İstifa edip kendi işini kurmak isteyenlere

İster yeni bir iş fikriniz olsun, ister var olan işinizi büyütmek istiyor olun, başarılı bir girişimci olma hayalinizi gerçekleştirmek için eninde sonunda maaşlı işinizden istifa etmeniz gerekecek.

Ancak insanların birçoğu iş fikirlerine fazla güvenir ve düşüncesiz bir şekilde maaşlı işlerinden istifa eder. İhtiyatsız bir şey yapmadan önce, aşağıda yer alan 5 adımı gözden geçirdiğinizden emin olun.

 

1 – Fikrinizin uygulanabilir olduğundan emin olun

Bunu söylemeye lüzum yok ama ne yazık ki söylenmesi gerekiyor. Her gün milyonlarca fikir doğuyor ancak her iş fikri iyi değil ve ne yazık ki her iyi iş fikri de uygulanabilir değil. İnsanların aptalca davranmasına neden olan şey uygulanabilirlik faktörüdür.

Teoride, iş fikriniz parlak olabilir – gerçek bir ihtiyacı yenilikçi ve ilginç bir şekilde çözebilir ancak etkili bir şekilde üretilemezse veya pazar bu tarz bir çözüm için hazır değilse en harika iş fikri bile başarısız olur.

Yapmanız gereken faaliyete geçmeden önce fikrinizin uygulanabilirliğini adamakıllı incelemek olmalıdır. Biraz pazar araştırması yapın. Olası rekabeti inceleyin ve benzer bir şeyler olup olmadığına bakın. Geçmişte herhangi biri bunu denemiş mi? Denemişse ve başarısız olmuşsa bunun nedenlerini öğrenin. Gerekliyse finansal model tasarlayın. Ne kadar derine inerseniz, o kadar iyi olur.

 

2 – Girişimciliğin gerçeklerini bilin

Kendi işinizin patronu olacaksınız, kendi kurallarınızı belirleyeceksiniz ve sıfırdan eşsiz bir şey oluşturacaksınız. Ne yazık ki, Facebook ve Uber gibi büyük teknoloji girişimi başarıları yüzünden insanlarda girişimci olduklarında bir anda zengin olacaklarına dair yanlış bir algı vardır.

Bu o kadar basit değil. İşletmelerin birçoğu başarısız oluyor ve girişimcilerin birçoğu maaşlı işlerine geri dönüyor. İnanılmaz derecede başarılı olan girişimcilerin birçoğu başarıyı yakalamadan önce fikirlerini geliştirmek için yıllar harcıyorlar, birçok kez başarısızlığın eşiğine geliyorlar veya tamamen başarısız oluyorlar. Girişimcilik ödüllendiricidir ancak aynı zamanda zorlu ve uzun bir yolculuktur. Hazırlıklı olmak için girişimciliğin gerçekleri hakkında bilgi edinmelisiniz.

 

3 – Kişisel finans planı hazırlayın

Düzenli işinizden istifa etmeniz sürdürülebilir gelirinizin yok olması anlamına gelir. Harekete geçmeden önce kişisel finansmanınızın kusursuz olması gerekir. İş fikriniz harika ve uygulanabilir olsa bile, düzenli kazanç veya gelir sağlamanız aylar hatta yıllar alabilir. Kazanç sağlamaya başladıktan sonra bile geliriniz muhtemelen minimal ve istikrarsız olacaktır.

Buna karşı hazırlıklı olmak adına, şu an ki yaşam tarzınızı devam ettirmek için ne kadar paraya ihtiyacınızın olduğunu ve ne kadar paranızın olduğunu gözden geçirin. Birikimleriniz sizi 1 yıl veya daha fazla süreyle idare eder mi? Paranızın bitme ihtimaline karşı yedek seçenekleriniz neler?

 

4 – İnsanlarla konuşun

Sonuçta maaşlı işinizden istifa etmeniz sizin tercihinizdir. Ancak tetiği çekmeden önce, seçenekleriniz hakkında diğerleriyle konuşmanız iyi olacaktır. Sizinle birlikte risk almaya hazır olup olmadığını öğrenmek için eşinizle konuşun. Fikrinize inanıp inanmadıklarını öğrenmek için arkadaşlarınızla konuşun. Herhangi bir tavsiyeleri olup olmadığını görmek için iş arkadaşlarınızla ve akıl hocalarınızla konuşun.

 

5 – İlişkilerinizi devam ettirin

Maaşlı işinizden istifa etmeye ve ilerlemeye karar verdiniz. Son adım, işinizden doğru bir şekilde ayrılmaktır. Profesyonel dünyada asla ve asla köprüleri yakmak yoktur. Fikrinizin başarıya ulaşmama ihtimali var ve geri dönmeniz gerekebilir ve aynı zamanda fikriniz başarılı olabilir ve önceki işvereninizle birlikte çalışmak isteyebilirsiniz.

İstifa kararınızla ilgili patronunuzla açık yüreklilikle konuşun, sizin yerinize birini bulana kadar ona zaman verin ve ilişkinizi devam ettirmek için mümkün olduğunca yumuşak bir şekilde ayrılın.

Bu beş adımı tamamladınız ve kendinizi tam zamanlı girişimci olma konusunda iyi hissediyorsunuz. Artık istifa edebilirsiniz. Bu heyecan verici bir süreçtir ve hızlı, dürtüsel ve riskli kararlar vermek girişimciliğin bir parçasıdır. Her türlü ihtimale hazırlıklı olmanız talihsiz sonları önlemenize ve hafifletmenize yardımcı olur.

Avatar

Yazar : iş kurmak

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir