İşinizi Geliştirmek İçin Dikkate Almanız Gereken 45 Tavsiye

1. Bir günde en çok iki meseleye odaklanın. Dikkatinizi çok sayıda konuyla dağıtmayın.

2. Dosyalama sistemi kullanın. İşinize yaramayan dökümanları göz önünden uzaklaştırmak önemli dökümanlara erişiminizi kolaylaştırır.

3. Ofisten içeri girdiğinizde 15 dakika içinde çalışmaya başlayın. Yani kahveydi, maildi, gazeteydi derken 15 dakikadan fazla zaman kaybetmeyin. Sabah, zihnin en dinç olduğu zamandır. Gereksiz şeylerle uğraşmayın, direkt işinize yönlendirin bu zihin açıklığını.

4. Yapılacaklar listesi hazırlayın. Kısa, orta ve uzun vadeli hedefler belirleyin. Ayrıca günlük yapılacaklar listesi hazırlamak da faydalı olur. Gün içinde yapılacak işleri sıralayın bu listede.

5. Günlük telaşeleri değerlendirmek için kısa bir ara verin. Yoğun trafik, uğraştırıcı müşteri, angarya evrak işleri ve diğer can sıkıcı işlerden sonra 5-10 dakika durup kafanızı dinleyin.

6. Gününüzü görselleştirin. Her sabah 30 saniye gözlerinizi kapatıp günün nasıl geçmesini istediğinizi düşünün.

7. Okumaya zaman ayırın. Okumanın gerekmediği hiçbir sektör yoktur. İllaki okumanın faydalı olacağı yazılar, kitaplar, dergiler vardır. Okumayı asla ihmal etmeyin.

8. Şekerleme, su, naneli şeker, B vitamini, peçete, aile fotoğrafı gibi şeyleri masanızda bulundurun.

9. Stres dışarıdan gelmez. Stresi kendiniz yaratırsınız. Bu gerçeği kabul edin. İşlerin kızışmaya başladığı an, derin bir nefes alın, yapılacaklar listenizi kontrol edin. Panik yapmadan yapılacaklar listenizdeki işleri bitirmeye çalışın.

10. Her gece uyumadan önce ertesi sabah yapacağınız işleri kısaca gözden geçirin. Ertesi güne hazırlanmanızı sağlar bu yöntem.

11. Aynı anda bir işe odaklanın. Birden çok işe yetişmeye kalkarsanız üzerinizde yoğun bir baskı hissedersiniz.

12. Yanınızda ufak bir defter bulundurun.  “Endişe” duyduğunuz şeyleri bu deftere yazmanız, endişenin büyümesini engeller. Yazmak, bazı şeyleri aşmak için şahane bir yöntemdir. 

13. Gün içinde kısa molalar verin. Hem zihniniz hem de bedeniniz dinlenir bu aralarda. Yani ayağa kalkın, buzdolabından bir bardak su alın, kahve yapın, balkonda birkaç dakika sokağı izleyin. Bunun gibi küçük aralar zihninizi temizler.

14. Gideceğiniz yere sürekli geç kalıyorsanız geç kalma sebeplerinizi not alın. Bu sebepleri sorgulayarak zaman yönetimi becerinizi geliştirebilirsiniz.

15. Kendinizi yiyip bitirmeyin. Masanızda ufak bir sünger top bulunsun. Hıncınızı insanlardan değil bu toptan alın. Bu topu sıkın, duvara atın, sektirin.

isinizi-buyutmek-icin-45-tavsiye_

16. Bir aylık ve 6 aylık bir takviminiz olsun. Hedeflerinizi, katılmak istediğiniz kursları, bayramları, toplantıları, iş gezilerini bu takvime not edin.

17. Günlük yapılacak işler listenizi, “acil”, “ertelenebilir”, “başkasına devrebilebilir” şeklinde kategorilere ayırın. Sürekli erteleme hastalığından muzdaripseniz işleri parçalara ayırarak yapmak, işi daha kolay ve çabuk yapmanızı sağlayacaktır.

18. Hedeflerinize hizmet etmeyen angarya işlerden kurtulun. Dans kursuna gitmek zulüm gibi geliyorsa kurstan kaydınızı sildirin, bu kadar basit.

19. Fırsat buldukça eğlenin. Gün içinde biriken stresten kurtulmak için örneğin trafikte beklerken müzik dinleyin. Toplantı saatine kadar kitap okuyun. 

20. Günün son yarım saatini endişelenmeye ayırın. Psikologlar, endişelenmek için özel bir zaman dilimi yaratmanın endişe seviyesini ciddi şekilde azalttığını ifade ediyor.

21. Sabırlı olun. Her şey istediğiniz şekilde cereyan etmese bile gene de istediğiniz sonuca ulaşabilirsiniz. Başarı bir gecelik olay değildir.

22. Bilginizi stajyerlerle ve üstlerinizle paylaşın. İki grup da paylaşımcılığınızı takdir edeceklerdir.

23. Sektördeki gelişmeleri takip edin. Sektörel dergiler, kongreler, seminerler, toplantılar, açılışlara katılın. Sektörünüzle ilgili kurslara gidin.

24. Mümkün olduğunca çevre yapmaya çalışın. Farklı insanlarla tanışmak, siz ummadığınız kapılar açabilir.

25. Kendi kendinize konuşurken pozitif olun. Kendinizi motive edin.

26. Kendinizi zorlayın. Yeni fikirlere açık olun ve karmaşık işlerden korkmayın. Bu şekilde yaptığınız işten sıkılmazsınız. Yeni engeller size her zaman yeni şeyler öğretir.

27. Sağlığınıza dikkat edin. Düzenli olarak spor yapmayı ihmal etmeyin.

28. Pozitif olun. Birine bakır gelen bir şey, diğer kişi için altın olabilir.

29. Yeni hizmet ve ürünler üretin. Halihazırdaki ürünleri ve hizmetleri geliştirmeye çalışın. Yeni çözümler üretmeye gayret edin.

30. Tek başınıza kürek çekmeye kalkmayın. Ailenizden, arkadaşlarınızdan, iş ortaklarınızdan destek alın.

 isinizi-buyutmek-icin-45-tavsiye__

31. Piyasada faaliyet gösteren firmaları inceleyin. Ne durumda olduğunuzu görün.

32. Çalışanlardan ve müşterilerden feedback (geribildirim) alın. Bu kişiler işinize yarayacak pek çok şahane düşünceye sahiptir.

33. Şirketinizin imajına özen gösterin. Profesyonelliği elden bırakmayın. Kimse web sitesi özensiz, telefonlara bakılmayan bir şirketle iş yapmak istemez.

34. Çalışanlarınıza sorumluluk verin. Onlar da yapılan işte pay sahibi olduklarını bilsinler. Böylece daha verimli ve azimli çalışırlar.

35. Şirketinizin vizyonunu ve misyonunu temsil eden bir kurumsal kimlik geliştirin. İnsanlar sizi sadece ürünlerinizle değil, şirket kültürünüzle de tanısınlar.

36. Hayal kurun. Geleceğe dair kafanızda bir resim olsun.

37. Mükemmelliyetçilik diye bir şey yoktur. Her şey her zaman kusursuz olamaz. Ancak daima daha iyisini hedeflemek bir şirketin başarılı olması için temel kuraldır. Hep daha üstün bir performans sergilemeye adayın kendinizi. 

38. Yenilikçi olun. Kendi çözüm yollarınız olsun. Bir şirketi büyütmek için binlerce yöntem vardır, ancak siz akıllı ve yenilikçi yöntemler bulun.

39. Hatalarınızdan ders alın. Hata kaçınılmazdır.

40. Süreç içindeki başarısızlıkları göğüslemeyi bilin. Thomas Edison, ampulü 1000 kez yanılarak keşfetmeyi başardı.

41. Şans, fırsat ve çalışmanın çocuğudur. Elinizden gelenin en iyisini yapmazsanız şanstan medet umamazsınız.

42. Fiyatlarınızı artırın. Fiyatlandırma yaparken piyasayı araştırın. Rakiplerinizin fiyatlarını inceleyin. Ve hem sizi hem de müşterileri memnun edecek bir orta nokta bulun. “Satışlarınızı Artıracak Fiyat Belirleme Stratejileri” başlıklı yazımızı okumakla işe başlayabilirsiniz.

43. Yüksek ücret ödemeye razı insanlarınb bulunduğu  “premium” bir pazar bulun. Lüks sektörü büyüyor ve hemen her şirket bu alanda faaliyet göstermek istiyor.

44. Büyümenin üç şartı: Daha çok müşteri, var olan müşterilere daha çok şey satış, var olan müşterilere daha sık satış.

45. Dayanışmaya inanın. Biriyle birlikte iş yaparken karşı tarafın da bu işten kazançlı çıkacağını hissettirin. Kazan-Kazan yöntemine kimse hayır demez.

 

İlginizi çekebilir

İşimi Büyütmeme En Çok Katkı Sağlayan 5 Alışkanlık
Ekonomik Krize Rağmen İşinizi Büyütmenin Yolları
Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir