Girişimcilerin “Aha, işte buldum!” Dedikleri Anlar

Bugün hayranlıkla takip ettiğimiz girişimcilerin bir zamanlar ne yapacaklarına dair hiç fikirleri yoktu. Ama sonra bir gün “Aha, işte buldum! dedikleri o müthiş an geldi ve birçok şeyi değiştirdi.

Bundan 2200 yıl kadar önce Arşimet hamama girdi ve “Eureka!” yani “Buldum, buldum!” diye bağırmaya başladı. Tam da o anda Arşimet, uzun zamandır aklını kurcalayan bir sorunun cevabını bulmuş, büyük bir keşfe imza atmıştı. İşte buna eureka etkisi diyoruz. Birini düşünün, uzun zamandır bir problemi çözmek için elinden geleni yapıyor, sonra bir gün aniden sorunun çözümü gözlerinin önünde canlanıveriyor!

 

Peki o büyük an henüz gelmeden önce neler yaşanır?

Hayatı genel olarak iki döneme ayırabiliriz. Bunlardan ilki, neden bu dünyaya geldiğinizi henüz bir türlü anlayamadığınız dönem. İkincisi ise hayat amacınızı kavrayıp bu doğrultuda yaşamaya başladığınız dönem. “Aha, buldum!” dediğiniz an da işte bu iki dönemin arasında yer alır. Mesela aklınıza son derece parlak bir fikir gelebilir ve bu fikir hayatınızı kökten değiştirebilir.

Bu yazımızda ünlü girişimcilerin hayatlarını değiştiren anları ele alıyoruz. Evet, an dediysek tabii ki her şeyin bir anda gerçekleştiğini iddia etmiyoruz. Ama yine de bir şey, yani bir olay gerçekleşti ve o anda bu girişimciler “Aha, sonunda buldum!” dediler.

 

Peki bize “Aha!” dedirten nedir?

Başımıza ne gelir de “İşte buldum!” diye bağırarak havalara uçarız? Şimdi bu sorunun da cevabını verelim:

 

1- Rahatsızlık duygusu

Örneğin GoPro’nun kurucusu zamanında okyanusta sörf yaparken kendi fotoğrafını çekmek istiyordu ama bir türlü çekemiyordu çünkü buna imkan sağlayan bir kamera yoktu.

Mutlaka okuyun: GoPro’nun Yaratıcısı Nick Woodman’ın Başarı Hikayesi

 

2- Sınırlı kaynaklar

Ikea’nın kurucusunun küçük bir arabası vardı ve bu arabaya normal ebatlarda bir masayı sığdıramıyordu. Bu yüzden “Acaba masanın ayaklarını söksem arabaya girer mi?” diye düşündü. Hikayenin gerisi zaten malum.

Mutlaka okuyun: IKEA’nın Kurucusu Ingvar Kamprad’ın Başarı Hikayesi

 

3- Acı ve trajedi

Telgrafın mucidi Samuel Morse

Samuel Morse, günün birinde eşinin hasta olduğuna dair bir mektup aldı ancak mektup kendisine ulaştığında karısı çoktan ölmüş, hatta cansız bedeni toprağa verilmişti. Morse, mektup eline geçer geçmez yola çıktı ve karısını görmeye gitti fakat maalesef çok geç kalmıştı, ne de olsa o dönemlerde mektuplar adresine çok geç ulaşırdı. Kahrından yanıp tutuşurken aklına bir fikir geldi ve insanların daha kolay haberleşmelerini sağlamak için telgrafı icat etti.

Mutlaka okuyun: Telgrafın İcadı ve Mucidinin Trajik Hikayesi

Peki o büyük an tam olarak ne zaman gelir? Maalesef bu sorunun kesin bir cevabı yok çünkü herkes o an farklı yaşlarda yaşar. İyi, güzel ama ya o an çok geç yaşlarda gelirse? Aslına bakarsanız bazı girişimciler o anı neredeyse 60 yaşındayken yaşadılar. Acaba bu girişimciler “Çok geç kaldım, bu yaştan sonra aklıma mükemmel bir fikir gelse ne yazar!” diyorlar mıydı? Her neyse, şimdi bu soruları bir kenara bırakalım ve eninde sonunda başarıya ulaşan girişimcilerden bahsedelim:

 

Sütyenin mucidi Caresse Crosby

Crosby, göğüsleri o zaman moda olan korselere sığmadığı için sütyeni icat etti.

Mutlaka okuyun: Sütyenin Mucidi Caresse Crosby’nin Hayat Hikayesi

 

Apple’nin kurucusu Steve Jobs

Üniversite kampüslerine asılan posterlerdeki o güzel, sanatlı yazılar vardır ya, işte Jobs da öyle şık bir bilgisayar arayüzü geliştirmek istedi ve Apple’ı kurdu.

Mutlaka okuyun: Steve Jobs’ın İlham Verici Hayat Hikayesi

 

Microsoft’un kurucusu Bill Gates

Bir gün düşünürken aklına bir fikir geldi ve “Önce ürünümü satayım, sonra o ürünü imal ederim.” dedi kendi kendine, sonra da şirketinin temellerini attı.

Mutlaka okuyun: Bill Gates’in İlham Verici Hayat Hikayesi

 

Aktör Brad Pitt

Üniversiteden mezun olmadan iki hafta önce aktör olmaya karar verdi ve bir anda okulu bırakıp hayallerinin peşinden koşmaya başladı.

 

Pinterest’in kurucusu Ben Silbermann

Tek bir resim üzerinde çalışarak 50 farklı versiyon hazırladı, bunun üzerine de fotoğraf cenneti Pinterest’i kurdu.

Mutlaka okuyun: Pinterest Nasıl Kuruldu?

 

Airbnb’nin kurucusu Brian Chesky

Günlerden bir gün havalı yatağını kiralayıp biraz para kazandı, buradan aldığı ilhamla da Airbnb gibi büyük bir girişime imza attı.

Mutlaka okuyun: Airbnb’nin Kuruluş Hikayesi

 

Spanx’ın kurucusu Sara Blakely

Faks makinesi satarken kadınları ince gösteren iç çamaşırları tasarlayabileceğini fark etti ve böylelikle Spanx’ın temellerini attı.

 

WhatsApp’ın kurucusu Jan Koum

Ukrayna’da yaşayan babasını arayacak parası yoktu, bu yüzden WhatsApp’ı geliştirdi.

Mutlaka okuyun: Jan Koum’un Su Akmayan Evden 9 Milyar Dolarlık Servete Uzanan Başarı Hikâyesi

 

RedBull’u geliştiren Dietrich Mateschitz

Tayland’a gitmişti ama jetlag yüzünden ayakta duracak hali yoktu. Bu sebeple gidip oranın yerel içeceklerinden birinin tadına baktı, bundan ilham alarak RedBull’u yarattı.

Mutlaka okuyun: Red Bull’un Ardındaki İnanılmaz Hikaye

 

Gap’ın kurucusu Donald Fisher

Üzerine cuk diye oturan bir tane bile kot bulamadı, bunun üzerine Gap’ı kurdu.

 

Lululemon’un kurucusu Chip Wilson

“Birçok kadın yoga yapıyor ama üzerlerine giyecek düzgün kıyafetleri yok!” diyerek Lululemon’u kurdu ve tayt üretmeye başladı.

 

Hazır noodle’nin mucidi Momofuku Ando

Bir gün hava buz gibiydi ve insanlar bu havada bir kase noodle çorbası için sıraya girmiş, tir tir titriyorlardı. Durumu gören Ando hazır noodle’ı geliştirdi.

 

İlginizi çekebilir

Her Girişimcinin Okuması Gereken Başarı Hikayeleri
Girişimciler Şahane Fikirleri Nasıl Bulurlar?
Berkay BABAOĞLU

Yazar : Berkay BABAOĞLU

Boğaziçi Üniversitesi " Çeviri Bilimi " bölümünden mezun olduktan sonra iş hayatına atıldı. Silverline, Coca Cola gibi birçok firmada üst düzey pozisyonda çalıştı. Şimdi ise Simfer firmasında uluslararası satış müdürü olarak görev yapmakta. Sizler için iş hayatında başarı yakalamakla ilgili rehber niteliğinde yazılar kaleme alıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir