Küçük ve Karlı Ne İş Yapabilirim?

Kendi küçük ölçekli işletmenizi mi açmak istiyorsunuz? Kendi işinizi kurmak harika bir kariyer fırsatıdır ve size hem bağımsızlık hem de esneklik kazandırır. Bununla birlikte kuracağınız işe ilgili doğru karar vermek çok önemlidir.

Girişimci olmak istiyor ve ” Acaba ne iş yapsam para kazanırım? ” diye merak ediyorsanız bu yazımız tam size göre:



Size uygun iş fikrini ve sektörü belirleyin!

İş Fikri Belirleme: Hangi işi yapmalıyım?

Yeni bir işe atılmadan evvel gelecek vaat eden iyi bir iş fikrini, kötü olandan ayırt etmeyi bilmeniz şart.

Kendi işinizi kurmadan önce almanız gereken en kritik karar dahi aslında bir karar niteliği taşımıyor. Çünkü çoğu girişimci hangi sektöre atılacağını enine boyuna düşünmeden işe atılıyor. Neden mi? Bazen iş fikriyle ilgili sahip oldukları bir gram deneyime güvenerek, bazen söz konusu fikri hayata geçirip muazzam bir servet kazanmış biri hakkında okudukları bir yazıdan etkilendiklerinden, bazen de yalnızca iş fikri kulaklarına son derece ilginç ve havalı bir şeymiş gibi geldiğinden!

Hangi işe atılacağınıza karar vermek yalnızca bir iş gününü ne ile meşgul olarak geçireceğinizi belirmek anlamına gelmiyor. Aynı zamanda çalışma temponuzu ya da kazancınızı da belirlemiş oluyorsunuz. Seçeceğiniz herhangi bir iş fikriyle daha az çalışarak daha fazla para kazanabilme ihtimaliniz de var. Kafa yoracağınız konular bunlarla da sınırlı değil: Hangi iş fikriyle başarıya yakalamanız mümkün? Hangi parlak fikirle acımasız iş dünyasında ayakta kalabilmeyi, bir başka deyişle sektörde tutunabilmeyi başarabileceksiniz? Unutmayın, bazı işler diğerlerine göre çok daha fazla miktarda başarı vaat ediyor.

Anlayacağınız, iş fikrinizi belirlemek başarılı bir işletme sahibi olabilme yolunda alacağınız en önemli karar olup ilk adımınızı oluşturuyor.

Genelleme yapma ihtimalini de göze alarak, yeni bir işe atılmak isteyenleriniz için farklı pek çok sektördeki başarı şansınızı gözler önüne sermeye karar verdim. “Zaten iyi bir fikre sahibim, hatta bu konuyla ilgili az da olsa bir deneyimim de var, bu liste beni çok da ilgilendirmiyor” diye düşünüyor olabilirsiniz. Ancak, atılmayı seçeceğiniz iş sektörünün başarınız üzerindeki etkisi, sahip olduğunuz deneyim veya eşsiz olduğuna inandığınız parlak fikrinize oranla çok daha büyük.

Mutlaka okuyun: İyi İş Fikirleri Nasıl Üretilir?


“Ne İş Kurabilirim?” Diyenler İçin Farklı Sektörler

Dilerseniz yeni atılımlar gerçekleştirebileceğiniz sektörlere ve bu sektörlerin iş hayatındaki başarınıza ne gibi bir katkısı olacağına daha yakından bakalım:

1. Perakendecilik

Perakendecilik sektörüyle yeni bir işe atılacakları zor günler bekliyor, bizden söylemesi.

Ticaret her zamankinden daha zor, üstelik her geçen gün daha da zorlaşıyor. Neden mi? Pazar payı yüksek mağaza devlerinin uyguladığı fahiş indirimlere bir de az sayıda mal çeşidi bulunduran fakat düşük fiyatlara önem veren perakende satış mağazalarının veya mega mağazaların varlığı eklenince küçük çaplı satış mağazaları için tehlike çanları daha da kuvvetle çalmaya başladı. Tüm bunlar yetmezmiş gibi bu tehlikeli yarışa bir de internet firmaları eklendi. Üstelik internet firmaları uzak gelecekte daha büyük bir vurgun yapabilme umuduyla, bugünü yok pahasına satış yaparak geçirmeye dünden razı! Anlayacağınız, perakende sektörüne atılmak oldukça zor. Unutmayın, kıran kırana bir rekabet ortamı sizi bekliyor olacak.

Perakende devi şirketlerle yarışmak o kadar da imkânsız değil-  Türkiye’de pek çok noktayı saran milyoncular bunun bir ispatı niteliğinde- ancak oldukça zor. Müşterilerin işletmenizi seçmesi için son derece dikkatle planladığınız ve sizi diğer şirketlerden belirgin bir biçimde ayıracak bir strateji belirlemeniz gerekiyor. Müşterilere sizi seçmeleri için sağlam bir neden sunmanız şart.

Yalnızca sevimli, masraflarını karşılayabileceğiniz bir yer buldunuz diye ticaret hayatına atılmayın. Ticarette konum her şeydir ve işletmenizin iyi bir konumda olması demek masrafların fazla olacağı anlamına gelir. Herhangi bir kira sözleşmesine imza atmadan önce gözünüze kestirdiğiniz mağazanın önünde elinizde kâğıt kalemle günlerce oturup gelip geçen arabaları ve yayaları saymalısınız. Yani, hem araç hem de insan trafiğinin yoğun olup olmadığını kontrol etmeniz gerekiyor. Gerekli kontrolleri yaptıktan sonra gerçekten iyi bir konum bulduğunuza inanırsanız, bulduğunuz mekanın avantajlarından tam olarak yararlanmak adına tabelalardan yararlanabilir; dikkat çekici bir vitrin tasarımı yapabilirsiniz.

Tüm bunları nerden mi biliyorum? Bir zamanlar ben de bisiklet satma işine girişmiştim. Sattığım bisikletler hem uygun fiyatlı hem de kaliteli ürünlerdi, ancak ne denli yoğun bir reklama girişsem de, ne kadar fahiş indirimler yapsam da bir türlü bölgedeki diğer bisiklet mağazalarının yakaladığı satış başarısına erişemedim. Yani bu sektörün zorluğunu birinci elden deneyimledim.

2. E-Ticaret Sektörü

Yalnızca bir site kur ve siparişlerin birbiri ardına gelmesini bekle, ne kadar da kolay görünüyor değil mi? Maalesef bu sektörde işler sandığınız kadar kolay ilerlemiyor. Her şeyden önce ziyaretçileri sitenize çekmek gibi zor bir iş sizi bekliyor olacak.

E-ticaret sektörüne atılmayı düşünenlere söyleyeyim, kuracağınız sitenin arama motoru sonuçlarında ilk sıralarda yer almasını sağlamak çok daha popüler anahtar kelimeler kullanmayı gerektirir ki bu da son derece çetin bir iştir. Ziyaretçi trafiğini sitenize yöneltmek adına reklam satın alma işine girişebilirsiniz, ancak pahalıya mal olacağını unutmayın. Ziyaretçi trafiğini sitenize yönlendirmeyi başardığınızda da ikinci bir dert başlar; ziyaretleri satışa çevirmek.

Anlayacağınız e-ticaretle uğraşmak sandığınızdan zordur. İnsanların sitenizi ziyaret etmesini nasıl sağlayabileceğinize dair kafa yormanız gerekir.

Bir dönem bir kariyer sitesini yönetmiştim. Sitenin her biri iş bulmayı amaçlayan on binlere varan aktif ziyaretçi sayısı vardı. Ancak sitede yayımlanan onca reklama rağmen, iş bulma teknikleri hakkında ancak birkaç kitabı satmayı başarabilmiştik.

Mutlaka okuyun: E-ticaret Nasıl Yapılır?


3. İkinci El Sektörü

Gelelim perakende sektörünün güvenli limanı olan ikinci el mağazacılığına. Ticarete atılmak konusunda ciddiyseniz özellikle de dev mağazaların hakim olduğu bir kategoride, ikinci el mağaza açmak çok daha mantıklı bir seçenek olacaktır. Herhangi bir stok yatırımı yapmadan da işletmenizi ayakta tutabilir; yalnızca konsinye sistemine dayanan(Konsinye satışta mallar, gönderenin belirleyeceği fiyatlarla müşterilere satılır ve satılmadığı takdirde iade edilir) bir yöntemle mal elde edebilirsiniz. Bu söz konusu ticari malın gerçek sahibi olmadan satışını gerçekleştireceğiniz anlamına geliyor. Bunun yerine bu ürünleri sergileyecek ve ancak satış işlemi gerçekleştirdikten sonra parasını ödeyeceksiniz.

Konsinye sistemine göre satış yapsanız dahi sağlıklı bir kar zarar maliyeti belirlemeniz şart. Örneğin, eğer araba veya gemi gibi yüksek fiyatlı ürünler satıyorsanız, %15’lik bir kar payı talep edebilirsiniz; nispeten çok daha ucuz olan çocuk kıyafetleri gibi ürünler satıyorsanız ise %50 oranındaki bir pay talebi uygun olacaktır.

Bisiklet satışı örneğime geri dönersek, her ne kadar elimdeki bisikletleri satmakta zorlansam da ikinci el bisiklet satışı yapmak gibi işimi kolaylaştıracak bir yöntem bulmayı başardım. Yazın başında ikinci el bisiklet alımına başlarsam, tüm yaz bu bisikletleri kiralayabileceğimi, yaz sonu da bu bisikletleri onlara verdiğim paranın da üstünde bir miktara satabileceğimi keşfetmiştim bile!

Bir başka yaz, ikinci el gemi alım satımı işine giriştim, hatta ünlü bir yazara sürat teknesi satmayı dahi başardım.

Mutlaka okuyun: 2. El Sektöründe Ne İş Yapabilirim?


4. Danışmanlık Hizmetleri

Özellikle de geniş kapsamlı bir deneyime ve ticari bağlantılara sahipseniz, kuracağınız yeni iş için danışmanlık sektörünü tercih etmeniz iyi bir fikir olabilir. Gördüğüm en başarılı danışmanlar; kariyer hayatlarının sonlarına doğru danışmanlığa soyunmuş, köklü bir üne erişmiş, küçük bir tüketici grubunun ihtiyaç ve isteklerini daha iyi karşılamak amacıyla geliştirilen dar kapsamlı bir pazarlama stratejisi olan niş pazarlama uzmanı olan, çok sayıda ticari bağlantıya sahip ve tek başına çalışmaktan gocunmayan kişilerden oluşuyor. Size bahsettiğim kitap işi aracılığıyla, kariyerlerinin henüz başındayken şirket bünyesindeki işlerini bırakıp danışmanlığa geçiş yapan pek çok insanla tanışma fırsatı yakaladım. Maalesef düzgün bir mevki edinmeyi başaramadılar, yeterli ticari bağlantılara sahip değillerdi veya yalnız çalışmaktan memnun oldukları da söylenemezdi.

Danışmanlık işi sizin için mükemmel bir fırsat olabilir, özellikle de deneyimli biri iseniz ve sağlam bir üne sahipseniz.

Çok fazla deneyime sahip olmasanız dahi, danışmanlıkta başarıyı yakalamanız halen mümkün. Ancak, derin bir bilgi birikimi veya tecrübeye sahip oluncaya dek, düşük bütçeli paket programlarına yönelmelisiniz, yani danışmanlık hizmetiniz için sabit bir fiyat belirlemeye odaklanmanız şart.

Danışmanlık da tıpkı diğer freelance meslekler gibi sorumluluğa sahip olduğunuz bir iş. Diğer iş fikirlerinde bahsi geçen tüm tavsiyeleri bir bir uygular, yanı sıra da son derece iyi düşünülmüş ve detaylı bir iş planı hazırlar, stratejilerinizi belirler ve pazarınıza yönelik test ve deneyler yaparsanız çok daha başarılı olacaksınız.

Mutlaka okuyun: Danışmanlık Şirketi Nasıl Kurulur?


5. Kiralama İşleri

Yeni bir işe atılmak isteyen siz taze girişimcilere, kiralama işlerinin de hatırı sayılır bir potansiyele sahip olduğunu söylemem gerek. Araba, ev veya oda kiralama işine girişebilirsiniz.Piyasada gelir düzeyi yüksek pek çok kiralama işi yapan iş sahipleri var. Ancak, bu iş sandığınız kadar kolay para kazandıran işlerden değil. İstikrarlı bir müşteri kitlesine ulaşmak da zaman alıyor, işletme yönetme sürecindeki operasyonel pürüzleri gidermek de.

Başarılı olmak için aynı anda birden fazla ürünü kiralamalısınız, çünkü araba ya da tekne gibi pahalı ürünlerin kira tutarı dahi nispeten az bir miktar olabilir. Masraflar açısından bakıldığındaysa; pazarlama, bakım ve onarım gibi bir dizi masrafı sayabilmemiz mümkün. Mali sorumluluk sigortası ödemeniz de yüksek olabilir. İbraname imzalatmış olsanız dahi kusurlu ürün kiralamaktan ötürü dava edilebilirsiniz.

Bir de hırsızlık sorunu var tabi. Bisiklet satışı yaptığım yaz tam 7 bisikletim çalınmıştı! Bir gün kiracılarımdan biri arayıp o gün hiçbir bisiklet çalınmamasına rağmen, yalnızca ona bisikletleri kilitlemesi için verdiğim zincir kilidin çalındığını söylemişti!

Kiralama işinin bir diğer önemli noktası da sirkülasyondur. İş hacmi büyüdüğünde sorun yoktur. Ekonomi ibreleri aşağı düştüğünde ise felaketler zinciri başlar. Kiralama işiyle uğraşan oldukça deneyimli bir inşaat ekipmanı operatörü tanıyorum, kendisinin ekonomik sıkıntıların yaşandığı bir dönemde faturalarını dahi ödemeyip batacak noktaya geldiğine şahit oldum. En nihayetinde kurtulmayı başardı hatta sonrasında büyük bir başarı da yakaladı. Gelin görün ki, aynı sektörle uğraşan bir başka arkadaşım ise, söz konusu işi en ufak bir deneyime sahip olmamasına rağmen son derece iyi kıvırdı.

Kiralama işinin iyi tarafı ise kiralayacağınız ekipmanın büyük bölümünü finanse etmek için bir banka bulabilecek olmanızdır. Böyle durumlarda, kamu şirketleri kaldıraç şirket olarak kullanılabilir.

Otel veya moteller de kiralama işi ile uğraşmak isteyenlere önereceğim bir diğer iş kolu ve bahsi geçen tüm kurallar bu konuda da geçerli. Masraflar ve kar oranındaki sirkülasyonlar da dâhil.

Mutlaka okuyun: Rent A Car Nasıl Açılır?

Mutlaka okuyun: Otel Nasıl Açılır?


6. Toptancılık

Toptancılık sektörüne atılması kolay, sektörde başarıyı yakalamak ise zordur. Bu nedenle aklınızda bu tarz bir iş fikri varsa, bir daha düşünmenizi tavsiye ederim. Bu sektörde hızlı ve kolay bir şekilde yüksek seviyeli satışlar yapabilmeniz mümkün olsa da düzgün bir kar marjı elde etmede problem yaşayabilirsiniz. Hatta belki de zar zor ayakta duruyor dahi olabilirsiniz. Çoğu toptancı düşük kar marjıyla çalışır, ki bu oldukça ileri teknolojili ya da etkili operasyon prosedürleri, tedariki güç krediler, tahsilat kontrolü en önemlisi de genel giderlerin üzerinde bir satış hacmine sahip olmak ile mümkündür.

Mutlaka okuyun: 10 Adımda Toptancılık Nasıl Yapılır?



7. Özel Dağıtım Sektörü

Bu harika bir iş fikri olabilir! Öncelikle toptancılık ve özel(tek elden) dağıtımı birbirinden ayıralım: Bir toptancı pek çok farklı üreticiye ait ürünleri satar ve diğer toptancılarla başa baş yarışır. Bir taraftan da, aynı olmasa da oldukça benzer ürünler sunarak brüt kar marjında fark edilemeyecek kadar az bir fark kalmasını sağlar.

Özel dağıtımcılar ise, daha yüksek bir brüt kar marjına sahiptir ve eşyaları toptancılara ya da direkt olarak perakendecilere veya sanayi kullanıcılarına satarlar. Bazı durumlardaysa söz konusu ürün yurt dışından ithal edilebilir.

Kitap sektöründe geçirdiğim yıllar içinde farklı pek çok yayınevinin kitaplarının dağıtımını üstlenip satış ekibi ödemesi de dâhil olmak üzere toptan satış fiyatının %27’lik bir bölümünü teslim alıyordum. Toptancılar ise ancak %10’luk bir kar marjıyla yetinmek zorunda kalıyorlar.

Peki,  bu tek elden dağıtımın hiç mi avantajı yok? 1950’li yılların ortasında atalarımdan biri bir araba tamircisinin ortaklarındandı. Derken komik görünümlü küçük bir arabayı ithal etmeye karar verdi. Volkswagen olarak anılan bu arabanın dağıtım haklarını senelerce elinde tuttu, tabi bu süreçte hatırı sayılır miktarda para kazandı.

9. Ürün Odaklı İş Fikirleri

Belli bir soruna çözüm sunacak yepyeni bir ürün mü keşfettiniz? Ürününüzü halka sunup turnayı gözünden vurmak istemez misiniz? Dikkatli olun, büyük bir riske giriyorsunuz. Ancak unutmayın, bu riskten doğabilecek kazanç da aynı derecede büyük.

Yalnızca çok zengin olmak değil, hızlı bir çıkış yapıp kariyerinizin zirvesine ulaşmak istiyorsanız ürün odaklı iş fikirleri tam da size göre.

Altını çiziyorum, üretim sektörü değil, ürün sektöründen bahsediyorum. Çünkü son günlerde bu iki kavram birbirleriyle karıştırılır oldu. Hâlbuki üretim ciddi miktarlarda sermaye gerektiren ve bu alanda uzmanlaşmış firmalara bırakılması gerektiğini düşündüğüm bir iş.

Ürün odaklı iş fikirleri ultra zenginler yaratsa da, başarısızlık riski de bir hayli yüksek. Şirketinizden daha büyük yerel ya da uluslar arası firmalara karşı sürekli bir rekabet içinde olmak zorunda kalacaksınız. Başarılı olursanız da diğer firmalar ürününüzü taklit etmeye çalışacak. Harika bir ürüne sahip olsanız dahi, bu ürünü dağıtım kanallarına ulaştırmanız zor olacak. Hem sonra, başarılı olup ciddi oranda bir kara imza atsanız da, gittikçe büyüyen stok ihtiyacı veya alacaklar nedeniyle nakit sıkıntısı yaşayabilme ihtimaliniz de var.

Kendi ürününü yaratmanın şaşırtıcı derecede tatmin edici bir deneyim olduğu söylenir. Hizmet sektöründe çalışan pek çok arkadaşım bana ürün sektöründe olmayı ne kadar çok istediklerini anlatıyorlar çoğu zaman.

Kendi ürününü yaratma fikri tatmin edicidir ve büyük başarılara imza atmanızı sağlar.

Daha önce çalıştığım yayınevi aynı zamanda ürün odaklı bir şirketti. Her bir kitabın içeriği hakkında düşünmek, reklamının nasıl yapılacağını belirlemek, nasıl paketleneceği veya kime pazarlanacağını ayarlamak eğlenceli bir deneyimdi. Ürünün son halini görmek hele de tüketicilere ulaştığını gözlemlemenin değeri ise paha biçilemezdi!

Mutlaka okuyun: Ürün Odaklı İş Fikirleri


10. Hizmet Sektörü

“Sermayesiz ne iş yapabilirim?” diyen pek çok insan için en makul seçenek hizmet sektörüne yönelik işlerdir. Özellikle de ne tarz bir sektöre atılmak istediğini henüz bulamayanlarınız için biçilmiş kaftan diyebiliriz.

Hizmet sektörüne atılmak kolaydır. Farklı iş kollarındaki firmaların seviyesine erişmeniz çok zaman almayacaktır.

Hizmet sektörü işleri ürün sektörüne göre daha az sermaye gerektirir çünkü stoklar için herhangi bir finansmana gerek yoktur. Genellikle, müşterilerinizden iş bitiminde kredi kartı veya banka kartlarını kullanarak anında ödeme yapmalarını ister, böylece kredi sınırınızı aşmak gibi bir sorunla karşılaşmamış olursunuz.

Hizmet sektörü işleri yüksek oranda kar marjına sahip olabilir ve kısa sürede diğer işletmelerle başa baş seviyeye gelebilirsiniz.

11. Franchise(Bayilik)

Özellikle de iş deneyiminiz yoksa bayilik satın almak iyi bir seçenek olabilir, ancak her derde deva bir ilaç olduğu söylenemez. Maalesef bazı franchise işletmeleri istenilen başarıyı yakalayamıyor. Bu yüzden bayilik seçiminde ince eleyip sık dokumanız gerekiyor.

Mutlaka okuyun: Bayilik Veren Firmalar


12. Var Olan Bir İşletmeyi Satın Almak

Yeterli miktarda paranız varsa girişebileceğiniz en iyi iş fikri bu olabilir. Var olan bir işletmeyi satın almak genellikle işte başarılı olma şansınızı artırır. Ancak, bir işletmeyi satın almak ya da işletmeye değer biçmek çok da kolay bir işlem değil ve dikkat etmeniz gereken pek çok nokta var.

Mutlaka okuyun: Yeni İşletme Satın Almak


Küçük işletme Fikirleri İçin Risk Analizi

Atılacağınız her yeni iş belli riskler içerir, ancak bazı iş fikirleri yapıları gereği daha da fazla risk içerirler. Hangi sektöre atılacağınıza karar verin ve sizi bekleyen risklerin değerlendirilmesini yapın. Düşündüğünüz işe ilişkin riskler ve ödülleri masaya yatırın. Risk almazsanız kazanamazsınız bu doğru; ama unutmayın, asıl önemli olan karşılaşacağınız riskleri azaltabildiğiniz kadar azaltmaktır. Bugünün başarılı iş adamları tam da bunu yapıyor.

Özetlemek gerekirse:

  • Perakendecilik girişimleri zordur.
  • E-ticaret göründüğünden daha zordur.
  • Kiralama ve danışmanlık işleri yeterli potansiyele sahiptir.
  • Hizmet sektörü çoğu insan için en iyi seçenektir.
  • Ürün odaklı işler yüksek risk yüksek kazanç vaat ederler.

Mutlaka okuyun: Hesaplanmış Riskler Alarak Başarıyı Yakalayın!


“Mesleğim Yok Ne İş Yapabilirim?” Diyeneler İçin 103 Adet Küçük ve Karlı İş Fikirleri

1. Tercüme

Bugünlerde herkes global ekonomiden bahsediyor. Rusya’dan Çin’e Meksika’dan diğer ülkelere kadar farklı ülkeler arasında etkileşimler söz konusu. Bu global etkileşim farklı dillerin konuşulmasına ve dolayısıyla tercüman ihtiyacının artmasına neden olmaktadır.

Ancak tercümanlığın özel bir beceri olduğunu aklınızdan çıkarmayın çünkü tercümanlık dil bilmenin ötesinde bir olaydır. Tercümanlık yapmakla ilgileniyorsanız bu işe başlamadan önce becerilerinizi keskinleştirecek bir kursa katılın. Örneğin İngilizceden İspanyolcaya yapılan finansal tercümelerle ilgili kurslara katılabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Çeviri Yaparak Para Kazanmak


2. Tasarruf cihazları ve çözümleri

Devir tasarruf devri. Gün geçmesin ki astronomik bir faturayla daha karşılaşmayalım. Su kaynaklarımız kirleniyor ve elektrik ihtiyacımız sürekli artıyor. Dünya üzerinde yenilenemez enerji kaynakları günden güne eriyor. O gün yaklaştıkça kullandığımız enerjiler daha da değerlenecek ve faturalar artmaya devam edecek. Bu sebeple tasarruf sektörü hız kesmeden büyümesini sürdürecek gibi görünüyor. Bu sektörde tasarruf danışmanlığı yababilir ve tasarruf cihazları satabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Enerji ve Tasarruf Sektöründe Ne İş Yapabilirim?


3. Sağlık hizmetleri danışmanlığı

Hiç şüphesiz sağlık sektörü hızlı bir şekilde büyümektedir. Bağımsız sağlık hizmetleri danışmanlığı yaparak hastaneler, laboratuarlar, terapist ofisleri, doktor ofisleri gibi kuruluşlarda dahil çeşitli birçok sağlık tesisine yönetim ve data analizi hizmeti sunabilirsiniz. Bu sayede bu kuruluşların maliyetlerini düşürmeleri ve verimliliklerini arttırmaları için çeşitli çözümler uygulamalarına yardımcı olursunuz. Başlangıç maliyetleri düşüktür çünkü bu işi olaylıkla evinizden yürütebilirsiniz ve herhangi özel bir ekipmana ihtiyaç yoktur.

4. Muhasebe firması

Ekonominin durumu ne olursa olsun herkesin bir muhasebeciye ihtiyacı vardır.

Muhasebecilik, durgunluk ve kriz dönemlerini başarıyla atlatan sektörlerin başında gelir ki bu da kendi işinizi kurabileceğiniz en iyi alternatiflerden biridir.

Sertifikalı muhasebeciler düşük genel masraflar ve pazarlamayla bir sürü müşteri bulabilir.

5. Akıl telefon tamiri

Akıllı telefon tamir hizmeti sunan hala çok fazla yer yok. Aslına bakacak olursanız akıllı telefonları tamir ettirmek yeni bir tane almaktan daha maliyetlidir. Bunun nedeni cep telefonu firmalarının makul fiyatlı tamir hizmetleri vermek istememeleridir çünkü amaçları insanlara yeni bir telefon daha satabilmektir. Ne iş yapabilirim diyenler için akıllı telefon tamiri harika bir iş fırsatıdır.

Mutlaka okuyun: Bayilik alarak cep telefonu tamir dükkanı açmak


6 – Restoran İşleri

Restoranlar en yüksek başarısızlık riskine sahip sektörlerin başında gelir. İstikrarlı ve sadık müşteri kitlesi oluşturmanız yıllar alabilir; üstelik yapılan onca şaşaalı pazarlama kampanyalarına rağmen söz konusu süreci hızlandırmanız oldukça zor olabilir. Başarıyı yakalamış restoran sahipleri alanlarında geniş çaplı bir deneyime sahip kimselerdir, bitmek tükenmek bilmeyen saatler boyunca çalışırlar; bazen güçlü aile bağlarından gelecek yardımlara, bazen de kaliteli mutfak çalışanları ve garsonlar edinmek ve tüm çalışanlarını motive etmek konusundaki hünerlerine güvenirler. Ancak tüm bu zorluklara göğüs germeyi göze alabilirseniz bir o kadar da karlı ve ödüllendirici olmaktadır.

Mutlaka okuyun: Restoran Nasıl Açılır?


7. Web tasarımı

Bugünlerde hemen hemen tüm firmaların ve işletmelerin internet sitesi vardır. Bu da demek oluyor ki web tasarım hizmetlerine olan talep oldukça yüksek. Evden çalışacağınızı ve herhangi özel bir ekipmana yatırım yapmayacağınızı düşünürsek başlangıç maliyetleri düşük olacaktır. Bununla birlikte web tasarımına başlamak istiyorsanız ne yaptığınızdan emin olmanız gerekir. İyi bir web tasarımcısı kodlama, grafik tasarım ve SEO gibi internet pazarlama teknikleriyle ilgili ciddi bilgi sahibi olmalıdır.

8. Yaşlı bakım hizmetleri

Hiç şüphe yok ki toplumlun bir kesimi yaşlanıyor ve eskiye oranla ortalama yaşam süresi uzuyor. Yaşlı nüfusun artması beraberinde yeni iş fırsatlarını da getiriyor.

İnsanların çoğu yaşlandığı zaman evlerinde kalmak istiyor çünkü yaşlı bakımevlerinden hoşlanmıyorlar. Bununla birlikte yaşlı insanlar bulaşıkların yıkanmasından çamaşırların ütülenmesine ve çimlerin biçilmesine kadar birçok işi kendileri yapamıyor. İşte bu noktada yaşlı bakım hizmetleri devreye giriyor. Bu kişiler bir taraftan günlük ev işlerini ve görevlerini yaparken bir taraftan da yaşlılara refakat ediyor.

9. SEO firması

SEO, yani arama motoru optimizasyonu sayesinde internette bir sayfanın daha ön sıralarda, ilk sayfada çıkması amaçlanır. SEO’nun temel mantığı budur, bir siteyi Google 1. sayfada çıkarmaktır.

Şirketler en iyi arama motorlarının üst sıralarında yer almak için can atıyor. Sizin de SEO konusunda sağlam bir bilgi birikiminiz varsa ya da eğitim almaya isteykliyseniz bu işe girebilirsiniz. Müşterilerinizin internetteki görünürlüğünü ciddi şekilde artırırsanız hem daha çok iş alırsınız hem de fiyatları belirlemede daha çok söz sahibi olursunuz.

Bu iş için bir bilgisayar ve bir de wi-fi bağlantısı yeterlidir. Kendinize  bir sayfa açıp SEO ve benzeri konularda verdiğiniz hizmetleri sıralayabilir ve ilk başta şirketlere ulaşıp onlara nasıl yardım edebileceğinizi anlatabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: SEO Nedir? Nasıl Yapılır?


10. Yemek Kamyonları

Başlangıç maliyetleri özellikle de restoranlarla karşılaştırıldığında oldukça düşüktür. Üstelik seyyar gıda arabalarının başarısızlık oranı %10 ve %20 arasındayken bu oran restoranlarda %60 ve %90 arasındadır.

Kazanç potansiyeli yüksek olduğundan birçok insan bu tip iş planlarını uygulamayı tercih etmekten çekinmiyor. Doğru yerde açılan yemek standları vb. şeylerin getirisinin çok olabileceğini hepimiz biliyoruz.

Fakat şunu unutmayın ki açılışınızı yaptıktan hemen sonra yeterli müşteri bulma kısmı sizi biraz zorlayabilir. Size bir öneri olarak şunu söyleyebilirim ki işinizi hareket eden bir araç içerisine kurduğunuz takdirde farklı birçok yerde müşteri kitlesi edinebilirsiniz. Yemek kamyonu içerisinde patates kızartması, dondurma, hamburger, kokoreç, sosisli, vb. fast food ürünleri bulunabilir.

Mutlaka okuyun: Gıda Sektöründe Ne İş Yapabilirim?

Mutlaka okuyun: Seyyar Sektöründe Ne İş Yapabilirim?


11. Kahve Dükkanı

Kahve kullanımı her yıl büyük oranda artış göstermekte. Sektördeki kar marjının yüksek oluşunu da hesaba katarsak kahve dükkanı sayısının her geçen gün artmasına şaşırmamak gerek.

Özellikle iş buluşmaları ve freelance çalışanların rahat bir biçimde çalışabilecekleri bir yer sunarsanız kemik bir müşteri kadrosuna sahip olma ihtimaliniz oldukça yüksek.

Dükkanınızın tasarımı da hem gündüz hem de gece müşterilerine uygun olmalı. Yani hem bilgisayarıyla çalışanları rahat ettirecek hem de içeceğini yudumlayıp muhabbet edecek insanları mutlu edecek bir tasarıma ihtiyacınız olacak. Bu bakımdan orijinal ve sade bir tasarım şehirdeki birçok insanın ihtiyacını görecektir.

Mutlaka okuyun: 6 Adımda Karlı Bir Kahve Dükkanı Açmak


12. Evcil Hayvan Bakımı ve Pet Shop

Evcil hayvanların bakımı ve konaklaması da yine birleştirilebilecek iki farklı iş kolu. Özellikle günümüzde kedi, köpek, kuş, balık gibi evcil hayvanlara sahip olma oranı ülkemizde günden güne artıyor. Dolayısıyla bu hayvanların bakımı ve hayvanların sahibinin başka bir şehre gitmesi halinde evcil hayvanların belli bir süre konaklaması gibi yeni ihtiyaçlar ve iş kolları doğmuş durumda.

Ayrıca bu iki farklı konunun tek bir dükkanda halledilebiliyor olması da yine müşterilerin tercih edeceği bir durumdur. Yani evcil hayvanların bakımı, konaklaması gibi iki farklı ihtiyacı karşılar; bunun yanında mama, oyuncak, evcil hayvan bakım aletleri vs. satarsanız iyi bir kazanç elde edebilirsiniz.

Tabii evcil hayvan bakımından bahsetmişken “pet shop” işini de anmamak olmaz. Hayvanların  meta gibi alınıp satılması tartışmalı bir konu olmasına karşın şu an “pet shop” işinin engelleyen herhangi bir yasal mevzuat bulunmamaktadır. Bu bakımdan kedi, köpek, kuş, balık, tavşan gibi evcil hayvanların satıldığı, onlara yönelik bakım ve yem malzemelerinin satıldığı bir dükkan da yine iş görecektir. Pet shop’un halkın evcil hayvan beslediği ilçelerde açılması da yine önem arz eder. Yani bulunduğunuz ilçede insanların kedi köpek besleme alışkanlığı yoksa pet shop açmak pek de mantıklı olmaz.

Mutlaka okuyun: Evcil Hayvan Sektöründe Ne İş Yapabilirim?


13. Giyim Mağazası

Bulunduğunuz ilçede farklı ve herkesin tarzına uygun giysiler bulunan bir giyim mağazası açmak sizi ilçenin en popüler mağazalarından biri haline getirecektir. Özellikle ergenlerin ve kadınların hoşuna gidebilecek bir ürün çeşitliliğini sağlarsanız, bu işten ciddi paralar kazanabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Başarılı ve Karlı Bir Butik Açmak

Mutlaka okuyun: Giyim Mağazası Açmak İsteyenlere


14. Dondurmacı

Eğer dondurmanın aromasını doğru tutturur, farklı dondurma çeşitli sunar, gece gündüz çalışmaya rıza gösterirseniz özellikle yaz aylarında dondurma işinden tüm sene yetecek kadar para kazanabilirsiniz. Tabii dükkanınızı kış mevsiminde tulumba, lokma, halka tatlısı, haşlanmış bardak mısır vs. yapıp satışa devam edebilirsiniz. Böyle bir opsiyon da mevcut.

Bu arada mobil bir şekilde de dondurma satabilirsiniz. Özellikle küçük ilçelerde ve kasabalarda aracıyla sokak sokak gezerek dondurma satan kişiler sıkça görülebilir. Bu durumda Doblo, Kangoo gibi bir aracınızın ve gerekli soğutma ekipmanlarınızın olması gerekir.

Mutlaka okuyun: Dondurma Dükkanı Açmak


15. Bahçe Bakımı

Küçük şehirlerde otlak alanlar, çimenler oldukça yaygındır. Yine büyük şehirlerden farklı olarak küçük şehirlerde evler ve bahçeler çok daha büyüktür. Bu bakımdan küçük şehirde yaşayan insanlar için “çim biçtirme” gibi bir gereksinim mevcuttur.

Bahçe bakımı, çim biçme gibi bir işin en önemli avantajı öngörülebilir olması ve büyümeye açık olmasıdır. Yani birkaç müşteri bulduktan sonra, fiyat politikanız astronomik değilse aynı müşterilerle senelerce iş yapabilirsiniz. Tabii küçük bir yerde yaşıyor olmaktan kaynaklanan bir “kulaktan kulağa haber alma” durumu da söz konusudur. Diğer bir deyişle 3 müşteri, birkaç gün içinde 13 müşteriye dönüşebilir. Bahçe ilaçlama, ağaç budama, zararlı otları temizleme, çim biçme gibi şeyler yapacağınız bu işte zamanla bahçıvanlık, peyzaj tasarımı gibi konulara da el atabilirsiniz.

16. Ev Tadilat ve Bakım

Lavabo tıkandığında, çatı aktığında arkadaşlarınızın aklına gelen ilk isim siz misiniz? Kendi işinize sahip olmak, ancak dükkan-mağaza gibi bir ortama tıkılı kalmak istemiyor musunuz? O zaman ev tadilat ve bakım işi tam size göre olabilir. Eğer kendi tecrübenize ve bilgi birikiminize güveniyorsanız, takım çantanız ve boya-badana aletleriniz varsa tadilat işi kurmayı düşünebilirsiniz. Usta yevmiyelerinin minimum 300-500 lira olduğunu düşünürseniz Türkiye ortalamasından epey yüksek bir aylık gelire sahip olabilirsiniz.

17. Özel Ders – Etüd Merkezi

Eğer matematik, fizik, kimya, biyoloji, İngilizce, Türkçe gibi alanlarda bilgiliyseniz ve özel ders verecek donanıma sahip olduğunuza inanıyorsanız özel ders işine girebilirsiniz. Spesifik bir alan belirlerseniz ve bu alanda ders verdiğiniz öğrencilerin başarıları somut bir şekilde gözlemlenirse iyi bir müşteri kitlesine sahip olabilirsiniz. İlkokul, orta okul ya da lise öğrencilerine dersler vererek ve programınızı kendiniz belirleyerek serbest bir şekilde iyi bir kazanç elde edebilirsiniz.

18. Oto Yıkama ve Aksesuar

İster İstanbul’da olun, ister Kırşehir’de… İnsanlar araçlarınızı temiz görmek isterler. Eğer bulunduğunuz şehir veya ilçede oto yıkama enflasyonu yoksa yani bu konuda bir pazar açığı varsa; oto yıkama işi kurmak son derece kazançlı bir iş fikri olacaktır. Tabii oto yıkama işinin temelinde doğru bir lokasyon seçimi yatar. Eğer trafiğin yoğun olduğu bir cadde üzerinde oto yıkamacı açarsanız bu işten oldukça güzel paralar kazanabilirsiniz.

Oto yıkamacıda jant kapağı, sticker, oto parfümü, paspas gibi oto aksesuarları da satarak yıkamanın haricinde bir gelir kaynağı da elde edebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Oto Yıkama Nasıl Açılır?


19. Çiçekçi

Şaşırtıcı gelebilir, ancak çiçekçi dükkanı açmak düşük maliyetli ve yüksek karlı bir iştir. Yani restoran ya da cafe açmaktan daha az bir maliyetle çiçekçi dükkanı açabilirsiniz. Çiçekçi açtığınızda karşınıza çıkan en önemli masraf kalemi çiçeklerin taze kalmasını sağlaması için soğutma sistemi olacaktır.

İlçe halkı özel günler için taze ve güzel kokulu çiçeklere erişimi olduğu için mutlu olsa bile yine de internetten çiçek satışı yapan ciceksepeti.com gibi sitelerle rekabet etmek zorunda olduğunuzu unutmayın. Bu bakımdan internetten satış yapan çiçekçilerle yarışabilmenin temel yöntemi, fiyatları makul bir düzeyde tutmak, müşteri hizmetlerine azami derecede önem vermek ve çiçeklerinizin sokaklara renk ve mis kokular katmasını sağlamaktır. Yani pazarlamaya büyük önem vermeniz gerekir.

Mutlaka okuyun: Çiçekçi Nasıl Açılır?


20. Spor Salonu

Eğer çok küçük bir ilçede yaşıyorsanız spor (fitness) salonu açmak pek de iyi bir fikir olmayabilir. Ancak spor salonlarının da türleri vardır. Yani 10.000 nüfuslu bir ilçeye kocaman bir spor salonu açmak pek doğru olmaz. Bunun yerine daha butik spor salonu açmak daha mantıklı olacaktır. Onlarca kardiyo ve ağırlık aleti bulunan spor salonları artık popülaritesini kaybetmektedir. Bunun yerine beslenme, yoga, egzersiz, dövüş sanatları gibi kursların da verildiği bir spor salonu daha ideal olabilir.

Mutlaka okuyun: Spor Salonu Nasıl Açılır?


21. Kitapçı

Kitapçılık öldü! Yani çocukluk yıllarımızdan hatırladığımız kitapçıların bugün internet çağında ayakta kalması son derece güç. Ancak zamanın değişmesi çok da kötü bir şey değil. Bu değişim aynı zamanda pek çok fırsatı da beraberinde getiriyor. Eğer bir ilçede kitapçı açmak istiyorsanız ilçe halkına farklı hizmetler de sunarak portföyüzünü geliştirebilirsiniz.

Elbette kitapçı açmak istiyorsanız temel olarak kitap satmak istiyorsunuz demektir. Ancak kitapçı dükkanında farklı ürün ve hizmetler sunamayacağınız anlamına gelmez bu. Hediyelik eşyalar, oyuncaklar, e-kitap okuyucuları, kahve-çay servisi gibi şeyleri de dükkanınızda müşterilere sunabilirsiniz. Kitapçıda çeşitli etkinlikler ve kurslar düzenlemek de yine gelir elde edebilmenizi sağlayan alternatiflerden biridir. Yani şöyle düşünün: Kitapçı dükkanı açtınız diyelim.  Başarılı bir yazar tarafından 4 haftalık bir “yaratıcı yazarlık” kursunu kitapçınızda düzenlerseniz ve bu kursta çay-kahve satışı da yaparsanız; kitapçı dükkanından maksimum düzeyde verim alabilmeniz mümkün. Tabii kitapları sevmeniz ve iyi bir okur olmanız da kitapçı dükkanı işletmekten keyif almanız için oldukça önemlidir.

22. Butik Pastane

Kahvaltılık poğaçadan doğum günü pastasına kadar pek çok “hamur işi” ihtiyacını karşılayan pastaneler, büyük küçük her şehir için olmazsa olmaz yerlerdir. Pastane işletmek zevklidir ancak bir o kadar da zordur. Fakat yine de pasta-börek yapmaktan ve sunmaktan büyük bir keyif alıyorsanız pastane işine girebilirsiniz. İlçedeki gençleri işe alarak da istihdama da katkı sağlayabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Pastane Nasıl Açılır?


23. Manav – Şarküteri

Manav ve şarküteri dükkanı açmak kulağa çok çekici gelmeyebilir, kabul edelim. Ancak küçük-büyük fark etmeksizin herkesin ihtiyaç duyduğu bir konuda faaliyet göstermesi bakımından manav ve şarküteri dükkanı açmak ideal bir iş koludur. Eğer bölgenizde manav sayısı fazlaysa, gıda ile ilgili farklı bir iş de yapabilirsiniz. Örneğin süt ve süt ürünleri satan bir dükkan açabilirsiniz. Küçük bir şehirde opsiyonlar sınırlıdır. Bu aslında dezavantaj gibi görünse de lehinize çevirebileceğiniz bir durumdur; zira tek bir ürün türüne bağlı kalmak zorunda kalmazsınız. Yani manav, şarküteri ve süt ürünleri satan bir dükkan açabilirsiniz. Tabii bunu yaparken dengeyi iyi bulmak gerekir; herkese her şeyi satmaya çalışarak çok az kişiye satış yapma riskiyle karşılaşabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Manav Nasıl Açılır?


24. Elektronik Mağazası

Küçük bir şehirde ya da ilçede elektronik mağazası açmayı da düşünebilirsiniz. Günümüzde akıllı telefonlar, fotoğraf makineleri, drone’lar, dizüstü bilgisayarlar ve tabletler herkesin bütçesine uygun olarak piyasaya sunuluyor. Bu açıdan yaşadığınız kentteki elektronik ihtiyacını karşılamak üzere elektronik mağazası açabilirsiniz. Tabii yine elektrikli süpürge, mutfak robotu, mutfak ve temizlik cihazları gibi şeyler de satabilirsiniz.

Bu mağazada özellikle telefon satışına önem vermelisiniz. Artık insanlar bilgisayar ya da fotoğraf makinesi yerine telefon almayı tercih ediyor. Bu nedenle telefon çeşitliliğiniz zengin olmalıdır; kontör satın alma, fatura ödeme gibi hizmetlerde sunmalısınız. Bu sektörde çok cazip bayilik fırsatları da bulunmakta. Başarısı kanıtlanmış bir firmadan bayilik almayı da değerlendirebilirsiniz.

Not: Bilhassa drone’lar günümüzde oldukça popüler ve 2022 yılına kadar drone piyasasının 1 milyar doları aşması bekleniyor. Yani yakında akıllı telefon gibi herkesin drone sahibi olmak isteyeceğini öngörebiliriz. Drone satış ve kiralama işine ne kadar erken girerseniz bu işten o kadar çok – para kazanabilirsiniz.

25. Otel – Pansiyon

Küçük bir ilçe bile olsa belli bir nüfusun üzerindeki her yerleşim yerinde pansiyon veya otelin bulunması gerekir. Böyle bir zorunluluk yok tabii ki ancak küçük bir ilçede pansiyon işletmek hiç de yabana atılacak bir fikri değil. Özellikle ilçenizin yakınlarında tarihi ve doğal güzellikler varsa, yani bölgenizin turizm potansiyeli varsa pansiyon-otel işini kesinlikle düşünmelisiniz. İnsanların küçük bir ilçede ya da kasabada beklentileri genelde geceyi geçirmek üzerine kuruludur. Yani 4 yıldızlı bir otel yerine sadece sabah kahvaltısı veren bir pansiyon işletmek, özellikle kendinize ait bir eviniz varsa daha mantıklı olacaktır. Anadolu’daki evler oldukça geniş olduğu için iki katlı bir evi pansiyona dönüştürmek konaklama dünyasına giriş yapabilmeniz açısından yeterli olabilir. Tabii boş duran bir evi  günlük kiralama usulüyle de işletebilirsiniz. Bu da bir opsiyon.

Mutlaka okuyun: Otel Açmadan Önce Bilmeniz Gerekenler


26. Berber – Kuaför

Rapunzel bile ara sıra kuaföre gitmeye ihtiyaç duyar! Yaş, meslek, gelir, cinsiyet fark etmeksizin herkesin saçını kestirmeye, boyatmaya ihtiyacı vardır. Bu iş sadece saç kesmekle de bitmiyor tabii ki. Bunun boyası var, makyajı var, gelin saçı, postişi var… Tabii erkek kuaförü açmak istiyorsanız durum daha farklı. Zira kadınlar saç daha az sıklıkta saç kestirirken, erkekler ayda bir mutlaka berbere giderler. Bunun ense tıraşı, ağdası, sakalı da var. Dolayısıyla ister kadın kuaförü olsun, ister erkek kuaförü; bu işe her daim talep olacaktır. Kuaförlük konusunda deneyiminiz ve sertifikanız varsa; güzel kesimler yapıyorsanız, tatlı dilliyseniz ve fiyatlarınız da uygunsa kuaför salonu açma işini düşünmelisiniz.

27. Lokanta

Büyük küçük her yerleşim yerinin güzel bir lokantaya ihtiyacı vardır. Yani tüm etkinlikler için ilçenizdeki dönerci yeterli olmayabilir. Tıpkı pastane işi gibi restorancılık da gerçekten bu işi yapmak istediğiniz zaman yapılabilecek bir iştir. Her şeyden önce yemeğe ve yemek yapmaya karşı tutkulu olmanız gerekir. Yemek yapma ve sunma konusunda gerçekten istekli olmalı ve içinizde bir girişimci ruhu taşımalısınız.

Bu iş ilk başlarda çok cazip gelse bile restoranların 4’te 1’i, bir yıldan kısa bir süre içinde kepenk indiriyor. Dolayısıyla bu işi yapmak istediğinizden eminseniz, sunacağınız yemeklere güveniyorsanız lokanta açabilirsiniz. Şehrinizdeki yemek kültürünü göz önüne alarak menünüzü oluşturabilirsiniz.

Kim bilir, belki bir gün Vedat Milor’un öve öve bitiremediği o küçük kasaba lokantası size ait olur…

Mutlaka okuyun: Lokanta Nasıl Açılır?


28. Optik – Gözlük Mağazası

İnsanların gözlük ihtiyacını karşılamak üzere optik mağazası açmayı da düşünebilirsiniz. Güneş gözlüğü, numaralı gözlük, lens ve lens solüsyonları gibi şeyler satarak; ünlü gözlük şirketlerinden reklam ve bayilik alarak bu işte de güzel paralar kazanmak mümkün. Bu iş için gereken optik cihazlarına ve gözlüklere de hatrı sayılır bir yatırım yapmanız gerekebilir. Ayrıca optik mağazası açabilmek için optisyenlik diplomasına sahip olmanız gerektiğini de belirtelim.

Mutlaka okuyun: Optik Mağazası Açmak


29. Temizlik Şirketi

Ev tadilat ve boya işine paralel olarak temizlik hizmeti de yine küçük şehir ve ilçeler için gayet mantıklı bir iş türüdür. İş yerlerinin ve evlerin temizliğinin yapıldığı bu iş kolunda temel olarak yanınızda birkaç personelle birlikte (ya da tek olarak) randevu usulü çalışırsınız. Özellikle taşraya şube açan şirketler, temizlik işleri için kendi temizlik ekibini taşraya göndermez, bunun yerine taşradaki temizlik şirketlerinden yardım alır. İlk bakışta heyecan verici bir iş olmasa bile yine de temizlik şarttır! Dolayısıyla işinizi iyi yapar, temizliğe önem verirseniz müşteri sayınız katlanarak artabilir. Üstelik bu iş için deterjan, fırça gibi oldukça kolay temin edilebilecek şeylere ihtiyacınız vardır. Diğer bir ifadeyle bu işi yapmak için cüzi bir yatırım yapmanız yeterli olacaktır.

Mutlaka okuyun: Temizlik Şirketi Kurmak


30. Masaj Salonu

Büyük şehirde yaşamayan, ofis ortamında ve bilgisayar başında çalışmayan insanların da masaja ihtiyacı vardır. Yani sadece şehirlilerin boynu, sırtı ağrımaz. Bu nedenle küçük şehirlerde de masaj salonlarına ihtiyaç vardır. Eğer masaj konusunda deneyiminiz ve sertifikanız varsa masaj salonu açmayı düşünebilirsiniz. Tabii sertifikanız yoksa bile bu konuda pek çok kurs mevcut. Bu kurslarda eğitim alarak profesyonel bir masör olabilir ve kendi masaj salonunuzu açabilirsiniz. Orta ve uzun vadede masaj salonuna Fin hamamı, Türk hamamı gibi şeyler de ekleyerek işleri büyütmeniz de mümkün.

31. Oyun Salonu – Playstation Cafe

Küçük şehirlerde iskambil, okey, bowling, bilardo, playstation, langırt vs. oynanabilecek ve temel olarak “oyun salonu” diyebileceğimiz yerler daima ilgi görür. Şehrin gençlerinin buluşma noktası olan bu tür oyun salonlarında içecek (belki içki?) ve yemek üzerinden para kazanılır. Yani bu tür yerlere “oyun konseptli lokanta ve kafe” desek yeridir.

İskambil, okey, briç gibi masaüstü oyunların dışında Playstation oynanabilecek bir salon açmak istiyorsanız televizyonlara, play station’lara ve oyun CD’lerine ve koltuklara yönelik yatırım yapmanız gerekir tabii.

32. Parfümeri ve Kozmetik

Parfümeri ve kadın bakım malzemeleri satan bir dükkan da yine ilgi görebilecek bir iş fikridir. Piyasada Watsons, Gratis gibi kendini kanıtlamış markalar faaliyet göstermektedir. Onların geniş mağaza ağları sayesinde parfümeri ve kozmetik mağazası açmak istiyorsanız “bayilik” almayı düşünebilirsiniz. Ya da “doldurma parfüm” olarak da bilinen uygun fiyatlı parfümlerden de satabilirsiniz.

Küçük bir ilçede ya da şehirde faaliyet göstereceğinizi varsaydığımız için mağazanın şehrin en işlek caddesi üzerinde bulunması çok önemlidir. Parfümeri ve bakım malzemeleri “hızlı tüketim ürünleri” kategorisine girdiği için, diğer bir deyişle bir kişi deodorantı bittiğinde yenisini almak istediği için bu iş kolunda kemik bir müşteri kitleniz olacaktır. Önemli olan bu müşterilerin ihtiyaçlarını karşılayabiliyor olmaktır.

33. Hediyelik Eşya Dükkanı

Hediyelik eşya dükkanı, birbirinden çok farklı ürünlerin satıldığı bir dükkan türüdür. Ürünlerin ilginç ve farklı olması onları “hediyelik” olarak adlandırmaya yetmektedir. Bu tür bir dükkan açmak isterseniz özellikle yurt dışından (çoğunlukla Çin’den) ürün ithal eden şirketlerden ürün tedarik edebilirsiniz. Ayrıca ev yapımı ürünleri de yine bu dükkanda satışa çıkarabilirsiniz.

Bulunduğunuz şehirdeki insanların ne tür ürünlere ilgi gösterdiğini araştırarak mağazanızda satışa çıkaracağınız ürünleri belirleyebilirsiniz. Bu şekilde satılma ihtimali olmayan ürünlere yatırım yapmamış olursunuz. Yine bu işte de mağazanın lokasyonu çok önemlidir, işlek bir cadde üzerinde olmak müşteri trafiği açısından idealdir.

34. Perdeci – Ev Ürünleri Mağazası

Perde, yorgan, çarşaf, yastık, halı, kilim gibi ev ürünleri satan bir mağaza açmayı da düşünebilirsiniz. Bu tür ev ürünleri, diğer bir ifadeyle “çeyiz ürünleri” daima ilgi görür. Yani yeni ev kuracak bir çiftin ihtiyaçlarını toptan karşılayabileceği bir mağaza açmak, orta vadede güzel paralar bırakabilir.

35. Ayakkabı Mağazası

Eğer mağazacılığa giriş yapmak istiyorsanız ayakkabı mağazası açma fikrini incelemelisiniz. Küçük şehirlerde ve ilçelerde büyük ayakkabı mağaza zincirleri pek bulunmadığı için genelde şahıs mağazaları üzerinden ayakkabı alışverişi yapılır. Bu mağazada ayakkabı, sandalet, terlik, kemer, cüzdan gibi deri ürünleri de satabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Ayakkabı Mağazası Açmak


36. Plastik Ürünleri Mağazası

Evlerde, okullarda, iş yerlerinde, otellerde plastik saklama kaplarına büyük ihtiyaç vardır. Leğen, tas, kova, hortum, saklama kutusu, saksı gibi envai çeşit şeylerin satıldığı bir “plastik ürünleri mağazası” açabilirsiniz. Bu tür ürünleri üreten firmalardan toplu bir şekilde alım yaparak kendi kar payınızı ekleyip kendi mağazanızda satış yapacağınız bu iş, özellikle küçük şehirler için idealdir.

37. Hırdavatçı

Kendi işinizi kurmak istiyorsanız boya, çimento, çivi, vida, kablo, ampul, aydınlatma malzemeleri gibi aklınıza gelebilecek her türlü inşaat ve hırdavat malzemesinin satıldığı bir hırdavatçı dükkanı açma fikrini ciddiye alabilirsiniz. Tadilat, bakım ve tamirat işlerinde malzeme tedarik etmek için hırdavatçılara daima ihtiyaç vardır. Eğer ürün çeşitliliğiniz iyi olursa, şehrin işlek bölgelerinden birinde konuşlanırsanız bu işten de düzenli, sabit ve iyi bir gelir elde edebilirsiniz.

Ayrıca evine boya yaptırmak isteyen, çatısını tamir ettirmek isteyen insanların işlerini hallederek “ustalık” ücreti de alabilirsiniz. Yani hem dükkan sahibi hem de usta olarak bu işten iki farklı gelir kaynağı elde edebilirsiniz.

38. Damacana Su

Maalesef ülkemizde musluk suyu içmek pek mümkün olmayabiliyor. Bu da damacana su satan şirketlerin son yıllarda büyük bir hızla artmasına neden olmuş durumda. Eğer yaşadığınız şehir ya da ilçede musluk suyu içilecek gibi değilse damacana su satışı işine girebilirsiniz. Su firmalarından bayilik alarak evlere damacana su teslimatı yapabilirsiniz. Böyle bir iş kurmak için dükkan açmanız da gerekmeyebilir. Gereken pazarlama ve iletişim yöntemlerini belirlerseniz sipariş geldiğinde damacanaları bayiden alıp evlere teslim edebilirsiniz. Yani belli bir dükkan işletme masrafına girmeden mobil bir biçimde de bu işi yapabilirsiniz.

39. Hiking – Doğa Yürüyüş Turları

Pandemi nedeniyle çoğumuz evlerdeyiz, ancak aşı çalışmaları nedeniyle bir yıl içinde eski normal’e dönmemiz mümkün gözükmekte….

Bu önemli bir mesele çünkü insanlar artık doğada gezmenin, ormanda yürüyüş yapmanın önemini fark etti. İnsanın doğadan ayrı yaşamaması gerektiğini hepimiz yaşayarak gördük.

Yani 2024’den itibaren doğa yürüyüşlerine, hiking turlarına ilgi çok daha artacaktır. Siz de böyle bir etkinlik ve gezi organizasyonuna girişebilirsiniz.

Uzman bir rehber eşliğinde belli bir rotayı yürüyerek kat etmek şeklinde özetleyebileceğimiz bu etkinlikten çeşitli şekillerde para kazanabilirsiniz.

  • Gezi için bilet satışı
  • Gezi esnasında belli mekanlara uğrayıp mekandan komisyon almak
  • Servis ve ulaşım koşullarını ucuza halletmek
  • İnsanlara gelecek gezilerin tanıtımını yapmak… bunlardan bazıları.

Bunun için Türkiye’nin her yeri müsait çok şükür. “Bizim burada gezilecek bir yer yok” lafı doğru değil yani. Her şehrimizde doğa yürüyüşü yapılacak rotalar var. Mesela Ankara bazlı bir iş kuracaksanız Amasra, Bolu, Kapadokya gibi rotalar şahane alternatifler olur.

40. Bisiklet Tamiri

Pandemi nedeniyle ilginin arttığı şeylerden biri de bisikletler… Evde kaldığımız için haliyle kilo alıyoruz ve toplu taşımadan kaçmak için alternatif ulaşım yöntemleri arıyoruz.

Bu noktada bisiklet harika bir opsiyon.

Bisiklete binen, bisiklet kültürüne hakim ve daha da önemlisi bisiklet tamirinden ve bisiklet toplamaktan anlayan biriyseniz ufak bir bisiklet atölyesi açabilirsiniz.

  • Burada tamir yapabilirsiniz.
  • Bisiklet kiralayabilirsiniz.
  • Bisiklet binmeyi öğretebilirsiniz.
  • Bisiklet aksesuarları satabilirsiniz.
  • Talebe göre (ki talebi biraz da siz yaratırsınız) bisiklet toplama işi yapabilirsiniz.
  • Bisikletli geziler organize edebilirsiniz.

Bisiklet tamirhaneleri genelde eğlenceli yerlerdir. Bisiklete gönül veren insanlar keyifli insanlardır. Bisiklet atölyesini hafif bir kafe formatında açarsanız şehrin en gözde buluşma noktalarından biri olabilirsiniz bisiklet camiası için.

41. Bit Pazarı Satıcılığı

Son yıllarda bit pazarlarına olan ilgi de artış gösteriyor. Bunda Instagram, Tiktok, Youtube gibi mecralarda “bit pazarı gezintisi” videolarının payı da yok değil.

Dolayısıyla siz de başta evdeki fazla eşyalarınız olmak üzere topladığınız ilginç ürünleri bit pazarlarında tezgah açarak satabilirsiniz.

Bunun için belediyeye tezgah ücreti ödemek dışında bir yatırım yapmanıza gerek yok. Olay tamamen ticaretin mantığına dayanıyor. 3’e al, 5’e sat.

Ya da…

Bit pazarlarına gitmek istemiyorsanız topladığınız ürünleri şehir merkezinde “Vintage Shop” konseptiyle satabilirsiniz. Geçmişten gelen eski kıyafetler, aksesuarlar, ürünler satabilirsiniz yine böyle bir dükkanda.

42. Halı Yıkama

Halı yıkama işi de her şehirde, her ilçede yapılabilecek bir iş. Çok büyük sermayeler gerektirmiyor. Ancak halı yıkamak için büyük çamaşır makinelerinden ya da yıkama raylarından almanız gerekecektir. Ya da elektrikli süpürgeye benzer halı yıkama makinelerinden alıp müşterinin evinde halı yıkayabilirsiniz.

Pazarlama ve reklama önem verir, müşteri memnuniyetinden ödün vermezseniz yaz-kış halı yıkama işini sürdürebilirsiniz. Ancak özellikle yaz aylarının daha yoğun geçtiğini belirtelim.

43. Mobilya Yenileme

Mobilya yenileme yeni bir iş kolu değil. Senelerdir devam eden bir iş. Fakat multisurface olarak bilinen boyaların üretimi ve satışı nedeniyle artık isteyen herkes sandalyeleri, komodinleri, konsolları, şifonyerleri, mutfak dolaplarını boyayarak yenileyebiliyor.

Yani boyanın pratik bir kullanım biçimi olması mobilya yenilemeyi herkesin yapabileceği bir uğraş haline getirmiş durumda. Ancak bunun için herkesin vakti olmayabiliyor.

Siz de ister balkonunuzda ister bahçenizde ister atölyenizde eski mobilyaları yenileyip onlara modern ve günümüzün zevklerine uygun görüntüler verebilirsiniz. Letgo’dan 150 liraya aldığınız bir konsolu boyayıp yenileyerek 500 liraya satabilirsiniz. İnsanlar eski mobilyaların ne kadar dayanıklı olduğunu anlamaya başladı. IKEA gibi markaların suntalam ürünleri yerine eski mobilyalara olan bu yeni ilgiden istifade edebilirsiniz. Yapmanız gereken kahverengi demode konsollara “trendy” görünümler vermek.

Mutlaka okuyun: Mobilya Yenileyerek Para Kazanmak


44. SEO Danışmanlığı



45. Drone Pilotluğu

Drone’lar hayatımıza bir girdi, bir daha da modası geçeceğe benzemiyor.

Direkt drone pilotu olarak iş kurabilirsiniz. Düğün ya da tanıtım filmi çekenlerin pek çoğunda drone olmadığı için kiralama ya da operatörlü kiralama yoluna gidiliyor. Siz de örneğin bir fabrika çekiminde 10 dakika drone uçurarak minimum 500 lira kazanabilirsiniz.

Kendinizi drone eğitmeni ve drone pilotu olarak pazarlar, buna uygun sosyal medya hesapları açarsanız günde maksimum günde çoğu zaman 1-2 saat çalışarak iyi paralar kazanabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Drone İle Ne İş Yapabilirim?


46. Döşemecilik

Eğer ahşap ve kumaşlarla aranız iyiyse eski koltuk ve kanepeleri yenileyebilirsiniz. Döşemecilikten biraz anlıyorsanız kendinizi kısa sürede geliştirebilirsiniz. Esasında aşırı zor bir şey değil döşemecilik. Elbette her mesleğin kendine has zorlukları var ancak döşemecilikte sabırlı olmak önemli bir meziyet.

İnsanlar ekonomik nedenlerle yeni koltuk almak yerine eski koltuklarını yeni kumaş ve sünger ile yeniletmeyi seviyor. Bu bağlamda döşemecilik işine girmek az sermayeli iyi bir iş fikri. Youtube’a “upholstery” yazıp sayısız video bulabilir ve bilgilerinizi artırabilirsiniz bu işe girmek istiyorsanız.

47. Çilingirlik

Kapıda kalanın halinden kapıda kalan anlar!

Evet, hepimiz en az bir kere kapıda kalıyoruz ve yedek anahtarı verdiğimiz arkadaşımız şehir dışında oluyor. Böyle bir durumda çilingir çağırmaktan başka çare yok.

Eğer bir çilingirhane açarsanız anahtar yedekleme, ev-apartman otomat sistemleri montajı, kapı açma gibi pek çok hizmeti müşterilerinize sunabilirsiniz. Bu iş için kalabalık bir şehirde yaşıyor olmanız avantajınıza olacaktır. Zira 7000 nüfuslu bir ilçede çilingire ihtiyaç pek olmayabilir.

48. Otomat

Meşrubat, kahve ve çikolata-bisküvi otomatları hemen her yerde.

Özellikle mesaiye kalınan saatlerde ofis binasında bir otomat olması çoğu zaman hayat kurtarıcı olabiliyor.

Top sakız otomatı, oyuncak otomatı, kondom otomatı;  şarj kablosu, kulaklık, hijyenik ped, güneş kremi otomatı gibi pek çok otomat türü var.

Siz de iyi bir araştırma yaparak hangi otomatın nereye gideceğini tespit edebilir, sonra otomatın yerleştirileceği mekanlarla anlaşma yapabilirsiniz.

Yapmanız gereken otomata her hafta yeni ürünler eklemek ve otomatta biriken bozuk paraları toplamak…

Tabii ki bu kadar kolay olsa herkes bu işi yapardı. Ancak otomat işinde sandığınızdan çok daha fazla potansiyel olduğunu belirtelim ve sizi şöyle alalım:

Mutlaka okuyun: Otomat İşine Nasıl Başlanır?


49. Makyaj

Makyaj bir sanat…

Makyaj sanatçılığı diye bir meslek varsa bu boşuna değil. Eğer makyaj konusunda eğitiminiz, deneyiminiz varsa ve yeni insanlarla tanışmaktan çekinmeyen biriyseniz freelance makyaj işi yapabilirsiniz.

Yani illa bir kuaförde ya da makyaj stüdyosunda çalışmak zorunda değilsiniz. Siz işinizi üst düzey yaptığınız sürece insanlara kendi evlerinde makyaj yapabilirsiniz. Pek çok profesyonel makyöz bu şekilde çalışıyor; düğün ve moda çekimlerine giderek müşterilerine makyaj yapıyor ve hem de bol seyahat etme imkanı buluyor.

Dolayısıyla freelance makyöz olarak çalışmak için neredeyse hiçbir sermaye gerekmiyor. Sadece işinizi profesyonel olarak yapmalı, kaliteli malzeme kullanmalı ve çevrenizi geniş tutmalısınız.

50- Mantar Yetiştiriciliği

  • Kültür mantarı
  • İstiridye mantarı
  • Kuzu Göbeği mantarı
  • Porçini mantarı
  • Shiitake mantarı
  • Trüf mantarı
  • Reishi mantarı

Düşük sermaye ile mantar yetiştiriciliği yapmak gayet mümkün. Mantarların sağlıklı büyümesi için gereken koşulları sağladıktan sonra bu işi sürdürülebilir bir biçimde yapmanız oldukça kolay.

Yeni İş Fikirleri ailesi olarak mantar yetiştiriciliğinde ciddi bir maddi potansiyel olduğunu bildiğimiz için mantar yetiştirip satmakla ilgili pek çok rehber hazırladık:

Mutlaka okuyun: Mantar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Mutlaka okuyun: Tarım ve Hayvancılık Sektöründe Ne İş Yapabilirim?


51. Kurye Hizmeti

Bir diğer iyi örneğimiz de kurye hizmetidir. Düşük yatırımlı bir iş ile yola koyulmayı planlıyorsanız, kurye işi yapabileceğiniz işler arasından ilk sıralarda bulunur. Pandemi sonrası yaşanan talep patlaması yaşanan sektördeki ihtiyaç hala giderilmiş değil. Siz de bu büyük pastadan payınıza düşenini kolaylıkla alabilirsiniz.

52. Sanal Gerçeklik

Sanal gerçeklik programlaması, duyusal deneyimi olan kişilerin yapmayı düşünebileceği oldukça iyi bir seçenektir.

Bütün donanım ve yazılım sağlayıcıları yeni sanal ürünleri piyasaya sürmek için oldukça çok çalışıyorlar. Ve çoğunun bunu yapmasının sebebi hızla artan büyümeye ayak uydurarak talepleri bir an önce karşılayabilmektir. Sanal gerçeklik genel olarak bilgisayar oyunu hazırlayanlar, uygulama geliştirme ekipleri, gayrimenkul pazarlamacıları tarafından ve ayrıca 3D filmlerde, sosyal medya sanal gerçeklik etkileşimlerinde, meditasyonda, eğitimde, vs. kullanılmaktadır.

Mutlaka okuyun: Sanal Gerçeklik Sektöründe Ne İş Yapılabilir?


53. Beceriye Dayalı İşler

Sosyal statüsünün düşük olması nedeniyle, insanların bu tarz sektörlerde çalışmak istemediği bilinse de araştırmalara göre,bu işlere gönül verenler maaşlı işlere oranla kat ve kat fazla para kazanabiliyorlar.

Beceriye dayalı işler neler olabilir derseniz sizin için şunları sıralayabiliriz: Kaynakçılık, marangozluk ve genel olarak yapı işleri, elektrik- elektronik cihazların kontrolü, su tesisatçılığı, boru ve ısıtma tesisatı döşeme, havalandırma döşemesi, klima ve soğutma sistemleri kurulumu, makine ustası, maden işçisi, çelik işçiliği, vb.

54. Yazılım Oluşturma ve Geliştirme

Bugünkü piyasada yazılım alanında çalışanlar oldukça fazla rağbet görüyorlar. Bu sebeple gelirleri hayal edilemez ölçüde artmaya devam ediyor. Eğer bu konuda uzmanlaşabilirseniz, bağımsız olarak çalışabilir ve proje bazlı iş alabilirsiniz.

Birçok yazılımcı maaşlı bir çalışan olarak işe başlasa da sonunda kendi işlerini kurup yola devam ediyorlar.

55. Çocuk Hizmetleri

Şu anda çocuk hizmetleri için oldukça fazla seçenek ve olanak mevcut. Bunlardan bazıları bir yere bağlı ya da bireysel olarak anaokulu eğitimi, kreş, oyun grupları, gösteri okulları, sanat dersleri ve okuma, İngilizce, matematik gibi kritik dersler için özel ders eğitimidir. Ayrıca tenis, yüzme ya futbol gibi sporların eğitmenliğini de yapabilirsiniz.

Eğer çocuklar ile vakit geçirmekten ve onlarla ilgilenmekten hoşlanıyorsanız sizin için harika bir iş seçeneği olacaktır.

Mutlaka okuyun: Çocuklara Yönelik Ne İş Yapabilirim?


56. Ev Düzenleme

Dizayn ya da sanat işlerine yoğun bir ilginiz varsa ve bu konularda uzmanlaşmış yeteneklere sahipseniz, ev düzenleme işine başlamak sizin için harika bir fırsat olacaktır.

Yıllardır yapılan araştırmalara göre, bu tip işler size oldukça yüksek geri dönüş ve kazanç sağlar. Ev düzenleme işini bağımsız çalışanların yapması daha idealdir. Bunun nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:

– Bu tarz bir işi kurmak başlangıç için oldukça az sermaye gerektirir.

– Düzenlemelerin çoğu, düzenlemeyi yapan ve talep eden kişiler arasındaki kontrat ile gerçekleştirilir.

– Bütün işi müşterinizin evinde tamamlayacağınızdan herhangi bir iş yerine ihtiyacınız yoktur.

Mutlaka okuyun: Yeni İş Alanı: Ev Düzenleme İşi


57. Bisiklet Satış, Kiralama ve Tamir Hizmetleri

Bu tür bir hizmet vermenin oldukça az sermaye gerektirdiğini ve düşük riskli bir iş olduğunu göz önüne alırsak, bu alanda hizmet vermeye başlamanın gayet iyi bir fikir olduğunu düşünebiliriz. Yapılan araştırmalara ve sağlık kuruluşlarının çoğuna göre, insanın sağlığını koruyabilmesi için bisikleti egzersizlerinde bir araç olarak kullanması gerekir. Böylelikle organlarımızın aktifliği artar, kas ağrıları önlenir, vb.

Aynı zamanda araç trafiğinin giderek artması ve benzin fiyatlarının da sürekli zam yemesi sebebiyle bisiklet kullanımını giderek artmaktadır. Dolayısıyla bu tip işlerde çalışan insanların daha çok kar edecektir.

Sonuç olarak bisiklet satış, kiralama ve bakım hizmetleri yeterli miktarda kazanç elde etmenize yardımcı olacaktır.

58. Rehberlik ve Psikolojik Destek

Psikolojik desteğe olan talebin giderek artmakta olması nedeniyle, ruhsal sağlık alanında yetkili olan kişiler için bu iş harika bir seçenektir. Bu tip işleri yürütmek oldukça kolaydır ve yıllar geçtikçe yaptığınız pratik sayesinde bu konuda uzman olmanız kaçınılmazdır.

Oldukça karlı bir iş olduğundan bu alanda yetkili çoğu kişi, mesleğini bu şekilde icra etmeyi tercih etmektedir.

59. Menü Danışmanlığı

Her bir restoran ve etkinlik için güzel menüler oluşturarak kendinizi kanıtlama ile işe başlayın. Bu işi sürdürebilmeniz için en kolay yol mobil uygulama aracılığı ile hizmet vermektir.

60. Yapı Destek Hizmetleri

Bakım ve inşaat alanında bir geçmişe sahipseniz ve harika bir organizasyon yeteneğiniz varsa, direkt olarak bu işte karar kılabilirsiniz.

Bu tür hizmetlerde iyi geri dönüşler almanın yanında hizmet alanınızı genişleterek de daha fazla kazanç elde etmeye başlayabilirsiniz. Yapı destek hizmetleri temizlik, güvenlik, bakım, boyama, taşınma işleri, vb. şeyleri de içerebilir.

61. Butik Cafe Açmak

Piyasa araştırmalarına göre en iyi iş fikirlerinden birisi de budur. Hepimiz kahvenin bize gün boyu aktiflik sağladığını, enerjimizi yerine getirdiğini ve daha fazla çalışabilmemize yardımcı olduğunu biliyoruz. Bu nedenle bu tip bir işe başlamayı düşünmeye değer.

Son yıllarda özellikle butik ve konsept cafelere ilgi oldukça artmış durumda. İnsanların kendisini özel hissedeceği ve belli bir vizyona sahip kafelere talep artmaya devam ediyor. Kahve tüketiminin de git gide arttığını düşünecek olursak hayalinizdeki kafeyi açıp kendi işinizinizin patronu olmanın zamanı gelmiş olabilir. Ancak karlı bir cafe açmak için doğru bir planlama ve sıkı bir yönetim gerektiğini aklınızdan çıkarmamanızda fayda var.

Mutlaka okuyun: Cafe Açmak İsteyenlere


62. Reklam ve Sosyal Medya Ajansı Açmak

Firmalar artık sosyal medyada daha çok görünür olmak ve marka bilinirliklerini artırmak istiyorlar ve bunun için kesenin ağzını açmış durumdalar. Ancak bir sorun var, bu konuda uzmanlaşmış kişi veya sosyal medya ajansı bulmakta zorlanıyorlar. Siz de fotoğraf ve video çekimine aşinaysanız küçük bir eğitimle bu işe girebilirsiniz.

Örneğin restoranların ve mağazaların sosyal medya hesaplarının yönetimi için aylık bir ücret talep edebilir ve buna yönelik aylık 3 adet reels ve 5 gönderi hazırlayabilirsiniz. Bu tarz bir iş için talep edeceğiniz ücret firmaya göre 10 bin ila 50 bin TL arasında değişiklik gösterebilir.



63. Mobil Yemek Servisi (Catering)

Partiler ve organizasyonlar için yemek ayarlamak oldukça makul karşılanabilecek bir iş seçeneğidir. Bu tür bir işe başlamanız bugünkü piyasada oldukça rağbet görür. Ayrıca web sitesi ya da uygulama aracılığı ile online olarak sipariş almaya da başlarsanız şaşırtıcı derecede iyi sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.

Diyet ve spor yapanlara özel kalori hesabına göre doğal içerikli menüler oluşturarak sadık bir müşteri kitlesi edinebilirsiniz.

64. Araba Tamiri

Araba ve diğer araçların kullanımı dikkat çekici bir şekilde giderek artmaktadır. Daha iyi ürün ve daha az hata verilmesini sağlamak amacıyla birçok yeni sanayi kolu oluşturulmuştur. Fakat piyasa araştırmalarına göre araçların bakım ve onarımı için hala küçük çaplı dükkanlar mevcuttur.

Bu nedenle günümüzde en önemli ve ihtiyaç duyulan işlerden birisi olduğu için hemen yola koyulabilirsiniz. Ancak unutmayın ki araçlardaki parçaları düzeltmeyi ve yenilemeyi bilmeden ya da öğrenmeden bu işe başlamamalısınız. İşin çoğunluğunun üstesinden el beceriniz sayesinde geleceksiniz. Düşük bir yatırım gerektirmesine karşın size geri dönüşü bir hayli iyi olacaktır.

65. Akuaponik Yetiştiricilik

Eğer tarım işlerinde herhangi bir deneyiminiz olduysa, bu işi kurmak için plan yapmaya başlayabilirsiniz. Akuaponik yetiştiricilik sizin için harika bir seçenek olacaktır. Oldukça şaşırtıcı derece yüksek gelir ve kar elde edebileceğiniz bir iştir. Fakat her zaman önerimiz şudur ki yolun başında birkaç uzman tavsiyesi alın ki işe başladığınızda herhangi bir hata ya da kayıp olmadan mükemmel bir ilerleme kaydedebilesiniz.

Mutlaka okuyun: En Karlı Tarım Ürünleri


66. Ev Tipi Güneş Enerjisi Kurulumu ve Teknik Destek

Ülkemizin büyük kısmı, yıl boyu güneş enerjisinden yararlanabilecek konumda ve bu sayede insanlar kendi enerjilerini üreterek tasarruf edebilirler. Bunu hayata geçirebilmek için güneş enerjisi panelleri ve diğer ekipmanları satın alarak insanların evlerindeki uygun yerlere kurmanız gerekmektedir. Bu sayede üretilen güneş enerjisi kişisel olarak depolanabilir ya da binanın sistemine dahil edilerek kullanılabilir. Bu iş fikri gelecekte daha fazla talep edilecek bir alan olarak gösterilebilir.

Güneş Paneli Tamiri: Bu iş için teknik yetenek ve çok çalışma gereklidir. Eğer bu konuda uzman ya da yetenekli olduğunuzu düşünüyorsanız harika bir ilerleme kaydedebilirsiniz. Güneş panelleri sürekli geliştiğinden bilgilerinizi genişletmeye ve daha çok şey öğrenmeye bakın.

Mutlaka okuyun: Enerji Sektörü İş Fikirleri


67. Konsinye Satış

Konsinye satış işi neredeyse yok denecek kadar az bir yatırıma rağmen size yüksek miktarda kar sağlar. Bu işe başalayabilmek için bazı kritik beceriler ve uzmanlık bilgisi ( temel şeyler) gereklidir. Konsinye satış toptancıdan, toplu satış yapan marketlerden ya da ürüne bağlı olarak sayılı satın alma ile başlar. Aldığınız bu ürünlerin kullanıcılara/ müşterilere yeniden satışını yaparken komisyon eklersiniz ve böylelikle kar sağlamış olursunuz.

Bugünlerde bu tip işler birçok insan tarafından yapılmaktadır. Yakınlardaki restoranlara ya da marketlere online olarak toptan sipariş imkanı tanıyarak yüksek miktarda komisyon geliri elde edilebilir.

68. Sera Bitkileri Yetiştiriciliği

Sera bitkileri yetiştiriciliği, herhangi bir kişinin başlayabileceği oldukça kaliteli, yüksek gelirli ve dolaylı yoldan kazanç sağlayan bir iştir.

Gelişmekte olan çoğu ülkede sera bitkileri yetiştiriciliği lider bir sektör olarak görülmektedir.

Bu iş için gübre, her türlü mahsül için tohum, çiftçiler için araç ve alet-edevat sağlayarak tarımsal ürünleri tedarik edebilirsiniz. Bütün girişimcilere ve yeni iş kurmak isteyen herkese bu işi yapması için oldukça çok destek verilmektedir.

Mutlaka okuyun: Seracılık Nasıl Yapılır?


69. Seri Baskı İşi

Seri baskı işi yüksek gelir sağlamak için düşünülebilecek oldukça iyi bir seçenektir. Başlanması oldukça zahmetsizdir. Bu konuda temel bazı bilgilerden haberdar olan herkes bu tür bir iş kurabilir.

Bu tip işlerde ticaret yapmayı öğrenmek oldukça çok zaman alabilir. Bu nedenle, ticaret konusunda yetenekli olmak bu işin vazgeçilmez bir parçasıdır ve yalnızca bu konuda uzmansanız güzel sonuçlar alabilirsiniz.

70. Organik Çiftçilik

Genel olarak bakıldığında çoğu kişi sağlık sorunları sebebiyle organik tarım yapmaya başlamaktadır. Organik çiftçilik tarım ürünleri dışında hayvan yetiştiriciliğini de içerebilir. Organik çiftçilikte böcek ilacı, suni gübre, genetiği değiştirilmiş ürünler, antibiyotik ve büyüme hormanları kullanımına izin yoktur.

Tarım ürünlerinizi tam vaktinde, en sağlıklı olan şekliyle toplamalı ve hayvanlarınızın ihtiyacını karşılayacak kısmını ayırmalısınız. Her şeyi zamanında ve düzenli yaparak bu işten yüksek gelir elde etmeniz mümkündür.

Mutlaka okuyun: Organik İş Fikirleri



71. Ahşap İşçiliği

Tahta şeylerden ev dekorasyonu için eşsiz mobilyalar, figürler, göstermelik parçalar, vb. ürünler üreterek para kazanabilirsiniz. Ev aşığı olan herkes bu ürünlere bayılacaktır.

Özellikle düzenleme yapan iç tasarımcılar ahşap ürünleri kullanmayı çok severler. Eğer bu tür yaratıcı işlerden hoşlanıyorsanız ya da bir zamanlar hobi olarak ahşap işçiliğiyle ilgilendiyseniz bu işe başlamak sizin için oldukça idealdir. Ahşap işçiliği için kararlılıkla sürdürmeniz gereken bir çabanızın ve doğuştan yeteneğinizin olması gerektiğini de göz önünde bulundurun.

72. Sigorta Acentesi

Bu sıralar pek çok insan bu işe atılmayı tercih etmektedir. Karlı bir iş olmasının yanı sıra istikrarlı bir iş olduğundan iyi bir seçenek olabilir. Bu iş için sigorta alanında yeterli bilgi ve donanıma sahip olmak gereklidir.

Cüzdanınıza biraz daha para koymak için yeterli vaktiniz olduğunda, yarı zamanlı çalışarak da sigorta acenteliği işine başlayabilirsiniz. Sigorta işi aynı zamanda müşterilerinizin geleceği için yeni yatırım hesapları açma gibi faaliyetleri de içerebilir.

Mutlaka okuyun: Organik İş Fikirleri


73. Parti Organizasyon İşi

Parti organizasyon işi, yeni bir işe başlamak isteyenler için harika bir fırsattır.

Eğer evinizde boş bir alana sahipseniz ya da bir yer kiralayıp partilerin konseptlerine ve müşterilerinizin isteklerine göre gerekli ayarlamaları yapabilecekseniz, bunu gelir kazanabileceğiniz bir iş olarak düşünebilirsiniz. Ayrıca, birçok genç girişimci tarafından yapılmış nihai bir iş olduğunu da belirtmek gerekir.

Mutlaka okuyun: Organizasyon Firması Kurmak


74. Araç Kiralama

Arabaların günlük hayatımızın vazgeçilmezlerinden biri olması sebebiyle piyasada araç kiralama sektörü oluşmuştur.

Değişen hayat standartları ile birlikte araç kiralama insanlar için oldukça sıradan bir şey haline gelmiştir.

Bu nedenle, işin ehli tarafından verilen iyi bir araç kiralama hizmetine olan ihtiyaç arttığından bu işe başlamanın tam zamanıdır.

Mutlaka okuyun: Rent A Car Açmak


75. Köpek Bakımı

Köpekler yalnızca birer evcil haycan değil aynı zamanda birer aile üyesidirler. Bu nedenle köpek bakım işinde şu sıralar patlama yaşanmıştır çünkü sahipleri için köpeklerinin düzgünce bakılması küçümsenemez bir ihtiyaç haline gelmiştir. Herhangi bir kişi oldukça düşük bir sermaye ile birlikte bu işe rahatlıkla başlayabilir.

Örneğin günümüzde köpek sahipleri köpeklerini traş ettirmek için ortalama 1200 TL harcamaktadırlar. Siz de bu alana yoğunlaşarak ilk adımı atabilirsiniz. Mobil bir köpek bakım hizmeti de vermeyi düşünebilirsiniz.


76. Organik Doğal Oyuncaklar

Bilinçli annelerin çoğalmasıyla doğal ve organik oyuncaklara talep de git gide artmakta. Bu alanda bir niş marka kurarak hem çocukları için endişelenen annelerin gönüllerine su serpebilir hem de yüksek kazançlı bir iş sahibi olabilirsiniz.

Üstelik bu işe kendi evinizden küçük bir sermayeyle de başlamanız mümkün.

Mutlaka okuyun:Evde Ahşap Oyuncak İşi


77. Spa Merkezi Açmak

Günümüzde insanlar daha çok dinlenmeye ve rahatlamaya ihtiyaç duyuyorlar.

Günlük koşuşturmadan sonra salonunuza gelen müşterileri rahatlatarak evine göndermek kadar müşteriyi daha çok mutlu eden bir iş yok.

Bu sebeple sektörün dinamiklerini öğrenebilir ve zorluklarınla nasıl başedebileceğinizi kavrarsanız bu iş sizin için oldukça ödüllendirici olabilir.

Mutlaka okuyun: Spa Merkezi Açmak


78. Vejeteryan ve Vegan Sektörüne Girmek

Veganlara yönelik ürünler artık her yerde. Burger ve Dominos gibi fast food markaları bile artık menülerine veganlara yönelik seçenekler eklemiş durumda.

Siz de vegan ve vejeteryan beslenmeye ilgiliyseniz her yıl büyük bir ivmeyle büyümeye devam eden bu sektöre girebilir ve pastadan payınıza düşen dilimi afiyetle yiyebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Veganlara Yönelik Ne İş Yapabilirim?


79. Fırın Açmak

Hepimiz insanların kahvaltıda ve diğer öğünlerde unlu mamulleri tüketmeyi ne kadar sevdiğini biliyoruz. İnsanların bu ürünleri dilediği kadar çok tüketmesi sizin de işinize gelecektir. Bu nedenle kendinizi adayacağınız kazançlı bir iş peşindeyseniz fırın açmak sizin için doğru bir seçenek olabilir.

Mutlaka okuyun: Ekmek Fırını Açmak


80. Bakım Evi

Sağlığın en büyük zenginlik olduğunu düşünürsek insanlar her zaman tıbbi açıdan yeterli donanıma sahip en iyi bakım evlerinin arayışında olacaktır. Aldığı yüksek rağbet dolayısıyla da bakım evleri günümüz piyasasında oldukça önemli bir yere sahiptir.

81. Türkiye’de Olmayan Ne İş Yapabilirim?

Henüz rekabetin pek olmadığı ve büyüme potansiyeli olan bir iş kurmaya ne dersiniz? Tutup tutmama riski olsa da bölgenin hemografisini iyi analiz ederseniz riski mimimuma indirebilirsiniz. Böylece yeni bir akıma öncülük ederek oldukça ödüllendirici bir işe sahip olursunuz.

Mutlaka okuyun: +77 Adet Türkiye’de Olmayan İş Fikirleri ve Ürünler


İnternetten Ne İş Yapabilirim?

İnternetten para kazanmak ile alakalı binlerce yazı var internette.

Açık konuşmak gerekirse bu yazıların çok büyük bir bölümü umut tacirliğinden başka bir şey değil.

Lakin internetten para kazanmanın gerçekten sağlam yöntemleri mevcut. Milyonlarca insan geçimini internetten yaptığı işlerle sağlıyor. Sadece bir laptop ve wi-fi bağlantısı para kazanmak için yeterli olabiliyor.

Biz de bu yazıda uzun yıllardır çok sayıda kişi tarafından yapılan, geçerliliği ispatlanmış para kazanma yollarından bahsedeceğiz sizlere. Yazıyı okuduktan sonra “İnternetten Ne İş Yapabilirim?” sorusuna en az birkaç yanıt bulmuş olacaksınız.

1. Dropshipping

Listemize son birkaç yılda epey popüler olan bir satış yöntemiyle başlayalım. Dropshipping…

Google Trends’e göre “dropshipping”in ne olduğunu merak edip araştıran kişi sayısı ciddi şekilde artmış durumda.

Dropshipping ne peki?

Dropshipping bir iş modeli. Ürünü toptancıdan müşteriye ulaştırma süreci olarak özetlenebilir. Yani sizin bir e-ticaret siteniz var. Burada oyuncak satıyorsunuz mesela. Müşteri ürünü sizden satın aldığı esnada siz de aynı ürünü toptancıdan satın alıyorsunuz. Müşterinin kargo bilgilerini toptancıya veriyorsunuz. O ise sizin adınıza ürünü kargoluyor. Buradaki temel mantık toptancıdan 5 liraya aldığınız ürünü kendi sitenizde 7 liradan satmak… Aradaki 2 lira sizin kazancınız oluyor. Siz ürünü görmüyorsunuz bile, sadece aracılık yapıyorsunuz bir anlamda.

Bu konuda daha kapsamlı yazılarımızı okumanızı öneririz.

Mutlaka okuyun: Dropshipping Nasıl Yapılır?


2. Sipariş Üstüne Tişört Baskı

Tasarımcılar kendi tişörtlerini, telefon kılıflarını vs. bastırıp satmak için bu iş modelini kullanıyor.

Buradaki temel mantık şu: Siz bir tişört tasarlıyorsunuz. Üstüne çeşitli görselleri bastırıyorsunuz. Ancak bu tişörtten 100 tane stoklamanıza gerek yok. Müşteri sipariş verdikçe aynı üründen siz de bastırıyorsunuz ve müşteriye gönderiyorsunuz. Baskıyı kalitesine güvendiğiniz bir yerden yaptırıp direkt müşteriye kargoluyorsunuz. Yani tişört baskı şirketinden müşteriye gidiyor. Siz baskı maliyetini düştükten sonra paranızı alıyorsunuz. Dilerseniz tişörtlere kendi markanızın etiketini de koydurabiliyorsunuz.

Ürünlerinizi Instagram, Youtube, Pinterest, Tiktok gibi yerlerde tanıtıp reklam yaparak sipariş alabilirsiniz bu konuda. Tişörtlerinizin güzel fotoğraflarını çekip Instagram’da paylaşabilir, fenomenlerin paylaşmasını sağlayabilirsiniz.

3. Satış Ortaklığı

Satış ortaklığı (affiliate marketing) internetten para kazanmanın en popüler yollarından biri. Özellikle Amazon ve Shopify gibi platformlar satış ortaklığı konusunda oldukça öne çıkıyor.

Temel mantık şöyle: Siz bir markanın ürünlerini tanıtıyorsunuz. Bu tanıtım ve pazarlama içeriği üzerinden ürünü satan insanlar size komisyon kazandırıyor.

Şöyle bir örnek verelim:

Mesela sadece tıraş makineleri ile alakalı niş bir blog açtınız. Burada onlarca farklı tıraş makinesini incelediniz. Videolar çektiniz, inceleme yazıları yazdınız. Bu yazılarda söz konusu tıraş makinelerinin Amazon linkini paylaşırsanız ve bu yazıyı okuyan kişiler bu linke tıklayıp Amazon’dan herhangi bir şey satın alırsa siz bu alışverişten komisyon alırsınız.

Yani müşteri tıraş makinesi yerine cep telefonu alsa bile bu işten komisyon alırsınız. Çünkü siz bu kişiyi alışveriş moduna soktunuz.

Bu minvalde niş blog siteleri açabilirsiniz, Youtube inceleme videoları çekebilirsiniz. Youtube fenomenleri videolarının açıklama kısmında kullandıkları tüm ekipmanların Trendyol linkini verir. Dikkat ederseniz görürsünüz. İşte bu linklerin referanslı linklerdir. O linke tıklayıp ürünü satın alırsanız (ya da 48 saat içinde herhangi bir şey alırsanız) bu kişi %2 – %10 oranında komisyon kazanır.

100 liralık bir ürün tanıttınız. Biri bu tanıtım yazısındaki linke tıkladı ve Trendyol’dan 7000 liraya başka bir ürün satın aldı diyelim… 100 liralık ürün tanıtmanıza rağmen bu işten 700 lira kazanabilirsiniz özetle.

Mutlaka okuyun: Satış Ortaklığı Nasıl Yapılır?


4. Youtube

Youtube’da 7-8 yaşındaki çocuklar oyuncak inceleme videoları çekerek yıllık 40 milyon dolar para kazanabiliyor. Üstelik Youtube’dan reklam geliri elde etmek gelir kaynaklarının sadece bir tanesi. Youtube’da popülarite kazanırsanız daha pek çok gelir kaynağı yaratma seçeneği mevcut.

Eğer siz de Youtube’a girmek istiyorsanız tavsiyemiz şu şekilde olur: Kanalınızın tek bir teması olsun. Yani her şeyden az az yerine bir konu hakkında farklı ve detaylı videolar hazırlayın.

  • Yemek tarifi hakkında bir kanal açabilirsiniz.
  • Ya da fotoğraf çekim teknikleri…
  • Ya da makyaj ve güzellik…
  • Ya da online bahiste başarı ipuçlarına dair bir kanal…
  • Aklınıza gelen herhangi bir konuda kanal açabilirsiniz yani.

Konuyu siz belirlersiniz. Mesele bu konu hakkında düzenli ve kaliteli içerik üretmekte. Youtube’da başarılı olmanın sırrı insanları eğlendirmek ve-veya onlara yeni şeyler öğretmektir.

Çekim kaliteniz, kurgunuz, videoyu doğru şekilde isimlendirmeniz gibi unsurlar da yine Youtube’da bir kanalın tutması için önemli unsurlar.

Youtube’da 1000 takipçiye ulaştıktan sonra kanalınızı Google Adsense üzerinden para kazanabilir hale getirebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Youtube’dan Nasıl Para Kazanılır?


5. İnternet Fenomenliği

Evet, internetten devasa paralar kazanmanın yolu bir şekilde fenomen olmaktan geçiyor. Instagram, Youtube, Twitter, Tiktok fenomenlerinin kazandığı parayı hayal etmek güç!

Halihazırda ünlü kişiler, sporcular, sanatçılar, şarkıcılar en büyük internet fenomenleri oluyor. Ancak sizin bizim gibi sade vatandaşlar içinden de ürettiği içerik sayesinde fenomen olan sayısız insan var.

Fenomen olmak demek sağlam ve sağlıklı bir takipçi kitlesine sahip olmak demek. Bunu da en iyi Instagram, Youtube ve Tiktok üzerinden yapabilirsiniz.

Fenomen olmanın yolu ise çok sayıda eğlenceli ve eğitici içerik üretmek. İnsanlar ürettiğiniz içerikler nedeniyle takip etmeli ve onlara sürekli izleyecek yeni içerikler sunmalısınız.

İnternet fenomeni olduğunuz zaman gönderdiğiniz postlar ve hikayelerden hatrı sayılır paralar kazanırsınız. Kendi ürünlerinizi yüzbinlerce, milyonlarca kişiye direkt satabilirsiniz. Markaların elçisi olursunuz… (Trendyol mesela fenomenlere büyük yatırım yapıyor.) Bunun için İnstagram’da 10 bin takipçiye sahip olmanız da yeterli oluyor.

Mutlaka okuyun: İnstagram’dan Nasıl Para Kazanılır?

Mutlaka okuyun: Sosyal Medyadan Nasıl Para Kazanılır?


6. Online Ders

Eğer pasif bir para kazanma yöntemi arıyorsanız online ders hazırlayıp satmak en ideal yollardan biri. Bu sayede aynı dersi hiçbir emek harcamadan tekrar tekrar satarak para kazanabilirsiniz.

Temel mantık uzmanı olduğunuz bir konu hakkında, örneğin 5 saatlik bir eğitim videosu hazırlamak ve bu içeriği Udemy benzeri sitelerde satışa çıkarmak.

Online ders hazırlayıp satmanın en önemli unsuru sizinle benzer konuda ders hazırlayan insanların incelemek. Yani diyelim ki siz “Amazon’da satış” konusunda bir ders hazırlamak istiyorsunuz. Bu konuda hazırlanan başka dersleri incelemeli ve bu derslerin olumlu-olumsuz yönlerini analiz etmelisiniz. Bunu yaptığınızda insanların talep ettiği, sevdiği veya sevmediği şeyleri öğrenmiş olursunuz ve dersinizi buna dikkat ederek dizayn edersiniz.

Online dersin en güzel yanı sadece bir kere emek vermenizdir. Yani 2021 yılında X konusunda hazırladığınız bir dersi, yıllar boyunca satabilirsiniz. Bir kere sağlam emek verip güzel bir içerik oluşturup bundan sürekli, dersin satıldığı platform faaliyette olduğu sürece para kazanabilirsiniz özetle.

Dersinizi sosyal medya hesaplarınıza, blogunuzda tanıtabilir ve daha çok kişinin dersi satın almasını sağlayabilirsiniz. Bu da kazanç ihtimalinizi artırır.

Mutlaka okuyun: Online Kurs Hazırlayarak Para Kazanmak


7. E-Kitap

Amazon Kindle Publishing ve internet sayesinde e-kitap yayınlamak ve satmak hiç olmadığı kadar hale geldi. Yapmanız gereken tek şey kitabınızı yazmak, e-kitap formatına getirmek, kapak resmi eklemek ve yayınlamak… Kitabınız Amazon’da satışa girer ve sizin adınıza reklam ve pazarlamanın bir kısmını Amazon yapar.

Şöyle bir konu var: Uzmanı olduğunuz bir konu hakkında bir e-kitap yazabilirsiniz. Ya da edebi bir eser yaratabilirsiniz.Kitabı siz yazmak zorunda da değilsiniz. Örneğin mühendislikle alakalı bir e-kitabı bu alanda uzman birine parasıyla da yazdırabilirsiniz.

Kapak resmini siz tasarlayabilir ya da bir grafik tasarımcıya tasarlatabilirsiniz. Diğer bir deyişle tüm üretim sürecini bizzat üstlenebilir ya da her bir işi birine yaptırabilirsiniz.

E-kitap yazıp satarak para kazanmak istiyorsanız insanların ilgi gösterdikleri ama yeterli sayıda kaynak bulamadıkları konular hakkında kitap yazmanız daha isabetli olur. Google Anahtar Kelime Planlayıcı gibi siteler üzerinden insanların en çok aradığı konuları tespit edip o konularda e-kitap yazabilirsiniz.

Aynı online ders işinde olduğu gibi e-kitap da bir kerelik emek gerektirir. E-kitabı belki 3 aylık bir çalışmayla hazırlarsınız ancak ömrünüz boyunca satıp para kazanabilirsiniz. Dolayısıyla e-kitap yazmak da yine pasif bir gelir modelidir.

Satışları artırmak için kitabın reklamını ve pazarlamasını kendi imkanlarınızla sosyal medya hesaplarınızda ve blogunuzda yapabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: E-kitap Yazarak Para Kazanmak


8. Blog

İnternetten para kazanmanın en eski ve en güvenilir yollarından biri blog yazmaktır. Spesifik bir konuda (niş bir konu) blog yazarak hedef kitlenizi spesifik hale getirebilirsiniz. Yani size tavsiyemiz bir tema üzerinde blog yazmanızdır. Bu konuyu seçmekte sonuna dek serbestsiniz.

Çiçek yetiştirmeyi seviyorsanız çiçekler hakkında bir blog açabilirsiniz.

Düğün fotoğrafı çekiyorsanız düğün fotoğrafı çekme teknikleri konusunda bir blog açabilirsiniz.

Sadece Bakırköy esnafları hakkında bile bir blog  açabilirsiniz.

Ne kadar spesifik olursanız o kadar sadık bir takipçi kitlesi edinebilirsiniz.

WordPress tabanlı bir blog açarak WordPress’in sayısız blog aracından faydalanabilir, blogunuzu istediğiniz gibi tasarlayabilirsiniz.

Blog yazarak sayısız şekilde para kazanmanın mümkün. Google reklamı, satış ortaklığı, ürün satışı, e-kitap satışı, danışmanlık bunlardan sadece birkaçı…

Aslında şunu diyelim: Bu yazıda ele aldığımız hangi işi yaparsanız yapın, mutlaka bir blogunuz olmalı.

Mutlaka okuyun: Ne Blogu Açmalıyım?


9. Freelance

İnternetten para kazanmak zaten freelance çalışma sisteminin ayrılmaz bir unsuru.

Freelance olarak ne iş yapabilirsiniz?

Burası tamamen size kalmış.

Yazarlık, çevirmenlik, mobil uygulama geliştirme, grafik tasarım, seslendirme, video kurgu gibi sayısız işi freelance olarak yapabilirsiniz.

Fiverr, Freelancer, Upwork, BiOnluk gibi sitelere üye olarak kendi becerileriniz doğrultusunda freelance iş alabilirsiniz.

Freelancer olarak para kazanmanın özünde sağlam bir portfolyoya sahip olmak vardır. Yani size iş verecek kişileri, daha önce yaptığınız çalışmalarla etkilemek durumundasınız. İyi bir portfolyo oluşturduktan sonra bu tür platformlar üzerinden ya da direkt markalara ulaşarak freelance iş talep edebilirsiniz.

Freelance çalışmak biraz tırmalamak demektir. Ne kadar çok markaya, firmaya ulaşır; ne kadar çok çevre edinirseniz o kadar çok iş alabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Freelance Çalışmak İsteyenlere


10. Mobil Uygulama

Yazılım bilginiz olmadan da mobil uygulama geliştirebileceğinizi biliyor muydunuz?

Yukarıda bahsettiğimiz freelance iş sitelerinden bir yazılımcıyla anlaşıp kendinize bir mobil uygulama yaptırabilirsiniz ya da hazır mobil uygulama şablonu satan sitelerden mobil uygulama satın alabilirsiniz.

Mobil uygulamadan para kazanmakta şöyle bir mesele var: Uygulamayı ücretsiz olarak Google Play ya da App Store’da yayınlamanız, paralı bir uygulamadan daha çok kazanç sağlayabilir size. Ücretsiz bir uygulamada hem reklam geliri elde edersiniz hem de uygulamayı premium’a yükseltmek için kullanıcıdan ekstra ücret talebinde bulabilirsiniz. Ücretsiz uygulama insanları daha çok cezbeder ve bu uygulamanın pro özelliklerini açmak için uygulama içi satın alma özelliği kullanma imkanına sahip olursunuz.

Mutlaka okuyun: Uygulama Geliştirerek Para Kazanmak


11. Yazarlık

İçerik pazarlamaya olan talebin artmasıyla artık daha çok marka metin yazarı arıyor. Eğer sizin de kaleminiz güçlüyse, çok iyi reklam ve tanıtım metni yazabiliyorsanız yazarlık opsiyonunu düşünebilirsiniz.

Metin yazarlığında da temel olay spesifik çalışmaktır. Yani sadece birkaç konuya odaklanmalı, bu konularda derinlemesine araştırma yaparak yazmalısınız. Niş bir konu hakkında yazarsanız içerik kaliteniz gözle görülür şekilde artar.

Metin yazarlığında ürettiğiniz yazıların özgün olması, yazarın perspektifini ve deneyimlerini içermesi de önemli bir konu. Kimse tamamen bilgi içeren kuru bir metni okumak istemez. Metni özel kılan yazarın dokunuşlarıdır.

Freelance iş siteleri başta olmak üzere çeşitli yollarla metin yazarlığı işi alabilirsiniz. Burada size iş vermek isteyen kişi ya da kurumlar sizden bir ya da birkaç örnek yazı isteyecektir. Bu örnek yazıları en iyi olduğunuz konularda yazmaya çalışın. Diğer bir ifadeyle bu yazıda sizin üslubunuz belli olsun. Yazar olarak tarzınızı belirleyin ve buna sadık kalın.

Mutlaka okuyun: Yazı Yazarak Para Kazanmak


12. Çeviri

Çeviri alanında sürekli olarak freelance iş bulmak mümkün. Özellikle akıcı derece İngilizce biliyorsanız ve daha önemlisi kaleminiz güçlüyse Türkçe-İngilizce çeviri yaparak para kazanmanız gayet mümkün. Eğer Fransızca, Rusça, Arapça gibi daha az bilinen dillerden birine hakimseniz buna göre fiyat verebilir ve daha çok kazanabilirsiniz.

Unutmayın, çeviri yabancı bir dili çok iyi bilmekten ibaret değildir. Çeviri yapacaksanız Türkçenizin yabancı dilden daha iyi olması gerekir. Çünkü okuduğu metni Türkçeye en uygun şekilde çevirmesi, yerelleştirme yapması gerekir çeviriye başlamak isteyenlerin.

  • Fiverr
  • Upwork
  • People Per Hour
  • SDL
  • Gengo
  • Pro Translating
  • Translators Base
  • BiOnluk
  • LionBridge

Bu ve benzeri sitelerden Türkçe-İngilizce çeviri işi alabilirsiniz. Yabancı sitelerden çeviri işi almanın en güzel yanı ise ödemenin dolar ile yapılması!

Mutlaka okuyun: Çeviri Yaparak Para Kazanmak


13. İkinci El Eşya Satışı

Eğer acilen para kazanmanız lazımsa, kısa vadeli bir çözüm arıyorsanız kullanmadığınız eşyalarınızı Letgo, Dolap, Sahibinden gibi sitelerde satabilirsiniz.

İkinci el eşya satışında illa kendi eşyalarınızı satmak zorunda değilsiniz. Örneğin bir mağazada çok uygun fiyata bir kıyafet, bilgisayar, telefon, mobilya buldunuz diyelim. Bu ürünü satın alıp söz konusu sitelerde kar payınızı koyarak satabilirsiniz.

Yani illa gardrobunuzdaki giymediğiniz paltoyu satmak zorunda değilsiniz.

“Flipping” deniyor buna esasında. Yani bit pazarlarında, ucuzluk marketlerinde uygun fiyata satılan ürünleri toplayıp internette tekrar satışa koymak…

Elinizdeki ürünlerin fotoğraflarını güzel bir şekilde çekip insanların dikkatini çekmeniz de yine iyi bir pazarlama yöntemi olur. Bu konuda ürün fotoğrafçılığına dair birkaç video izleyip profesyonel teknikler öğrenmeniz iyi olur.

Dolap, Gardrops, Zebramo, Letgo gibi sitelerde sadece giymediğiniz kıyafetleri de satabilirsiniz.

Kıyafet, şapka, çanta, ayakkabı ve aksesuarlarınızı bu sitelerde satıp gayet paraya çevirebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Letgo’da Satış Yapmak


14. Özel Ders

Pandemi nedeniyle uzaktan eğitime geçtik. Bir süre daha uzaktan eğitim devam edecek ve bundan sonraki yıllarda online eğitim daha da önem kazanacak.

İşte bu noktada internetten özel ders vermek de yaygınlaşacak diyebiliriz. Yani ders vereceğiniz öğrenci ya da öğrencilerle aynı ortamda olmak zorunda değilsiniz. Zoom, Skype üzerinden özel ders verebilir, uzmanı olduğunuz konuyu anlatabilirsiniz.

Özellikle dil alanında bu tür özel derslerin halihazırda yaygın olduğunu biliyoruz. Fakat matematik, fizik, kimya gibi derslerde de özel ders talebi bir hayli yaygındır.

15. Stok Fotoğrafçılık

İster profesyonel fotoğrafçı olun, ister amatör… Çektiğiniz fotoğrafları satarak para kazanmak son derece mümkün.

Özellikle stok fotoğraf sitelerine çektiğiniz kaliteli fotoğrafları yükleyerek para kazanabilirsiniz. Fotoğrafınız her satın alındığında bundan belli bir komisyon elde edersiniz.

Ancak baştan belirtelim: Bu kısa vadeli ve hızlı bir para kazanma yolu değil.

Yani bir stok fotoğraf sitesine ilgi gören, popüler konularda en az 1000 adet fotoğraf yüklemeden stok fotoğrafçılıktan anlamlı bir para kazanmanız pek kolay değil. Konu hakkında daha detaylı bilgi edinmek için aşağıdaki yazımızı okumanızı tavsiye ederiz:

Mutlaka okuyun: Stok Fotoğrafçılığı Nedir? Nasıl Yapılır?


16. Sanal Asistanlık

Pek çok girişimci için sanal asistan bir ihtiyaç. Yani bu kişinin günlük yapması gereken işlerin bir kısmını devrettiği biri sanal asistan.

Sipariş vermek, rezervasyon yapmak, sosyal medya gönderisi paylaşmak, telefonlara bakmak, maillere cevap vermek gibi gündelik işlerin bir kısmını sanal asistan olarak başka insanlar ve şirketler adına yapmak mümkün. Üstelik bunu tamamen online ortamda yapıyorsunuz.

Virtual Assistant Jobs, Indeed, Upwork gibi sitelerde pek çok sanal asistan ilanı bulmak mümkün. Pandemi nedeniyle pek çok şirket kalıcı olarak evden çalışmaya geçiyor. Dolayısıyla alışık olduğumuz ofiste 9-5 mesaili sektererlik işlerinin çok büyük kısmı sanal asistanlığa evrilecek diyebiliriz yakın zamanda.

Üstelik aynı anda birden çok kişi ya da markanın sanal asistanı olarak çalışabilirsiniz de.

17. Twitch Yayını

Twitch bir yayın platformu. Oyun platformu olarak bilinse de Twitch üzerinde insanlar çeşitli içerikler üretiyor. Canlı yayın açarak oyun oynuyor, sohbet ediyor, video izliyor… Bu videoları da yayıncının takipçileri izliyor.

Twitch’in en önemli özelliği seyircilerin yayıncıya canlı yayında bağış yapabilmesi. Yani sohbetiniz iyiyse, insanları eğlendiriyor ve onlara yeni şeyler öğretiyorsanız 1-2 saatte 100’lerce lira bağış toplayabilirsiniz izleyenlerden.

İnsanlar sevdikleri içerik üreticilerine destek olmak ve sevgi göstermek adına bu tür bağışlar yapıyorlar.

Ve şu kadarını söyleyelim: 2 saat GTA 5 oynayarak 1500 lira da kazanabilirsiniz, 15000 lira da. Bu tamamen takipçi sayınıza ve takipçilerinizin ne kadar bağış yapmak istediğine bağlı.

Ne kadar izleneceğiniz de sizin bir yayıncı ve insan olarak çizdiğiniz imaj ve ürettiğiniz içeriğin kalitesine göre değişecektir.

Mutlaka okuyun: Twitch’ten Nasıl Para Kazanılır?


18. Borsa

Borsada yatırım yaparak da güzel kazanç elde edebilirsiniz. Doğru hisse senetlerini seçmekte uzman değilseniz bu opsiyonu geçip başka bir fikre bakın. Ancak borsanın kazanç anlamında ciddi bir getirisi olabileceğini unutmayın.

Borsada yatırım yapmak istiyorsanız daima kaybetmeye razı olacağınız bir miktar yatırın. Yani evin kirasını gidip de borsaya yatırmayın! Borsa terimlerini, borsanın mantığı kavradıkça, borsadan kazandıklarınızı yine borsaya yatırabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Acemiler İçin Borsada Para Kazanma Rehberi


19. E-ticaret ve Amazon’da Satış Yapmak

Günümüzde aldığı bütün hizmetlerin kapısına kadar getirilmesini isteyen geniş bir müşteri kitlesi mevcut. Siz de bir e- ticaret sitesi kurarak burada ürün satışı yapabilir ve web uygulaması, mobil uygulama gibi yenilikleri takip ederek işinizi kolaylaştırabilirsiniz.

Kendi işini kurmayı planlamakta olup iş arayan ve harekete geçmek isteyen herkes için bu tip bir işe başlamak oldukça iyi bir tercih olabilir.

Mutlaka okuyun: Sıfırdan E-Ticaret Yapmak

Bunun yanında isterseniz yurtdışı Amazon sitesinde de satış yaparak dolar üzerinden gelir elde edebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Amazon’da Satış Yapmak İsteyenlere


20. Domain Alım Satımı

İnternetten domain alım satımı da doğru domain’leri satın aldığınızda çok iyi bir iş.

Domain aslında web sitesi ismi diyebiliriz.

www.google.com

www.yeniisfikirleri.net

www.youtube.com

Bunların hepsi bir domain, yani alanı adı.

Özellikle tek kelimelik, marka veya şirket adına uygun domain’ler yakalarsanız satın alıp elinizde bekletmeniz çok iyi olacaktır. Rekabetin yoğun olduğu bir alan domain piyasası. Ve sürprizlere çok açık bir alan.

Örneğin corona.com ismi bundan 1 yıl önce belki 100 liraya alınabilirdi. Ancak bugün böyle bir domain pandemi nedeniyle paha biçilemez. Biraz şans, biraz trend’leri ve güncel gelişmeleri takip etme işi domain alım satımı.

Satın aldığınız domain’leri “domain flipping” konulu sitelerde açık artırma usulü satabilirsiniz. Sahip olduğunuz domain’e ilgi duyabilecek marka ve kişilere mail atıp kendinizi gösterebilirsiniz. Web sitenizde iletişim bilgilerinizi yazarak sahip olduğunuz domain’i inceleyen kişilerin size ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

Burada temel  mantık doğru ve aranma hacmi yüksek sözcüklerden oluşan domain’leri ucuza kapatıp yüksek fiyattan satmak. Com, net ve org uzantıların daha çok talep gördüğünü de belirtelim.

Mutlaka okuyun: Domain Alıp Satarak Para Kazanmak


21. Anket

Anket doldurarak, video izleyerek, uygulamaları test edip puanlayarak, web sitesi ziyaret ederek, yorum yaparak para kazanmayı sağlayan pek çok uygulama var.

Size verilen online görevleri yerine getirip ufak paralar kazanıyorsunuz. Örneğin bir anket doldurduğunuz zaman 20 TL kazanıyorsunuz. Ancak bu tür görevleri uzun bir süre yaptığınız zaman hesabınızda hatrı sayılır bir para birikebiliyor.

Bu konu hakkında detaylı bir yazımız mevcut:

Mutlaka okuyun: Anket Doldurarak Nasıl Para Kazanılır?


22. Grafik-Tasarım

Grafik-tasarımının piyasa içerinde her zaman belirli bir yeri olmuştur. Bu nedenle, kazanılacak devamlı parayı düşünerek bu işe başlamaya değecektir. Bu alanda bilgi sahibiyseniz ve başlamak için yeni bir fikir arıyorsanız hiç durmayın.

Sahip olduğunuz önemli becerileri kullanıp kendinize yüksek gelir sağlamanın şimdi tam sırası! Bağımsız çalışanlara yönelik paylaşılan bütün ilanlarını inceleyerek işe başlayabilirsiniz veya şirketin tasarım işleriyle ilgilenen sabit çalışan olma amacıyla bazı şirketler ile bağlantı kurabilirsiniz.


Sonuç Olarak

Özetle internet para kazanarak ek gelir elde edebilir, bu işi ciddiye alırsanız da tüm geçiminizi internetten temin edebilirsiniz. 9-5 mesaili işinize devam ederken internetten para kazanabilirsiniz de. Yani istifa etmeniz, işinizi bırakmanız gerekmez. Bir yandan maaşınız bir yandan internetten kazandığınız para ile finansal özgürlüğe daha da yaklaşabilir ve hatta bunu gerçekleştirebilirsiniz.

Karlı bir iş kurmak istiyorum ne iş yapabilirim diyen girişimcilere özel en kazançlı iş fikirlerini ve yatırım alanlarını araştırmaya devam edeceğiz.


İlginizi çekebilir

Türkiye’de Olmayan Ne İş Yapabilirim?

En Çok Para Kazandıran İşler

Avatar

Written by iş kurmak

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir