İşletmenizi Kurarken veya Büyütürken İnovasyondan Nasıl Faydalanabilirsiniz?

Yeni bir işletme kurmak, inovasyon planları yapmak ve fikir üretebilmek için gereken doğru iş ortamı sizce nasıl olmalı? Bu yazımızda girişimcilik maceranızdaki ve şirketinizdeki süreçleri nasıl daha inovatif hale getirebileceğinizi açıklayacağız.

Öncelikle inovasyonla ilgili yanlış bilinen gerçekleri inceleyelim:

 

“Günümüzde inovasyon yapmak çok riskli.”

Eğer işletmeniz zorlu ticaret koşullarıyla karşı karşıya ise savaşmanız gerekiyor. Amacınız sadece “hayatta kalmak” değil, ayrıca ileri gitmek ve inovasyon yapmak olmalı. Doğru şeyleri yaparsanız durumlar düzeldikçe kendinizi eskisinden çok daha güçlü bir konumda bulabilirsiniz.

 

“Şu an durumum iyi, inovasyona ihtiyacım yok.”

Ne kadar iyi ilerliyorsanız olun, inovasyon yaptığınız sürece daima sürüden ayrılıp bir tık öteye geçme ihtimaliniz mevcut. Sunduğunuz ürünleri ve hizmetleri yenileyebilir ya da var olanları geliştirebilirsiniz. Yeni bir işletme kurmak için bir fikir üzerine çalışabilirsiniz. Veya halihazırdaki işletmenizin etkinliğini artırmak ve kâr marjınızı genişletmek için yeni yöntemler bulabilirsiniz.

 

Sıradaki “ büyük şeyi” bulmak zorunda değilsiniz.

Elbette inovasyon, çığır açan bir ürün veya hizmetle yapılabilir. Fakat küçük, kademeli olarak artan değişiklikler yapmayı da göz önünde bulundurabilirsiniz. Örneğin:

• Etkinliği ve üretkenliği artırmak için iş süreçlerini geliştirebilir, ya da ürün veya hizmet yelpazenizi genişletebilirsiniz.

• Sürekli değişen müşteri taleplerini ve ihtiyaçlarını karşılayabilmek için yeni ve gelişmiş ürünler ya da hizmetler sunabilirsiniz.

• Rakiplerinizin arasından sıyrılmak için ürünlerinize ya da hizmetlerinize yeni değerler katabilirsiniz.

• İnovatif bir atılımla yeni bir fikri başarıya kavuşturabilirsiniz.

 

Fikirler nerede bulunur?

Hem kulaklarınızı hem de gözlerinizi açık tutun, zira fikirler hiç ummadığınız yerlerden doğabilir.

 

İşletme içi

Fikirler çalışanlarınızdan, yöneticilerinizden ya da evde yaptığınız araştırmalar sonucu ortaya çıkabilir. İşletme içinde bilgi paylaşımı olmasını sağlamak için bültenleri ve kurum içi ağları kullanabilir, iş yerinize öneri kutuları yerleştirebilir ya da atölyeler ve “beyin fırtınası” toplantıları düzenleyebilirsiniz.

 

İşletme dışı

Tedarikçilerinize, müşterilerinize, basın raporlarına, kuruluşların ve üniversitelerin yayımladığı pazar araştırmalarına ve diğer teknolojik kaynaklara dikkat edin.

Elbette gördüğünüz veya duyduğunuz fikirleri kendi süzgecinizden geçirmeniz gerekiyor. Etrafınızdaki insanların size verdikleri fikirler işe yaramazsa onları cezalandırmamanız gerektiğini belirtelim. Aksine, inovatif fikirleri mükâfatlandırarak ve başarıyı kutlayarak daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Uygun teşviklerle çevrenizdeki kişilerin yaratıcı düşünmelerinde önemli bir rol oynayabilirsiniz.

 

Girişimcilikte inovasyon yapma yolları

Ürününüzü ve hizmetinizi pazar ortamının değişimine göre uyarlayın.

Örneğin, eğer hamburger üreticisiyseniz, sağlığına dikkat eden müşterilere de hitap edebilmek için burgerlerinizdeki yağ oranını azaltmayı göz önünde bulundurabilirsiniz.

 

Tamamıyla yeni bir ürün sunabilirsiniz.

Hamburger şirketiniz et burgerlerin yanı sıra vejetaryen burgerler üretmeye de başlayabilir.

 

Farklılık gösterin.

Eğer en dişli rakibinizin ürünü uygun fiyatıyla öne çıkıyorsa kendi ürününüzün kalitesini vurgulayarak satışları canlandırabilir, hatta ürününüzü satın alan müşterilere premium ayrıcalıklar verebilirsiniz.

 

Tedarikçilerinizi ve diğer iş ortaklarınızı da sürece dahil edin.

Tedarikçilerinizi ve diğer iş ortaklarınızı kaynak havuzunuza dahil etmek yaratıcı fikirler üretmenize ve geliştirmenize yardımcı olacaktır. Ayrıca, iş ağı fırsatlarından yararlanarak muhtemel ortaklıklar kurabilirsiniz.

 

Fikrim işe yarayacak mı?

Fikrinizin kâr getirme potansiyeline sahip olup olmadığını belirlemek için başvurabileceğiniz birçok pratik yöntem var:

 

Pazar ortamını analiz etmek

İnternette araştırma yaparak sektörünüz hakkında birçok bilgi edinebilirsiniz. İş dünyası ve ticaret dergilerinde de faydalı makaleler bulabilirsiniz.

 

Rekabet ortamını değerlendirmek

Rakiplerinizin kim olduğunu ve nerede faaliyet gösterdiklerini öğrenin. İnterneti ya da sarı sayfalar gibi reklam kaynaklarını kullanarak rakiplerinizin ürünleri, fiyatları ve işleyişleri hakkında bilgi sahibi olun. Böylece rakip şirketlerin etkin oldukları bölgeleri tespit edecek, sizin için kârlı olabilecek alanları belirlemiş olacaksınız.

Mutlaka okuyun: Rekabeti Kullanarak İşinizi Geliştirmenin Yolları

 

Riski azaltmanın yolları

• Tavsiye isteyin – Sektörünüzdeki profesyonel danışmanlar pazar hakkında size önemli bilgiler verebilirler. İyi bir iş ağı kurarsanız size   faydası dokunacak bağlantılar yakalayabilirsiniz.

• Güçlerinizi birleştirin – Gelişim sürecini bir iş ortağıyla paylaşırsanız riski de bölüşmüş olacaksınız. Ayrıca birbirinizin tecrübelerinden ve  kaynaklarından da faydalanabilirsiniz.

• Lisanslama – Fikrinizi geliştirme tehlikesini, belirli bir ücret ve telif hakkı karşılığında başka birinin omuzlarında taşımasına izin verin.

• Bağışlar – Bağışlar sayesinde mali risklerinizi dağıtabilir ve daha kaliteli bir sistem geliştirerek işletme planlarınızdaki tehlikeleri düşürebilirsiniz.

• Kademeli şekilde artan inovasyonlar – Var olan ürünlerinizi veya hizmetlerinizi devamlı olarak geliştirmeyi amaçlamalısınız. Düşük maliyetli yeni fikirler müşterilerin yaptığı geri bildirimlerden, çalışanlarınızdan veya diğer işletmelerle kurduğunuz ağlardan doğabilir.

• Devam eden araştırmalar – İşletmenizi etkileyebilecek pazar araştırmalarını ve teknolojik gelişmeleri güncel olarak takip etmelisiniz.

 

İnovasyonlara fon bulmak

Bankalar, yeni ve inovatif nitelikteki işletmelere kredi vermeye pek sıcak bakmıyor. Özellikle mülk veya teçhizat gibi belgeleyebileceğiniz varlıklarınız yoksa kredi alabilmeniz çok daha zor. Fakat işletmenizin kontrolünün bir kısmını dış kaynaklı yatırımcılara devretmeye karşı değilseniz melek yatırımcılardan ve risk sermayesi şirketlerinden mali destek alabilirsiniz.

Yeni girişimlere yatırım yapan yatırımcılar genellikle beş ila yedi yıl içinde yatırımlarının karşılığını beklediklerini unutmayın.

Avatar

Yazar : yeni bir iş

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir