Paylaşım Ekonomisi Alanındaki 3 İnovasyon

Paylaşımlı Dikey Tarım Ünitesi

İkea’nın hayata geçirmiş olduğu dikey tarım projesiyle, her mahallenin kendi sebze ihtiyacını karşılayabilmesi hedefleniyor. Paylaşımlı olarak kullanılabilen dikey tarım ünitesi sürdürülebilir tarım konusunda da büyük bir örnek teşkil ediyor. İnovasyon projesi hakkında daha detaylı bilgi almak için tıklayınız.

Birebir İş Uygulamasının Hedefi Yeni Nesil

İngiltere menşeli yeni bir firma, geliştirdikleri uygulama ile gençlerin hem kendi paralarını kazanabilmesini hem de becerileri ile başkalarına yardımcı olmalarını umuyor.

Android ve iOS’da kullanılabilen Pickle adlı uygulama, farklı ve garip ihtiyaçları olan kullanıcılarla doğrudan bağlantı kurarak, onların ihtiyaçlarını karşılayabilecek insanlarla eşleştirmeye yarıyor. Kullanıcılar ihtiyaçlarını ya da isteklerini ve ödeyecekleri miktarı belirtip, yardımcı olabileceklerle anlaşabiliyorlar. Uygulama “Z jenerasyonu” olarak tabir edilen 1990’ların ortaları ile 2000’lerin başlarında doğan gençlerin, becerileri sayesinde tek seferlik işlerden hızlı para kazanması amaçlıyor. Zira bahsi geçen jenerasyon hırslı, sosyal bilinci yüksek ve paylaşım ekonomisi kavramını benimsemiş bir grup olarak göze çarpıyor.

Pickle, tek seferlik işler yapmaya yarayan Taskrabbit uygulaması ile benzerlikler taşısa da, “Cesaret” adı verilen bölümü sayesinde öne çıkıyor. Gençler tamamladıkları cesaret görevleri ile sosyal medyada popülerliklerini de arttırabiliyor. Kullanıcılar isterlerse cesaret görevleri belirleyebiliyor, isterlerse de kendileri bu görevleri yapabiliyor. Uygulama tamamlanan işlerden, her iki taraftan da yüzde 10 olmak üzere toplam yüzde 20 pay alıyor. Uygulamanın yaratıcısı Daneh Westropp, Ocak ayında kullanıma açılan uygulamanın şimdiden 90 bin kullanıcıya ulaştığını belirtiyor.

Birebir iletişim temelli teknolojiler son günlerde daha popüler hale gelmeye başladı. En yakın örneklerinden bazıları ise markalar ile sosyal medya fenomenlerini ya da yerel işletmelerle serbest çalışan turizmcileri bir araya getiren teknolojiler gösterilebilir.

Mutlaka okuyun: Getmii ile Çevrenizde Yardımınıza Koşabilecek Birilerini Bulun!

 

Wi-Fi Paylaşımı


Avustralyalı yeni kurulan firma, fazla Wi-Fi verilerinizi satmanıza olanak sağlıyor.

Paylaşım ekonomisi ile ilgili gelişmeler son yıllarda oldukça arttı. Film çekimleri için evinizi paylaşmaya yarayan girişimlerden, çok seyahat edenlerin, ellerinde kalan farklı ülkelerin para birimlerini satmalarına yarayan girişimler gibi birçok yeni paylaşım ekonomisi uygulaması ortaya çıktı. Şimdi ise bu mantığı evinizdeki Wi-Fi için uygulamayı amaçlayan Velvet adında bir fikir var.

2016 yılının Eylül ayında ortaya çıkan bu fikir Avustralya menşeli bir firmaya ait ve insanların ihtiyaçları olmayan Wi-Fi verilerini başkalarına satabilmesine olanak veriyor. Firmanın ürettiği cihaz, modemin üzerine konuluyor ve başkalarının bağlanabileceği bir ağ kuruyor. Kullanıcılar paylaşmak istedikleri veri miktarını belirliyor ve anlık olarak kullanılan veriyi ve kazandıkları parayı takip edebiliyorlar. Şirket kullanılan her 1 GB veri için 3,36 Dolar para ödüyor. Bu pasif kazanç için de karmaşık ve yorucu adımlara ya da bağlayıcı kontratlara gerek duyulmuyor. Ne yazık ki açıldığı yıl içerisinde, bazı teknik sıkıntılar ve kaynak eksikliği nedeni ile son verilen projenin, önümüzdeki dönemlerde yeniden hayata geçirilmesi planlanıyor.

Mutlaka okuyun: Paylaşım Ekonomisi Nedir?

Refik Lutfi ÖZSÜLLÜ

Yazar : Refik Lutfi ÖZSÜLLÜ

ODTÜ'den mezun olmadan önce yıllarca TRT Haber gibi birçok platformda editörlük yapan teknoloji aşığı biri. İnovasyonları, girişim fikirlerini ve tüm dünyadan yenilikleri sizler için araştırıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir