Para veya Tecrübe Sahibi Olmadan 7 Adımda İşletme Açmak

ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, her ay 100.000 insandan 310’u yeni bir işletme kuruyor. Çoğu girişimci, ihtiyaçtan ziyade yapacak başka hiçbir şey bulamadığı için bunu yapıyor.

Çağımız teknolojisi sayesinde artık bir fikri kırsa süre içinde para getiren bir kaynağa dönüştürmek mümkün. Fakat birçok insan yol boyunca karşılaşacağı zorluklardan çekindiği için işe koyulmaya yeltenmiyor.

Yazımızda yeni bir işletme açmak için kollamanız gereken fırsatları ve izlemeniz gereken adımları bulabilirsiniz. Keyifli okumalar!

 

1. Kendinize uyan bir fikir bulun

Çoğu insan hangi alanlarda iyi olduğunu bildiğini düşünüyor, ancak ne yazık ki genelde bu kanı yanlış oluyor.

“Birçok girişimci işletmelerinin başarısızlığa uğramasının sebebini anlayamıyor. Fakat güçlü yanlarına oynamadıklarını göremiyorlar. Bu durumdan ders çıkarabilmek son derece önemli. ‘Sevdiğiniz şeyi yapmak’ sadece hobiler için geçerli. İşletmenizi zayıf olduğunuz alanlar üzerine kurmayın.”

“Örneğin, basketbol oynamayı çok severim, ama asla profesyonel olarak oynayacak kadar iyi olmadım. Eğer kariyer olarak basketbolculuğu seçseydim ekonomik açıdan büyük zorluklar yaşardım. Bu yüzden basketbolu hobi olarak devam ettirirken diğer yandan doğuştan meziyetim olan şeyler üzerinden para kazanıyorum. Toplum önünde konuşmak, videolar yapmak ve sosyal medya pazarlamacılığı bunlardan bazıları….”

Kendi kendinize yeteri kadar zaman geçirip güçlü yanlarınızı keşfetmeniz gerekiyor.

Mutlaka okuyun: Tutkunuzu Nasıl Bulursunuz?

 

2. Trendleri takip edin

Yeni işletmelerin hüsrana uğramasının bir diğer sebebi ise kurucu kişinin trendleri göz ardı etmesi.

Küçük işletmeler sosyal medya konusunda sıkıntı yaşıyor. Birçok yetişkin insan çalışmak için okulu bırakıyor. Herkes pratik yetenekler öğrenip hemen para kazanmanın peşinde. Böyle bir ortamda insanlara sosyal medya eğitimi veren bir işletme kurmanın ne kadar kârlı olacağını tahmin edebilirsiniz.

“Sorunları, insanlara yardım etmek için bir fırsat olarak görün. Çözdüğünüz her sorun için mükâfatlandırılacak ve para kazanacaksınız.”

 

3. Hızlıca harekete geçin

Yeni işletme sahiplerinin bu noktada akıllarından çıkarmaması gereken önemli bir kural var: Kimi zaman, bir şeyin yeteri kadar iyi olması kusursuzluğa eşdeğerdir.

Bu ilkeyi benimseyen girişimciler, ürünlerinin “yeteri kadar iyi” prototiplerini piyasaya süreceklerdir. “Yeni girişimcilerin yaptığı en büyük hata, kimsenin satın almak istemeyeceği şeyler üretmek.”

Prototip yöntemini kullanarak insanların ürününüze göstereceği tepkiyi hızlı ve ucuz biçimde test etmiş olacaksınız. Mükemmeliyetçilik yüzünden çoğu zaman ürünün piyasaya sürülme tarihini sürekli erteliyoruz. Bu süre zarfında ise yavaşça ilgimizi kaybetmeye başlıyor ve projemizi asla uygulamaya koyamıyoruz.

 

4. Müşterilerin istekleri doğrultusunda hareket edin

Apple ve Kodak bu madde için son derece güzel örnekler olacaktır. iPhone, kullanıcı talepleri göz önünde bulundurularak sıkça değiştirildi ve akıllı telefon piyasasının zirvesine tırmandı.

Tam tersine, Kodak, bir asırdır fotoğrafçılık alanında önde gelen markalardan olmasına rağmen dijital dünyaya ayak uydurma konusunda yapılan uyarıları göz ardı ederek sektörün gerisinde kaldı. Nitekim şirket 2012 yılında iflas etti.

“Söz konusu işletmenizi büyütmek olduğunda, kendi iş fikrinize delice âşık olmaktan vazgeçin. Evet, iş fikriniz size işe başlama konusunda yardımcı oluyor fakat değişikliğe açık olmalısınız. Deneyler ve testlerle iş fikrinizi geliştirin. Aksi takdirde, başarısızlığa uğrayacaksınız.”

 

5. Fiyatlandırmanızı en uygun hale getirin

Çoğu işletme yanlış fiyatlandırma yapıyor.

Yapılan araştırmalara göre, birçok yeni işletmenin hüsrana uğramasının sebebi doğru fiyatlandırma yapamaması. Bu işletmeler, genellikle ya çok yüksek ya da çok düşük fiyatlar belirliyor.

Ekonomi biliminin kaynakları doğru tahsis etmek üzerine kurulu olduğunu bilmelisiniz. Suud bir şeyh olmadığınız sürece, sermayeniz daima belirli kısıtlamalar altında olacaktır.

İşte bu yüzden, ürününüz için farklı fiyatlar belirleyerek denemeler yapın. Eğer müşteriler ürününüze talep göstermezse işletmeyi toptan kapatın ya da büyük bir değişikliğe gidin.

Ürününüz iyi satış yapmaya başlar ve piyasadaki benzer ürünlere karşı üstünlük elde ederseniz büyümeye hazırsınız demektir.

Mutlaka okuyun: Doğru Fiyatlandırma Nasıl Yapılır?

 

6. Yukarı tırmanın

Bunu başarmak için iki şeye ihtiyacınız var: Bedava pazarlamacılık ve ücretli reklamcılık. Fakat unutmayın, bu yöntemin başarıya ulaşabilmesi için ürününüzün yeteri kadar iyi olması gerekiyor.

Atalarımızın dediği gibi, eşeğe altın semer de vursalar, eşek yine eşektir. Dolayısıyla, kötü bir fikri reklamlarla süslemek zaman ve para kaybı olacaktır.

Fakat iyi bir fikri allayıp pullayabilirsiniz. Eğer fikriniz iyiyse mizah yoluyla ve gerilla pazarlama yaparak ürününüzü ağızdan ağza yayabilirsiniz.

“Ürününüz herkes tarafından bilinmeye başladıktan sonra reklam kampanyalarına para yatırmaya başlayın. Çoğu insan, ürünleri henüz yeteri kadar ilgi çekmeden pahalı yatırımlar yapma hatasına düşüyor. İnsanların aşina olmadıkları bir şeye yatırım yapmak pek akıl kârı değil.”

Mutlaka okuyun: Sınırlı Bütçeyle İşletmenizi Pazarlamanın Yöntemleri

 

7. Dışarıdan yardım alın

Sektörü ve uğraşı fark etmeksizin, dünyadaki bütün başarılı girişimcilerin eğitmenleri ve danışmanları var. Aynı şeyi siz de yapmalısınız.

İşletmeniz hangi alanda faaliyet gösteriyor olursa olsun, danışmanınız size internette bulamayacağınız tavsiyeler verecektir. Bu kişilerin tecrübeleri sayesinde endişeye kapılmayacak ve yolunuza devam edeceksiniz.

Mutlaka okuyun: Akıl Hocası Nasıl Bulunur?

Avatar

Yazar : yeni bir iş

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir