“Sizi Neden İşe Almalıyız?” Sorusuna Verilecek En İyi Cevap

mulakat-yapmak

Mülakatı yapan kişi “Neden sizi işe almalıyız?” diye sorduğunda aslında sorduğu şey “Başvurduğunuz pozisyon için sizi uygun bir aday yapan özellikleriniz neler?” dir. Bu soruyu cevaplarken yeteneklerinizi, deneyimlerinizi ve donanımlarınızı karşı tarafa birnevi “pazarlamanız” gerekir.

Unutmayın iş verenler problem çözme kabiliyetine sahip, kolay adapte olup uyum sağlayabilen çalışanları işe almayı tercih ederler. Bu yüzden bu soruyu cevaplarken dikkat etmeniz gereken nokta bu anahtar noktalara uygun bir aday olduğunuzu cevabınızda göstermek. Bunu ne kadar iyi yaparsanız işe alınma şansınız da o kadar yüksek olur.

Peki neden sizi işe almaları gerektiğiyle alakalı soruları nasıl cevaplamalısınız? İş mülakatına gitmek için hazırlanmadan önce iş tanımını tekrar gözden geçirin. Pozisyon için istenilen özelliklerin, becerilerin ve deneyimlerin bir listesini yapın. Sonra da istenilen bu özelliklere en uygun özelliklerinizi yazın. Her bir özellik üstünde teker teker düşünün ve her özelliği işte başarıya ulaşmak için nasıl kullandığınızı düşünün. Örneğin, eğer “takım çalışmasına uygun” biri olduğunuzu düşünüyorsanız daha önce yapmış olduğunuz takım çalışmalarını ve o takım çalışmaları sonucu ne gibi başarılar elde ettiğinizi düşünün.

İş tanımı dışında olan özelliklerinizi de göz ardı etmetin ve bu özelliklerinizi sizi başvurduğunuz pozisyon için neden iyi bir aday yaptığının farkına varın. Mesela belki bir sertifikanız vardır ve bu sertifika sizi o pozisyon için başvuran diğer adayların bir adım ilerisini taşır.

 

“Sizi Neden İşe Alalım?” Sorusu Nasıl Cevaplanmalı?

Pozitif olun ve başvuru yapmış olduğunuz şirkete ve pozisyona olan ilginizi her daim belirtmekten çekinmeyin.

  • Kısa ve Öz Tutun. Cevabınız bir ya da iki dakikadan uzun olmamalı yani kısa ve öz olmalıdır. Bu yüzden kendinizi karşı tarafa en iyi hangi özellikleriniz ile “pazarlayabilirsiniz” düşünün ve yalnızca onlardan bahsedin. Cevabınıza iş verenin aradığı özelliklere uygun cevaplar vererek pozisyon için gerekli ihtiyacı karşılayabileceğinizi hissettirin. Görüşme esnasında mülakatı yapan kişi size pozisyon için gerekli olan farklı bir detay daha söylediyse cevabınızı bu detaya göre de adapte etmeyi unutmayın.
  • Sizi Özel Yapan Şeylerden Bahsedin. İş veren diğer adaylar ile aranızdaki farkın ne olduğunu öğrenmek ister. Bu sebepten dolayı diğer adayların sahip olacağını düşündüğünüz şeylere göre sizi farklı kılan donanımlarınızdan bahsedin. Mesela başvurduğunuz için gerekli olan özel bir konuyla ilgili olan deneyimleriniz varsa bunları söyleyebilirsiniz. Bu soru, sizin karşı tarafa neden çok değerli bir çalışan olduğunuzu anlatmanız için bir fırsat.
  • Neden En İyi Aday Sizsiniz? Bu soruya benzer başka bir soru da “Neden o kadar aday arasından sizi seçmeliyiz?” sorusudur. Bu soruyu cevaplarken iş verenin bir problemi çözmek için yeni bir çalışan aradığının farkında olun. Ve hangi konularda diğer adaylardan daha iyi olduğunuzu açıklayarak iş veren üzerinde pozitif bir imaj yaratın. Bu sorulara benzer başka bir soru daha var: “Neden sizi işe almamalıyız?” Bu soruya vereceğiniz cevap konusunda da hazırlıklı olmalısınız. Asla ve asla iyi olduğunuz konularla ilgili övünme gibi bir yanlışa düşmeyin.(“Sürekli olarak başarıdan başarıya koşan, şirkete deneyim ve yetenekleri ile değer katabilecek birini istemiyorsanız beni işe almak istemezsiniz.”) Bunun yerine daha ince düşünülmüş cevaplar verin. Örneğin bazı işlerde önemli bir artı olan bazılarında ise önemsiz olan özelliklerden bahsedebilirsiniz. “Dışa dönük ve takım çalışmasını seven bir çalışan istemiyorsanız beni işe almak istemezsiniz çünkü ben takım çalışmasına, çalışanlar arası ilişkilere ve işbirlikçi bir ortamda çalışmak isterim.”. Bu soruya vereceğiniz cevap ile yalnızca iş vereni başvurduğunuz pozisyon için en iyi adayın siz olduğu konusunda ikna etmekle kalmaz aynı zamanda da şirketin kurumsal kültürü hakkında fikir sahibi olabilir ve gerçekten o işte çalışmak isteyip istemediğinize bu sayede karar verebilirsiniz.

 

“Sizi Neden İşe Alalım?” Sorusunda Verilebilecek En İyi 6 Örnek Cevap:

  • “Bu iş alanındaki deneyimlerimin ve bağımsız olarak çalışma kabiliyetimden dolayı bu pozisyonun benim için güzel bir eşleşme olduğunu düşünüyorum.”
  • “Şirketinize faydalı olacak bilgi, deneyim ve donanıma sahibim.”
  • “Şirketinizin sunduğunuz ürünlerden ve hizmetlerden aktif olarak faydalanıyorum. [Burada karşı tarafa açık örnekler sunun.] Şirketiniz ve sunduğunuz ürün ve hizmetlere olan aşinalığımın beni bu pozisyon için uygun bir aday yaptığını düşünüyorum.”
  • “İş ilanınızda yüzlerce çalışanı efektif bir şekilde yönetecek bir satış müdürü aradığınızı yazmış olduğunuzu gördüm. 15 yıl boyunca satış müdürü olarak çalıştım ve çalışanları nasıl motive edebileceğim ve nasıl daha etkili takım çalışmaları yürütebileceğim konusunda deneyimliyim. Şirket içinde belirlenen satış hedeflerine ulaşan çalışanlarım için geliştirmiş olduğum yenilikçi stratejiler için iki kez “Yılın Müdürü” olarak ödüllendirildim. Eğer bu pozisyona kabul edilirsem liderlik yeteneklerim ve stratejik bilgilerimi göstermek isterim.”
  • “İdare etme konusundaki yetenek ve deneyimlerim ile şirkete değer katabileceğimi düşünüyorum. Yeteneklerimin ve dneyimlerimin aradığınız özellikler ile uyuştuğunu düşünüyorum. Hem insanlar ile de çalışmayı seviyorum. Bu yüzden takımınız bir parçası olmaktan mutluluk duyarım.”
  • “İş ilanınızda oldukça sabırlı ve tutkulu bir özel eğitim öğretmeni aradığınızı gördüm. İki yıl boyunca disleksik çocujlar için düzenlenen bir yaz okulu progamında özel öğretmen olarak çalıştım. Orada çalıştığım süre zarfı boyunca öğrencilerim ile çok güzel akademik başarılara imza atarken sabırlı olma konusunda da kendimi geliştirdim. O işte 6 ve 18 yaş arası çocuklara ses ve okuma konularında özel destek sağladım. Bu da bana her yaştan çocukla nasıl iletişime geçebileceğimi öğretti. Çocuklar ile ulaştığımız başarılar sonucu müdürümüz beni hep şiddetli öğrenme bozkluğuna sahip çocuklar ile çalışmam için görevlendirdi. Bu pozisyon için gereken sabrın yanı sıra deneyime ve problem çözme kabiliyetine de sahibim.”

 

İlginizi çekebilir

En Sık Sorulan Mülakat Soruları ve Cevapları

Google’ın Sorduğu Tuhaf Mülakat Soruları ve Cevapları

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir