Pilotların Özel Hayatı Nasıldır?

Pilotlar için evlilik zor bir konudur. Pek çok pilot içinse meslek her şeyden önce gelir. Zira pilotluk masa başı bir işten çok ama çok fazlasını vadeder. Tabii bunun pilotun sosyal yaşamı, ilişkileri bağlamında bazı handikapları da vardır.

Evet, pilotlar dünyayı gezerek lüks otellerde kalırlar. Ancak bir pilotun sosyal yaşamı zaman zaman sekteye uğrayabilir.

Pegasus’ta 9 yıldır hizmet veren bir pilot bu konuda şu sözleri kullanıyor:

“Dışarıdan bakanların pilotların neler yaşadığını anlaması biraz zor. Ancak bunu deneyimleyen anlayabilir. Pilotların sürekli gezdiği ve eğlendiği düşünülür. Ancak bir kadın ve özellikle anne için sürekli yolda olmak, taşınan devasa sorumluluk, sürekli evinden uzakta olmak çok zor bir şeydir. Pilotlar olarak sevdiğimiz, tutku duyduğumuz bir mesleğe sahibiz. Bu nedenle ne kadar zor olursa olsun, bu meslekten kopamıyoruz.”

 

Pilotluk Mesleğinde Evlilik ve İlişki Yürütme

Pek çok talihsiz pilotun ilişkisi uzakta olmanın getirdiği çeşitli anlaşmazlıklarla sona eriyor. Evlenme ya da ilişki başlangıcı sürecindeki pilotların önemli bir kısmı da mesleğin sahip olduğu zorlukları anlatmak için yoğun çaba harcıyorlar.

Ailece zaman geçirilmesi planlanan bir tatil döneminde pilot olan partnerin uçuşunun çıkması ev ve ilişki içinde çeşitli huzursuzluklara neden olabiliyor. Eşler ve çocuklar kendilerini çaresiz ve yalnız hissedebiliyor.

“Pilotların boşanmalarında bu mesleğin en temel özelliklerini karşı tarafın tam olarak idrak edememesi başta geliyor.

Lufthansa’da çalışan bir pilot bu konuda şöyle diyor:

“Eğer eşiniz ondan uzakta güzel vakit geçirdiğinizi düşünürse sorun işte orada başlar. Yani onlar evde çocuklarla, ev işleriyle, gündelik angaryalarla uğraşırken sizin şık bir kafede manzaraya doğru kahve içmeniz onların kıskanmalarına neden olabilir.”

Tabii bu durum yalan söylemeyi zorunlu kılmaz. Evet, güneşli bir Paris günü Eyfel’e nazır bir kafede oturmak dünyanın en keyifli şeyi olabilir. Ama pilotlar yine de evliliklerine ihanet etmiş değillerdir. Bu bağlamda pilot eşleri, bu mesleğin artılarını ve eksilerini iyi anlamak durumundadırlar.

Qatar Airways’te çalışan bir pilot da şöyle diyor:

“Bu uzun bir eğitim sürecine benziyor. Onlara yaşadıklarınızı, deneyimlerinizi, gün içindeki stresleri, uçağın türbülansa girdiği anları anlatmak ailenizin sizi ve işinizi daha iyi anlamasına katkı sağlar.”

Bazı pilotların ilişkileri ise maalesef ayrılıkla sona erer. Bazı pilotlar başka birine aşık olur, mesafe aşkın sönmesine neden olur ya da başka nedenler devreye girer. Pilotluk mesleğinin özünde yer alan acı bir realitedir bu.

 

Eğitim Dönemi

Havayolları şirketinde çalışan bir pilot için uzun mesailer daha simülasyon eğitimi döneminde başlar. Havayollarında başka departmanlarda çalışan kişiler için bile uçuş eğitim süreci son derece yoğun ve şaşırtıcı geçer.

Fakat bir gerçek vardır: Günler uzundur, kitaplar kalındır, okunan ve dinlenen bilgiler çabuk bir şekilde içselleştirilmek zorundadır. Yani çok kısa bir sürede çok fazla şey öğrenilmek durumundadır.

Tüm gün eğitimle geçer. Sadece yemek yemeye vakit vardır, o da karnın doymasından daha uzun sürmez. Sürekli notlara bakılır, araştırma yapılır ve uyunur. Ertesi gün yine aynı döngü devam eder. Aileyle, sosyal hayatla, sosyal medyayla ya da diğer şeylerle ilgilenmek için çok az zaman kalır geriye. Ancak eğitim dönemi bir şekilde sona erer. Yeni bir üniforma ve yeni bir meslek sahibi olmak tüm bu strese fazlasıyla değer.

Simülasyon eğitimi bittikten sonra pilotlar genelde sakinleşmek ve kafa dinlemek ister. Bu dönemdeki bir kişi, partnerinin hazırlayacağı kahvaltıyı uyku isteği nedeniyle reddedebilir. Akşam yemeği için dışarı çıkılması halinde hangi restorana gidileceğini pek umursamaz. Zira yoğun eğitim süreci pilot adayına liderlik, karar verme, aşırı bilgi yüklenmesi gibi konularda büyük bir yük bindirir. Bunun neticesinde eve gelen pilot, karar verme konusunda kendini yorgun hisseder, her şeye olur verir. Yani bir de restoran seçimi konusunda karar vermekle uğraşmak istemez.

 

Bekleme Süreci

Eğitim sonrası pilotların ev izni genelde kısa sürer. Artık şirketin ana merkezinin bulunduğu şehirde olmaları gerekir. Zira her an yeni bir uçuşa çağrılabilir. Tabii bu da zamanla düzene biner. Pilot ne zaman nereye uçacağını önceden bilir. (Host ve hostesler için bu “hazır olda bekleme hali daha uzun sürebilir.)

Bu bekleme dönemlerinde pilotlar genelde geçici bir yerde ya da otelde konaklar. Hele ki birlikte kalınan oda arkadaşı ya da iş arkadaşı gürültücü ise bu konaklama stres dolu olabilir. Tabii partnerin telefon üzerinden şüphe dolu soru ve sorguları da yine bu konaklamayı daha stresli hale getirebilir.

 

Uçuş Dönemi

Birkaç aylık bu rezerv pilotluktan sonra artık program daha net bir hal alır. Pilot ne zaman uçuşu olduğunu bilir ve boş zamanlarında ailesinin yanına gidebilir. Junior pilotlar henüz yeni oldukları için geceleri ve hafta sonları uçar. Deneyimli pilotların istemedikleri uçuşlar da yine genç pilotlara kalır. Bunda emekliliğe ayrılan pilotların sayısı ve yeni pilotların işe ne kadar erken başladığı da önemlidir.

Uçuşları düzene binen bir pilot için de zorluklar bitmez. Uçuşlar zihinsel ve bedensel olarak yorucudur. Yüzlerce kişinin ve milyonlarca dolarlık bir uçağın baş sorumlusu olmak, sürekli güvenliği düşünmek zihnen yorucu ve streslidir. Zaman dilimi farklılıkları, kötü hava koşulları, rötar, düzensiz beslenme gibi faktörler de eklenince pilotların stres altında olması maalesef doğaldır.

Tabii tüm bunlara bir de ilişki yürütmek eklenince durum daha da çetrefilli bir hal alır. Zira pilotların da özel hayatları vardır. Çocukların okulu, eşin beklentileri, anne babanın sağlığı, finansal durum gibi şeyler ekstra stres kaynağıdır.

Bir pilotun evliliğinde kıskançlık ya da kıskançlığın bulunmayışı da büyük bir sorundur. Karşıt cins bir iş arkadaşıyla samimi bir ilişkiye sahip olmak zaman zaman (bazen de sık sık) kıskançlığa neden olabilmektedir.

 

Eve Dönüş

Pilotların uçuş sonrası eve dönmeleri ve uçuşa gitmeleri de yine önemli bir husustur. Sözgelimi pilot ailesiyle birlikte Ankara’da yaşıyor olsun. Salı günkü İstanbul – Berlin uçuşu için pilotun pazartesi akşamı İstanbul’da olması gerekir. Bu da evden ayrı kalmaya en az bir gün daha ekler. Pilot evine döndüğünde evden çıkmak istemeyebilir. Ailece bir tatil planı pilota çekici gelmeyebilir, zira evine dönen bir pilotun en son isteyeceği şey yolcu olarak olsa bile tekrar bir uçağa binmektir.

Deneyimi ve rütbesi artan bir pilot kendi programını kendi hazırlayabilir. Böylece önemli günlerde sevdikleriyle birlikte olması fırsatına sahip olur. Tüm pilotlar için güzel olan şeyse işin işte kalmasıdır. Bir finansçı evine iş getirebilir ancak bir pilot eve iş getiremez.

 

Hayatın Düzene Binmesi

Eğer bir pilotun evliliği ve ilişkisi sürekli evden uzak kalmaya, kaçırılan doğum günlerine, kıskançlıklara dayanabilirse o ilişki artık belli bir güven düzeyine ulaşmış demektir. Pilot rütbe kazandıkça programı üzerinde daha çok kontrol sahibi olur, ailesine ve sosyal yaşamına daha çok zaman ayırabilir. Tabii rütbe arttıkça kazanılan maaş da artış gösterir.

Pilotların sahip olduğu yaşam tarzı zorlayıcıdır şüphesiz. Ancak mutlu bir evliliğe ve ilişkiye sahip pek çok pilot da mevcuttur. Burada önemli olanın uçuş programı değil; güven ve sadakat gibi temel evlilik erdemleri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Pilotluk mesleğini anlamaya çalışmak mutlu bir ilişki ve evlilik için şahane bir başlangıç noktasıdır.

 

İlginizi çekebilir

Pilot Olmak İsteyenlere
Pilotluk Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir