Kahve dükkanı açmak için ipuçları

Siz de benim gibiyseniz, güne bir fincan kahve ile başlıyorsunuzdur. Yapılan araştırmalara göre kahve içenlerin %68’i sabah uyanır uyanmaz bir fincan kahve içiyorlar.

Yapılan son araştırmalara göre Türkiye’de 2 bine yakın kahve dükkanı olduğu ve pazar büyüklüğünün de 600 milyon TL’ye ulaştığı tahmin ediliyor. Kahve dükkanı işi hala büyümeye devam ediyor.

Hiç şüphe yok ki kahve dükkanı açmak uzun bir süre iyi bir iş fırsatı olmaya devam edecek.

Türkiye’de 30 milyona yakın kahve tüketicisi var ve yılda kişi başı kahve tüketimi 1 kilo civarında. Ve hiç şüphe yok ki sektör gelişmeye devam ediyor. Kahve sevginizle girişimci ruhunuzu birleştirmeyi düşünüyorsanız, kahve dükkanı açmak için daha uygun bir zaman bulamazsınız.

İşte kahve dükkanı açmak isteyenler için 13 ipucu:

 

Planlama

1 – Sağlam bir iş planı hazırlayın. Kahve dükkanı açmakla ilgili ilk ciddi adım iş planı hazırlamaktır. İş planı ne iş yaptığınızı, yapacağınız işin ne kadar karlı olacağını, müşteri tabanınızı, rakiplerinizi, büyüme planlarınızı ve bu hedefleri gerçekleştirmenize yardımcı olacak sorun giderme stratejilerini açıklar.

Geleneksel bir iş planı ( bankadan kredi almayı düşünüyorsanız ihtiyacınız olacak )  hazırlamaya başlamadan önce bir sayfalık bir müsvedde hazırlayın. Bu, iş fikrinizi ve aynı zamanda pazarınızın kimlerden oluştuğunu, pazarınıza nasıl ulaşacağınızı ve kendinizi rakiplerinizden nasıl farklılaştıracağınızı hızlı bir şekilde değerlendirmenizi sağlayacaktır.

2 – Doğru dükkanı bulmak için zaman harcayın. Başarılı olmak istiyorsanız kahve dükkanınız için iyi bir yer bulmanız gerekiyor. Hedef kitlenizin rahatlıkla ulaşabileceği ve vizyonunuzu yansıtan merkezi bir yer bulun. Doğru yerin bir gecede bulunamayacağını bilmeniz gerekiyor. Cadde cadde, sokak sokak tüm şehri keşfe çıkmanızda fayda var.

3 – Yerleşim planı hazırlayın. Sağlam bir yerleşim planı kahve dükkanı için hayati önem taşır. Müşterilerin sıraya girebileceği bir alana, çalışanların hızlı bir şekilde kahve yapmalarını sağlayacak bir alana ve bir oturma alanına ihtiyacınız olacak.

” İyi bir yerleşim planı hazırlamak zaman alır. Aklınıza gelen her senaryonun üzerinden geçin. Kahve yapacaksanız, yakınlarınızda neler olması gerekiyor? Müşteri olsanız, oturma alanı ister misiniz? Her şeyi hayalinizde canlandırın ve aklınıza gelen fikirleri kağıda dökün.”

Kahve dükkanınızın yerleşim planını online olarak tasarlayabilirsiniz. İşte planlama sürecinde kullanabileceğiniz ücretsiz internet sitelerinden bazıları:

Autodesk Homestyler (ücretsiz): En favori olanlardan biri Autodesk Homestyler’dır. İster yerleşim planını sıfırdan çizin, ister tasarımlardan oluşan galerinden birini seçin ve kendinize göre kişiselleştirin.  Aslına bakacak olursanız, gerçek dünya ürünlerini ve markalarını deneyimleyebileceğiniz bir seçenek bile var. Tasarımı tamamladığınızda, tasarımı arkadaşlarınızla paylaşın.

RoomSketcher: Eski “sürükle ve bırak” uygulamalarını seven bir insansanız, bu seçenek tam size göre. Yerleşim planları ile aksesuarsız tasarımlar yapabilirsiniz.

Floorplanner: Sürükle ve bırak mobilyalar ve tasarımınızı güzelleştirecek başka öğeler bulunan bu yazılımı kullanmak oldukça kolay. Kullanımı rahat ve kolay olan bu uygulamada planınızı hem 2D hem de 3D görüntüleyebiliyorsunuz.

Gliffy: Listeye Gliffy’i de ekledim çünkü en iyi bilinen grafik ve akış çizimi uygulaması. Bu siteyi daha önce kullandıysanız tekrar denemek isteyebilirsiniz.

4 – Muhasebeci bulun. İyi bir muhasebeci bulmak üzerinde durmanız gereken en önemli noktalardan biri. Muhasebe işleri için vaktinizi harcamayın. Bunun yerine sizin emrinizde çalışacak uzmanlar bulun. “Kendinize karşı acımasız olmayın ve yardım alın.”

Aslında muhasebeci sizin danışmanınız olacaktır. Yaptığınız işe inanan ve işletme hedeflerinizi gerçekleştirmenize yardımcı olacak birini bulun.

 

Finansman

5 – Finansman için yardım alın. Kahve dükkanı açmak için başlangıç sermayesi bulmak zor olabilir. Yatırımla ilgili ailenizle ve arkadaşlarınızla konuşabilirsiniz. Onlara sağlam bir iş planı sunun ve kahve dükkanınıza yatırım yapmalarını isteyin. Aile bir seçenek değilse veya ailenizin vereceğinden daha fazla sermayeye ihtiyacınız varsa kredi seçeneklerini hesaba katın.Devlet kredileri ve yerel bankalar da seçenekler arasındadır.

6 – Masraflarınız için para biriktirin. Unutmayın ki yeni işiniz bütün enerjinizi ve zamanınızı alacak ve yaklaşık altı ay boyunca kar edemeyeceksiniz.

Bu nedenle plan yapın. Kişisel masraflarınızı karşılamak için kenara yeteri kadar para ayırmalısınız.

7 – Satın almalar için fikir edinin. Planlama ve finansman aşamaları vaktinizin çoğunu alacak. Mali durum üzerinde çalışırken ihtiyacınız olan her şeyin listesini yapın ve fiyatları karşılaştırın.

Satın almayı düşündüğünüz her kalem için en az iki fiyat teklifi isteyin. İnterneti avantajınıza kullanın ve rahat sandalyelerden espresso makinelerine kadar her şey için en iyi fiyatları bulun.

 

Pazarlama faaliyetlerini planlama

8 – Ağ kurun. İyi bir yer bulmak ve lezzetli kahveler yapmak sizi bir yere kadar idare eder. Bağlantıyı devam ettirmek ve daha fazla müşteri çekmek için ağlar kurmalısınız. Ticaret odasına, hayır kuruluşlarına veya ticari birliklere katılın.

9 – Pazarlama çalışmalarına açılıştan önce başlayın. Pazarlama faaliyetlerine açılış günü başlarsanız, geride kalırsınız. Açılış günü insanların heyecanlı bir şekilde içeri girmesini istemez misiniz? Cevabınız evetse, pazarlama faaliyetlerini aylar öncesinden başlatmanız gerekiyor. Düşük maliyetli pazarlama seçeneklerinden bazıları:

  • Yerel işletmelere açılış gününün tanıtımını yapan el ilanları dağıtın.
  • Sosyal medya kanallarından faydalanın.
  • Açılış öncesi birkaç yerel etkinlikte ücretsiz kahve dağıtın.
  • Yerel halka kuponlar göndererek küçük bir doğrudan posta kampanyası düzenleyin.
  • Herkesi arayın ve kahve dükkanı açma planınızdan bahsedin.

10 – Sadece dükkanın içine odaklanmayın. Tabii ki, boyadan duvara asılacak tablolara ve kullanacağınız POS sistemine kadar dükkanın her detayını düşünmek zorundasınız. Ancak dükkanınızın dışını da hesaba katmanız gerekiyor.

“Peyzaj, tabela ve dış görüntüye önem verin çünkü insanların ilk göreceği şey bunlar olacaktır.” Bazı insanlar dükkanın dış görüntüsüne göre karar vereceğinden, güzel bir ilk izlenim yeni müşteri kazanmanızı doğrudan etkileyecektir.

Ayrıca dükkanı süslemeniz toplum içinde haberlerin yayılmasına da yardımcı olacaktır. Dikkat çekecek en ufak şey bile pazarlama aracı olarak hizmet edecektir.

 

Yönetim

11 – Olumlu bir tutum sergileyin. Her işte olduğu gibi, faaliyete geçtiğiniz zaman zorluklarla karşılaşacaksınız. İşler yolunda gitmese bile tutumunuz pozitif olmalı. İyimser bir tutum sergilemeyi alışkanlık haline getirirseniz, işler daha kolay yoluna girecektir.

12 – Personel alırken seçici ve yavaş olun. Kasaya yardımcı olması, müşterilerle ilgilenmesi ve içecekleri hazırlaması için birilerini işe almanız gerekecek. Ancak personel alımı konusunda hızlı hareket etmemelisiniz. En iyi elemanları bulana kadar birkaç arkadaşınızdan veya komşularınızdan birkaç haftalığına size yardımcı olmalarını rica edebilirsiniz.

Güvenilir çalışanlar bulmak zordur. Mülakatın ne kadar iyi geçtiğinin bir önemi yok, sahaya çıkana kadar ne kadar iyi olduklarını bilemezsiniz. Gözünüz her zaman kasada olsun. İşinize zarar veren birini fark ettiğiniz an işten çıkarmaktan korkmayın.

13 – Talepkar olun. Çalışanlarınız, iş akışınız ve çalışma alanınız için yüksek standartlar belirleyebilirsiniz. Çalışanlarınızı çok yakından idare etmenize veya kontrol etmenize gerek yok. Ancak dükkanın görüntüsü ve yönetimi konusunda titiz davranmanızda fayda var.

Avatar

Yazar : iş kurmak

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir