E-Ticaret Yapmamanız Gerektiğini Gösteren İşaretler

E-ticaret işine girmek isteyen bir okuyucudan yakın zamanda şu e-postayı aldım:

“Merhaba. Online eğitim programına 5,500 TL harcadım ve kazıklandığımı hissediyorum. Kendim için uygun bir niş bulamadım. Haftalık görüşmeler ve özel dersler yüzünden bilgi kirliliğine maruz kaldım.

34 yaşındayım. Moda ve güzellik konularına ilgim var. Paraya ihtiyacım var. Becerikliyim ama internet konusunda acemiyim. Sorum şu: NİŞ PAZAR NASIL BULURUM? Lütfen yardımcı olun!”

Bunun gibi bir sürü e-posta alıyorum ve bu tarz e-postalar almak içimi acıtıyor. Neden mi? Çünkü finansal anlamda zor günler geçiren birinin parasını bu şekilde harcaması iyi bir yatırım değil. Maddi kaybının dışında bu kadın üzgün ve yılmış.

Online eğitim programları veya bilgilendirme ürünleri herkes için uygun değildir. Eğitim ürünleri ancak doğru insan tarafından satın alındığında ve kaliteli bilgiler verdiğinde iyi bir yatırım olur.

Ben nasıl başladım? Kısa süreli bir SEO ve pazarlama eğitimine katıldım ve ayda 800 TL ödedim. Yaklaşık olarak 4000 TL harcadım ve bu iyi bir yatırımdı çünkü on binlerce dolar kazanmamı sağladı.

Unutmayın ki online mağaza açmak herkes için doğru bir karar değildir. Aşağıdaki dört maddeyi okuyarak bu adımın sizin için doğru olup olmadığını anlayabilirsiniz. Bu makale hevesiniz kırmak için değil gerçekçi bir perspektif sunmak için hazırlanmıştır.

Başarısız olacağınız bir iş için zaman ve para harcamanızdan daha kötü bir şey olamaz. İşte sizlere e-ticaret yapmamanızı gösteren 4 işaret:

 

1 – Hızlı para kazanmanız gerekiyor

Hızlı para kazanmanız gerekiyorsa e-ticaret yapmak sizin için kötü bir fikir olacaktır. Online mağaza açmak zaman alan bir süreçtir. Araştırma ve faaliyete geçme aylar, sağlam ve sürdürülebilir gelir elde etme de yıllar sürer. Bu ayın kirasını ödemek için ekstra paraya ihtiyacınız varsa veya sadece geçiminizi sağlamak için para kazanmanız gerekiyorsa gelirinizi arttırmanın en iyi yolu kısa süreliğine düzenli işe girmektir.

Bu hayatınız boyunca başkasının altında çalışın anlamına gelmiyor ancak ufukta görünen zorunluluklarınızı yerine getirmek için bu yolu tercih etmeniz gerekir. Online bir işe başlayarak kısa sürede zengin olacağınızı söyleyen herkes boş hayaller satıyordur. Diğer işler gibi e-ticaret mağazalarının da büyümesi zaman alır.

Buna ek olarak kısa vadeli finansman ihtiyaçları yerine uzun vadeli hedeflerle ilgili kararlar almanız gerekir. Kazandığınız karın her kuruşunu faturalarınızı ödemek için kullanırsanız işinize yeniden yatırım yapacak paranız kalmaz.

 

2 – Garantiye ihtiyacınız var

Gelen e-postalarda sürekli şu yazılıyor:

“Başarılı olup olamayacağımdan nasıl emin olacağım? Başarılı olmayacak bir fikir/niş için zaman kaybedemem.”

Girişimcilik dünyasında garanti yoktur. Garantili dönüşler sadece geleneksel işlerde olur.

Girişimci olmak başarı garantisi olmadan harekete geçmek demektir. Şüphelerinize rağmen stratejik ve iyi hazırlanmış bir iş planı ile bunu yapabilirsiniz. Ne zaman yeni bir işe başlasam başarılı olup olmama konusunda şüphelerim ve çekincelerim vardı. Ve bazıları başarıyla sonuçlanırken diğerleri de başarısız oldu.

Kendinizi eğitin, araştırma yapın, mücadele edin ve daha sonra çekincelerinize rağmen bir karar verin. Tek seçeneğiniz bu. Ve işe yaramayacak bir şeyi karşılayacak gücünüz yoksa başlamayın.

 

3 – Geri adım atmak istemiyorsunuz

Bir iş kurmak fedakarlık gerektirir ve bu fedakarlık genellikle para ve zamanla alakalıdır. İkisinden birine sahip olmanız gerekir. Herhangi birine yatırım yapamıyorsanız başarılı bir işte kuramazsınız.

Her başarı öyküsünde yatırım, fedakarlık veya geçici aksaklıklar vardır. Ben iki sene boyunca deli gibi çalıştım ve tıpkı cimri insanlar gibi tasarruf yaptım. Ve sonunda düzenli işimden istifa edip kendi işimi güçlendirmeye başladım. Örneğin Bill Gates’in Microsoft’u kurması için Harvard’dan ayrılması gerekiyormuş.

İlerlemek için zaman zaman geçici geri adımlar atmanız gerekir. İlerleme kaydetmek için bu şarttır.

 

4 – İnternet konusunda acemisiniz

Birkaç sene öncesiyle karşılaştırıldığında günümüzde online bir iş kurmak oldukça kolaydır. Gittigidiyor ve sanal dükkan gibi hizmetler program deneyimi ve teknik bilgi birikimi olmadan online mağaza açmayı mümkün hale getiriyor. Ancak internet konusunda acemiyseniz her şekilde zorlanırsınız.

İnternet meraklılarının online işlerde başarılı olma şansı daha yüksektir. E-posta hesabı açmakta, online bankacılık işlemlerinde veya Facebook kullanmakta zorlanıyorsanız kullanımı kolay araçlardan faydalansanız bile zorlanırsınız. Bu araçların kullanımı kolay olsa bile temel düzeyde online yeterliliğinizin olması gerekir çünkü online mağazanızı kurmanız, pazarlamanız ve yönetmeniz gerekecektir.

 

Hevesiniz kırılmasın

Şu anda kendi işinizi kuracak yeterliliğe sahip olmamanız bunu hiçbir zaman yapamayacağınız anlamına gelmez. Finansal anlamda daha güçlü olmak için var olan işinizi güçlendirin veya temel internet teknolojileri konusunda kendinizi geliştirin. Yukarıdaki maddeler değiştirilemez şartlar değildir. Hepsi zamanla ve çabayla değiştirilebilir.

Geçen hafta 70 yaşında olduğunu söyleyen ve güzel bir online mağazası olan biriyle sohbet ettim. Ayrıca sağlam ve başarılı e-ticaret yapan 60 yaş üstü bir sürü girişimci var.

Uzun lafın kısası online bir iş kurarken doğru konumda olmanız ve doğru beklentilerle hareket etmeniz başarı şansınızı arttır.

E-ticaret yapmak isteyen girişimcilere özel yazılara kaleme almaya devam edeceğiz. Sevgi ve para ile kalın.

Avatar

Yazar : iş kurmak

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir