Girişimcilik Projesi: Elektrik Üreten Futbol Topu

Dünyanın dört bir tarafında hayat bulan örnek girişimcilik projelerini ve yaratıcı iş fikirlerini sizler için araştırmaya devam ediyoruz. sOccket isimli proje de dünyada büyük yankı bulan girişimcilik projelerinden sadece biri.

Proje hakkında

sOccket yuvarlandığında ucuz ve temiz elektrik üreten bir futbol topudur.  Soccket adı verilen bu futbol topu enerjiyi doğada kaybolan vuruş etkisinde alıyor. Top tekmelendiğinde, çalım atıldığında veya fırlatıldığında daha sonra kullanılmak üzere enerji depoluyor. Proje Harvard Üniversitesi öğrencileri Jessica Lin , Jessica Matthews, Julia Silverman ve Hemali Thakkar tarafından yaratılmıştır. Bu dört arkadaş dans pistlerinden ilham almıştır. Dans pistleri dansçılar zıpladığında ve gezindiğinde enerjiyi hapseder. Topun içinde lityum bataryalar vardır. 15 dakika oynandığında top bir LED lambayı 3 saat aydınlatacak kadar enerji üretiyor.

sOccket’in ikinci prototipi üretildi ve çalışmalar devam ediyor. sOccket Güney Afrika Durban’da başarılı bir şekilde denenmiştir. Her prototip normal futbol topundan 150 gram daha ağırdır ve tasarımlar gittikçe hafiflemektedir. sOccket’in Afrika’daki yerel malzemelerle yapılması planlanıyor ve aynı zamanda top tasarımının toz, yağmur ve ısı gibi sert koşullara karşı dayanıklı hal getirilmesi amaçlanıyor. sOccket bir sürü kalkınma fonunu etkilemiştir ve şu anda üretim geliştirme ve dağıtım ortaklıkları aşamasındadır.

 

Bu proje hangi yönüyle eşsiz ve yaratıcıdır?

sOccket elektrik ağı sınırlı olan veya hiç olmayan bir yerde elektrik enerjisi üretmenin yaratıcı ve eğlenceli bir yoludur.

 

Bu girişimcilik projesinin toplumsal değeri nedir?

Birçok Afrika ülkesinde nüfusun %95’i elektrik olmadan yaşıyor. sOccket ile gelişmekte olan ülkelerdeki insanların bundan böyle cep telefonlarını şarj etmek için 3 saat yürümelerine gerek kalmayacak. Güç ellerinde olacak. sOccket bir LED lambayı yakmak, bir cep telefonunu veya bataryayı şart etmek için kullanılabilecek.

sOccket’in bir diğer önemli özelliği de kullanıcıların sağlığına faydalı olmasıdır. Dünya üzerinde bir milyardan fazla insan güneş gittikten sonra evlerini aydınlatmak için gaz lambası kullanır. Gaz sadece pahalı değildir. Aynı zamanda alevler tehlikelidir ve dumanın emilmesi ciddi sağlık riskleri taşır. Gelişmekte olan ülkelerde çocuk ölümlerinin büyük bir yüzdesi solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanmaktadır. ( AIDS ve sıtmaya göre daha yüksek oran )

 

Projenin büyüme ve gelişme potansiyeli nedir?

sOccket’in en üst modelinin Amerika ve Avrupa’da satışa çıkması planlanıyor.  “bir al bir ver” teklifiyle piyasaya çıkacak olan sOccket’in gelişmekte olan ülkelerdeki dağıtım masrafları için ödenek toplanması amaçlanıyor. Buna ek olarak karlar Whizz Kids United gibi kuruluşlar aracılığıyla topların gelişmekte olan ülkelere maliyetsiz veya az bir maliyetle dağıtılması için kullanılacak.

Bu proje neyi tetikledi?

Bu proje sayesinde Afrika’da her geçen gün daha fazla insan LED lamba kullanabilecek.

Siz değerli okuyucularımız için ilham veren iş fikirlerini ve girişimcilik projelerini araştırmaya devam edeceğiz.

Avatar

Yazar : iş kurmak

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir