KOSGEB Kredisi Nasıl Alınır?

Kendi işini kurmak isteyen yeni girişimciler için 50 bin TL hibe ( geri ödemesiz), 100 bin TL faizsiz ( geri ödemeli) kredi alma imkânı…

 

KOBİ Nedir?

KOBİ; Mikro, küçük ve orta ölçekli iş yerlerinin oluşturduğu bir gruptur. Çalışan personel sayısının 10’dan ve yıllık net satış kazancının 1 milyon TL’den az olan işletmelere mikro ölçekli işletme; personel sayısının 50’den ve yıllık net kazançları 8 milyon TL’ den az olan işletmelere küçük ölçekli işletme; çalışan sayısnın 250’den ve yıllık net kazançları 40milyon TL’den az olan işletmelere de orta ölçekli işletme denir. KOSGEB hem kobileri hem de yeni girişimci adaylarını desteklemektedir.

 

KOSGEB Nedir?

Kendinize ait bir iş sahibi olmak istiyor ve bunun için sermaye desteğine ihtiyaç duyuyorsanız, size yardım edecek bir kurum var. KOSGEB!

Daha çok sayıda insanın girişimci olması, var olan girişimcilerin desteklenip rekabet piyasasında aktif olmalarının sağlanması, Türkiye ekonomisinde söz ve pay sahibi olmalarının desteklenmesi, sosyal anlamdaki büyümede yer edinmeleri için çalışan, bu çalışmalarıyla küresel anlamda önder olmak isteyen bir kurumdur.

KOSGEB’in tam açılımı; Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı bir kurumdur. 1990 yılından bugüne faaliyettedir. Orta ve küçük ölçekli girişimlerin Türkiye sanayisinde yer edinmelerine katkı sağlamak, bu işletmelere maddi ve eğitimsel anlamda destek vermek için kurulmuştur. Onlara rekabet gücü yaratmada, ihracatlarına yön vermede, kurumsal bir yapıya sahip olmaları, araştırma ve geliştirme konusunda güçlenmeleri için yardım etmede, aktif rol oynayan bir devlet kurumudur.

KOSGEB, girişimci sayısının artması, başarılı ve üretken işletmelerin var olması adına girişimcilere ve ilk kez kendi işini yapmak isteyen girişimci adaylarına değişik seçeneklerde destekler sağlamaktadır. Başarılı girişimcilerin işletmeleri sayesinde ülke ekonomisine ferahlama gelecek, çalışan insan sayısı artacak, bu bağlamda ülke kalkınmasına destek de artacaktır.

Kosgeb’in hedefi; yeni girişimcilerin ve işletmelerin oluşması için girişimcilere hem eğitim hem de maddi desteğin sağlamaktır. Kendi adına iş yapmak isteyenlerin uygun koşullarla desteklenmesi… Ve bu çalışmalarıyla ülke ekonomisine önemli bir katma değer sağlamak.

 

Girişimcilere verilen destlekler

* Araştırma ve geliştirme desteği

* Genel destek programı

* Kredi faiz desteği

* Girişimcilik destek programı

* İşbirliği ve güç birliği destek programı

* KOBİGEL- KOBİ gelişim destek programı

* Tematik proje destek programı

* Uluslararası Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek Programı

* Gelişen İşletmeler Piyasası Kobi Destek Programı

* Laboratuar hizmetleri

 

Kosgeb Kredisi Almak İçin İzlemeniz Gereken Adımlar

Kurumun öncelikli hedefi yeni işletmelerin oluşumunu sağlamak ve yeni girişimcileri desteklemektir. Tabii belirli koşullara bağlı olarak… Şimdi kendi işinizi kurmak ve kurumdan maddi destek almak isteyenler için gerekli koşulları sıralayalım:

1- İlinizdeki İŞ-KUR veya KOSGEB birimlerine şahsen giderek Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini alma isteğiyle başvuruda bulunmak.

2- Kurumun vermiş olduğu ortalama 10-15 gün süren toplam 70 saatlik Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini başarıyla tamamlayıp sertifika almak.

3- Sertifikayı aldıktan sonra işinizi kurmak.

4- İşinizi kurduktan sonra Kosgeb Veri Tabanına kayıt olmakve Kobi Beyannamesini doldurmak.

5- Yeni Girişimci Desteği Başvuru Formu ve Yeni Girişimci Desteği Girişimci İş Planı Formu’nu doldurarak Kosgeb’e sunmak. ( İş planınız kurul tarafından inceledikten sonra kabul edilirse destekten yararlanmaya hak kazanacaksınız. )

6- Son olarak iş kurma sürecinde yaptığınız harcamaların faturalarını KOSGEB’e sunarak 50 bine TL’ye kadar hibeyi ve 100 bin TL’ye kadar faizsiz krediyi alabilirsiniz. Örneğin işinizi kurmak için 60 bin TL masraf yaptınız ve faturalandırdınız. Erkekseniz bu paranın %70’ini, yani 42 bin TL’sini; kadınsanız bu paranın %90’ını yani 54 bin TL’sini Kosgeb’den alabilirsiniz.

 

KOSGEB kişilere doğrudan kredi verir mi?

KOSGEB kişilere doğrudan kredi vermez. Hibelerden, faizsiz kredilerden ve diğer yardımlardan yararlanabilmek için öncelikle kayıtlı bir işletme olmanız gerekiyor.  Desteklenen sektörlerde iş yeri kurulumundan sonra, girişimciye destek sağlamak amacıyla 50 bin TL hibe ( geri ödemesiz para) 100 bin TL faizsiz kredi ( geri ödemeli) yardımı yapar. KOSGEB bir girişimcinin, iş kurulumu için yaptığı faturalı masraflarının % 70 – % 90’nını, yaptığı bu destekler aracılığıyla karşılayarak yardımcı olur.

Yani iş kurmak için harcanan paranın tamamını karşılamaz.

 

KOSGEB’ den faizsiz 100 bin TL kredi alma koşulları

KOSGEB bankalarla bağlantılı değildir. Kosgeb’den alınacak 100 bin TL faizsiz kredi için devlet tarafından bir teminat mektubu istenir. Teminat mektubu, ya bankadan ya da Kredi Garanti Fonundan alınmaktadır. Bankalara kredi borcu olanlar teminat mektubunu bir bankadan alamayabilirler. Ama bankaya borçlu olduğunuz halde Kredi Garanti Fonu başvurunuzu onaylarsa ki, KOSGEB bu fonun ortağıdır, teminat mektubunu verebilirler.

100 bin TL faizsiz kredini geri ödemesi nasıl olur?

Geri ödeme 2 yıl sonra başlamaktadır. 3 ayda bir olmak üzere 8 taksit olarak geri ödenir.

 

Hibe verilmeyen sektörler

KOSGEB bazı sektörlerde yapılacak işlere destek vermemektedir. Büyük ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, araba kiralama işi, alkollü içki hizmeti veren iş yerleri, otobüs işletmeciliği, emlak alım satım işi, aracılık hizmetleri veren iş yerleri ve muhasebecilik gibi sektörlere destek vermez. Araç almak için de kredi vermez.

 

KOSGEB denetleme sistemi nasıl işliyor?

Kosgeb’in verdiği maddi desteklerle açılan bir iş yeri, Kosgeb yetkililerince 3 yıl boyunca denetlenir. Zaten verilen desteğin süresi de 3 yıldır. Bu süreç dâhilinde olağanüstü bir neden yoksa (iflas gibi) iş yeri kapatılamaz. Demirbaşlar satılamaz. Verilen destek kötü amaçla kullanılamaz. Aksi tespit olduğunda verilen maddi yardım faizi ile birlikte geri alınır. Ödeme geri yapılmaz ise icra yolu açılır.

 

Özetleyecek olursak

Öncelikli olarak bilinmesi gereken konu; yeni iş kurulumunuzda tüm harcamaları ilk etap da sizin yapacağınız. Ardından yaptığınız tüm harcamayla ilgili fatura ve belgeleri (bunlar sadece sizin adınıza alınmış belgeler olmalı, ayrıca birinci derece akrabalarınızdan alışveriş yapmamalısınız.) kuruma ibraz etmelisiniz. Kurum da size, belirleyeceği oranda desteği, yaklaşık 2-3 ay gibi kısa sürede verecektir. Bu arada şirkete demirbaş niteliğinde aldığınız malzemeyi 3 yıl süresince satmanız yasaktır. Kurum maddi olarak kadın adaylara %90, erkek adaylara ise %70 oranında destek olmaktadır.

 

İlginizi çekebilir

Kosgeb kredisi ile kendi işini kuran kadın girişimcinin örnek başarı hikayesi
İş kurma kredisi nasıl alınır?

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir