta yazılmış?


4. Başlık

İlgi çekici bir başlık bulmak zor bir iştir.

Bir e-kitabın kapakla birlikte en görünür elemanı başlıktır.

İyi bir başlık ve iyi bir kapak insanların kitabı fark edip satın almasını sağlar.

Deneyimli blog yazarları yazılarına başlık koyma konusunda oldukça iyi bir ilham kaynağıdır.

E-kitabınıza iyi ve ilgi çekici bir başlık atmak için dikkat etmeniz gereken temel unsurları şöyle sıralayabiliriz:

Kitabın formatı nasıl olacak? Liste şeklinde mi? İlginç bilgiler? Stratejiler?

Bunlardan biri olacaksa kaç liste olacak? Kaç strateji verilecek?

Rakamlar size iyi bir ipucu verebilir.

  • Ahşap Boyamadan Önce Dikkat Etmeniz Gereken 5 Husus
  • YDS’ye Çalışmaya Başlamadan Önce Yapmanız Gereken 3 Şey

Yine kitabın insanları yakalaması için başlığında güçlü anahtar kelimeler olmalı.

  • Mobilyalarınıza Yepyeni Bir Ömür Kazandıracak 6 Şahane İpucu
  • YDS’den 70 Net Çıkarmak Mı? Çok Kolay!

İnsan beyni bu tür şahane, inanılmaz, çok kolay gibi ifadeleri daha kolay seçer ve bu tür ifadelere daha çok ilgi gösterir.

Ve kitabınızın konusu tabii ki.

Kitabınız kilo vermek ile mi alakalı? Para biriktirmek? Borsada yatırım yapmak? Kol kası yapmak? Motosiklet binmeyi öğrenmek?

Konuyu da mutlaka e-kitap başlığına belirtmeniz gerek kısaca.

  • 30 Günde 5 Kilo Verdiren İpuçları
  • Borsadan Bir Yılda 30.000 TL Kazanmak İsteyenlere Şahane Stratejiler

Eğer e-kitap başlığınızın blog yazılarını andırmasını istemiyorsanız sizinle aynı kategoride yayınlanmış e-kitapların başlıklarını inceleyebilirsiniz.

En çok satan kitapların listesini yapın ve bu kitapların başlıkların tek tek yazın. Daha sonra bu kelimelerden özgün bir ifade oluşturmaya çalışın.

Üreteceğiniz birkaç temel başlık olacaktır. Sonra bu başlıkları arkadaşlarınıza ve ailenize gösterin. Sosyal medyadaki takipçilerinize sorun.

Aldığınız yorum ve önerilerden sonra aklınıza en çok yatan 2 başlığı seçip ucuz bir Google Adwords kampanyası oluşturun ve hangi başlığın daha çok ilgi çektiğini tespit edin. Tim Ferriss “4 Saatlik İş Günü” adlı kitabının başlığını bu yöntemle tespit etmiş mesela.


5. Taslak

Kitabı yazmadan önce ana bir taslak çıkarmalısınız.

Giriş, sonuç, yazı türü, vurgulanacak temalar vs…

En çok satan e-kitapları satın alıp nasıl bir sistem içinde yazıldıklarına mutlaka bakın.

Taslağınız ne kadar düzgün olursa yazarken o kadar az yorulursunuz.

İyi bir taslak çıkarmanın püf noktası kitapta bahsedeceğiniz temel konuları bir kağıda yazmak ve bu kağıtları duvarınıza yapıştırmaktır. (Bunu bilgisayarda Scrivener gibi araçlarla da yapabilirsiniz.)

Böylece spesifik bir konu ile ilgili aklınıza gelen bilgileri söz konusu kağıdın altına yazabilirsiniz. Gözünüzden bir şey kaçmamış olur.

Daha sonra önemli notları belli bir önem sırasına koyarsınız. 3 yan konu birleşip tek bir başlık oluşturabilir. 5 tane başlık kitapta bir bölüm oluşturabilir misal.


6. Yazı Programı

Yazarlığın temel olayı istikrardır. Bir günde 15 sayfa yazıp 15 gün bir şey yazmamak mı daha iyi? Yoksa 15 gün boyunca her gün bir sayfa yazmak mı?

Biz az ve istikrarlı yazmanın daha iyi olduğunu düşünmekteyiz.

Kitabı yazmaya karar verdiğinizde kendinize bir bitirme tarihi belirleyin. Mesela bu kitabı 2 ay içinde tamamlayıp yayınlamak gibi… Daha sonra kitabınızın taslağındaki bölüm sayılarını tespit edin.

120 başlık  / 60 gün = Bu da her gün ortalama 2 başlık yazmanız gerektiği anlamına gelir.

Her gün yarım sayfa bile olsa bir şeyler yazmaya zaman ayırın. İşinizin veya diğer sorumluluklarınızın müsaade ettiği bir zamanı ve zihninizin en berrak olduğu saatleri tespit edin ve bu süre zarfında bildiklerinizi metne dökün.


7. Düzenleme

Kitabı yazdınız, bitirdiniz…

Ancak kitabın en az bir kere daha gözden geçirilmesi, düzenlenmesi gerekir. Editörlük mesleği de bunun için vardır.

Google Docs ya da Word gibi programlarda imla kurallarını kontrol edebilirsiniz.

Kitabınız İngilizce ise Grammarly gibi araçlarla seçtiğiniz kelimelerin yazının bütününe uygun olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Özellikle İngilizcede Grammarly’nin çok daha iyi çalıştığını belirtelim. Premium versiyonuna noktalama, cümle yapısı ve hatta stil gibi unsurlara yönelik yardımcı pek çok özellik mevcut.

Kitabınızın bitirdikten sonra arkadaşlarınıza ya da kitabın konusuyla ilgili kişilere ulaştırıp bu kişilerin fikirlerini alabilirsiniz. Bu yorumlara göre gereken düzenleme ve iyileştirmeleri yapabilirsiniz.

Freelancer, BiOnluk gibi web sitelerinde freelance editörlük yapan deneyimli kişilerden para karşılığı yardım da alabilirsiniz. Bu da bir opsiyon.


8. Kapak Tasarımı

Eğer grafik tasarım konusunca aşırı yaratıcı biri değilseniz bu işlemi profesyonel birine bırakmanızı tavsiye ederiz.

Kitabı kapak resmine göre satın almak abes bir durumdur, ancak bu Amazon’dan e-kitap satın almak için pek de geçerli değildir doğrusu.

E-kitaplar başlıkları ve kapak resimleriyle değerlendirilir çok büyük oranda.

Yani e-kitabınızı mümkün olduğunca profesyonel görünmesini, dikkat çekmesini, etkileyici olmasını istersiniz.

Bu bağlamda kapağınızı işlerini beğendiğiniz bir grafik tasarımcıya yaptırmalısınız.

Ya da 99designs üzerinden istediğiniz kapak resmini tarif edebilir, bu konuda ufak bir yarışma düzenleyebilirsiniz. Yarışmaya katılım sonrasında dilediğiniz kapak resmini seçebilirsiniz. Ancak böyle bir yöntemin size maliyeti en az 50 dolar olacaktır.

Fiverr, BiOnluk gibi sitelerden de freelance bir tasarımcıya istediğiniz tasarımı anlatabilir, ya da tamamen tasarımcıya bırakabilirsiniz kapak işini.

Daha pratik bir yol söyleyelim size: Instagram’da takip ettiğiniz bir tasarımcı ile iletişime geçebilirsiniz bu hususta. Bu kişinin halihazırda yaptığı işlerden birini kullanmak üzere ödeme yapabilirsiniz örneğin. Ya da size uygun bir kapak hazırlamasını isteyebilirsiniz. Özellikle grafik  tasarım öğrencilerine ulaşırsanız bu iki taraf için de daha mantıklı ve makul olur.


9. Format ve Fiyatlandırma

Kitabı yazdıktan sonra metin dosyasını Kindle formatına dönüştürmeniz gerek. Yani Word dosyasında yazdığınız bir yazıyı Amazon’un Kindle Create uygulaması ile Kindle veya diğer e-kitap okuyucularda açılabilecek bir dosya formatına dönüştürmelisiniz.

Bu aşamada birçok kez deneme yapmanız gerekebilir.

Word dosyasında sorunsuz görünen bir metin Kindle formatında biraz daha düzenleme gerektirebilir. Şu platformları kullanarak kitabınızı e-kitap dosya formatına dönüştürmeniz mümkün.

  • Amnet
  • EQOD
  • ebookpbook
  • Booknook.biz

E-kitabınızı fiyatlandırma meselesi..

Pek çok insan basılı kitap yerine e-kitap okumayı tercih ediyor. Çünkü e-kitap fiyatları çok daha uygun. Bu e-kitabın temel avantajlarından biri. Kağıt veya baskı masrafı yok.

Buna karşın e-kitap fiyatını belirleyecek olan sizsiniz. Kitabınızı 1000 liraya bile satabilirsiniz.

Lakin milyonlarca kitap baz alınarak yapılan araştırmalarda en ideal e-kitap fiyatının 10 TL – 90 TL arasında olduğunu görmekteyiz. 30 TL ‘nin en ideal fiyat olduğunu söylemek mümkün. (10 TL insanlarda ucuz=kalitesiz algısı doğurabilir çoğu zaman.)

30 TL ise insanların ödemekten rahatsız olmayacağı bir miktar.

Kapak, başlık ve fiyat etiketi sonrası insanların satın alma yapmadan önce göreceği ve okuyacağı diğer bir bileşen de kitabın açıklamasıdır. Kitabın resmine tıklayan bir kişi, kitabı neden satın alması gerektiğini kitabın açıklama kısmından anlar.

  • Kitap ne hakkında?
  • Kitabın iddiası ne?
  • Kitabı okuduktan sonra neler öğrenilecek?
  • Benzer konudaki kitaplardan farklı olan özelliği ne?

Bu konuda ilham almak için kitabınızın dahil olduğu kategoride yer alan en popüler kitapların açıklamasına bakmanızı öneririz.

Mutlaka okuyun: Doğru Fiyatlandırma Nasıl Yapılır?


10. Yorum

İnternetten ne alırsak alalım, genelde önce ürünle ilgili yapılan yorumlara bakarız.

İyi yorumlar, 4 puan veya üstü tercih nedenidir her zaman.

45 yorum alan 4.4 yıldızlı bir ürün ile 5 yorum alan 3.4 yıldızlı benzer iki üründen hangisini alırsınız? Elbette 4.4 yıldızlı olanı alırsınız. Basit bir mantık aslında. Sosyal kanıt ilkesi denir buna.

Bu e-kitap açısından kitabınızı daha çok kişinin faydalı bulduğu anlamına gelir. O yüzden kitabınızı yayınladığınız platformda kitabınızla alakalı pozitif yorumlar yapılmasını sağlamak iyi bir ivme kazanmak için şarttır. E-kitabınızı yakınlarınıza hediye edin ve karşılığında internette yorum yapmalarını rica edin. Şunu belirtelim: Bu durumu suistimal etmemeye çalışın. Dediğimiz gibi başlangıç için iyi bir taktiktir bu.


11. Pazarlama: E-kitap Nasıl Satılır?

Saatlerinizi, haftalarınızı, belki aylarınızı e-kitap yazmaya harcadınız.

Kapağınız şahane oldu. Metinde tek bir yazım hatası yok.

Bu aşamada pazarlama ve tanıtıma gelir sıra.

Pazarlama ve tanıtım bir e-kitabın para kazanmasındaki en temel faktörlerdendir. Kitabınızın yazarı ve pazarlamacısı sizsiniz. Basılı kitap olsa bu işi yayınevi hallederdi ancak e-kitap dünyasında genelde kitabın tanıtımından da siz sorumlu olursunuz.

E-kitap henüz çıkmadan önce bunun reklamını yapmaya başlamalısınız.

Zira kitap çıkar çıkmaz iyi bir satış-yorum rakamına ulaşmak ve kitabınızı hemen popüler-en çok satanlar listesine çıkarmanız gerek. Bunun için kitabın yayınlanır yayınlanmaz satın alınması ve ilgi görmesi gerekir. Bu da sizin çevrenizle, kurduğunuz ilişkilerla alakalıdır.

Ünlü yazarlar geçmişlerinde farklı isimlerle yazmışlardır. Stephen King, Richard Bachman adıyla yazmıştır. Thinner adlı kitabının ilk baskısı sadece 28.000 satan Bachman’ın gerçekte Stephen King olduğu anlaşılınca satış rakamı 10 kat arttı örneğin.

J.K.Rowling de The Cuckoo’s Calling adlı kitabı Robert Galbraith adıyla çıkardığında sadece 1500 kopya satıldı. Ancak Galbraith’in Rowling olduğu anlaşılınca satış 40 kat arttı.

Yani insanlar bildikleri ve tanıdıkları isimlerin kitabına daha çok ilgi gösterir.

Siz de yazar olarak kendinizi göstermelisiniz.

İnternette kendinize bir yazar profili oluşturun. Kendinizi, uzmanlık alanlarınızı belirtin ve mümkünse güzel bir fotoğrafınızı yükleyin. (Blogunuzda, sosyal medya hesaplarınızda hep aynı fotoğrafı kullanmanız iyi olur.)

E-kitap çıkaran bir kişi olarak mutlaka kendinize ait bir web siteniz olmalı.

Mutlaka wordpress tabanlı bir web sitesi kurun ve bu sitede kendiniz, kitabınız ve diğer uğraşlarınızla ilgili bilgi verin. İletişim bilgilerinizi yazın. Kitabınızın konusu ne ise bu konuda faydalı ve kapsamlı blog yazıları paylaşın.

Blog yazıları arama motorlarında listelendiği için bunun e-kitap satışına da son derece faydası olacaktır.

Örneğin YDS’de 70 puan almanın ipuçları konulu bir kitap yazdınız. O halde İngilizce öğretmeni ya da İngilizcesi çok iyi birisiniz. YDS ile ilgili de sağlam bilginiz var. Blogunuzda YDS’de yüksek puan alma konulu kapsamlı yazılar yazın. Yazının devamında e-kitabınıza link verin. “Bu yazıda ifade ettiklerimin çok daha detaylısını e-kitabımdan öğrenebilirsiniz.” gibi bir ifade insanların kitabınızı satın almasını sağlar.

Günümüzde bir yazarın sosyal medyadan uzak olması pek anlaşılabilir bir şey değil. Hele de dijital ortamda kitap yazan bir kişi olarak mutlaka sosyal medyayı aktif kullanmalısınız.

Facebook sayfanız olmalı. (Facebook profilinden farklı olarak.)

Twitter’ı aktif kullanmalısınız. Hem kitabın tanıtımı hem de yazar olarak girdiğiniz etkileşimler önemli çünkü.

Ekşi Sözlük’te yazar hesabınızın olması çok iyi olur.

Kitapseverlere yönelik sosyal ağlarda aktif bir hesabınızın olması da yine güzel bir detay olur. 1000Kitap ve Goodreads çok iyi iki platform bu konuda.

Instagram’ı saymıyoruz bile…

Youtube’da kitabınızla ilgili kısa videoların olması da yine faydalı olacaktır. Salt kitap tanıtımından ziyade kitabın içeriği ile ilgili faydalı bilgiler paylaşmanız insanların size güvenmesini ve sizi takip etmesini sağlar. Sonuç olarak takipçilerinize daha kolay satış yapabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Aciliyet Algısı ile Satışları %332 Artırın!


12. Kitap serisi oluşturun.

Daha önce yazdığınız kitabı tamamlayan bir kitap yazarak gelirinizi katlamaya ne dersiniz? Örneğin daha önce sağlıklı beslenmeye yönelik bir kitap yayınladıysanız buna ek olarak glutensiz yaşam, yaşlanmanızı önleyecek 45 mucize besin vb. başlıklarından oluşan bir e-kitap serisi oluşturabilirsiniz.

Daha önceki kitabınızı satın alan kişiler varsa bu kitabı satmanız çocuk oyuncağı olacaktır.

Nasıl mı?

Önceki kitabınızı satın almış kişilere yeni kitabınızı tanıtmanız satışları kolaylıkla artırmanızı sağlar.


13. Sayfa sayısını minimumda tutun.

E-kitabınızın amaca hizmet etmesi ve doğru kitleye hitap etmesi kadar kalınlığı da önem taşır. Zira hiç kimse sayfa sayısı 200’ü aşan ve asla bitmeyecekmiş gibi görünen e-kitapları okumak istemez. Kısaltılamayacak denli önemli bir konu anlatıyorsanız, tüm bilgileri tek seferde aktarmak yerine parçalara bölmeyi denemelisiniz.

Unutmayın, kısa eserler sadık bir okuyucu kitlesi yaratmada uzun versiyonlarına kıyasla çok daha etkilidir- bilhassa da kurgusal olmayan edebiyat söz konusu olduğunda durum budur. Yine de tercih sizin.


14. Mevcut içerikleri yeniden tasarlayın.

Elinizdeki her türlü içeriği(blog gönderileri, etkinlik konuşmaları vb.) yeniden düzenleyerek satışa sunmayı deneyin.

Korkmayın, insanlar bu tarz geri dönüşümlerden rahatsızlık duymayacaktır – her alıcı farklı formatta şeyler satın almaktan hoşlanır. Tam da bu yüzden, her seferinde sıfırdan içerikler yazmanız gerekeceği yanılgısına düşmemeli, içeriklerinizi yeniden tasarlayarak gelirinizi artırmaya odaklanmalısınız.


15. Farklı yazarlarla birlikte çalışın.

Farklı yazarlarla işbirliği yapmanız karlı bir yaklaşım olacaktır. Düşünsenize, bir kitabı hazırlamak için dört ayrı yazarla ortaklaşa çalışmanız aynı kitabın pazarlama sürecini üstlenecek dört farklı isme daha sahip olacağınız anlamına gelir ki bu nihayetinde çok daha yüksek bir kar marjı anlamına gelebilir.

Dahası küratörlü içerikler harikadır. İşbirliği ise çok daha fazla e-kitabı çok daha kısa sürede oluşturmanıza olanak tanır-ve bu işte zaman da son derece önemlidir.


16. E-Kitaplarınıza yeni bir soluk kazandırın/güncelleyin.

Örneğin, sevimsiz gözüken ya da profesyonellikten uzak eski bir e-kitap kapağını yeniden tasarlayabilir, güncelleyebilir ve yeni bir baskı halinde satışa sunabilirsiniz. Aynı şekilde, mevcut bir e-kitapta içerik tazelemeye giderek de satışlarınızı artırmayı deneyebilirsiniz.


17. Kitap içi satış yapın.

E-kitabınızın içindekiler bölümüne veya sonuna sunduğunuz her bir ürün ya da hizmete ilişkin bağlantıları da ekleyin. Sunduğunuz hizmetlere bir yenisini eklediğiniz an bu sayfaları güncellemelisiniz.

Unutmayın, e-kitabınızı satın alan her bir okuyucu nitelikli alıcı statüsündedir. Bu, ürünlerinizi satın alma potansiyellerinin çok daha yüksek olacağı anlamına gelir- bu ihtimali iyi değerlendirin.


18. Ön satış yapın.

E-kitap satışlarının temelini hedef kitlenizi sürece hazırlamak oluşturur. Taslağınız, kapak seçenekleriniz ya da konunuz hakkında sosyal medya sohbetleri başlatabilir veya konuyla ilgili blog yazıları yayınlayabilirsiniz.

Peki, lansman gününden önce satışa başlayarak heyecan yaratmaya ne dersiniz?

Kitabınız piyasaya sürülmeden evvel hazırlayacağınız bir kopyayı okuyucularınıza özel ön satış indirimleri eşliğinde satışa sunmanız da karlı bir strateji olacaktır. Hatta e-kitap satışından elde edeceğiniz gelirin büyük bir kısmını ön satışlar üzerinden kazanabileceğinizi söylesek abartmış olmayız.  Ön satışlar, kitabınızı herkesten önce okuyacak ve yayınlandığı gün değerlendirme yapabilecek okuyuculara ait sağlam bir listeye-müşteri kaydına- sahip olmanızı da sağlayacaktır.


19. Bedava satış etkinliklerinden kaçının.

Yazarların çoğu ücretsiz e-kitap satış etkinlikleri üzerinden isimlerini duyurmaya ve nihayetinde gerçek satışlara imza atmaya uğraşır. Eşantiyon niyetine sunulan bu eserlerin bilhassa da küçük bir izleyici kitlesine hitap edebilen yazarlar için önemli olduğunu söyleyebiliriz.

Ancak, bugünün e-kitap pazarı doyma noktasına ulaşmış durumda-öyle ki bedava satış etkinlikleri eskisi kadar çok satışa yol açmıyor. Çünkü ücretsiz kitap indiren hiç kimse gerçek birer alıcı değil. Onlar bedavacılar-dolayısıyla e-kitabınızı indirmiş olmaları hiçbir anlam ifade etmiyor. Bunun yerine, yeni bedavaya(.99’la biten fiyatlara) odaklanmalısınız. Bu, büyük çaplı, kalifiye bir alıcı havuzuna ulaşmanızı sağlayabilir – özellikle de bir sonraki tavsiyemizi okuyup hayata geçirirseniz.


20. E-posta listesi oluşturun.

Amazon vb. bir e-ticaret platformu üzerinden satış yapmanın en kötü tarafı ürününüzü kimin satın aldığını bilememenizdir. Bir sonraki e-kitabı veya kursu satabileceğiniz alıcıların listesine ulaşmanız mümkün değildir.

Müşteri listesi oluşturmak istiyorsanız, okuyucuları satın alım işlemini tamamlamak üzere web sayfanıza yönlendirecek ve e-posta adreslerini bırakmalarını sağlayacak bir satış sistemine sahip olmalı, e-posta listenizin yanı sıra müşteri tabanınızı da günden güne genişletmeye odaklanmalısınız.


21. Satış için en doğru platformu seçin.

Satış yapacağınız platformu seçerken her daim kârınızı gözetmelisiniz.

Örneğin, Amazon satışları e-kitap satış stratejinizin yalnızca küçük bir parçasını oluşturmalıdır-zira  e-ticaret devinin sürekli değişen ve giderek daha düşük bir telif ücretiyle sonuçlanan kural ve politikaları göz önüne alındığında yapılacak en doğru davranış budur. Evet, bunun alışılmışın dışında bir açıklama olduğunun farkındayız ama maalesef durum bu. Bunun bir aptallık olacağını dahi düşünenleriniz olacaktır ancak biz yine de şöyle bir durmanızı, farklı alternatifleri değerlendirip paranızı elinizde tutmaya odaklanmanızı öneriyoruz.

Nasıl mı?

Kendi web siteniz üzerinden yapacağınız satışlara odaklanın. Bu şekilde, hem paranız hem de sürecin tüm kontrolü ellerinizde olur. En güzeli de para kazanmak uğruna Amazon’un veya bir başka platformun algoritmalarına bel bağlamak zorunda kalmazsınız. Hem zaten neden satışlardan kazanacağınız paranın yüzde 70’ini komisyon bedeli olarak bir başkasına ödeyesiniz ki?

Web siteniz üzerinden yapacağınız satışlarda okuyucularınıza has indirimler sunabilir hatta toplu satışlara imza atabilirsiniz. Bu ciddi bir avantajdır.

Nihayetinde, bir satıcı olarak müşteriye kendini değerli hissettirmek, onları belirli aralıklarla ödüllendirmek ve sizden ürün satın aldıklarında kendilerini özel hissetmelerini sağlamak boynunuzun borcudur, öyle değil mi?  Onlara sürecin ayrılmaz bir parçası olduklarını hissettirmelisiniz. Bunu başardığınızda, ürün satın alımına devam edecek sadık bir müşteri kitlesi de yaratmış olursunuz.

Peki, her şeyin mekanik şekilde ilerlediği bir platformda bunu sağlayabilir misiniz? Elbette hayır. O halde, amacınız her daim kârınızın peşinden koşmak ve bunu mevcut gelirinizi feda etmeden yapabilmek olmalıdır.


22. Trendleri takip edin.

Kişisel yayıncılık dünyası hızla ve sürekli olarak değişen bir sektördür. Bu nedenle, gündemden asla uzak kalmamalı, yeni şeyler denemeli ve en iyi fırsatlara nasıl/ne şekilde ulaşacağınızı görmek adına e-kitap pazarına ilişkin son trendlerden haberdar olmaya çalışmalısınız.


Sonuç

Tüm bu süreç gözünüzü korkutmasın.

E-kitap yazmak bir sayı olayıdır.

Birkaç haftada yazdığınız kitabı aylarca, yıllarca tanıtarak aylık güzel paralar kazanabilirsiniz.

Yakın bir arkadaşım, yazarlık ve e-kitap yazımı konusunda oldkuça iyi bir örnek: Tam 20 adet e-kitaba sahip. Her birinden aylık ortalama 500 TL kazanıyor.. Yaptığı sadece üretmek ve sosyal medyada bunları paylaşmak… İçeriği ilgi çekici ve faydalı olduğu için ürün kendini pazarlıyor sonuç olarak.

Özetle kitabı yazın ve düzenleyin. Doğru formata sokun, güzel bir kapak tasarlayın. Çevrenizin kitap hakkında olumlu yorum yapmasını sağlayın ve kitabı yayınlayın.

Daha sonrası bu sürecin tekerrüründen ibaret.

Adınızı bir konuda uzman ve bilirkişi konumunda yükselttiğiniz zaman ikinci, üçüncü, onuncu kitabınızı satmanız daha kolay hale gelecektir.

Şimdiden bol şans, bol kazançlar!

Klavyenize taş değmesin.

 

En Çok Sorulan Sorular

E-kitap satmak ne kadar para kazandırır?

Kazanç için kesin rakamlar vermek umut tacirliğinden öteye gitmez. Ancak çevremizden örnekler vermek gerekirse, bu işi yapanlar aylık 300 - 2000 TL arasında değişen rakamlarda kazanç elde etmektedir.

Kimler E-kitap Satmalıdır?

Basılı eski kitaplarınız varsa bunları e-kitap olarak satabilirsiniz. Ayrıca daha önce hiçbir kitap tecrübeniz olmasa dahi e-kitap yazarak satabilirsiniz. Örneğin yemekleriniz çevrenizdekiler tarafında övgü alıyor ve iyi bir aşcı olduğunuza inanıyorsanız yemek tariflerinizi e-kitaba dönüştürerek satış yapmanız mümkün. Örnekler çoğaltılabilir.

Soru: E-kitaplar satmayı bırakıp basılı kitapları mı denemeliyim?

Cevap: Hadi iki tarafında avantaj ve dezavantajlarına bakalım

Geleneksel yayıncılığın avantajları

  • Geniş dağıtım ve daha fazla ifşa
  • Avans alma
  • Kurgu, düzenleme ve kapak tasarımı
  • Pazarlama gücü

Geleneksel yayıncılığın dezavantajları

  • Kitabın yayınlanması uzun sürer
  • E-kitaplara göre daha masraflıdır
  • Kapak ve başlıkta değişiklik yapma gücüne sahiptirler
  • Senede iki kere telif ücreti ödenir
  • Kitabınızla ilgili kararların çoğuna katılamazsınız
  • Değişiklik yapmak zordur
  • Telif oranları düşüktür
  • Basmak oldukça zordur

Kişisel yayıncılığın avantajları

  • Ayda bir ödeme alırsınız
  • Fiyatı ve kapağı kontrol edebilirsiniz
  • Tanıtım neredeyse anlıktır
  • Değişiklik yapmak kolaydır
  • Bütün kararlar size aittir
  • Telif oranları iyidir
  • Kişisel yayıncılığı herkes yapabilir

Kişisel yayıncılığın dezavantajları

  • Profesyonel redaksiyon, düzenleme veya kapak tasarımı yoktur
  • Satışlar daha düşüktür
  • E-kitaplar kitap pazarının %10’unu oluşturur
  • Kötü basılı kitapların potansiyeli bile daha iyidir.

Soru: Sadece tanınmış yazarların e-kitapları mı başarılı olur?

Cevap: Hayır. Bu işi iyi yapan bir sürü yeni yazar vardır.

Soru: Herkes kişisel yayıncılık yaparsa okuyucular iyi kitapları nasıl bulacak?

Cevap: Basılı milyonlarca kitap vardır ve okuyucular isterlerse aradıklarını bulabilirler. Bu kitaplara birkaç milyon kitap daha eklenmesi bir şeyi değiştirmez. İyi ve kötüyü birbirinden ayırmanın yolları vardır ve öznel lezzet her zaman büyük rol oynar.

Soru: Kişisel yayıncılıktan sayesinde yaşamımı idame ettirebilir miyim?

Cevap: Geleneksel yayıncılıktan ciddi paralar kazanan çok insan yoktur. Çoğunun düzenli işi vardır. Başlangıçta bunu bir ek iş olarak düşünmelisiniz.

Kimileri de kişisel yayıncılıktan iyi kazanır. Ancak eminiz ki birçoğu da kazanamaz. Öyle yada böyle bu durumu etkileyen birçok faktör vardır.

Naçizane şunu belirtmek isteriz ki iyi bir malzemeyi tutarlı şekilde kullanan kararlı bir yazar ortalama olarak geleneksel yayıncılığa göre daha iyi kazanır.

Pasif gelir ile para kazanmak isteyenler için en güzel para kazanma yollarını ve ek gelir imkanlarını araştırmaya devam edeceğiz.


İlginizi çekebilir

E-Kitap Nasıl Yazılır?

İnternetten Para Kazanma Yolları

Avatar

Yazar : iş kurmak

Yorumlar

Bir Yorum da Sen Bırak
  1. ben amazon kindle’a kitabımı yükledim ama türkiye üzerinden elektronik ödeme veya paypal’la ödeme alamadıkları için “I don’t have a bank ” seçeneğini seçmemi zorunlu koşuyor. Ödememi nasıl alabilirim? Banka hesabı belirtemedim çünkü.Kendi yardım sayfalarında da bu konuda bir bilgi yok.

    • Gelir Vergisi Kanunu’nun 18’inci maddesinde ise; ”Müellif, mütercim, heykeltraş, hattat, ressam, bestekar, bilgisayar programcısı ve mucitlerin ve bunların kanuni mirasçılarının şiir, hikaye, roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri, bilgisayar yazılımı, röportaj, karikatür, fotoğraf, film, video band, radyo ve televizyon senaryo ve oyunu gibi eserlerini gazete, dergi, bilgisayar ve internet ortamı, radyo, televizyon ve videoda yayınlamak veya kitap, CD, disket, resim, heykel ve nota halindeki eserleri ile ihtira beratlarını satmak veya bunlar üzerindeki mevcut haklarını devir ve temlik etmek veya kiralamak suretiyle elde ettikleri hâsılat Gelir Vergisinden müstesnadır.

      kitap yazarının kendi olanaklarıyla bastırmış olduğu ve herhangi bir kitabevi ya da şirkete telif hakkı devredilmeksizin yine kişisel olanaklarıyla dağıtım ve satışını yapması halinde kitabın 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümlerine göre eser niteliği taşıması ve bu durumun müellif tarafından tevsik ve ispat edilmesi şartı ile söz konusu kitabın satışından elde edilen kazancın Gelir Vergisi Kanunu’nun 18’inci maddesine göre gelir vergisinden müstesna tutulması gerekmektedir.

      Bir Yayınevi tarafından basılıp dağıtımı satımı yapılmıyorsa Gelir Vergisi istisnasına bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir