Gelir eşitsizliğini dikkate alarak hesabı paylaştıran mobil uygulama

Arkadaşlarınızla birlikte bir restorana yemeğe gittiniz. Yediniz, içtiniz ve bolca eğlendiniz. Peki ya sıra hesabı ödemeye geldiğinde? Biri günün kahramanı olmak istemezse hanginiz ne kadar ödeyeceksiniz? İşte tam burada hesabı sizin için hesabı aranızda paylaştıran uygulama yardımınıza yetişiyor.

‘’EquiTable’’ isimli mobil uygulama devletin verilerini kullanarak cinsiyet ve ırka göre gelir eşitsizliğini dengelemek için pozitif ayrımcılık yapıyor ve hesap geldiğinde kimin ne kadar ödemesi gerektiğine karar veriyor.

İnsanlar bu konuda bilinçleniyor fakat buna rağmen hala kadın-erkek ve ırklar arasında gelir eşitsizliği devam ediyor. Bu durum umarız ki eninde sonunda yok olacak. Ancak o güne kadar ödemeleri dengelemek adına başlatılmış bazı ilginç girişimler görmeye devam edeceğiz. Daha önce gördüğümüz “Less Than 100” isimli gezer mağaza ücret dengesizliğini sattığı ürünlerde kadınlardan daha az para alarak vurgulamıştı. Şimdi de ‘’EquiTable’’ isimli uygulama insanlara; hesabı ücret eşitsizliğini de dikkate alarak adilce paylaştırma fırsatı sunuyor.

İlk zamanlar ‘’EquiPay’’ olarak adlandırılan bu uygulama Luna Malbroux isimli bir komedyen tarafından geliştirildi. Veriler, İşgücü İstatistikleri Bürosu’ndan alınıyor, ırk ve cinsiyete bağlı olarak herkesin ne kadar para ödemesi gerektiği hesaplanıyor. Bu işlem gelir ve ücret eşitsizliğini dengelemekte kullanılıyor.

Öncelikle ücretsiz olan uygulamayı indiriyorsunuz ve demografik bilgilerinizi giriyorsunuz. Sonra arkadaşlarınızla bağlanıp toplam hesap miktarını giriyorsunuz. Bunlardan sonra EquiTable uygulaması karmaşık bir algoritma kullanarak hesabı dengeli olarak paylaştırıyor. Uygulamanın kurucuları bu duruma “pozitif ayrımcılık” diyor.

Eğer hesabın paylaştırılmış halinden memnun kalmadıysanız size karşı çıkma hakkı sunuluyor. “Yeterince çekici değilim” ya da “Ben ortanca çocuktum” gibi bahanelerle daha az ayrıcalığınızın olduğunu iddia edebilirsiniz. Bu durumda uygulama size bazı yadsınamaz istatistikler sunacaktır. İkna olduktan sonra kullanıcılar faturayı sosyal medyada paylaşabilir ve katkıda bulundukları duruma ilgi çekebilirler.

Gelir ve ücretler konusundaki sistemsel adaletsizlikler sizce nasıl düzeltilebilir?

 

İlginizi çekebilir

İlham Veren Yaratıcı Girişimler
Orta Sınıf ve Zengin İnsanlar Arasındaki 10 Fark

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir