Pazarda Satış Yapmak

Sermayesiz ya da küçük bir sermayeyle yapabileceğiniz işleri araştırıp size sunmaya devam edeceğiz. Bu yazımızda sizlere küçük sermayeyle yapılacak işlerden biri olan pazarda satış işini anlatmaya çalışacağız.
Pazarlar yüzyıllardır ürünlerin satıldığı ve halkın gıda alışverişini yaptığı en önemli yerlerden biridir. Taze yerel ürünlerin bulunduğu, toplumdaki her insanın aynı düzeyde olduğu, süpermarketlerin sunmadığı harika yiyeceklerin, ev yapımı ürünlerin satıldığı ve mevsimlik tatların paylaşıldığı yerlerdir. Siz de pazarın bir parçası haline gelmek istiyorsanız evde ürettiğiniz veya bir yerden temin edebildiğiniz ürünleridüşük sermayeyle pazarda satmaya başlayabilirsiniz. Pazarda satış işinizin kazançlı ve etkili olması için bazı planlamalar yapmanız gerekir.

 

Pazarda nasıl satış yapılır?

1 – Hazırlık yapmak için ihtiyacınız olan her şeyin listesini yapın. Bu sayede süreci kolaylaştırırsınız ve son dakika paniğinden kurtulmuş olursunuz. Pazarın bir parçası olmak demek çok çalışacaksınız anlamına gelir. Günlük üretimi ayarlamalısınız, ürünleri güvenli bir şekilde taşımalısınız ve müşteriler gelmeden önce hazır olmalısınız. Aynı zamanda standınızı da taşımalısınız. Gün boyunca hazırlıklı olmalı ve müşterileri çekmelisiniz. Muhtemelen öğle yemeğiniz bile sandviç gibi bir atıştırmalık olacak ve yiyeceğinizi standınızın arkasında yemek zorunda kalacaksınız. Bunlara karşın sıkı çalışmanızın karşılığını da alacaksınız. Pazarda ürün satmak gıda açık arttırmasına katılmaktan ve bir süpermarket zincirine toptan satış yapmaktan daha avantajlıdır. Ve sosyal etkileşim eğlenceli, gerçek ve canlı olacaktır.

  • Pazarda arkadaşlıklar kurmak iyi fikirdir çünkü bu kişiler tuvalete gitmeniz gerektiğinde veya hızlı hareket etmeniz gerektiğinde size yardımcı olurlar. Ve sizden de aynısını beklerler.
  • Bu işi tek başınıza mı, bir arkadaşınızla mı yoksa bir ortakla mı yapmak istiyorsunuz? En az bir kişiyle çalışmak işlerinizi kolaylaştırır.

2 – Ne satacağınıza karar verin. Pazarlarda genellikle her türden sebze ve meyveler taze olarak satılır. Taze balık, ev yapımı unlu mamuller, sıcak-soğuk içecekler, baklagiller ve reçeller, turşular, salçalar, kurutulmuş baharatlar gibi ev yapımı yiyecekler satılır. Bazı şeyleri aklınızda bulundurun:

  • Ürünleri özel olarak yaptığınızı veya yetiştirdiğinizi söyleyerek müşterilerin gözündeki değerinizi arttırın. Örneğin organik ürünler mi yetiştiriyorsunuz yoksa geleneksel yöntemleri mi kullanıyorsunuz?
  • Ürünleri pazara getirmek için gerekli olan nakliye işlemlerini ayarlayın. Muhteşem bezelyeler ve balkabakları yetiştirip de bunları pazara getirecek kadar büyük bir araba veya kamyonetinizin olmaması sorun yaratır. Nakliye işini kendiniz halledemiyorsanız size yardımcı olmaktan mutluluk duyacak birinden rica edin.
  • Talep varsa ev yapımı sabunlar, güzellik ürünleri, deri veya yün ürünler, otlar, örgü ürünler ve kıyafetler satabilirsiniz.
  • Şunu aklınızdan çıkarmayın ki pazara gelen müşteriler sadece taze ürünleri tercih eder.

3 – Tezgah açmak istediğiniz bölgedeki belediyeye başvurarak neler yapmanız gerektiğini öğrenin. İnternet üzerinden pazar yerleri yönetmeliğini okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz. Örneğin satış yeri tahsis edilecek pazarcılarda sebze veya meyve ya da belediyece izin verilen diğer gıda veya ihtiyaç maddelerinin satışı ile iştigal etmek, ilgili meslek kuruluşuna kayıtlı olmak, vergi mükellefi olmak ve başvuru tarihinden önceki bir yıl içinde belediyece hakkında tahsis iptal kararı verilmemiş olmak gibi birtakım şartlar aranır. Ayrıca belediyeye T.C. Kimlik numarası beyanı, tahsise ilişkin ilan tarihinden önceki bir yıl içinde tahsisin iptal edilmediğine ilişkin imzalı taahhütname, ilgili meslek kuruluşuna/Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde tutulan ilgili sistemlere kayıtlı olduğunu gösterir belge, adli sicil kaydına ilişkin beyanı ve son altı ay içinde çekilmiş üç adet vesikalık fotoğrafta vermeniz gerekir.

  • İyi hazırlanmış bir satış konuşmanız olsun. Kendinizden emin gözükmeniz başarı şansınızı arttırır. Başlamadan önce potansiyel rekabeti araştırın. Satacağınız ürünleri nasıl farklılaştırabileceğinizi düşünün.
  • Pazara kaç müşteri geldiğini, mevsimsel dalgalanmaların olup olmadığını ve herhangi bir sigorta yaptırmanız gerekip gerekmediğini öğrenin.
  • Pazar açık mı kapalı mı? Kapalı veya açık olması kararınızı etkileyebilir.

4 – Başvurunuz kabul edildikten sonra düzenlemelerinizi planlamanız gerekir. Sandalyeler ve masamı olacak yoksa çadır veya tezgah mı kullanılacak? Tercih ettiğiniz sergileme yöntemine göre katlanabilir iskemle, sehpalı masa, örtü veya büyük şemsiye, sehpalar, masa örtüleri, para çantası ve hesap makinesi gibi belli malzemeleri almanız gerekecektir.

  • Ödeme alırken ve para üstü verirken çok dikkatli olun. Dalgınlıkla verilen para üstleri sizi zarara uğratacaktır.
  • Kazançlarınızı güvenli bir yerde saklayın. Satıcıların birçoğu parayı önlerine bağladıkları bel çantalarında saklar.

5 – Hazırlıklarınızı bir gün önceden yapın. Pazarın olduğu gün paketleme ve seçim için zamanınız olmayacak. En iyi yol bütün ürünleri hazırlamak ve araba veya kamyonete bir gece önceden yüklemektir.

  • Unlu mamuller satacaksanız ürünleri bir gün önceden pişirin. Bazı ürünleri dondurabilir ve bir gece önce erimeleri için çıkarabilirsiniz.
  • Gerekliyse ürünleri ambalajlayın.
  • Ürünleri bir gün önce toplayın ve kutulara veya kasalara yerleştirin.
  • Etiketler koymanız gerekiyorsa bir gece önceden hazırlayın. Etiketleri bilgisayarda hazırlayacaksanız etiket dosyasını kaydedin ki bir kez daha hazırlamak için vakit kaybetmeyin.
  • Paraları düzenleyin. Bir sürü bozuk paraya ihtiyacınız olacak. Bu nedenle bankanıza giderek ihtiyacınız kadar bozuk para alın.

6 – Erken yatın. Pazarlar genellikle hafta sonları kurulsa da hafta içi kurulanlar da vardır. Akşam dokuz da yatağa gidin. Ertesi gün çok yorulacağınız için enerji depolamanız gerekir.

7 – Pazarın olduğu gün erkenden kalkın. Pazarda ilk kez tezgah açacaksanız daha erken kalkın. Deneyim sahibi oldukça kısa yolları öğreneceksiniz ve biraz daha uyuyabileceksiniz. Ancak daha acemiyseniz çok erken kalkın ki bir aksilik olması durumunda düzeltebilesiniz.

8 – Müşterilerle iyi ilişkiler kurun. Tezgahın önünden geçen müşterilere her zaman “merhaba” veya “günaydın” diyin. Müşterilerin sorabileceği her türlü soruya karşı hazırlıklı olun. Size ürünle ilgili detayları, nasıl üretildiğini ve taze olup olmadığını sorabilirler. Pazarcılığın amacı aracıları ortadan kaldırmak ve müşterilerle doğrudan iletişim kurmaktır.

  • Her zaman gülümseyin. Müşteriler sıcakkanlı satıcılardan hoşlanır.
  • Yaptığınız işle gurur duyun. Halka taze ürünler sunuyorsunuz, geçiminizi sağlıyorsunuz ve insanların sağlıklı beslenmelerine katkı sağlıyorsunuz.

 

İpuçları

  • Bazı pazarcılar birden fazla pazarda tezgah açar.
  • Her ihtimale karşı yanınızda ilk yardım seti bulundurun.
  • Pazara giderken su da götürün. Sıcak aylarda su kaybı da çok hızlı olur. Kendinizi ve ürünlerinizi korumanız gerektiğini unutmayın.

 

Uyarılar

  • Kambur durmayın veya kollarınızı kavuşturmayın. Bazı müşteriler satıcıları gözlemler. Bu tür hareketler yaparsanız müşteriler sıkıldığınızı düşünebilir.
  • Satıcı olmak kolay değildir. Her şeyinizi ortaya koymalısınız. Muhtemelen kısa sürede yorulacaksınız ancak zamanla dayanıklılığınızda artacaktır.
  • Yağmur, fırtına, rüzgar ve sıcağa karşı hazırlıklı olun.

 

İhtiyacınız olanlar

  1. Büyük şemsiye, çadır, gölgelik
  2. Tezgah, sehpalı masa, portatif masa, kutular
  3. Ürün
  4. Etiketler
  5. İzinler
  6. Bozuk para ve paraları taşımak için bel çantası
  7. Hesap makinesi
  8. El çantaları ( tercihe bağlı )

 

Pazarda satış yaparak ne kadar para kazanırım?

Satacağınız ürünlere ve satış yaptığınız alanın büyüklüğüne göre kazançlarınız değişkenlik gösterecektir. Aşağıda en kötü şartlarda kazanacağınız parayı sizler için hesaplamaya çalıştık.

4,5 metrelik yer kirası için günlük ortalama 60 lira ödersiniz. Şahsı giderler ve ulaşıma ortalama günlük 30 lira harcarsınız. Pazarda satmak istediğiniz mal için de bir miktar sermayeye ihtiyacınız olacak. 4,5 metre yerde toplamda 400 kilo olan 4 çeşit ürün satabilirsiniz. Bunlar elma armut vs. olabilir. Satacağınız ürünlerin çürük çıkma oranı da en fazla % 10’larda olacaktır.

Kısacası günde 400 kilo ürünü kilosu 1 TL’den almış olsanız 400 TL yapar. %10 fire vereceğinizi düşünürsek elinizde 360 kilo ürün kalır. Bu ürünleri kilosu 2 TL’den satıldığını düşünürsek 360*2=720 TL kazanç elde edersiniz. Bu kazançtan masrafları düştüğümüzde günlük net kazancınız 300 TL civarında olacaktır. Ancak bu kazancın kat ve kat fazlasını kazanabileceğinizi unutmayın.

Yeterli sermayem yok para kazanmak istiyorum diyenler için sermayesiz iş fikirlerini ve az sermeyeli işleri araştırmaya devam edeceğiz.

Avatar

Yazar : iş kurmak

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir