Jeff Bezos’dan Amazon Çalışanlarına Açık Mektup

This picture shows packed goods on a conveyor belt at the distribution center of US online retail giant Amazon in Moenchengladbach, on December 17, 2019. (Photo by INA FASSBENDER / AFP) (Photo by INA FASSBENDER/AFP via Getty Images)

Jeff Bezos yakın zamanda Amazon çalışanları için Koronavirüs hakkında, sağduyulu ve akıllı her şirket liderinin mutlaka okumak isteyeceği, açık bir mektup yayınladı.

Jeff Bezos ve Amazon çalışanları kuşkusuz faaliyetleri açısından benzeri belki de daha önce yaşanmamış zamanlardan geçmektedir. Bu kapsamda, geçtiğimiz günlerde Jeff Bezos da Amazon çalışanları için açık bir mektup yayınladı. Mektupta Koronavirüs pandemisi sebebiyle Amazon’un nasıl bir yol izleyeceğine dair ipuçlarından bahsetti.

Özellikle mevcut koşullarda çalışanlarını nasıl motive edecekleri ve onları güvende hissettirebilecekleri hakkında kafa yormakta olan tüm iş liderleri olmak üzere herkesin toplamda 534 kelimeden oluşan bu mektubu okuması oldukça önemlidir.

Mektubu analiz etmek gerekirse, yapısal olarak 5 anahtar bölümden oluşturulduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Bu bölümler ile ilgili daha detaylı açıklamalar aşağıda sunulmaktadır.

 

1. Bezos mektubuna acımasız bir gerçekle başlıyor.

Bezos’un mektubu toplamda 9 paragraftan oluşturmayı planladığını ve açılışı nasıl yapacağını düşündüğünü hayal edin. Bu noktada, şunları yazmaya karar verir:

“Bugünlerde faaliyetlerimizi normal zamanlarda yürüttüğümüzden daha farklı şekilde ele almalıyız çünkü hepimizi stres ve belirsizlik dolu günler yaşamaktayız. Tam da bu yüzden yaptığımız işlerin sahip olabileceği en kritik öneme sahip olduğunu kabul etmemiz gerek.”

Söylemek istedikleriniz için doğru başlangıcı yapmak düşünüldüğü kadar kolay bir iş değildir fakat Bezos’un bu başlangıç cümleleri empati ve aciliyet hissi yaratırken aynı zamanda Amazon ortamı hakkındaki çıplak gerçeği ortaya koyabilmiştir: Ortamda kritik önemde işler yapılmakta, stres ve belirsizlik yaşanmaktadır.

 

2. Bezos Amazon’un yüklendiği sorumluklukları anlatırken, minnettarlığını da göstermeye çalışmaktadır.

Dağıtım ve lojistik çalışanlarının şu anda şirket için birer kahraman olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Bu noktada Bezos da Amazon çalışanlarına hizmet sağladıkları insanların kendileri için ne denli minnet duyduğunu hatırlatmaktadır. Bunu şu cümleler ile ifade etmektedir:

“Birçok farklı yerde insanlara hayati önemde hizmetler sağlıyoruz, özellikle de şu anda en savunmasız olduklarını bildiğimiz yaşlı kişiler için. İnsanların bize bağlılıkları her zamankinden daha fazla.“

“Müşterilerden her gün yüzlerce mektup alıyor, aynı zamanda sosyal medyada da hepinize teşekkürlerini ileten pek çok müşteri paylaşımı görüyorum. Başkan Trump da dahil olmak üzere hükümetin en üst seviyelerindeki kişiler de ortaya koyduğunuz bu olağanüstü çabanın farkında.”

Bu cümleler, kuşkusuz takip eden cümleler bakımından oldukça önemlidir.

 

3. Bezos beklentileri yönetebilmektedir.

Bezos, tüm dünyanın Korona salgınının sonuçları için ödeyeceğine inandığı ekonomik bedeli açıkça ortaya koymaktadır. Hatta, bu bölümün başında kaleme aldıklarının ürkütücü oldukları bile söylenebilir. Gelin, geleceğe dair tahminlerini nasıl ifade ettiğine bakalım.

“Bunu söylemekten üzüntü duyuyorum ama her şeyin iyiye gitmeden önce daha da kötüye gideceğini tahmin ediyorum.”

Yine de, ulusal ölçekte yaşanan korkuya rağmen Amazon çalışanlarına işlerinden çıkarılmayacaklarına dair güven vermenin yanında 100 bin kişinin daha işe alınmasını planladıklarını belirtmektedir.

Amerika’da birçok kişi şu anda iş aramakta, Bezos ise şu sözlerle bu duruma çözüm bulmak istediklerini ifade etmektedir: “İşlerinden ayrılmak zorunda kalan kişiler, eski işlerine geri dönene kadar bizimle çalışabilecekler.”

 

4. Bezos Amazon’daki büyük ve belirgin bir sorunu adreslemektedir.

Her şeyden öte Amazon kesin bir çözümü henüz bulunamamış özel bir sorun ile karşı karşıyadır. Çok sayıda insan Korona salgını ile beraber evden çalışma yöntemine geçebilmişken, Amazon’un faaliyetlerinin büyük bir kısmı dışarıda yani sahada yapılması gereken işlerden oluşmaktadır.

Şirketin çalışma alanlarının temizlenip ortamın sosyal mesafeyi sağlayacak şekilde düzenlenmesinin yanında, Bezos çalışanların şu anda hastanelerde bile tedariği güç olan maske ve eldiven gibi kişisel koruyucu malzemeleri talep edeceğini belirtmektedir.

Aynı zamanda Bezos, çalışanlarına ve evden çalışması mümkün olmayan iş ortaklarına dağıtmak üzere milyonlarca maske sipariş ettiklerini fakat bu siparişlerin sadece bir kısmının sağlanabildiğini de yazmaktadır.

“Toplumca ilk önceliğimiz topluma sağlık hizmeti ulaştıran kişilerin bu koruyucu ekipmanlara ulaşabilir olmasıdır. Maske için sıra bize geldiğinde ise, yapacağımız ilk şey müşterilerimize ihtiyaçlarını ulaştırmak için çalışan arkadaşlarımıza ve iş ortaklarımıza bu maskeleri ulaştırmak olacaktır.”

 

5. Bezos kendisinin de bu süreçte çalışanlarla beraber olduğunu göstermektedir.

Bezos tüm zamanını “COVID-19 sürecine ve Amazon’un bu süreçte oynayabileceği en iyi rolün ne olduğuna odaklanarak” geçirdiğini belirterek mektubu sonlandırmayı tercih etmiştir.

Amazon çalışanlarının endişe duyduğu her şey için benzer şekilde kendisinin de endişelendiğini şu sözlerle belirtmektedir: “Böyle zamanlarda nasıl hissetmeniz gerektiğine dair bir şeyler söyleyebilmek malesef mümkün değil. Bu durumun çok fazla endişe yarattığını biliyorum. Kendi çocuklarım, ailem ve arkadaşlarımdan, sizlerin ve meslektaşlarımın güvenliğine; hastalığı kapmış olanlardan bu sürecin getirdiği ekonomik durgunluktan kötü şekilde etkilenecek olanlara kadar pek çok kişi için ben de sizler gibi endişe duyuyorum.

Lütfen kendinize ve sevdiklerinize çok dikkat edin. Bu günleri birlikte atlatacağımıza inancım tam..”

Geçirdiğimiz bu günlerde mükemmel olmaya çalışmak kuşkusuz zor bir iş fakat siz de bir şirket lideriyseniz ve çalışanlarınıza doğru sözleri söylemek istiyorsanız, Bezos tarafından Amazon çalışanlarına hitaben yazılan bu mektup sizin için iyi bir ilham kaynağı olabilir.

Hatta bu 5 anahtar bölüm yapısını çalışanlarınız için uyarlamayı bile deneyebilirsiniz.

Merve Tulum

Yazar : Merve Tulum

ODTÜ " Endüstri Mühendisliği " bölümünden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. İş hayatına hızlı bir giriş yapıp inovasyon sorumlusu, sistem ve iş analisti gibi birçok pozisyonda görev aldı. Fibabanka, Yemeksepeti ve Yapı Kredi çalışmış olduğu şirketlerden sadece birkaçı. Sizler için iş hayatında edindiği tecrübeleri sizlere aktarıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir