İş Hayatında Kıskançlık: Nedenleri ve Baş Etme Yolları

Kıskançlık bir insanın kendine bahşettiği önem ve başka insanların gözündeki değeri hakkında güvensiz ve kaygılı hissetmesi sonucu oluşan içgüdüsel bir duygu. İnsanın doğasından gelen bu duygunun azı karar çoğu zarar, özellikle de iş dünyası söz konusu olduğunda. Çünkü bir iş yerinde kıskançlık yaşandığında mevcut ilişkiler zedelenir ve büyük problemler oluşur. Çalışanlar problem yaşayan kişilerden birinin tarafında yer almayı seçebilir, ki bu durum ofiste sonu gelmez bir dedikodu, sabote etme hatta zorbalık noktasına varabilecek bir felaket silsilesini başlatmış olur.

Bir işveren olarak iş yerinizde kıskançlığa yol açabilecek durumları anlayabilmek, söz konusu sorunu ortadan kaldırmak için atacağınız ilk adım olmalıdır.

Gelin çalışanları iş yaşamında kıskançlığa sevk eden unsurların birkaçına beraberce göz atalım:

 

1.Terfiler

Terfiler iş dünyasının olmazsa olmazlarından olsa da, çalışanlarınız terfi ihtimallerinin göz ardı edildiğini ya da kendilerinden düşük statüdeki bir başka çalışana terfi verildiğini gördüklerinde derin bir kıskançlığa kapılır, bununla da kalmayıp iş yerini adeta kan kusulan bir ortama çevirebilirler.

Benzer alt yapılara sahip iki çalışandan birine terfi vermeye karar verdiyseniz, tercih etmediğiniz çalışana yapacağınız detaylı bir açıklamayla olası bir kıskançlık krizinin önüne geçmiş olursunuz. Tercih sıranızda ikinci olan çalışanınıza aradığınız özelliklerin ne olduğu ve bu karara nasıl vardığınız konusunda bilgi verebilir, gelecek terfilerde şansını arttırmasını sağlayacak önerilerde bulunabilirsiniz; daha kapsamlı bir eğitim alması veya çok daha kapsamlı projelerin sorumluluğunu üstlenmesi gibi…

 

2.Başarıyı Yok Sayma

Başarıyla tamamlanmış bir işin ardından seçilmiş birkaç isme övgüler yağdırmak yerine, tüm çalışanları takdir edin. Herkes, işvereninin gözünde başarılı işlere imza atan bir çalışan olarak görülmek ve bu konuda takdir edildiğini bilmek ister. Ödül veya bonuslar performansa dayalı bir sisteme bağlı olarak veriliyorsa çalışanlarınıza değerlendirme kıstaslarını net biçimde açıklayan bir belge sunmanız şart. Çalışanlarınızdan bir tanesi her daim zirvede bir performans sergiliyor, dolayısıyla da ödülü kapıyorsa; ödülü hak edeceği zaman dilimine bir kısıtlama getirmeyi deneyin. Böylelikle hem diğer çalışanların durumu içerlemesini engeller; hem de başkalarına da kendilerini göstermek adına bir şans vermiş olursunuz.

 

3.İltimas veya Adam Kayırma

Gelecek vaat eden ve önem arz eden projeler önünüze gelince aklınıza ilk kim geliyor? Yoksa bu tarz projeleri her daim favori elemanlarınıza mı paslıyorsunuz? Durum buysa vakit kaybetmeden bu huydan vazgeçin!

İşverenler bazı çalışanlarla daha fazla ortak yana sahip olduklarını düşünür ve onlarla çalıştıklarında kendilerini daha rahat hissederler. Bazılarını diğerlerinden daha fazla seviyor olsanız da, tüm çalışanlarınıza eşit davranmanız şart. Yalnızca belli isimlerin fikrini almak yerine, çalışanların tamamı ile görüş alışverişinde bulunmalısınız. Her fikrin değerli olduğunu ve takdir edildiğini hissettirirseniz doğacak kıskançlıkların önüne geçebilirsiniz.

 

4.Takım Çalışması Eksikliği

İçerleme ve kıskançlık duyguları genellikle iş yerinde bir bölümün çalışanlarına diğer bölümlere oranla daha iltimaslı davranıldığı durumlarda ortaya çıkar. Bir grup çalışanın işten tam vaktinde çıkmalarına müsaade edilirken bir başka grubun sürekli geç çıkmak zorunda bırakıldığı bir iş yeri düşünün. Bu durum sıkıntıya yol açmaz mı?  Bu nedenle, hem çalışanlar hem de üstler arasında grup çalışmasına duyulan ihtiyacı sıklıkla vurgulamalısınız. Verimlilik, ancak takım anlayışıyla çalışıldığında artar; bir çalışanın parmakla gösterildiği ya da diğerlerini alt etmeye çalıştığı durumlarda değil. Anlayacağınız, takım çalışması yalnızca kıskançlık hissini def etmenize yardımcı olmakla kalmaz; “Hepimiz aynı gemideyiz” anlayışı da yaratır.

Mutlaka okuyun: Çalışanlara Yönelik Takım Oluşturma Aktiviteleri

Bir işverenseniz bu taktikler kıskançlıkla baş etmede epey bir yol kat etmenizi sağlayacaktır. Peki ya çalışanlar? Onlar bu duyguyla nasıl baş etmeliler?

 

Çalışanlar İçin Kıskançlıkla Baş Etme Yolları

Bilindiği üzere kıskançlık son derece güçlü bir duygu; öyle ki ilişkileri zedeleyebilir, işinizde ilerleme kaydetmenizi engelleyebilir hatta iş verimini ve üretkenliği ciddi anlamda düşürebilir.  Eğer siz de kendinizi içinizdeki kıskançlık hissinden ötürü kapana kısılmış hissediyorsanız, bir adım geri çekilip durum değerlendirmesi yapma zamanınız gelmiş de geçiyor demektir. Duruma farklı bir açıdan bakıp uygun baş etme stratejileri geliştirmek yararınıza olacak.

 

1- Kıskançlığı tanımlayın.

Kıskançlık insanın içini kemiren duyguların başında geliyor, bu gerçek kıskandığınız durumların üzerinizde yarattığı etkiyi sıfıra indirmeyi zorlaştırıyor.

Peki, ne yapmalı? Öncelikle sizi kıskandıranın ne olduğunu anlamaya çalışın. Kıskançlığınızın kaynağında ne var? En iyi projeleri kapan bir iş arkadaşı mı, yoksa sizden fazla kazanan ya da etki ve özgürlük alanı geniş bir çalışanın varlığı mı? Durum gerçekten sandığınız gibi mi, yoksa size mi öyle geliyor? Bir başka müdürün üstleriyle son derece uyumlu olması ya da katılmayı şiddetle arzuladığınız tüm seyahat ve konferans imkanlarından bir başkasının yararlanması mı canınızı sıkan?

Unutmayın, kıskançlığın kaynağını belirlemek bu duyguyu bastırmanın ilk adımıdır.

 

2- Kıskançlığı tüm yönleriyle inceleyin.

Kıskançlığa kapılmanızı gerektirecek bir durum olup olmadığı konusunda tarafsız bir değerlendirme yapın. Bir düşünün. İş arkadaşınız sahiden de daha iyi işler mi alıyor? Üstlendiği işler statüsüne sizinkilerden daha mı uygun gerçekten? Sizden daha fazla maaş alan kişi sizden daha eğitimli, deneyimli biri mi ya da daha keskin bir yönetim becerisine mi sahip? Ortada kıskanılacak bir durum olup olmadığı konusunda kendinizle uzlaşmak negatif duyguların dağılmasına yardımcı olur.

 

3- Kişisel başarılarınızın kaydını tutun.

Kıskançlık herhangi bir şeyin eksikliğinde ortaya çıkar ve akabinde kendimizi başkalarıyla kıyaslamaya başlarız.

Kişisel başarılarınızın kaydını tutun ve odak noktanıza sahip olamadıklarınızdan çok sahip olduğunuz şeyleri koyun. Bir de şu açıdan bakın, belki de sıklıkla uçuş yapan iş arkadaşınız çocuklarının futbol maçlarını izleyememiştir hiç; ama sizin programınız çocuklarınızın yer aldığı tüm spor müsabakalarını izlemek veya tüm keşif süreçlerinde onlarla beraber olmaya son derece müsait. Belki de sizden daha yüksek maaş alan arkadaşınız, maaşının gerektirdiği yüksek performans beklentisinin baskısı altında eziliyor hatta hayatı kendine zehir ediyordur? Olamaz mı?

Tüm olasılıkları hesaba katmak işinize odaklanmanıza yardımcı olur.

 

4- Kıskançlık duygusuna ilişkin bir şeyler yapın.

O kadar şey konuştuk ama benim kıskançlığım halen yerli yerinde mi diyorsunuz? O zaman bu duyguyu olumluya çevirecek bir şeyler yapmalısınız. İşvereninizle olası bir sorumluluk değişikliğine ilişkin konuşabilir; terfi, eğitim ya da kendinizi geliştirecek profesyonel bir ortamda yer almak gibi taleplerde bulunabilirsiniz. Böylece becerilerinizi de arttırmış olursunuz.

Bir konferansa ya da seyahate mi katılmak istiyorsunuz? Talep edin. Farklı bir bölüme geçmek veya yeni bir projeye liderlik etmek mi amacınız? Sizi bu amaca götürecek adımları bir an evvel atın. Değiştirme gücüne sahip olduğunuz şeylerin kontrolünü ele almada ne kadar kararlı olursanız kıskançlık hissiniz o kadar az olur.

Ara sıra kıskançlık hissetmek gayet doğal bir durumdur. Ancak dizginlenemediğinde kariyerinizi tehlikeye atabilir. Bu nedenle, kıskançlık hissettiğinizde odak noktanızı yeniden kendinize çevirmeyi denemelisiniz. Nasıl mı? Örneğin, her gün bitiminde, o gün başkalarına nasıl bir yardımınızın dokunduğunu ya da o günü hangi olumlu işin bir parçası olarak bitirdiğinizi kaydederek!

 

5- İş arkadaşlarınızı idare etmeyi öğrenin.

Son olarak, kıskançlığınızın kaynağında nefret ettiğiniz ama beraber çalışmak zorunda olduğunuz birileri olduğunda yapmanız gerekenlerden bahsedelim. Bu tarz kişilerle bir arada olup iş hayatlarında yükselmelerini izlemek de aynı derecede can sıkıcı olmaz mıydı? Anlayacağınız bu huzursuz durumla baş etmek de olası kıskançlıkların önüne geçebilir.

Mutlaka okuyun: Sevmediğiniz Biriyle Aynı İşte Çalışmanın Yolları

Avatar

Yazar : Deniz

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir