Ödeme Yapmayan Müşteriden Paranızı Nasıl Alabilirsiniz?

Bazen müşterinin borcunu ödemesini sağlamak da girişimcinin işidir. Yani sizden bir ürün ya da hizmet satın almasına karşın borcunu ödemeyi sürekli erteyelen, çeşitli bahaneler üreten müşterinizle olan ilişkisinizi hukuki bir mecraya götürmeden önce sizin bizzat yapabileceğiniz bazı şeyler bulunuyor.

Biz de bu yazımızda ödemesini sürekli geciktiren ya da erteleyen müşterilerden paranızı nasıl tahsil edebileceğinizi anlatıyoruz.

Bu konuda 15 girişimcinin deneyimlerini paylaşacağız.

 

1. Günlük Arayın

Borcunu ödemekte isteksiz davranan bir müşteriyi günlük arayın; sesli ve yazılı mesaj bırakın. Hatta bu kişinin çalıştığı şirketin CEO’suna bile durumu anlatan e-mailler atın.  Sinir bozucu bir süreç olabilse de bazen “darlamak” en iyi yöntemdir. Borcunuzu tahsil etmek üzere hukuki yollara başvurmak hem uzun sürer hem de size belli bir maliyet çıkarır. Eğer kendiniz borcunuzu tahsil etmeye çalışırsanız bu daha iyi olur sizin için.

 

2. Farklı Opsiyonlar Sunun

Bazen borcun ödenmemesi, ilhamkarlıktan değil, karşı tarafın çeşitli sorunlar yaşamasından kaynaklanır. Borçluya bir şekilde ulaşıp borcun ödenmesi için farklı opsiyonlar sunmak da iyi bir yöntem olabilir.

Örneğin: Size 20.000 lira borcu olan bir kişiye ulaşıp 5000 lira peşin, kalan 15000 lirayı da 6 ayda ödeyecek şekilde bir anlaşma yapabilirsiniz. Ya da 20.000/12 ay şeklinde bir seçenek de olabilir. Muhatabınızla bu konuyu açık bir şekilde konuşmalısınız kısaca.

 

3. İhtarname Gönderin

Mahkemeye başvurmadan önce avukatınız aracılığıyla borçluya bir ihtarname göndermek de faydalı bir yöntem olabilir. Bu sayede mesele uzun süreceği neredeyse kesin olan mahkeme safhasına girmeden hallolabilir.

 

4. Alacağı Değerlendirin

Borç tahsilat şirketleri, borcun %30-40’ına kadarını kendilerine ayırabilmektedir. Örneğin 10.000 liralık bir alacağınız var ve borcu bu şirkete devrettiniz diyelim. Borç tahsil edilince paranın neredeyse yarısı bu şirketin olur.

Bu nedenle bu şirketlere başvurmadan önce alacağınızı iyi bilmeli ve bu opsiyonu mantıklı bir şekilde kullanmalısınız.

Yani hukuki yollara başvurmadan önce mutlaka altına gireceğiniz maliyetin, alacağınızdan düşük olmasına dikkat edin. Aksi halde sadece yaşayacağınız stres yanınıza kar kalır  maalesef.

 

5. Düşman Yaratmayın

Ödemenizi almak için tüm opsiyonları dikkate alın ancak bazen yapacak bir şey kalmaz. Böyle bir durumda size borcu olan kişi ya da şirketle düşman olmaya gerek yoktur. Hele ki küçük bir şirketseniz ve size borcu olan şirket büyük ve etkili bir şirketse hakkınızda çıkaracakları olumsuz bir söylenti sizin işlerinizi olumsuz etkileyebilir. Diğer bir ifadeyle bazen işi Allah’a havale etmek daha hayırlı olabilir.

 

6. Esnek Olun ve Gerekirse Borçta İndirime Gidin

Ödemesi gereken parayı bir türlü hesabınıza havale etmeyen müşteriyle açık bir iletişim kurmak, onların halinden anlamaya çalışmak ve ödeme yöntemlerinde çeşitlilikler sunmak meselenin kendiliğinden yoluna girmesini sağlayabilir. Esnek olmakta fayda var. Baktınız yapacak hiçbir şey kalmadı, alacağınız parada indirime gidebilirsiniz. Böylece sürecin daha seri işlemesini sağlayabilirsiniz. Alacaklı buna da razı olmadıysa artık mahkeme ya da tahsilat şirketinden başka seçeneğiniz kalmamış demektir.

 

7. İletişim Kanallarını Açık Tutun

  • Müşteri borcunu neden ödemiyor?
  • Sizden  memnun kalmamış olabilir mi?
  • Nakit akışında problem olabilir mi?

Müşterinin borcunu neden ödemediğini anladıktan sonra onlarla daha iyi bir iletişim kurabilirsiniz. Sunduğunuz hizmetin kalitesinden memnun kalmadıysalar bu hizmetin daha kaliteli bir biçimde sunmayı teklif edebilirsiniz.

 

8. Empati Kurun

Kendinizi müşterinin yerine koyun.

Yani siz borçlu olsanız ve alacaklı sizden borcu ödemenizi istese sizin için en iyi yol nasıl olurdu? Bu soru üzerinde düşünün.

Ayrıca karşı tarafa “küçük bir şirket olduğunuzu ve nakit akışının hayati öneme sahip olduğunu” açık bir dille belirttiğinizde onların da sizle empati kurmasını sağlarsınız.

Bazen amiyane tabirle “höt höt” bir üslup yerine samimi ve empati bazlı bir diyalog kurmak sorunun aşılmasını sağlayabilir.

 

İlginizi çekebilir

Nakit Akışı Nasıl Yönetilir?
Her Girişimcinin Bilmesi Gereken İkna Yöntemleri
Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir