İş kurmak için gerekli özelliklere sahip misiniz?

Ciddi ciddi kendi işinizi kurmayı mı düşünüyorsunuz? Cevabınız evetse bu makalede anlatılan gereksinimlere sahip olup olmadığınızı dürüst bir biçimde değerlendirmelisiniz.

İş kurmak hayatınızı değiştirecek bir karardır. Buna gerçekten hazır mısınız? Yoksa çekinceleriniz mi var?

Bu makale başarı şansınızı güçlendirecek kişilik özelliklerine sahip olup olmadığınızı anlamanıza yardımcı olacaktır.

 

Kendi işinizi kurmaya ne kadar hazırsınız?

1 – Yeterli tutkuya sahip olup olmadığınızı değerlendirin

Düzenli iş dünyasından uzaklaşıp kendi işinizi kurmayı arzuluyor olabilirsiniz. Ancak bu arzu tek başına yeterli değildir. İş yapma konusunda da heyecanlı olmanız gerekir. Pasta pişirmeyi sevmeniz pastane işletmeyi sevmekle aynı şey değildir.

İş dünyasında başarılı olmak için sattığınız ürüne veya sunduğunuz hizmete karşı tutkulu olmanıza gerek yoktur. Ancak “iş yapma” konusunda tutkulu olmalısınız.

2 – Gerekli teknik becerilere veya işletme yeteneklerine sahip olup olmadığınız konusunda gerçekçi olun

İyi bir tedarikçi olduğunuza dair müşterileri ikna etmek veya güvenilir bir işletme sahibi olduğunuza dair bankacıları ikna etmek için belirli becerilere veya yeteneklere sahip olmanız gerekir.

Aynı zamanda yeterli iş becerilerine veya niteliklerine de sahip olmalısınız. Bu tür becerilere veya yeteneklere sahip değilseniz bunlara sahip olan bir ortak bulmanız gerekecek.

3 – Gerekli girişimcilik özelliklerine sahip olup olmadığınızı değerlendirin

Sabırlı olmalısınız, inisiyatif alma konusunda istekli olmalısınız, rekabet etme gücünüz olmalı ve kendinize güvenmelisiniz. Bunlara ek olarak bedensel sağlığınız da iyi olmalı.

Başarılı bir çıkış yapmak istiyorsanız bütün bu karakter özelliklerine sahip olmanız gerekmektedir.

4 – Güçlü iletişim becerilerine sahip olup olmadığınızı değerlendirin

Satış yapmak, network kurmak ve pazarlık yapmak için güçlü iletişim becerilerinizin olması gerekir.

Müşterilerle, tedarikçilerle ve tabi ki personelinizle çalışabilmek için de bu becerilere sahip olmanız gerekir.

Başarılı işletme sahiplerinin duygusal zekaları yüksektir ve aynı zamanda teknik ve yönetim becerileri vardır.

5 – Başarısızlıklara karşı hazırlıklı olun

Küçük ölçekli işletmelerin %80’i ilk beş yılda iflas etmektedir!

Yani başarılı olmak istiyorsanız %20’lik dilime girmeniz gerekiyor. Başarılı girişimcilerin başarılı olana kadar birden fazla küçük ölçekli işletmeyi batırdığını aklınızdan çıkarmayın. Sadece pes etmeyin. Ne zaman bırakmanız gerektiğini bilin ve sahip olduğunuz kaynaklarla yeni bir şeyler inşa edin.

Başarısızlık ihtimalini asla ve asla dikkate almayın. Küçük ölçekli işletmelerin birçoğu, zayıf finansal yönetim ve yetersiz pazarlama yetenekleri yüzünden başarısız olur. Bu nedenle bu alanları güçlendirerek başarı şansınızı arttırmalısınız. İşler daha da kötü bir hal almadan önce hatalarınızı fark edebilir ve becerilerinizi geliştirebilir misiniz?

Bununla birlikte en kötü senaryo gerçekleştiğinde bu başarısızlıkla yaşayabilir ve yeniden başlayabilir misiniz? Başarıya giden yolda bu tür şeyler yaşanır. Başarısızlığa tahammül edemeyen mükemmeliyetçiler için bu tür durumlar kabul edilemezdir. Yeniden ayağa kalkma yeteneği en önemli kişilik faktörüdür. Başarısızlıktan dersler çıkarın. Her başarı hak edilmiş kazanımdır.

 

Kendi işinizi kurmanın avantajları

Kendi işinizi kurmanız zamanla zengin olmanın en iyi yoludur.

Bazı zengin insanlar kendi işlerini idare ederek zengin olmuşlardır. Kendi işinizi başarılı bir şekilde yönetmeniz nakit akışı oluşturmanın ve bağımsız olarak zengin olmanın en hızlı yoludur.

Kendi işinizin patronu olduğunuz zaman kovulmazsınız veya işten çıkarılmazsınız. Sadece kendi isteğinizle istifa edebilirsiniz. Her türlü değişikliği yapabilirsiniz. İşyerinizi başka bir yere taşıyabilirsiniz, büyük ölçekli bir firmaya göre stratejilerinizi daha kolay değiştirebilirsiniz ve değişen pazar ihtiyaçlarına daha hızlı cevap verebilirsiniz. Ancak kovulamazsınız. Bu gerçek bir iş güvencesidir.

 

Uyarılar

  • Belirli alanlarda kendinizi geliştirerek başarı şansınızı arttırabilirsiniz.
  • Ani büyüme risklidir. Hızlı hareket ederken riskin farkında olun.  Olasılıklara karşı dikkatli olun ve plan yapın. Aksi halde siparişleri yerine getiremeyebilirsiniz, tedarikçilerle sıkıntılar yaşayabilirsiniz ve ürünleri kendiniz üretiyorsunuz işlerin altından kalkamayabilirsiniz.
  • Başarısızlık ihtimalini asla ve asla düşünmeyin.
  • Küçük ölçekli işletmelerin birçoğu zayıf genel yönetim, zayıf finansal yönetim veya zayıf pazarlama yetenekleri gibi yönetim zafiyetleri yüzünden başarısız olur.
  • En iyi durum senaryosuna, en kötü durum senaryosuna ve aradaki bütün senaryolara çalışın.
  • İyi bir avukatınız ve iyi bir yeminli mali müşaviriniz olsun. Yapılan bütün işleri takip edin ve yaptığınız her şeyin kaydını tutun.

“İş kurmak istiyorum ancak kararsızım” diyenlere özel paylaşımlarda bulunmaya devam edeceğiz. Sevgi ve para ile kalın.

Avatar

Yazar : iş kurmak

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir