Nasıl Motive Olunur?

Elon Musk’ın bir pazartesi sabahı uyanıp durmaksızın çalan alarmı kapatmak için yatağından kalkacağı ve o gün içinden hiç işe gitmek gelmediğinden, gerisin geri yatağa dönüp uykusuna devam edeceğine inanabiliyor musunuz? Peki ya Jeff Bezos veya Mark Zuckerberg? Onlar da aynı sorunu yaşıyor mudur sizce?

Bu isimlerden herhangi birini bornozuyla çekyata uzanmış, izlediği diziyi kapatıp ofise gitmek için güç toplamaya çalışırken görmek şaşırtıcı olmaz mıydı? Ne var ki, yeni bir iş kuracak girişimciler veya küçük işletme sahipleri hemen her gün bu kısır döngüyü yaşıyor. Motivasyon düşüklüğü kapıya dayandığında, bazıları bir an evvel silkinip kendine gelirken, bazıları ise düğmeye basmakta zorlanıyor.

İşte tam da bu anlarda motivasyonunuzu nasıl yükseltebileceğinize dair bir plan yapmanız gerekiyor. İçinizde en küçük şevk kırıntısının dahi kalmadığı bir noktaya gelmeden, yani tamamıyla tükenmeden önce kendinizi yeniden şarj etmenin bir yolunu bulmanız gerek.

Şirket çalışanı olma kimliğinden sıyrılıp kendi işlerinin patronu olma yolunda cesur bir adım atmış tüm girişimciler, ilk etapta önlerinde bir otorite figürünün olmayışının zorluğunu yaşar. Bu durum, zamanlarının çoğunu kuracağı yeni işe odaklanmaktan çok, mevcut iş hayatını devam ettirmeye harcamış girişimcilerin temel problemidir. İş bitim tarihlerini veya teşvikleri belirleyecek, şirket hedeflerini oluşturup çalışanlarının önüne belli hedefler koyacak kimse yoktur. Kendiniz ve yeni iş fikrinizle baş başa kalırsınız. Bundan olacak ki, fikrinizden aldığınız ilhamın doğurduğu sorumluluk duygusu, kendinizi motive etmenin temel öznesi haline gelir.

Kendi işinin patronu olmanın yaratabileceği öz disiplin ve örgütlenme konularındaki eksiklik hem aile hayatınızı hem de kişisel gelişiminizi etkiler. Söz konusu iş hayatı olduğunda ikinci plana atılan ilk şey maalesef ki ailedir.

Hal böyleyken, yeni bir işin arifesindeki girişimciler nasıl olacak da hem sağlam bir işletmeye, hem de düzenli aile hayatına aynı anda sahip olmayı başarabilecek? Kendilerini nasıl motive edecekler? Yanıt gayet basit; Biraz zaman, çokça özveri ve tecrübe- tıpkı iş kurma sürecinin de gerektireceği gibi.

İşinize motive olmanıza ve hedeflerinize odaklanıp daha çok çalışmanıza olanak sağlayacak motivasyon artırıcı fikirleri sizler için listeledik:

 

 

Motivasyon Nasıl Sağlanır?

1.Misyon ve vizyonunuzu anlatan bir cümle belirleyin.

Her işletme net bir biçimde belirtilen bir misyon ve vizyona sahip olmalı. Şirketinizin amacına dair kuracağınız bu önemli cümle, bir beyan niteliğinde olup şirketinizin uzun vadeli hedeflerine, kültürüne ve temel değerlerine ışık tutmalı. Unutmayın, beyanınız kuracağınız yeni şirketin gidişatını belirleyeceği gibi, ortaklarınızın da motivasyonunu artıracaktır. Bu nedenle, taze bir girişimci ve yeni bir şirketin sahibi olarak,  ilk iş kendi kişisel hedeflerinizi belirlemelisiniz.

Kişisel misyonunuzu belirlemek motivasyon artırıcı bir etkiye sahiptir, çünkü işinizi neden yaptığınızı ve hem profesyonel hem de kişisel gelişiminize ilişkin neleri başarmayı hedeflediğinizi belirtir.

Belirlediğiniz misyonu bir kenara yazabilir, yanınızda taşıyabilir, yüksek sesle okuyabilir, ezberleyebilir; hatta işi biraz daha abartmak isterseniz kolunuza dövme dahi yaptırabilirsiniz! Misyonunuzu takvim uygulamanıza yapıştırabilir, böylece yeni güne hedeflerinizi görerek başlayabilirsiniz.  Ya da sosyal medya durum güncellemelerinizde kullanabilir, hem kendinize hem de etrafınızdakilere hayat felsefenizi hatırlatma şansına sahip olabilirsiniz ki bu yaptığınız işin de ötesine geçen bir durum olacaktır.

Unutmamanız gereken tek şey, seçtiğiniz cümlenin söz konusu işe neden kalkıştığınızı size her daim hatırlatacak nitelikte olması gerektiği.

 

2.Plan yapın.

Tıpkı iş dünyasında olduğu gibi, girişimcilikte de misyonlar, sağlam bir planla desteklenmedikleri müddetçe işe yaramazlar. Kısa ve uzun vadeli hedeflerinizi de dahil ettiğiniz, hem özel hayatınızı hem de iş dünyanızı kapsayacak bir plan oluşturmalı ve her şeyi tek tek not etmelisiniz. Oluşturacağınız bu plan, kişisel ya da profesyonel koşullarınıza göre şekillenebilecek, herhangi bir kalıba sokamayacağınız, yaşayan bir plan olmalı.

Unutmayın, burada amaç, hedeflerinizi belirleyip bu hedefleri ne şekilde hayata geçirebileceğinizi anlamaktır.

 

3.Güne rutinlerle başlayın.

Kendinizi motive etmek, bu uğurda ilk adımı atmakla başlar. Bu nedenle, her yeni güne mükemmel bir sabah rutiniyle başlamalısınız.Rutinler kendinizi disipline sokmanıza yardımcı olur, verimlilik ve denge sağlar. Böylece, zihninizin ve bedeninizin uyanık, odaklanmış ve yeni alışkanlıklar edinmeye hazır hale gelmesini sağlamış olursunuz.  Sabah rutininizin bir parçası olarak, hazırladığınız planı gözden geçirmeli ve incelemek için yeterince zaman harcamalısınız. Örneğin, her sabah 20 dakikanızı o gün yapmayı planladığınız 8 işi belirlemeye harcayabilir, ertesi sabah hangi hedeflere ulaşabildiğinizi kontrol edip yeni günün hedef listesini hazırlamaya başlayabilirsiniz.

Belirtmeden geçmeyelim, sürekli aynı rutinleri kullanır veya uygulama sürecini uzatırsanız, rutinler tam tersi bir etkiye sahip olabilir ve sizi ölümüne sıkabilir, bu da motivasyonunuzu düşürür. Rutinleri temel dayanağınız olarak kullanmalı, ancak belli aralıklarla değiştirmeye de özen göstermelisiniz. Monotonluk duvarına toslamayı istemezsiniz.

Anlayacağınız, bir yandan hedefe kitlenirken bir yandan da girişiminizi her daim ilginç ve merak uyandırıcı hale getirebilmek için sürekli değiştirebileceğiniz farklı rutinler oluşturmanız şart.

Deneyin, güne tazelenmiş hedeflerle başlamanın motivasyonunuzu ne denli arttırdığını görecekseniz.

Mutlaka okuyun: Güne Mükemmel Bir Şekilde Başlamak İçin Sabah Rutini Oluşturma

 

4.Kendinize zaman ayırın.

Yeni bir fikre sahip olup bu fikre hayat verecek olmanın heyecanına kapılıp gidebilir, bu süreçte kendinizi ihmal edebilirsiniz ya da kendi işinizi idare etmek sizi tamamıyla tüketebilir. Bir kez işe giriştiniz ve rutin işlerle ilgilenmeye başladınız mı; zaman kavramını hepten yitirirsiniz. Günler haftalara, haftalar aylara karışır, siz farkına bile varmazsınız. Bunca yoğun bir çalışma temposunun ardından dimdik ayakta kalabilmek de motivasyonunuzu kaybetmemek de imkansızdır. Bu nedenle, gün içinde belli bir zaman dilimi belirlemeniz ve bu zaman diliminde kendinizle baş başa kalmanız son derece önemli.

Richard Branson gibi kaçmak için kendinize ait bir adaya(Necker Island) sahip olmamakla birlikte, iş ve ev arasında gidip gelen hayatımıza biraz olsun renk katmanın bin bir türlü yolu var.

Nasıl mı? Her gün biraz olsun rahatlamak ve sevdiğiniz şeyleri yapmak için kendinize zaman ayırabilirsiniz. Bu bir hobi edinmek ya da ailenizle geçireceğiniz bir zaman dilimi olabilir. Bu tarz özel anlardan ödün vermemelisiniz, çünkü bu işinize karşı bir küskünlük yaratabileceği gibi motivasyonunuzu da zedeleyecektir.

Yürüyüşe, düşünmeye, meditasyon yapmaya ve egzersize zaman ayırabilir; gerginlikten kurtulmanın yollarını arayabilirsiniz. Bu süreci düzgün bir şekilde yemek ve su içmek için de kullanabilirsiniz; unutmayın odaklanmanıza yardımcı olmada işinize yarayacak en önemli alışkanlıklar bunlar. Üstelik uzun vadede etkililer!

Bir diğer yöntemse ücretli izine ayrılıp işleri güvenli bir ekibin eline bırakmak. Hem de haftalarca, aylarca hatta belki de daha uzun süre boyunca! Bu denenmiş bir yöntem ve bu tecrübeyi yaşamış çoğu girişimci, daha büyük bir coşkuyla ve şirketlerini bir sonraki seviyeye taşımaya yönelik bir motivasyonla geri döndüklerini söylüyor.

Mutlaka okuyun: Ofis Dışı Saatlerde İşinizden Uzaklaşmak

 

5.Hedeflerinizi hatırlamak için anımsatıcılardan yararlanın.

Bir plan dahilinde de olsa, belli bir rutinde kalmak zor gelebilir. Bu nedenle, belirlediğiniz önemli görevler ve günlük hedefleriniz için gün boyunca anımsatıcılar ayarlama alışkanlığı geliştirin. Örneğin alarm kurmak uygun bir seçenek olabilir.Alarmınızı yalnızca sabah uyanmak için değil, herhangi bir işe odaklanmaya devam etmek için de kullanabilirsiniz. Tabi kendinize fazla yüklenmemek şartıyla. Örneğin, “İnstagram’dan çık ve işe geri dön” diyen bir alarm, bazılarımız için mükemmel bir motive edici olmaz mıydı?

Ayrıca, belirli bir iş, proje veya görev için zaman çizelgesi hazırlayabilir ya da söz konusu işler için takviminizde belirli süreler belirleyerek işlerinizi kolaylıkla halledebilirsiniz.

 

6.Kendinizi ödüllendirin.

Ödül ve teşviklere karşı doğal bir eğilimimizin olduğu malum, bu yüzden bir hedefe ulaşmak veya bir alışkanlığı sürdürmek için kendinizi ödüllendirme yoluna gitmek son derece makul bir tavır olacaktır. Kendi işinizin patronu olduğunuz süreçte de, tıpkı bir şirket çalışanı olduğunuz dönemlerde olduğu gibi, hedefinize giden yolda küçük zaferleri görmezden gelmemeli ve kendinizi ödüllendirmelisiniz.

Yeterli değil mi? Daha fazla teşvike ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız; kalan ömrünüzü saymakla görevli bir saat düşünün.  Öyle bir saat ki, geçen her bir saniye, size kalan zamanınızı en iyi şekilde geçirmeniz gerektiğini hatırlatsın. Bu fikrin en büyük motivasyon kaynaklarınızdan biri olacağına eminiz.

 

7.Arkadaşlarınızla etkileşim içinde olun.

Bazen en iyi motivasyon çevre baskısından gelir. Hem bireysel hem de ortak hedeflere yönelik bir motivasyon için arkadaşlarınızla zaman geçirin. Bu, hem gerçek hem de sanal dünyayı kapsayacak bir etkileşim olabilir.  Örneğin, Make Me, ChallengedApp, KlashApp gibi etkileşimi eğlenceli kılan mobil uygulamaları göz önünde bulundurabilir ya da yalnızca mesajlaşma yöntemini kullanabilirsiniz.

 

8.İlham verici etkinliklerle kendinizi şımartın.

Bazen bir şeyleri değiştirmek için çemberin dışına çıkmanız gerekir. Yani, motivasyonunuzu arttırmak için öncelikle motivasyon algınızı değiştirmeniz gerekiyor.

Motivasyonunuzun düştüğünü hissettiğiniz anlarda, ilham verici bulduğunuz bir filmi izleyebilir, öğle tatilinizi bir TED konuşması* dinleyerek geçirebilir ya da günlük koşuşturmalardan arta kalan zaman dilimini ilham verici bir podcast dinleyerek geçirebilirsiniz. Başkalarının kendi deneyimlerine dayanarak neler düşündüklerini ve paylaştıklarını kontrol etmek için bir dakikanızı ayırmalısınız. Bu tarz içeriklerle kuracağınız duygusal bağlantı, sizi ileriye motivasyonunuzu da yukarıya taşıyacaktır.

YouTube kanallarını, blogları, motivasyonla ilgili makaleleri araştırabilir ve bilgileri mail yoluyla almak için söz konusu sitelere abone olabilirsiniz. Ayrıca işletmenizi olumlu etkileyecek etkinliklere katılabilir, daha fazla ilham almak için geniş yelpazeli konu içeriğine sahip konuşmacıları ziyaret edebilirsiniz.

*TED konuşmaları www.ted.com üzerinden yayın yapan, kar amacı gütmeyen , değerli fikirlerin daha geniş kitlelere yayılması prensibine dayalı dünya çapındaki konferanslar serisidir.

Mutlaka okuyun: Sizi Daha İyi Bir Girişimci Yapacak 5 TED Konuşması

 

9.Olumlu düşünün.

İnsanları neyin mutlu ettiğine ilişkin yapılan hiçbir açıklamanın ya da ortaya atılan herhangi bir teori veya fikrin herkesçe kabul görmüş, tek bir tanımı yoktur. Örneğin ben, bir desteğe ihtiyaç duyduğumda hep şu sihirli cümleye sığınırım: “Mutlu olmayı seç”. Bu cümleyi her tekrarladığımda gülümser; ruh halimin olumlu manada değiştiğini ve motivasyonumun yükseldiğini hissederim.

Siz de sihirli cümlenizi belirleyin, fikrinizi hayata geçireceğiniz bu zorlu süreçte en büyük destekçiniz bu olacaktır.

 

10.Uyku düzeninizi sağlayın.

İyi bir gece uykusunun motive olmanızdaki etkisini asla ama asla küçümsemeyin. Unutmayın, tamamlanmamış hiçbir görev ya da tutturulamayan hiçbir hedef sizi uykusuz bırakmaya değmez. Durum tecrübeyle sabittir.

Daha da önemlisi, iyi bir dinlenmeyle tüm bu görevler ve hedefler ertesi gün kolaylıkla bitirilebilir hale geliyor.

Mutlaka okuyun: Girişimcilerin Başarısında Uykunun Önemi Nedir?

 

11.Gerçek bir anlam ifade eden hedefler seçin.

Belki de hedeflerinizin can damarlarından biri eksik. Öyle bir eksiklik ki, enerjinizi toplamanıza dahi mani oluyor. Eğer anlam ifade eden hedefler seçmediyseniz, yani amacınız sizi heyecanlandırmıyorsa veya daha önce defalarca denenmiş sıradan hedeflere takılıp kaldıysanız, uğraşmanıza değecek bir şey kalmamış demektir.

Elon Musk örneğine geri dönelim.  O, motivasyonunu düşürmeyen kısa vadeli hedefler belirliyor, ancak içindeki tutku ateşini fitilleyecek uzun vadeli amaçlar hedefler bulmayı da ihmal etmiyor. Örneğin, Mars’ı kolonileştirmek, Hyperloop adını verdiği yüksek hızda bir toplu taşıma sistemi tasarlayıp Los Angeles trafiğini yeraltı tünellerinden geçirmek gibi uzun vadeli hedefleri var. Bunlar gerçekleşinceye kadar ise, Porto Riko kaynaklı enerji ağını yenilenebilir enerjiye dönüştürme, Amerika genelindeki evlerin çatısına güneş panelleri yerleştirme ve üretim filosuna elektrikli arabaları eklemeye odaklanıyor. Ayrıca SpaceX aracılığıyla geri dönebilir roketler üzerinde çalışıyor.

Her geçen gün daha yaratıcı hedefler bulup kendisini geliştirmeye devam ediyor. Siz de bir girişimci olarak aklınızı sürekli meşgul tutmalı, uzun vadeli hedeflerinize ulaşmadaki engelleri ortadan kaldırmak için kısa vadeli hedeflerden yararlanmalısınız.

Mutlaka okuyun: Kendi “Neden”inizi Öğrenmek Üzerine

 

12.Müşterilerinizle vakit geçirin.

Bir an evvel hayata karışmalısınız çünkü ofiste veya evde oturmanın motivasyon artırıcı bir tarafı yok. Her gününüz bu tarz mekanlarda geçiyorsa, yaptıklarınızın bir amacı olduğunu ya da bir mantığa hizmet ettiğini hissettirecek bir şey de yok demektir.

Eğer müşterilerinize gidip onlarla vakit geçirirseniz, yaptığınız şey gözle görülebilir, gerçekçi ve düpedüz ilginç bir hale gelecektir. Müşterilerle vakit geçirmenin müşteri deneyimlerini izleme konusunda da yararı büyük olacaktır.

Bir TV şovunda, ünlü CEO’lar yönetmekte oldukları işin her hangi bir aşamasında çalışma fırsatı buluyor, böylece söz konusu işi birinci elden deneyimleme şansı buluyorlar. Pek çok CEO bu yöntemin iç görüyü arttırdığını vurgularken, yaptıkları işle ilgili bambaşka bir bakış açısı kazandıklarını söylüyorlar. Bu sayede müşterileriniz ve çalışanlarınıza ilişkin farklı bir resme şahit olmanız da mümkün.Bu nedenle, saklanmayı bırakmalısınız. İşinizin başına geçmeli ve müşteri kitlenizle bizzat ilgilenmelisiniz. Böylelikle, hem yeni fikirler konusunda ilham alacak, hem de yenilenmiş hissedeceksiniz. Ayrıca, müşterileriniz onlarla bir arada olmaya ne denli önem verdiğinizi görmekten memnuniyet duyacağından, müşteri deneyiminizde hatırı sayılır derecede bir artış yaşanacak.

 

13.Elde ettiğiniz başarıların tadını çıkarın.

Her daim ileriye bakmaya devam etmekle ilgili çok şey söylenir. Ancak, motive olmak için, imparatorluğunuzu inşa etmek üzere çıktığınız bu yolculukta nereden nereye geldiğinize bakmak harika bir strateji olacaktır. Süreç boyunca yaşadığınız olumlu olumsuz durumlar üzerinde düşünmelisiniz.

Tıpkı hayatınızın ne denli değiştiğini görmek için okul yıllıklarına veya fotoğraf albümlerine baktığınız gibi. Aynısını işiniz için de yapabilirsiniz. Bu sayede yaşadığınız zorlukları ve o anlarda ne hissettiğinizi hatırlayacaksınız. Bu geri dönüşler zihninizin daha sonraki senelerde nasıl bir hayatınız olacağına dair kafa yormasını sağlayacak, böylece geleceğe dair umutlarınız dolayısıyla  da motivasyonunuz artacaktır.

Şimdi tüm yaşananları alıp web sitenizde ve sosyal medya sayfalarınızda derleme zamanı! Geçmişteki bu başarıları aktif olarak yeniden yaşamanız size neleri başarmış olduğunuzu hatırlatacak, bunları başkalarıyla paylaşma eylemi ve onlardan göreceğiniz tepkiler ise motivasyonunuzu olumlu yönde etkileyecektir.

 

 14.Girişim ve girişimcilerin destekçisi olun.

Hiçbir şey sizi başkalarına yardım etmek kadar motive edemez. Benzer zorluklardan geçen veya daha önce denenmemiş işlere imza atan başka insanların da olduğunu görmeniz, hayatınızın gerçeğini daha etkin bir şekilde yansıtmakla kalmaz; aynı zamanda geriye dönüp kendinizle ilgili bir şeyleri değiştirmeniz konusunda da ilham verir. Ayrıca, başkalarına yardım etmek iyi hissettirir  çünkü onların hayatında bir fark yarattığınızı bilirsiniz. Kim bilir, belki de bu kişilerin motivasyonlarını arttırmak için uyarıcı bir güç oluşturuyorsunuzdur.

İş kuracaklara ya da taze girişimcilere yardımcı olmak için zaman ayırmaya gönüllü, sizin gibi uzmanlar arayan danışmanlık sitelerine kayıt olabilirsiniz. Kendi ağınızda veya çevrim içi forumlarda soru soran, bilgi ve uzmanlığınızı paylaşabileceğiniz kişilere rastlayabilirsiniz.

 

15.Topluma olumlu katkıda bulunun.

Kuracağınız işin toplumu ne denli etkileyeceğini fark edememiş olabilirsiniz. Ancak, yapılan araştırmalar gösteriyor ki, küçük işletmeler ülkelerin geleceği için hayati önem taşıyor. Anlayacağınız, işiniz yerel ekonomiyi canlı tutuyor.

Şimdi düşünmekten çok harekete geçme zamanı!Bağışlar ve gönüllü çalışmalar ile topluma bir katkı sağlamalısınız. Örneğin, dönemsel işler için üniversitelerden stajyer öğrenciler talep edebilirsiniz.

Topluma karışmanın, müşterilerle daha fazla etkileşim kurmak anlamına da geleceğini unutmayın. Hedef kitleniz olmasalar dahi, ihtiyaç duyanlara yardım etmek hem özel hayatınıza hem de iş yaşamanıza bambaşka bir boyut kazandırır.

 

16.Yalnızlıktan kaçının.

Girişimciler de zaman zaman yalnız kalabilir, özellikle de fikrin tek sahibi olduğu, evden çalıştığı veya sanal bir ekip kullandığı zamanlarda. Ancak siz siz olun, tüm zamanınızı yalnız geçirmeyin çünkü bu şekilde motive olmak son derece zor.

Bunun yerine; bir tavsiyeye, bir insana ya da bir şeyleri anlatmaya ihtiyaç duyduğunuzda size yardımcı olacak ve sizi teşvik edecek bir destek ağı oluşturmalısınız. Bu destek bazen bir akıl hocası, eş, en iyi dost; bazen ise girişimci bir başka arkadaşınız olabilir.

Ayrıca, tek başına çalışmak, işinizdeki tüm sorumlulukları yerine getirdikten sonra bir şeyler yapmanız için geriye zaman bırakmadığından, listenizdeki diğer şeylerden bazılarını yapmanıza engel olabilir. Yeterli kaynağa sahipseniz, bu görevlerin üstesinden gelebilecek serbest çalışanlar edinmelisiniz, böylece işinizin üst düzey yönlerine daha fazla vakit ayırabilirsiniz.

“Çekim” noktanızı kaybetmek normaldir ve her girişimcinin başına gelebilir. Buna odaklanmamalı ya da bu durumun sizi strese sokmasına izin vermemelisiniz. Verdiğimiz taktikleri hayata geçirirseniz, motivasyonunuzu yeniden yakalayıp artırdığınızı göreceksiniz.

Peki ya siz? İş kuracak birer girişimci ya da küçük işletme sahibi olarak başka hangi yollarla motive kalıyorsunuz? Zorlandığınız oldu mu hiç?

Cevabınız evetse, bugünün başarılı girişimcilerinin ağzından dökülen altın değerindeki tavsiyelere de bir göz atmanızı öneririz.

 

 17. Başarısızlık korkusu

Bloomberg için yazdığı bir yazıda ABD’li iş adamı ve milyarder Mark Cuban, motivasyonunu arttırmada başarısızlık korkusundan yararlandığını belirtiyor.

“Hangi sektörle uğraşırsanız uğraşın, her zaman risk altındasınızdır – özellikle de teknoloji sektöründe, hızla değiştiğinden olsa gerek, yeniliklere ayak uydurmak için her zamankinden çok çaba sarf etmeniz gerekir. Çünkü her an 18’lik bir yeni yetmenin ansızın ortaya çıkıp sizi ezip geçme riski vardır. İşte bu ihtimal motivasyonumu adeta tavana çıkarıyor.”

“Şirketlerimin her biri yaptıklarımı belgeleyen bir çetele.Ne yapıyorum, nasıl yapıyorum hepsinin canlı kanıtı bu şirketler. İster kurduğum ister yatırım yaptığım bir şirket olsun, durum değişmiyor. Hatta bugün çok sayıda yatırımcı ya da danışman da aynı yöntemi kullanıyor.”

“Bazıları için yatırım yaptığı 20 şirketin 19’u kaybederken yalnızca biri dahi başarıyı yakaladıysa, işlem tamamlanmış demek. Halbuki ben her kayba büyük bir başarısızlık olarak bakıyorum. Son zamanlarda kötü bir yatırım deneyimi geçti başımdan. 1,5 milyon dolar kaybettim. Hatırladıkça kafamın tası atıyor! ”

Herhangi bir şey de başarısız mı oldunuz? Kendinize şu soruları sorun: Neyi yanlış yaptım? Güvenmemem gereken kimlere inandım? Bu durumdan nasıl bir ders çıkarmalıyım ki bir dahaki sefere başıma aynı şey gelmesin?”

Unutmayın, başarısızlıklarınız da bir motivasyon kaynağına dönüşebilir.

Mutlaka okuyun:  Başarısızlık Korkusu Nasıl Yenilir?

 

 18. Tutkunuzun peşinden gidin.

Söz konusu iş kurmaksa, bu işin kilit noktası tam da bu. Due şirketinin kurucusu ve baş teknoloji sorumlusu Chalmers Brown’un da  dediği gibi “Sadece çok fazla para kazanmak değil, aynı zamanda yaptığımız şeyden zevk almak da istiyoruz. Tutkularımızın peşinden gitmek uğruna dengesiz bir gelir riskine dahi razı olabiliriz. ”

“Ne yazık ki, hayalinizdeki iş her zaman finansal olarak en kazançlı iş olmayabilir. Bazı hobiler para kazandırmaz, boş zamanlarınızda sizi oyalayacak birer eğlence aracı olarak kalırlar yalnızca(ki bu da harikadır!). İçinizdeki tutkuyu tam zamanlı bir işe dönüştürmek istiyorsanız, sıralayacağım ipuçları doğru yerden başlamanıza yardımcı olabilir. ”

  • Hali hazırda yaptığınız bir şeyi geliştirin.
  • Doğru pazarı bulun.
  • Tutkunuzu başkalarıyla paylaşın.
  • Sevmediğiniz görevleri bir başkasına devrederek motivasyonunuzu arttırın.

Mutlaka okuyun: Tutkunuzu Nasıl Bulursunuz?

 

19. Olumlu tarafları görmeye odaklanın.

“Yeni bir işe başlarken sürekli kendinizi suçlar bir tavır içinde olmanız da; tükenmiş ya da sinirli hissetmeye başlamanız da doğal” diyor E-fatura şirketi Sighted’in kurucusu Murray Newlands. “Ancak olumsuz bakış açısı, odaklanmanız ve başarılı olmanızda etkin rol oynayan zihinsel bant genişliğini ve enerjinizi emer.

“Gerilimler karşısında iyimser bir tutum sergilemek çok önemlidir. Olumlu düşünmenize yardımcı olacak bir alıntıya rastlar veya bir resim görürseniz, her daim gözünüzün önünde olacağını düşündüğünüz bir noktaya asmalısınız; böylelikle yolculuğunuzun neyle ilgili olduğunu hatırlayabilirsiniz.”

 

20. Reddedilmenin gücünden yararlanın.

“26 Haziran 2008’de arkadaşımız Michael Seibel bizi Silikon Vadisi’ndeki yedi önemli yatırımcıyla tanıştırdı. 150.000 dolarlık bir yatırımı 1.5 milyon dolara çıkarmaya çalışıyorduk. Bunun anlamı şuydu; söz konusu 150.000 dolar ile Airbnb’nin yüzde 10’unu satın alabilirdiniz.

Konuştuğumuz kişilerin beşi teklifi reddederken iki tanesi cevap vermeye dahi tenezzül etmedi.” diyor Airbnb Kurucu Ortağı Brian Chesky. “Bizi reddeden yatırımcılar akıllı insanlardı ve eminim ki teklifimiz o an için onlara pek de cazip gelmedi.”

Bugün Airbnb şirketinin değeri yaklaşık 30 milyar dolar.

Mutlaka okuyun: İlham Veren Başarısızlık Hikayeleri

 

21. Etrafınızı başarılı ve motivasyonu yüksek insanlarla doldurun.

Başarı tek kişilik bir süreç değil. Dünya üzerinde gerçekleşen büyük işlere bir bakın, tek bir insan tarafından yapılmadıklarını göreceksiniz. Anlayacağınız, yeni bir işe atılacaksanız, ilk iş sağlam bir ekip toplamalısınız.

Yıldız oyunculardan oluşan bir ekip oluşturmak için, öncelikle yetersiz hissettiğiniz alanlardaki açığınızı kapatacak insanları aramalısınız.

“Birbirini tamamlar nitelikte özelliklere sahip insanları bir araya toplayın. Ne kadar yetenekli olursanız olun, anlamakta güçlük çekeceğiniz pek çok nokta olabilir.”

Mutlaka okuyun: Şirketinizde Bulunması Gereken 5 Personel

 

22. Kendinize asla acımayın.

Bir de Corcoran Grubu’nun kurucusu Barbara Corcoran’ı dinleyelim: “En iyi başarılarımın başarısızlıklarımdan doğdu, bu yüzden karşılaştığım her soruna iyi bir şeyin başlangıcı olarak bakabilmeyi öğrendim.”

“Başarısızlık deneyiminize odaklandığınızda, orada bir yerde saklı kalmış, doğru olan bir şeylerin olduğunu görebilirsiniz. Beni motive eden inanç bu. Kendim için hiç üzülmemeyi öğrendim. Kendiniz için üzüldüğünüz beş dakika dahi, tüm gücünüzü alır ve gelecekteki fırsatları görmenizi engeller. ”

 

23. İlham kaynağınızı bulun.

 İlham, motive olmanızı sağlayan itici güçtür. Lyft Kurucu Ortaklarından Ürdün Zimmerman, şu andaki en büyük ilham kaynağının kızı ve kızını nasıl bir ortamda büyüteceğini yani kentlerin geleceği ve dünyayı düşünmek olduğunu söylüyor.

“İkinci ilham kaynağım ise, her gün duyduğum sürücü ve yolcu hikayeleri. Ekip toplantılarından birinde, bir annenin hikayesini dinledim. Bir Lyft sürücüsü olan anne New York sınırları içerisinde, kızı ise Los Angeles’ta yaşıyor.Kızı oda arkadaşıyla anlaşamıyor ve o evden ayrılıp yeni bir yere taşınmak zorunda kalıyor. Annesi kızı için bir Lyft şoförü ayarlıyor, şoförle kısa bir görüşme yapıyor ve şoför kızının bu zor durumunda yanında olup kendisiyle bizzat ilgileniyor.”

“Bu tarz hikayeler, işleri nasıl daha verimli hale getirebileceğimizi ve iki kişinin gerçekten olumlu bir etkileşime sahip olması için nasıl bir platform oluşturabileceğimizi düşünmek konusunda bize ilham veriyor.”

 

24. Zamanınızı yalnızca hayal kurarak geçirmeyin.

Vizyonunuz hakkında düşünün elbet, hayaller de kurun. Ama kendinizi boğacak kadar değil. Örneğin Elon Musk, SpaceX üzerinden Mars’ı kolonileştirme hayali için haftada sadece 30 dakika harcıyor. Bu 30 dakika dışında Musk, zamanının çoğunu işinin en kritik noktalarına odaklanarak geçiriyor.

 

25. Şükretmeyi bilin.

“Ben motivasyonu çoğunlukla şükranla özdeşleştiriyorum. Eğer gerçek bir motivasyon kaynağı edinmek istiyorsanız minnettar olun ”diyor Gary Vaynerchuk.

“İş dünyasındaki en zor anlarımı şükran duygusu sayesinde atlattım. Ne zaman bir anlaşmayı ya da nitelikli bir çalışanı rakip firmalardan birine kaptırsam veya milyonlarca dolarlık bir gelirden olsam, yaşadığım hüsranı şükran duygusuyla değiştiriyorum. Minnettarlık hissinin baskın olduğu zamanlarda motivasyonunuzu kaybetmek ya da dibe vurmuş hissetmek imkansız. ”

 

Motivasyonun gelip sizi bulmasını beklemeyin.

Pek çok kişi, herhangi bir şey yapmadan önce “motive” olmayı bekliyor. Halbuki mutlu ve üretken insanlar motivasyonun gelip onları bulmasını beklemiyor, bunun yerine işlerine onunla devam ediyorlar. ” Fırsatların ayağınıza gelmesini beklemek yerine fırsatlara doğru koşmalısınız. Ancak bu sayede başarılı bir girişimci olabilirsiniz. Marie’nin motivasyon artırmaya ilişkin ipuçlarını içeren videosunun tamamını izlemenizi tavsiye ediyorum. Son derece isabetli tahminler var.

Umarız tavsiyelerimiz yeni iş kuracaklara ve girişimcilere motivasyonlarını yüksek tutma konusunda gerekli desteği sağlamıştır.

Avatar

Yazar : Deniz

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir