Fizibilite Çalışması Nasıl Yapılır?

Neden fizibilite çalışması yapmalıyız?

Fizibilite çalışması iş fikirlerinin değerlendirildiği yazılı yaklaşımdır ve aşağıdakileri tanımlamanıza yardım eder:

1-İş fikirleri uygulanabilir mi uygulanamaz mı?
2-Karar vermeye yardımcı olan faydalı gerçekler ve sayılar
3-Fikirleri uygulamaya geçirmek için alternatif yaklaşımlar ve çözümler

Yeni ticari girişimlerin başarısız olmasının bir sürü nedeni vardır ancak planlama ve araştırma eksikliği en büyük nedendir. Planlama yaparsanız pazar, müşteriler ve çevre hakkındaki bilgi birikiminiz artar.  Ayrıca fikirlerinizle ilgili engelleri fark eder ve aynı zamanda bu engelleri nasıl çözeceğinizi anlarsanız.

 

Fizibilite çalışması neleri kapsamalı?

Fizibilite çalışması aşağıdakilerden bazılarını veya hepsini birden kapsamalıdır:

  • Güncel pazarın değerlendirilmesi
  • Pazardaki olası pozisyonunuzun değerlendirilmesi
  • Pazara girmenizi sağlayacak olası seçeneklerin değerlendirilmesi
  • Olası seçeneklerin kısa bir listesi
  • Pazarı boyutlandırmak ve olası gelir ve giderleri tahmin etmek için finansal model geliştirilmesi
  • Her ana seçeneğin grubun yapısına ve ürünlerine olan etkisinin değerlendirilmesi

 

Bu çalışmaları kim üstlenecek?

Ses getirecek bir iş fikrinizin olduğunu düşünüyorsanız fizibilite çalışmasını devreye sokmak gereksiz gibi gözükebilir ancak araştırma yapmadan fikri uygulamak masraflı olacaktır. Fizibilite çalışması kötü kararlar verme riskinizi azaltır ve başarı şansınızı artırır. Özgür ve nesnel bir bakış açısı kazandırır ve fikrinizi nasıl uygulamaya koyacağınızla ilgili bilgiye dayalı kararlar vermenizi sağlar.

 

Fizibilite çalışmamı nasıl biçimlendiririm ve yazarım?

Bunu birçok bölüme ayırabiliriz:

1 – İdari özet: temel amaç okuyucuların dikkatini çekmelidir. Planınızdaki her bölümün önemli noktalarıyla ilgili görüşlerinizden kısa ve öz bahsedin. İlk bölümde yer alabileceği gibi son kısmada konulabilir.  İki sayfadan uzun olmamalıdır.

2 – Ürün/hizmet: müşterilerin bakış açısından ürünlerinizin veya hizmetlerinizin faydalarını tanımlayın. Ürünleriniz veya hizmetleriniz neler? Ürünlerinizi veya hizmetlerinizi nasıl farklılaştırabilirsiniz? Bir ürününüz varsa bunu siz mi üretecekseniz? Siz üretecekseniz nasıl üreteceksiniz? Tedarikçileriniz kimler? Dağıtım kanallarınız nasıl olacak? Ticari sırları, tescilleri ve diğer bilgileri tanımlayın. Konsept çalışıyor mu ve ürünler veya hizmetler test edildi mi?  Bunları mutlaka kesinleştirmelisiniz.

3 – Pazar: iş fikriniz için uygun bir pazar var mı? Bunu kanıtlayabilir misiniz? Müşteriler ve finansman açısından pazarın büyüklüğünü tanımlayın. Bunu gerçekleştirmek için araştırma yapmalısınız. En zor kısım burasıdır ancak oldukça da önemlidir. Hedef kitleniz kim? Tahmini pazar payı yüzdesi ne olacak? Mevsimsel dalgalanmaları, ürünleriniz veya hizmetlerinizle ilgili yıllık toplam pazar büyümesi ve büyümeyi etkileyecek faktörleri tanımlayın.

4 – Fiyat ve karlılık: hizmetlerinizi veya ürünlerinizi nasıl fiyatlandıracaksınız? İndirimli fiyatla mı, yüksek fiyatla mı veya ikisinin ortasında mı? Brüt kar marjı masraflarınızı karşılayacak büyüklükte olmalıdır. Ticari işletmelerin kar etmesi gerekir işte bu nedenle arta kalan miktar onlar için çok önemlidir.

5 – İlerdeki faaliyetlerle ilgili plan: gelecek! Fizibilite planı fikirlerin uygulamaya değer olduğunu gösteriyor mu? Cevabınız evetse sıra geldi iş planına başlamaya… Aşağıdakiler hakkında düşünün ve bazı notlar alın…

 

İş fikri

İş fikrinizi nasıl tanımlıyorsunuz? Fikriniz ne? İşe yarayacak mı? Diğerlerinden farkı ne? Kimler almak ister? Fikrinizi kağıda aktarabiliyor musunuz? Toplum için bir hizmet mi yoksa genç insanlar için cafe mi? Kelimeleri kullanarak fikrinizin resmini çizin böylece herhangi biri yazdıklarınızı okuduğunda neden bahsettiğinizi anlayabilsin. Fizibilite çalışmanıza iş fikrinizi anlatarak başlayın. Fikrinizi başkalarıyla da tartışın ve tekrardan düzeltin çünkü diğerleriyle konuştuktan sonra daha fazla fikir ve bilgi sahibi olacaksınız.

 

Profiller-Kilit kişiler

İyi bir fikre sahip olmaz yetmez. Bunları uygulamak için insanlara da ihtiyacınız olacak.

Bu kişiler kim?

Sizin ve bu kişilerin becerileri ve güçlü tarafları ne? Geçmiş deneyimleri sizi engeller mi yoksa size yardımcı mı olur?

Bir sayfa ayırın ve bu sayfada her kilit kişiden bahsedin. Sadece geçmiş deneyimlerinden bahsetmeyin ayrıca bu kişilerin resmini çıkarın. En güçlü yönlerini, becerilerini, deneyimlerini, eğitimlerini ve niteliklerini anlatın. Bu sayede olası bankaları, tedarikçileri ve ortakları belirlersiniz ve ayrıca takımınızın operasyonel/yönetimsel güçlü yönlerini tespit edersiniz.

 

Kişisel hedefler

Neden bu işe girmek istiyorsunuz? Bu girişim kişisel yaşantınızı nasıl etkileyecek? Kısa vadeli – bir senelik, orta vadeli – bir yıldan üç yıla kadar ve uzun vadeli – üç yıldan fazla etkilerini düşünün. Öncelikle kişisel arzularınızı çözümlemelisiniz. Aksi halde özel hayatınız ve iş hayatınız birbirine karışır.

 

Pazar

Müşteriler: herkese satış yapamazsınız. Peki, o zaman olası müşterileriniz kim? Liste hazırlayın. Neden sizin ürünlerinizi veya hizmetlerinizi alsınlar? Pazar dilimlerinizi veya gruplarınızı tanımlayın. Pazar dilimleriniz veya gruplarınız hakkında ne biliyorsunuz? Kaç kişiler? Neler alırlar? Ne sıklıkta alışveriş yaparlar? Ortalama satın almaları miktarları ne kadar?

Ürünler ve hizmetler: her dilime hangi hizmetleri veya ürünleri sunacaksınız? Aynı zamanda bunları üretmek veya tedarik etmek ne kadar sürecek? Satın alacağınız veya üreteceğiniz ürün veya hizmetlerin size maliyeti ne ve siz ne kadara satacaksınız?

Tedarikçiler: öncelikli ve alternatif tedarikçiler için bir liste hazırlayın ve listenizde ürünlerini/hizmetlerini/ fiyatlarını belirtin. Bu çalışmayı yardımcı olması için katalog ve broşürler toplayın.

Rekabet: rakiplerinizin listesini çıkarın. Güçlü ve zayıf yönlerini belirleyin. Her rakibin iki iyi yönünü ve iki kötü yönünü listeleyin. Neden onlarla mücadele etmeniz gerektiğini almanız gerekir.

Şu soruyu sorun: onların müşterilerini nasıl etkileyebilirsiniz? Tek cevap fiyat değildir.

Harita: bir harita çıkararak ve pazar sınırlarını, sizin konumunuzu, rakiplerinizi, tedarikçilerinizi ve pazarla ilgili bütün demografik bilgileri tanımlayın.

 

İşin genel hatları

Konum: tesisinizi tanımlayın. Kiralık mı, size mi ait yoksa evden mi çalışacaksınız? Neden burayı seçtiniz? Konumunuzun avantajları ve dezavantajları ne?

Yerleşim planı: kat planının taslağını çizin, demirbaşları belirleyin ve eğer gerekliyse alternatif kat planlarını kullanın.

Kat planı: planınız doğrultusunda çalışın ve her öğeye bir değer verin.

Tanımladıklarınızı satın mı alacaksınız yoksa kiralayacak mısınız?

Bahsettiklerimizi tanımladığınız taktirde:

  • İhtiyacınız olacak ekipman ve demirbaşları tespit edersiniz
  • Her kalemin basamak değerini belirlersiniz
  • İşletmenizde kullanacağınız kaynakları tespit edersiniz
  • Bahsedilen ihtiyaçları karşılamak için ne kadar paraya ihtiyacınızın olduğunu tespit edersiniz

 

İstihdam

Ne tür çalışanlara ihtiyacınız var ve neden? Personel ihtiyacınız yoksa bütün işleri sizin yapmanız gerekir. Ancak personele ihtiyacınız varsa:

1 – Kimler olmalı?

2 – Ne kadar maaş vermelisiniz?

3 – Görevleri ne olmalı?

4 – Eğitim seviyeleri ne olmalı?

5 – Alternatifleriniz neler?

 

İşletme sermayesi

İhtiyacınız olan işletme sermayesini hesaplarken en az altı boyunca ne kadar paraya ihtiyacınız olacağınızı da belirlemeniz gerekir. Düşük satışlar veya satışların olmamasına bağlı olarak krediyi uzatmanız gerekebilir ve çok fazla kredi almanız da genel giderlerinizi beklentinizin üzerinde arttırabilir.

Bu tür detaylarla ilgili çalıştıktan sonra bu işe girmeniz veya girmemeniz konusunda tavsiyeler almanız gerekir.

Tavsiye: iş fikrinizi uygulamaya dönüştürmekle ilgili çalışmalarınıza ilişkin dürüst, kısa ve doğrudan tavsiyeler almalısınız. Bu tavsiyeler her zaman doğrudan “evet” yâda “hayır” şeklinde olmayabilir. Bunu yerine “evet ama…” veya “hayır ancak.” şeklinde de olabilir. Karar vermenize yardımcı olması için fizibilite çalışmanızı kullanabilirsiniz.

 

Yardım kaynakları

Fizibilite çalışmanızı yazmak için diğerlerinden yardım ve bilgi almanız gerekir. Bütün bunları kendi başınıza yapmaya çalışmayın. Yardım alabileceğiniz bir sürü kaynak vardır.

İşletme danışmanlığı, eğitim workshopları, araştırma kurumları, destek kurumları, ağ oluşturma ve yayınlar.

Muhasebeci: bütün finansal konularda yardım alın. Fizibilite çalışması asistanlığı, hukuki yapı önerileri, kaynak yaratma hesaplamaları, satın alma ve başvurular gibi konularda öneriler ve yardımlar alın. Ayrıca var olan bir işletmeyi satın alacaksanız defterleri kontrol etmesini sağlayın.

Avukat: sözleşmeler, kira sözleşmeleri, hukuki temsil

Banka: finansman, bilgi ve destek, finansal kiralama, sözleşmelerle ilgili tavsiye ve uzman hizmetler.

Müşavirler/danışmanlar: özel tavsiyeler verecek, akıl hocalığı yapacak, eğitim verecek, müzakere edecek ve destek olacak birini bulun.

Ticari kurumlar: üyelik ve destek, grup anlaşmaları, eğitim, tavsiye, araştırma, sektör ilişkileri uzmanlığı ve ağ oluşturma.

Olası tedarikçiler: bilgi, destek, tanıtım desteği, eğitim vb.

 

Bilgi kaynakları

Kendi araştırmalarınız: kütüphane, ticari yayınlar, rehberler, ticaret odaları ve diğer iş adamları

Rakipler: rekabeti, rakiplerin konumlarını, reklamlarını, düzenlemelerini ve hizmetlerini araştırın. Yaptığınız araştırma sonunda bir sürü bilgi elde edersiniz. Neleri doğru neleri yanlış yapılıyorlar?

Devlet daireleri: ilgili resmi kurumların çoğu bilgi verir ve yayınları vardır.

Belediye meclisi: demografik belgeler, yayınlar, çalışmalar, büyümeyle ilgili gelecek planları

Yeni bir iş kurmak isteyenlere özel iş kurma önerilerini ve iş kurma süreci hakkında birbirinden güzel bilgileri paylaşmaya devam edeceğiz.

Avatar

Yazar : iş kurmak

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir