Marka İsmi Nasıl Bulunur?

Yeni girişiminiz için en mükemmel marka ismini mi arıyorsunuz?

Mükemmel bir marka ismi seçmenin girişiminizi markalaştırmanın en heyecan verici ve önemli unsurlarından biri olacağı kesindir. Tabi aynı zamanda en zorlarından biri olduğu gerçeği de yadsınamaz.

Bu işi doğru anlar, kaba tabirle iyi kıvırabilirseniz, sizler de Airbnb, Uber veya Pepsi gibi gündelik hayatta kullandığımız gerçek kelimeler haline gelmiş markalardan biri olmayı başarırsınız.

Ancak yanlış bir adım atarsanız, sonuç piyasalardan isminizin silinmesi dahi olabilir. Hatta ticari imajınızı yerle bir edip bu durumun yaratacağı utanç, başarısızlık ve öfke ile mücadele etmek zorunda kalabilirsiniz.

Bir marka oluşturmak veya güçlü bir marka kimliği geliştirmek zaman alıcı bir iş, üstelik bir slogan bulmak veya bir logo belirlemekten çok daha fazlasını gerektiriyor.

Yazımızda işletmenize yönelik en işlevsel marka ismi fikirlerini bulmanıza yarayacak şu 5 adımı inceleyeceğiz:

  • Marka avatarı oluşturma
  • Marka arketipi oluşturma
  • Marka fikri üretme
  • Marka kullanılabilirliğini kontrol etme
  • Marka isminizi test etme

Buyurun başlayalım.

 

Adım Adım Marka İsmine Karar Vermek

1.Adım: Marka avatarınızı yaratın.

Yanlış anlamayın, avatardan kastımız kesinlikle bu film değil!

Markanız için uygun bir isim düşünmeye başlamadan önce, markanıza ait ürün ve hizmetlere yönelik ideal müşterinin özelliklerini mümkün olduğu kadar kesin bir şekilde tanımlamanız şarttır.Marka avatarı kavramı işte tam da budur.

Markanızı kimin için yarattığınızı yani hedef kitlenizin kim olduğunu bilmiyorsanız,  cezp edici bir marka ismi bulmanız asla mümkün olmaz.

Pazarlama ve iş stratejilerinizi oluştururken de hedef müşterilerinizi tanımlama ihtiyacı duymanız muhtemeldir, yani en nihayetinde bu uğurda göstereceğiniz tüm çabaya değecektir. Ancak nedendir bilinmez kimi startup şirketleri bu önemli ayrıntıları netleştirmeden, yalnızca marka adlarını belirleyerek iş dünyasına atılma konusunda acele edebiliyorlar.Siz siz olun bu denli acele etmekten kaçının.

Şüphesiz siz de kafanızda bir iş planı ile yola çıkmışsınızdır. Ancak, hedef kitlenize hitap edeceğinden ve marka değerlerinizi gerçek anlamda yansıtacağından emin olana kadar marka isminizi kesin olarak belirlemekten kaçınmalısınız.

Etkili marka avatarlarının oluşturulma süreci yalnızca bir dereceye kadar sezgiseldir, söz konusu süreç aynı zamanda somut verilerin kullanılmasını da gerektirir.

Alexa gibi web araçlarından yararlanmanız rakip firmalara ait web sitelerine giriş yapan müşteri kitlesinin yaşı, cinsiyeti ve konumu da dahil olmak üzere ziyaretçilere ilişkin önemli demografik bilgilere ulaşmanızı sağlayacaktır.

Rakip firmaların Facebook Sayfalarına veya Twitter hesaplarına bakmanız da söz konusu firmaların sahip oldukları müşteri tabanları ve çevrim içi takipçiler hakkında bazı yararlı ve “teknik olmayan” bilgi akışları edinmenizi sağlayabilir. Bu kaynaklardan yola çıkarak markanızın hedeflediği müşteriye ilişkin net bir resim oluşturabilmeniz mümkündür.

İşte asıl yolculuk tam da bu noktadan sonra başlıyor.

 

Adım 2: Marka arketipinizi oluşturun.

Arketip karakteristik özelliklerin sembolik anlatımı, farklı ruh hallerinin gruplandırılarak evrensel olarak tanımlanmasıdır.Marka kişiliği bir arketipe dayandığında ise daha kolay fark edilir ve zihinlerde kalıcı bir yer edinir.

Marka ismi bulma sürecinde marka avatarınızı yarattıktan sonra beraberinde bir de işlevsel bir marka arketipi tanımlamanız gerekir.

Basitçe anlatmak gerekirse, buradaki amaç markanızın ne anlam taşıdığını veya neyi temsil edeceğini mümkün olduğunca net bir şekilde anlamaktır; bu, potansiyel müşterileri çekmede kullanabileceğiniz en iyi marka ismine karar vermeniz için gerekli bir ön koşuldur.

Arketip kavramı Jung psikolojisinden türetilmiştir, ancak yazımızda bu konuyu enine boyuna tartışıp psikolojinin derinliklerine atılmaya hiç ama hiç gerek duymuyoruz.

Amacınız marka ismi belirlemek ise anlamanız gereken iki temel nokta vardır: 1. Avatar,müşterilerinizin vücut bulmuş halini temsil eder. 2. Arketip ise tüm ürün ve hizmetleriniz ile beraber işletmenizin vücut bulmuş halidir.

Önemli olan asıl şey markanızın hedef müşterilerinizle nasıl duygusal bir rezonans yaratacağını bulmanızdır. Hangi marka değerlerini iletmek istiyorsunuz? İşletmeniz için oluşturmak istediğiniz imajı düşünün, marka isminizde kelime oyunlarına yer vermeniz uygun olur mu? Yoksa müşterilerinizde lüks ve klas karışımı bir his uyandırmayı mı tercih ederdiniz?

Marka isminizin kim olduğunuz veya ne yaptığınıza ilişkin bir şeyler belirtmesini sağlamalısınız.

İlham almak için şu iki ayrı marka örneğini incelemeye ne dersiniz?

  • Nike: Bu tanınmış marka, ismini zaferi simgeleyen eski Yunan Tanrıçası’ndan alıyor. Bu dört harfin perde arkasında aslında çok güçlü bir anlam saklı.
  • Dove: Güvercinler, kadınsı bir saflık ve yumuşaklığı simgeler. Bir makyaj markası için ideal bir isim, öyle değil mi?

Kahraman, Masumiyet ve Kural dışı da dahil olmak üzere toplam 12 temel marka arketipi vardır. Bunlardan hangisinin markanıza en uygunu olduğuna karar vermek için bu konuya kafa yormalısınız. Süreci daha da kolaylaştırmak adına marka arketipinizi belirlemeniz için hazırlanmış testlere bir göz atmanız da faydalı bir alternatif olacaktır.

Ayrıca, markanız için istediğiniz sözel olmayan mesajlar ve duygusal bağlantılar hakkında düşünmek üzere ekibinizle biraz zaman geçirmeniz de iyi bir fikirdir. Kararınızı verdiğinizde tüm bunları kağıda geçirdiğinizden emin olun, böylece gelecek günlerde her birini marka kurallarınıza da ekleyebilirsiniz. Bu, markanıza ilişkin farklı unsurların birbiri ile tutarlı, uyumlu ve etkili olmasını sağlamanıza yardımcı olacaktır.

 

Adım 3: Marka fikirleri üretin.

Bir sonraki göreviniz, marka arketipinizi/kişiliğinizi temsil eden ve marka avatarınıza hitap edebilecek marka fikirleri üretmektir. Bunun için belirlenmiş hızlı ve etkili kurallar yoktur, ancak aşağıda size yardımcı olabilecek genel ilkelerden birkaçı bulunmaktadır.

 

Marka adınızı basit tutun.

Girişiminiz için en mükemmel marka ismi genellikle kısa, basit ve söylemesi kolay olan seçenek olacaktır. İdeal olan iki heceli bir kelime seçmenizdir, çünkü bunlar genellikle hedef kitlelerin dikkatini çok daha fazla çeker ve daha kalıcı olurlar.

Başarılı bir girişim şirketi ​​genellikle bir dizi ürün geliştirecektir, bu nedenle girişim dünyasına yeni adım atmış bir işletme olarak marka isminiz net bir konuya ilişkin olmamalıdır. Örneğin, Footjoy  isimli bir golf ayakkabıları mağazası kaliteli ayakkabılarıyla ün salmış olsa da marka ismini “Footjoy Golf Ayakkabıları” değil “Footjoy” olarak belirlemeyi tercih etmiştir, çünkü şirket yalnızca golf ayakkabıları değil aynı zamanda çeşitli golf ve dış mekan malzemeleri de satmaktadır.

Bu bilgiyi aklınızın bir köşesinde tutarak marka fikirlerine ilişkin beyin fırtınası yapmaya başlayabilirsiniz.

 

Marka fikirlerine ulaşmak için beyin fırtınası yaparken kelime ilişkilendirme tekniğini kullanın.

Bazı basit kelime ilişkilendirme oyunlarıyla işe başlayın. Markanızla ilgili mümkün olduğunca çok kelimeyi dillendirin, yazın veya yüksek sesle söyleyin.

Bunu yaparken onlarca, hatta yüzlerce kelime alternatifi bulmayı hayal etmeniz son derece doğaldır. Bu kelimeleri daha sonra sizin veya ekibinizin denemeye değer olduğunu düşündüğü birkaç seçeneğe kadar daraltabilirsiniz. Bir diğer mantıklı başlangıçta internet üzerinden marka seçimine ilişkin videoları izlemeniz veya makaleleri okumanızdır.

Tek başınıza çalışıyorsanız, arkadaşlarınız veya aileniz size bu anlamda yararlı geri bildirimler verebilirler.

Süreci başlatmak için tamamen yeni bir kelime icat etmeyi veya iki sıradan kelimeyi yeni bir kelime oluşturmak adına birleştirmeyi deneyebilirsiniz – Footjoy bu konuda iyi bir örnektir.(Foot-ayak, Joy-keyif/zevk demektir).

Yaratıcı düşünceler yağmur gibi yağmadıysa birkaç dakikalığına çevrim içi bir eş anlamlılar sözlüğüne göz atmayı düşünebilirsiniz:

1.​İsim arayışında olduğunuz yeni ​markanız için olası bir ad girin, eş anlamlılar sözlüğü girdiğiniz bu veri ile eş veya yakın anlamlı sözcüklerin bir listesini oluşturacaktır.

2.Daha sonra daha fazla fikir toplamak adına bu kelimeleri de kullanarak yeni fikirler edinebilirsiniz.

3.Sonuçların bir tabloda birleştirin.

4.Tamamen yeni, hatta çoğu zaman da saçma sapan kelimeler oluşturmak için bulduğunuz kelimeleri birleştirmeyi deneyin.

 

Marka listenizi daha da genişletmek için çevrim içi araçları kullanın.

İsim listesinden oluşan bu e-tabloyu elde ettikten sonra, Name Mesh uygulamasından yararlanıp bulduğunuz kelimelerin bir kısmını uygulamaya ait marka ismi üreticisine göndermeyi deneyin.

 

Yabancı dildeki kelimeleri kullanmayı düşünün.

Daha fazla seçenek için marka adınızda Türkçe olmayan kelimelere yer vermeyi de deneyebilirsiniz. Romantik dillere ait kelimeler- Fransızca, İspanyolca veya İtalyanca gibi – genellikle giyim, mücevher, kozmetik, parfüm, yiyecek ve şarap gibi sektörlere ait lüks ürünlerin isimlendirilmesinde son derece etkilidir.

Ancak, bu konuda dikkatli olunması gerekir. Kelimenin sözlük anlamı dışında kullanılan ikincil anlamları amaçlananın tam tersini de yansıtabilir, hatta ciddi suçlara dahi neden olabilir. Böylesi bir talihsizliğin yaşanma riskini azaltmak için Google Translate’i kullanın veya basit bir web ve sosyal medya araştırması yapın.

 

Adım 4: En iyi marka ismi fikirlerinizin kullanılabilirliğini kontrol edin.

Olası marka adlarının kısa bir listesine sahip olduktan sonra herhangi birinin şu anda kullanımda olup olmadığını kontrol etmeniz de önemlidir. Listenizdeki isimlerin başka bir işletme tarafından ticari marka adı olarak kullanılıp kullanılmadıklarından ve uygun bir alan adına sahip olduklarından emin olun. Bunu sağlamak için yapmanız gerekenler ise şunlar:

1. GoDaddy gibi ana sağlayıcılardan biri üzerinden alan adı araması yapın. Markalama stratejinizin bir parçası olarak marka işaretli linkler kullanmayı planlıyorsanız, Rebrandly’nin sektörlere göre filtrelenebilen alan adı aramasını da kullanabilirsiniz. Bu, başka birinin marka adı fikirlerinizi kullanıp kullanmadığını kontrol etmenin hızlı ve etkili bir yoludur. Ayrıca bu durumu basit bir Google aramasıyla takip etmeniz de akıllıca olacaktır.

2.Aynı veya benzer bir marka adını kullanan Facebook sayfalarını ya da Twitter hesaplarını arayın.

3.Potansiyel marka ​​adlarınızın ticari marka korumalı olup olmadıklarını kontrol edin. Patent Ofisi’nde arama yapın veya bunu yapmak için bu amaçla hazırlanmış web servis hizmetlerini kullanın.

 

Adım 5: Marka isminizi test edin.

Nihayet şirketiniz için en mükemmel marka ismine karar vermeden önce elinizdeki bu küçültülmüş listeyi test etmeniz iyi bir fikirdir. Bu, potansiyel müşterilerinizin marka ismi seçeneklerinizi ne kadar çekici ve akılda kalıcı bulacaklarını anlamanıza yardımcı olacaktır.

Başka ürünlere yönelik mevcut müşterileriniz varsa söz konusu listeyi kendilerine Facebook veya e-posta aracılığıyla ulaştırabilir ya da çevrim içi anket araçlarından birini kullanarak konuya ilişkin bir anket düzenleyebilirsiniz.

Eğer girişim dünyasına henüz adım atmış bir işletme iseniz, söz konusu bu testi/anketi aile, arkadaşlar, meslektaşlar ve sosyal medya takipçileriniz arasında gerçekleştireceğiniz için aynı anda pazar araştırmanızın ufak bir bölümünü de halletmiş olursunuz.

Durumunuz ne olursa olsun, seçtiğiniz marka ismini tüm yönleriyle olabilecek en nesnel biçimde test ettiğinizden emin olun. İnsanlar size olumsuz tepkiler veriyorsa veya golf ayakkabısı sattığınız halde marka adınızdan ötürü beysbol sopası da sattığınızı düşünüyorlarsa marka adı seçiminde çok önemli bir noktayı göz ardı etmişsiniz demektir.

Bu nedenle her daim şüpheci olun. Yalnızca insanların söylediklerine veya marka isminize nasıl tepki verdiklerine göre değil, markanıza ilişkin o ilk tepkiye odaklanın.

 

En mükemmel marka ismini seçin.

Son olarak, marka adınızı doğru bir şekilde değerlendirdikten ve test ettikten sonra çevrim içi varlığınızı kurmaya başlayabilirsiniz.

Öyleyse gidin, ilgili tüm alanları, Facebook sayfalarını, Twitter hesaplarını ve marka adı bulma sürecini sonlandırmak için gereken her bir adımı uygulayın. Logonuzu seçtiğiniz marka ismini temel alarak oluşturun ve değerlerinize uygun, ürünlerinizle alakalı ve güvenilir bir marka yaratmaya bir an evvel başlayın.

 

Son Söz

Marka isminiz, markanızın uzun vadeli gelişiminin yalnızca ufak bir bölümünü oluşturur. Dünyanın en ünlü markalarından biri olan Apple’ı düşünün, marka adının işletmenin sattığı ürünler ile uzaktan yakından alakası yok, değil mi?

Anlayacağınız marka ismi bulmak başlı başına bir süreçtir. Mükemmel bir marka ismi ararken pek çok seçenekle karşılaşırsınız ki nihayetinde bulacağınız bu isim şirket kimliğinizin önemli bir parçası olacaktır.

Markanız yalnızca bir isim veya bir logodan ibaret de değildir. O bir mantradır. Bu yüzden şirketinizin ve ürünlerinizin temsil ettiği şeyi net bir biçimde tanımlayın ve kimliğinizi tüm dünya ile paylaşın.

Sizler de girişimcilik dünyasına yeni atılanlardan mısınız? O halde mükemmel marka ismini bulma sürecinde yaşadıklarınızı bizlerle paylaşın. Yorumlarınızı bekliyoruz.

 

İlginizi çekebilir

Şirket İsmi Nasıl Olmalıdır?

Şirketinize İsim Verirken Kaçınmanız Gereken Hatalar

Dünyaca Ünlü Markaların İsimleri Nereden Geliyor?

Avatar

Yazar : Deniz

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir