Fotoğraf Stüdyosu Açmak

Fotoğrafçılık iyi bir kariyer fırsatıdır ve belki siz de bu işin peşinden koşmak istersiniz. Başarılı bir fotoğrafçı olabilmek için başarılı bir fotoğraf stüdyosuna ihtiyacınız olacaktır! Bu fırsatı yakalamak, para kazanmak ve sevdiğiniz işi yapabilmek için bu yazımızdaki adımları takip edin. İşte sizlere fotoğraf stüdyosu kurmanızda yardımcı olacak adımlar:

 

Fotoğraf stüdyosu nasıl açılır?

1- Fotoğraf stüdyonuz için yer bulun. Seçeceğiniz yer geniş, havadar ve konforlu olmalıdır. Dükkanınıza pek çok ekipman kurmanız gerekecektir. Fon perdeleri, ekipmanların depolanması ve müşterileriniz için odalara ihtiyacınız olacaktır. Kapalı mekânının açık mekândan daha konforlu olması gerekir. Ancak dış mekânda daha fazla çekim yapmayı planlıyorsanız buna uygun bir yer bulun. Unutmayın ki bu durum sürecinizi kesintiye uğratabilir. ( meraklı komşular gibi can sıkıcı pek çok durum olabilir ) Dükkânınızdaki hiçbir şeyin göz alıcı olmaması gerekir aksi takdirde müşterilerin fotoğraflarınıza olan ilgisi azabilir. En uygunu boş duvarlardır. Rahat, krem renkli halılar güzel bir atmosfer yaratacaktır. Unutmayın dükkanınız müşterilerin fotoğraflarını çekeceğiniz yerdir. Müşterilerinizi en iyi şekilde karşılayın ve size gelmekle en doğrusunu yaptıklarını onlara hissettirin.

2- Fotoğraf stüdyonuzda bir bekleme bölgesi olsun. Eğer profesyonel bir yaklaşımla ilerliyorsanız, fotoğrafları çekilmeden önce müşterilerin rahatlaması ve oyalanmaları için bir bekleme odası düzenleyebilirsiniz. Bu oda çekim odanız kadar geniş olmak zorunda değildir. Ancak çokta ufak olmasın. Müşterilerin oturabilmesi için sandalyeler veya birkaç tane rahat kanepe koyun. Bu oda renkli, sıcak ve samimi olmalıdır. Müşterilerin incelemesi ve kıyaslama yapabilmesi için duvarlara daha önceden çektiğiniz birkaç resmi asın. Ayrıca okumaları için dergilerde de koyabilirsiniz. Halı ve duvar rengi seçimlerinizle güzel bir atmosfer yaratın. Müşterilerinizin misafir gibi hissetmelerini sağlayın. Belki hafif yiyecekler bile sunabilirsiniz.

3- Fotoğraf stüdyonuz için çalışanlar alın ve iş çizelgesi hazırlayın. Gazetelerin ilgili bölümlerine eleman alacağınıza dair ilanlar verin. Ne tür elemanlar aradığınızı ve hangi deneyimlere sahip olmaları gerektiğini belirtin. Ve eğer mümkünse olası adayları değerlendirmek için görüşmeler ayarlayın. Eğer fotoğraf dükkanınızı tamamen kendiniz işletecekseniz birilerinin size yardımcı olması gerekecektir. İşletmenizi başarılı bir şekilde idare edebilmek için 1-2 personel almalısınız. Personelinizi photoshop bilen tecrübeli elemanlardan seçmeniz gerektiğini unutmayın. Fotoğraf stüdyonuzu her gün kaçta açıp kaçta kapatacaksınız? Patron olarak, herkesin çalışma saatlerinizi ayarladığınızdan ve çalışanlarında kendileri için belirlenen programa uyacağından emin olmalısınız. Çalışma programınızı da ayarladığınıza göre fotoğraf stüdyonuzun temel platformunu oluşturdunuz demektir: dükkân yeri ve zaman dilimi.

4- Dikişsiz fon perdesi alın. İyi bir fotoğraf stüdyosunun fotoğraflar için geniş bir fon yelpazesinin veya arka planlarının olmasının gerekir. Müşteriler kaliteli tasarımların, manzaraların ve düz renklerin olmasını beklerler.  Fon perdelerinin kirli veya kalitesiz olmaması gerekir. Düz beyaz, düz siyah ve belki birkaç tane de manzaralı olanlardan satın alın. Bütün çerçeveyi kaplayacak büyülükte olmasına dikkat edin. Görüntüyü ayarlamak için arka plan ışıklandırmasında jel kullanın. ( düz beyaz arka planlar jeller yardımıyla kırmızı olarak görünecektir. )

5- Müşterilerinizin sizin onları güzel göstermek istediğinizden emin olmaları gerekir. Elinizin altında makyaj malzemeleri ve aksesuarlar bulundurun. Müşteriler fotoğraflarda en iyi halleriyle gözükmek isterler ve bunun için size para öderler. Bu nedenle makyaj malzemelerini müşterilerin kullanımına sunarak onlara saygı duyduğunuzu gösterin. Müşterilerinize makyaj yapması için bir makyajcı ile anlaşın. Makyaj yapılırken kendilerini görmeleri için orta büyüklükte bir ayna alın. Şapkalar, takılar, çantalar vb. gibi aksesuarlarla fotoğraflarınızı zenginleştirebilirsiniz. Bu malzemeler fotoğrafları daha eğlenceli ve tarz yapacaktır. Sizin bu tür yardımlarınız ve fotoğraflarını mükemmel hale getirmek için gösterdiğiniz çaba müşterilerinizin hoşuna gidecektir

6- Fiyatlarınıza karar verin. Fiyatlar bir fotoğraf stüdyosu kurarken düşünülmesi gereken en önemli unsurlardan biridir. Fiyatlarınızı yüksek tutarsanız insanlar sizin açgözlü olduğunuzu düşünürler ve müşterilerinizi hızla kaybedebilirsiniz. Ancak fiyatlarınızın düşük olması da kazancınızı düşürür. Bölgenizdeki fiyatları araştırın. Gerekli olan işletme ruhsatı ve izinler için ödemelerinizi yapın. Ayrıca personel maaşlarının ve stüdyo ekipmanlarının masraflarını da dikkate alın.

7- Fiyat listenizi asın. Bu sayede müşterilerinizde fiyatlarınızı görebilirler.

8- Fotoğraf stüdyonuz için isim bulun. Her fotoğraf stüdyosunun müşterileri etkileyecek bir isme ihtiyacı vardır. Bulduğunuz ismin işletmenizin başarısına katkısı olacaktır. İsim tercihlerinizi yakın arkadaşlarınızla tartışın. İşletmenizin güçlü yanları neler? Bunu birkaç kelimeyle nasıl gösterebilirsiniz? Bu doğrultuda herkese kendi fikirlerini söylemesi için bir fırsat verin ve herkesin bunları yazmasını isteyin. Daha sonra oylama yapın. Eğer kazanan ismin sizi ileriye götüreceğini düşünmüyorsanız bu konuyu tartışmaya açın. Patron olarak böyle bir konuda söz söyleme hakkına sahipsiniz ve bu sorunu uzlaşma yoluyla çözebilirsiniz.

9- Stüdyonuzun reklamını yapın. Yerinizi, çalışanlarınızı, donanımlarınızı ve hatta dükkânınız için mükemmel ismi de buldunuz. Sıradaki adım stüdyonuzun reklamını yapmaktır. Reklam faaliyetlerinize başlamadan önce stüdyonuzun bütün güçlü yanlarının listesini hazırlayın. İnsanlar fotoğraf stüdyonuza neden gelmek istesinler? Müşterilerinize diğer işletmelerde olmayan hangi hizmetleri sunacaksınız? Bu güçlü yanları vurgulayan göz alıcı ve renkli bir ilan hazırlayın. İletişim bilgileriniz de reklamınızda yer alsın. ( size ulaşabilecekleri, randevu alabilecekleri veya bilgi alabilecekleri telefon numarası gibi ) Ayrıca adres bilgilerinize de ekleyin.

10- Stüdyonuzu işletmeye başlayın. Müşteri sayınız arttıkça işlerinizde bu doğrultuda daha iyi ilerleyecektir. İyi eğlenceler!

 

İpuçları

İnsanların fotoğraflarını çekerken komplimanlar yapın. “ Bu elbisenin içinde harika gözüküyorsun” veya “ Bu fotoğraf gerçekten çok hoş çıkacak” gibi. Bu tür açıklamalar işinize yarayacaktır. Ancak ileri gitmeyin veya ısrarcı olmayın.

Müşterilerinize her zaman son derece nazik ve saygılı davranın. Müşterilerinize “bey” veya “hanım” diye hitap edin. Eğer müşterilerinize karşı kibar ve olumlu bir tutum sergilerseniz sizi başkalarına tavsiye edeceklerdir. Aslında fotoğrafları çekmeye başladığınızda onlara isimleriyle hitap ederseniz daha iyi fotoğraflar çekebilirsiniz. Eğer bunu yapamazsanız yeterli derecede etkileşim kuramazsınız ve bu da fotoğraflarınıza yansır.

Çalışanlarınızdan herhangi biri müşterilere karşı ukala bir tavır sergilemeye başlarsa veya işletmenize zarar verecek bir takım hareketler yapmaya başlarsa, çalışanınızla özel olarak problemle ilgili görüşün. Eğer bu durum devam ederse işten çıkartın.

Fon perdelerini, makyaj malzemelerini seçerken müşterilerinizin özgür bırakın. Tabi ki konuyla ilgili kendi fikrinizi de paylaşın ( bu sayede fotoğraflarda gülünç veya abartılı görünmezler), kendi isteklerini gerçekleştirmelerine izin verin.

Müşterilerinize ne tür bir fotoğraf çektirmek istediklerini sorun ve onlara nasıl poz vermeleri gerektiğini gösterin.

Eğer fotoğraflar kötü çıkarsa yeniden çekin. Stüdyonuzda gurur duyacağınız fotoğrafların olması gerekir.

Fotoğraflarınızı farklı pozlarla çeşitlendirin.

 

Uyarılar

Müşterilerinize gelirken yanlarında rujlarını veya göz kalemlerini getirmelerini söyleyin. Çekim öncesinde makyaj yapmamalarını rica edin.

Müşterilerinize makyaj yapmadan önce alerjileri olup olmadığını öğrenin. Müşterilerinizin kızmasını, dükkânı terk etmelerini ve isilik çıkarmalarını istemezsiniz!

Bir ruju veya göz kalemini bütün müşterilerinize uygulamayın. Müşterilerin gözleri kızarabilir ve mikrop kapabilirler.

Tek kullanımlık taraklardan alın ve her müşteri için yeni bir tane kullanın. Bu sayede müşterilerinizin bitlenmesini önlersiniz ve müşteriler kendilerine kendilerine değer verildiğini hissederler.

 

İhtiyacınız olanlar

  • Çekim odası
  • Bekleme odası
  • Azimli çalışanlar
  • İş çizelgesi
  • Fotoğraf baskı makinası
  • Makyaj malzemeleri
  • Paraflash ve Aksesuarlar
  • Makul fiyatlar
  • Fotoğraf makinesi
  • Fon perdeleri

 

Fotoğraf stüdyosu açma şartları

1- İşyeri amaca uygun bir şekilde tasarlanmış, temiz ve aydınlık olacaktır.

2- İşyerinin havalandırma tertibatı bulunacak; ısıtma ve havalandırma soba, kalorifer veya klima sistemlerinden uygun olanı ile yapılacaktır.

3- Tek ruhsatla açılan ve birden fazla faaliyet alanı bulunan işyerlerinde her faaliyet dalı için ilgili bölümlerde öngörülen şartlar ayrıca aranacaktır.

4- İtfaiye raporu alması gerekmeyen işyerlerinde çalışanların ve müşterilerin güvenliğini sağlamak amacıyla yangına karşı önlemler alınacaktır.

 

Fotoğraf stüdyosu açmak için gerekli belgeler

1- Başvuru / Beyan Formu

2- Tapu Fotokopisi veya Kira Sözleşmesi Fotokopisi

3- Numarataj Belgesi

4- Vergi Levhası Fotokopisi

5- Şahıs ise (Oda Kayıt Belgesi ve Esnaf Sicil Tastiknamesi – Aslının ibrazı zorunludur)

6- Şirket ise (Ticaret Sicil Tastiknamesi ve Oda Kayıt Belgesi – Aslının ibrazı zorunludur)

7- İmza Sirküleri (Şirket ise)

8- 2 adet fotoğraf (Şahıs ise)

9- Nüfus Cüzdan Fotokobisi (T.C. Kimlik No.)

10- İtfaiye Uygunluk Raporu

11- Yangın Tüp Faturası (Her 100 m2 için 6 kg.lık) (İtfaiye Uygunluk Raporu gerekli olmayan işyerlerinde )

12- Çevre temizlik vergisi Makbuz Fotokopisi (En son ödenen)

13-Ustalık belgesi

Not: Bu şartlar ve belgeler sadece bilgilendirme amaçlıdır ve belediyeden belediyeye farklılık gösterebilmektedir. Kesin şartlar için lüften ilgili belediyeye başvurunuz.

 

Ne kadar kazanırım?

Fotoğrafçıların kazançlarının büyük bir kısmını çektikleri vesikalık fotoğraflar oluşturur. Ortalama bir dükkanı ele alırsak, günde 20 vesikalık çekmiş olmanız size günlük net olarak 20*10= 200 TL kazandıracaktır. Bu da sadece vesikalık fotoğraftan aylık 6 bin TL gelir etmek demektir. Bunun yanı sıra özellikle yaz aylarında düğün çekimleri ve stüdyoda çekilen gelin-damat fotoğrafları gelirinizi büyük ölçüde katlayacaktır. Ortalama bir gece için sadece kamera çekimi semtine göre 250 TL-1000 TL arası değişmektedir. Düğünlerde çekilen fotoğrafların ücreti da adet miktarına göre hesaplanmaktadır. Diyelimki 200 adet fotoğraf çektiniz. O halde kazancınız 200*3 TL = 600 TL olacaktır. 1 yıl üzerinden düşünecek olursak başarılı bir fotoğraf stüdyosunun geliri 100 bin TL’yi rahatlıkla bulmaktadır. Tabi bu rakam bu işi nerede yapacağınıza ve sizin profesyonelliğinize bağlı olarak değişkenlik gösterecektir.

 

Fotoğraf stüdyosu maliyeti

Unutulmamalı ki fotoğraf işinde başarılı olmada en büyük pay teknolojiye düşmektedir. Fotoğraf makinanızdan stüdyonuza ve baskı makinanıza kadar teknoloji kendini hissettirmektedir. Teknoloji odaklı bir iş olması sebebiyle de fotoğraf stüdyosu açma maliyeti çok değişken olabilmektedir. En düşük maliyetli bir fotoğraf stüdyosu için 15.000 – 20.000 TL’yi gözden çıkarmanız gerekmekte. Bu rakam küçük çaplı fotoğrafçılar için geçerlidir. Eğer büyük bir stüdyo açmak isterseniz ortalama maliyet 100.000 TL’yi geçmektedir. Daha sağlıklı maliyet hesaplaması için açmak istediğin fotoğraf stüdyosu hakkında yazımıza yorum bırakabilirsiniz. Uzmanlarımız sizin için maliyet hesaplaması yapacaklardır.

Eğer eğlenceli ve karlı bir iş kurmak isteyenlerdenseniz ve fotoğraf çekmeye de ilginiz varsa bu iş tam da aradığını iş olabilir. En karlı iş fikirlerini sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Yorum

Bir Yorum da Sen Bırak
  1. Merhaba iyi günler

    fotoğraf çekmeye merakım var 15.000 civarında biriktirdiğim para var fakat ustalık belgesini duyunca biraz moralim bozuldu. Bu belge nasıl alınır ? ne sınavları vardır ? kimlere veriyorlar ne kadar süre zarfında veriyorlar bunlar hakkında bilgilendirirseniz sevinirim teşekkür ederim şimdiden..

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir