Nasıl İş Kurabilirim?

Bir iş kurmak için vaktinizi ve paranızı harcamadan önce düşünmeniz gereken birçok önemli nokta vardır.  Bilmeniz gereken önemli noktaları sizler için derledik:

Satmak istediğinizin bir ürün ya da hizmet olması fark etmez. Bu işte her gün, her ay ve her yıl kazanç elde etmek istiyorsanız size ulaşabilecek yeterli sayıda alıcınızın olması gerekir. İş fikrinizi gerçekleştiren başka biri olduğunu hayal edin ve diyelim ki bu işletmeye yatırım yapma konusunda karar vermeye çalışıyorsunuz. Eğer piyasa tecrübeleriyle kendilerini size kanıtlayamıyorlarsa bu işletmeye yatırım yapar mısınız? Fikrinize ne kadar güvendiğinizin bir önemi yok, eğer cevabınız hayırsa bu fikirle yola devam etmeyin.

Bir iş kurarken düşünmeniz gereken ikinci önemli nokta ise yapacağınız işten keyif almanızdır. Birincil amacınız para olabilir fakat yapacağınız iş keyifli değilse, bu kötü bir uyumdur ve başarısızlığın kesin formülüdür. Şu var ki eğer yaptığınız işten keyif alırsanız coşkunuzu hiçbir zaman kaybetmezsiniz. Enerjiniz taşmaya başlar, işletmeniz ortalamanın üstüne çıkar ve başarı şansınızı artar.

 

Nasıl Başlanır?

Menfaatlerinizi listeleyin. Bu liste, en yüksek olasılıklarla başarıyı yakalayabileceğiniz ve olası hataları ortadan kaldırabileceğiniz işletmelere odaklanmanıza yardımcı olacaktır.

Kazanç sağlayana kadar işletmenizi ayakta tutacak olan yeterli sermaye için planlama yapın. Kazanç elde etmek bencilce ve sadece kendine hizmet etmek değildir. Kazanç sizi ve çalışanlarınızı “umut, inanç ve iyilik” konularında teşvik eder.

Becerilerinizi listeleyin. Bir insan her şeye sahip olamaz. İşletme yönetiminde size yardımcı olabilecek becerilerde eksiğiniz varsa yardım almanız gerekir.

Kişiliğinizi değerlendirin. Başkalarıyla vakit geçirmekten hoşlanan bir insan mısınız yoksa yalnız çalışmaktan mı zevk alırsınız. Başkalarına hizmet etmekten mi hoşlanır mısınız yoksa insanları baş belası olarak mı görürsünüz? Hangi yaş gruplarına hizmet etmekten hoşlanırsınız? Toplumdan uzaklaşmış ve rahatsız edici kişilik özellikleri sizi başarısızlığa götürecek unsurlardan biridir. İşletmenizde bu kişilik özelliklerinde biriyle karşılaştığınızı düşünün. Hangisiyle tekrardan çalışmak istersiniz?

Ne kadar risk alabileceğinize karar verin. Yeni bir işe başlamak korkutucu gözükebilir özellikle de ilk yıllarında. Bazı işler diğerlerinden daha korkutucudur. Yüklü kredileri nasıl ödeyeceğinizi düşünmekten geceleri uyuyamamak veya nakit sermayenizin azalması olasılıkları ve dava açılması ihtimalleri size fazla gelebilir.

İşletmenizin ne kadar zamana ihtiyacı olduğunu tespit edin. Siz bu zamanı işletmenize harcamak istiyor musunuz diye kendinize sorun. Bazı işletmeler büyük zaman yatırımlarına ihtiyaç duyar. Siz veya aileniz günde 12 veya 14 saat çalışmayı kaldırabilecek misiniz?

Dersler alın. Küçük işletmecilikle ilgili kursları araştırın ve sizin için en uygun olanları tespit edip bu kurslara katılın. Bu kurslara katıldıktan sonra bazı insanlar yeni bir işletme açmanın kendileri için uygun olduğuna bazıları da kendileri için uygun olmadığına karar verirler.

Planınız olsun. Eğer bir amacınız olmazsa çıkmaza girersiniz.

İşletmenizi kanunlara uygun olarak açın. İşletmenizi açarken deneyimli bir avukatı işe alın. Evrak işlerinde size yol gösterecektir ve işlemlerin doğru yapılıp yapılmadığını kontrol edecektir. İyi bir avukat sadece evrak işlerini yapıp işletme yapısına karar vermez ayrıca başınıza dert açacak sıradan hataları da önler.

 

İpuçları

Hibeler, destekler ve teşvikler hakkında araştırmalar yapın. Belki sizde bu fırsatlardan yararlanabilirsiniz.

 

Uyarılar

Şunu aklınızdan çıkarmayın yeni açılan işletmelerin büyük çoğunluğu başarısız olur. Her zaman bir B planınız olsun.

Birbirinden karlı 100’lerce iş kurma fikrine göz atmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir