Her Girişimcinin Fedakarlıkta Bulunması Gereken 5 Şey

Her girişimci büyük hayallerle ve büyük bir heyecan duyarak atılır işine. Bir girişimci olarak kaderinizi siz belirlersiniz. Doğru fikir, doğru beceri seti ve büyük azimle kurduğunuz işinizden büyük bir servet elde edebilir ve hayatınızı hiç kimseye hesap vermeden ve ay sonu ödenecek gereken faturaları düşünmeden yaşayabilirsiniz.

Girişimciliğin sayısız iyi yanı olmakla birlikte bunların hiçbiri karşılıksız değil. Bu nedenle başarılı bir girişimci olmak istiyorsanız bazı fedakârlıklarda bulunmanız gerekiyor. Hayatın her alanında olduğu gibi iş dünyasında da vermeden alamazsınız. Emek ve yatırımınız ne kadar büyük olursa kazanacağınız başarı da o denli büyük olur.

İşte sizlere başarılı olmak isteyen her girişimcinin yapması gereken 5 fedakarlık:

 

1. Gelecek garantisi

Yeni bir işe atıldığınızda başarılı olacağınızın garantisi yoktur. Şirketinizi sağlam temeller üzerine kurmuş olabilirsiniz hatta fikirleriniz ve planlarınıza güvenirsiniz fakat aradan belirli bir süre geçmeden işlerin ne yönde ilerlediğini, işletmenizin yükselişte mi yoksa inişte mi olduğunu bilemezsiniz.

İşletmenizi kurabilmek için belki de rahat, yüksek maaşlı, gelecek garantisi olan işinizden istifa etmişsinizdir. Belki de sahip olduğunuz her şeyi şirketiniz için kullanarak geleceğinizi iyiden iyiye riske etmişsinizdir.

Girişimcilik doğası gereği risklidir. İşler ilerledikçe karşınıza hiç hesapta olmayan çok sayıda aksaklıklar çıkabilir. Bu çok doğaldır ve işlerin normal seyrinin bir parçasıdır. Gelecekte işlerinizin rayına oturması için sıkı çalışmalı ve sağlam bir vizyona sahip olmalısınız.

 

2. Özel hayat

Girişimci olduğunuzda iş ve özel hayatınız arasındaki keskin çizgi kaybolur. Sonuçta girişimci, haftada 100 saat çalışmak için 40 saat çalıştığı maaşlı işinden istifa eden kişidir. Evinizde bile iş düşünmeye başlarsınız. Evdeyken işinizle ilgili sürüyle telefon görüşmesi yapmanız ya da e-postalara yanıt vermeniz gerekebilir. Dinlenme zamanınızda bile çalışmak zor olsa da severek çalışmanızdan ötürü ofiste zaman kolay geçer. Burada önemli olan bir şekilde özel hayatınıza zaman ayırabilmektir. Ailenizle geçirmek ya da dinlenmek üzere kendinize zaman yaratmalısınız fakat ne kadar çabalarsanız çabalayın özel hayat ve iş hayatınız arasına net bir sınır çekmeniz pek kolay olmamaktadır.

Mutlaka okuyun: İş ve Özel Hayat Dengesi Nasıl Sağlanır?

 

3. Gelir

Geliriniz gelecek güvencenizden ne denli feragat ettiğinizle orantılı olacaktır fakat ilk iki yıl fazla para kazanamazsınız. Çoğu girişimci işletmesini ayakta tutabilmek için geçim masraflarını iyiden iyiye kısar. Böyle bir durumda geçim güvencenizden de feragat etmiş olursunuz. Çoğu girişimci işletmesini kurduktan sonra ilk iki ay kar edemez. Gelirleri düzenli hale gelene dek bu durum sürer. Buna hazırlıklı olun. Sektörünüzde pazara giriş yaptıktan sonra iyi bir pazar payına sahip olmak için güçlü bir pazarlama planına ihtiyacınız vardır.

Mutlaka okuyun: Girişimcilikte İlk Yıl Nasıl Hayatta Kalınır?

 

4. Uyku

Uyku sağlığınız açısından çok önemlidir fakat siz her ne kadar uykunuza dikkat etmeye çalışsanız da işinizi yürütebilmek için uykunuzdan feragat etmek zorunda kalırsınız. Bazı durumlarda işinizle ilgili bazı ayarlamalar yapmak için sabahlamak zorunda kalırsınız. Bir toplantıya katılmak ya da işlerinizi düzene sokmak için çok erken bir saatte kalkmanız gerekebilir. Şirketinizin geleceğini düşünmekten huzursuz ve endişeli bir şekilde sabahı sabah edebilirsiniz.

Her şekilde girişimci olduğunuzda uyku alışkanlıklarınız değişir ve siz de bu duruma ayak uydurmak durumunda kalırsınız.

Mutlaka okuyun: Sabah 5’te Kalkmak Hayatımı Nasıl Değiştirdi?

 

5. Rahatlık

Patron olduğunuzda şirketinizle ilgili tüm sorumluluklar size aittir. Aynı anda çok sayıda işle uğraşmanız gerekebilir. Hayati kararlar almak durumunda kalırsınız ve bu arada öğrenmeniz gereken çok şey vardır. Girişimci olmak rahatınızdan feragat etmenizi gerektirir. En başarılı girişimciler rahatına düşkün olmayan ve içine girdikleri farklı dünyaya güvenli ve heyecanlı bir şekilde yaklaşanlardır. Zorlu durumlarla başa çıkmasını öğrenirseniz işinizde çok daha rahat edersiniz. İşiniz için sayısız fedakarlık yapmak zorunda kalırsınız ama karşılığını da alırsınız. Hayalinizdeki işi başarmak için pek çok şeyden fedakarlık etmeye değeceğini düşünürsünüz. Azimle ve yılmadan işinizde başarıya ulaşmak için çabaladıkça ve çabalarınız sonuç vermeye başladıkça bu yola girdiğinize pişman olmazsınız.

Mutlaka okuyun: Rahatınızı Kaçırmasına Rağmen Sizi Daha Başarılı Yapacak 10 Şey

Şunu da unutmayın: ’’Girişimcilik hayatı birkaç yıl kimsenin cesaret edemeyeceği şekilde yaşamaktır, bu sayede geri kalan hayatınızı kimsenin yaşayamayacağı şekilde yaşayabilirsiniz’’

Avatar

Yazar : İpek Külah

Çevirmen

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir