Pizzacı Açmak

Son yıllarda hazır gıda sektörü hızlı bir yükselişe geçmiştir. Tüketiciler yoğun programlarına uyum sağladığından hızlı ve basit yemeklere bel bağlamaya başlamışlardır. Pizza hazır gıdalar içinde en popüler olanlardan biridir. Gel al ve evlere servis hizmeti sunan pizzacılar farklı türde ve lezzetlerde pek çok seçeneği bir arada sunarak pizzayı binlerce kişinin temel ihtiyaç ürünlerinden biri haline getirmiştir.

Tüm bu saydıklarımızdan dolayı bir pizzacı açmak özellikle doğru adımları attığınızda harika bir yatırıma dönüşebilir. Yine de bütün girişimcilerin farkında olmaları gereken önemli bir konu vardır. İşletme stratejileri ve yönetim becerileri olmadığından hazır gıda sektöründe iş kuran girişimcilerin büyük çoğunluğu ilk yıllarında başarısız olurlar. Aşağıdaki adımları okuyarak bir pizzacının nasıl açılması gerektiğini ve başlangıçtaki olası hataların önüne nasıl geçeceğinizi öğrenin.


Pizzacı Açmak Karlı mı?

Bir pizza aşığı olarak kendi pizza dükkanınızı açmanın hayalini kuruyor olabilirsiniz. Ancak yeterince kar edebilecek misiniz? Ve pizza işi sizin için yeterince karlı bir sektör mü?

Yeme içme sektörüne nazaran pizzacı dükkanları daha yüksek kar majlarıyla çalışırlar. Ancak karlılığı etkileyen birçok faktör olduğundan karın işletmeden işletmeye çok fazla değişkenlik gösterebileceğini unutmamak gerek.


Adım Adım Pizza Dükkanı Nasıl Açılır?

1- İyi pizza nasıl yapılır öğrenin.

Pizza işine başlarken her ne kadar bir sertifikaya ihtiyacınız olmasa da pizza yapmaktan fazlasını öğrenebileceğiniz bir aşçılık okuluna gitmeniz sizin için iyi bir fikir olacaktır. Menünüze fazladan ürünler koymanız daha fazla müşteriyi etkilemenize yardımcı olacaktır.

İşi öğrenmek için diğer pizzacılarda biraz zaman harcayın. İyi bir pizzanın nasıl yapılacağını öğrenirken aynı zamanda bir işletmenin nasıl yönetileceğini de öğrenmeniz kendi girişiminiz için faydalı olacaktır.

Her köşe başında bir pizzacıya denk geldiğimiz günümüzde başarı için kendinizi farklılaştırmak zorundasınız. Sizi diğer pizza işletmelerinden ayıracak özgün bir pizza yaratın veya özel bir tarif kullanın. Yüksek kaliteli, taze malzemelerle ve soslarla yeni tarifler deneyebilirsiniz. Ancak farklı tarifler denerken her adımı mutlaka not etmeyi unutumayın.


2- Esnek Bir İş Planı Hazırlayın

Pizza işletmenizi tanımlayan, pazarlama stratejinizi ve satış yapmayı planladığınız pazarı anlatan, hedeflenen geliri, vergileri ve başlangıç masraflarını içeren bir iş planı hazırlayın.

İş planı çoğu girişimcinin gözünü korkutuyor ancak bunu bir yol haritası olarak düşünebilirsiniz. Öyle sayfalarca ve mükemmeliyetçi bir plan hazırlamanıza gerek yok. Yeri geldiğinde üzerinde değişiklikler yapabilir ve planınızı güncelleyebilirsiniz.

Bu plan sayesinde, müşterilerinizin kimler olacağından ne tür pizzalar satacağınıza, işinizi rakiplerinizden nasıl farklılaştıracağınızdan karınızı nereye yatıracağınıza kadar hayati önem arz eden birçok konuyu açıklığa kavuşturabilecek ve emin adımlarla ilerleyebileceksiniz.

Mutlaka okuyun: Başarılı Bir İş Planı Nasıl Hazırlanır?


3- Ne tür bir pizza restoranı açacağınıza karar verin.

Açacağınız pizzacının konseptine karar vermek ne gibi ekipmanlara ve kaç çalışana ihtiyaç duyacağınızda büyük rol oynayacaktır. Sadece gel al ve paket servis olarak çalışacaksanız başlangıç maliyetleriniz büyük oranda düşecektir. Diğer yandan müşterileri dükkanınızda da ağırlayacaksanız masa, sandalye, tabak, kaşık, çatal vb. malzemelerin yanında ekstra çalışanlara da ihtiyacınız olacaktır.

Bunların yanında nasıl bir marka olacağınızı da netleştirmelisiniz.Genç kuşağa yönelik hızlı ve rahat bir mekan mı olacaksınız, yoksa farklı İtalyan tatlarının servis edildiği lüks bir mekan mı? Coca-Cola şişeleri ve retro tabelalarla dolu eski moda bir pizzacı olmaya ne dersiniz? Sunduğunuz lezzetin yanı sıra, markanızın insanlarda uyandıracağınız his de müşteri kazanmanızı ve onları kendinize bağlamanızı sağlayacak çok önemli bir kriterdir. Bu nedenle konseptiniz üzerinde bolca kafa yorun.

Mutlaka okuyun: 7 Adımda Sıfırdan Kendi Markanı Kurmak


4- Pizza dükkanınız için stratejik bir yer ve mekan seçin.

Pizzacınız için yer seçimi yaparken benzer restoranların az olduğu bir bölge bulmaya çalışın. Restoran dünyasında farklı türdeki restoranlar arasındaki sağlıklı rekabet iyi bir şey olabilir, ancak yakınınızda en popüler pizzacı varsa onun gölgesinde kalmak istemezsiniz.

Kolayca görülebilecek, mümkünse kalabalık bir caddeye bakan, yoğun yaya trafiği olan veya park sorunu olmayan bir yer seçin. Pizza dükkanınız yoldan geçenler için davetkar olduğunda, yeni müşteriler çekme olasılığınız daha yüksek olacaktır. Bölgedeki insanların demografik özelliklerini ve yeme içme alışklanlıklarını da göz önünde bulundurun. Seçtiğiniz bölgede restoranınızın hizmet tarzına ve markanıza ilgi duyacak bir müşteri tabanının olduğundan emin olun.

Mutlaka okuyun: İşiniz İçin Yer Seçimi Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Dipnot: Herhangi bir kira sözleşmesi imzalamadan önce bulduğunuz yerde bir gıda firması açabiliyor musunuz kontrol edin.


5- Restoranın ruhuna uygun bir menü tasarlayın.

Bir sonraki adım pizza dükanının konseptine ve hedef kitlesine uygun bir menü tasarlamak olmalıdır. Aşağıdaki hususları göz önünde bulundurarak menünüzü şekillendirebilirsiniz.

Pizzacınızın karakteri ne olacak? Ne tür pizzalar sunacaksınız? Napoliten mi, New York tarzı mı, Chicago Deep-Dish mi yoksa başka bir popüler pizza türü mü olacak? Pizza dükkanınızda başlangıç yiyecekler için neler sunacaksınız? Başka ana yemekler de olacak mı? Yoksa odak noktanız sadece pizza mı olacak? Peki ya tatlılar? Geleneksel bir pizza dükkanı açmayı düşünüyorsanız klasik İtalyan tatlılarını sunmak iyi bir fikir olabilir: Tiramisu, Cannoli, PannaCotta vb.

Çağımızın bir gereği olarak QR kodlu menü yapmayı da unutmayın. QR kodları restoranınızdaki masalara yerleştirdiğinizde potansiyel müşterileriniz akıllı telefonlarıyla pizza dükkanı menünüzü görüntüleyebilecek ve sipariş verebileceklerdir.

Menü tasarımı için bir ajanstan ya da freelance bir tasarımcıdan da profesyonel destek alabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Restoran Menüsü Nasıl Hazırlanır?


6– Pizza dükkanınız için ekipmanlar alın.

Buzdolabına ve derin dondurucuya, pizza fırınlarına, hamur yoğurucuya, tezgâhlara, tepsilere ve kaplara, ölçme kaplarına, sos kepçelerine, pizza kutularına, mendillere ve eğer pizzalarınızı evlere servis yapacaksanız dağıtım aracına ihtiyacınız olacaktır.


7- Yasal Konuları Halledin

Pizza dükkanınız açmak için gereken yasal işleri halledin. Açılış ruhsatı almak için gerekli kriterleri sağladığınızdan emin olun ve istenen belgeleri hazırlayın.

Pizzacı açılmadan önce yapılacak incelemede, iş sağlığı ve güvenliği açısından uygunluğu incelenir. Bu nedenle pizzacınızın belirtilen hususlara uygun olduğundan emin olun.


8- Markanızın Yüzü Olacak Kalifiye Çalışanlar Bulun

Çalışanlarınız pizzacınızın yüzü olacak, bu nedenle sizi mümkün olan en iyi şekilde temsil edeceklerinden emin olmalısınız.

Pahalı dükkanlar kiralayan restoran sahipleri, satacakları ürünleri özenle seçip pazarlamaya onbinlerce lira harcarlar ancak iş çalışan bulmaya geldiğinde müşteriyle nasıl konuşulması gerektiğini bilmeyen ve onları yeterince dinlemeyen elemanları işe alırlar.

Bu sebeple adaylarla iş görüşmesi yaparken olumlu, sıcak kanlı kişileri arayın. Müşterilerin personelinizle etkileşimde bulunurken kendilerini rahat hissetmeleri son derece önemlidir. Ayrıca restoranınızın bir parçası olmakla gerçekten ilgilenen kişiler bulmaya çalışın. Bu tarz kişiler işinizi başarısını önemseyip çaba göstermeye daha yatkın olurlar.

Mutlaka okuyun: Doğru Çalışan Seçimi Nasıl Yapılır?


9- Güvenilir Tedarikçiler Bulun

Gıda sektöründe faaliyet gösteren tüm işletmelerde olduğu gibi pizzacınız için de güvenilir ve tazeliğe önem veren bir tedarikçi bulmak hayati önem taşır. Tedarikçi bulmak için diğer işletme sahipleriyle görüşebilir ya da internet araştırması yapabilirsiniz. Bulduğunuz tedarikçiyle önceden toplu satın alma ve ödeme şartları gibi konuları netleştirip pazarlık yapmayı ihmal etmeyin.

Mutlaka okuyun: Tedarikçilerle Pazarlık Yaparken Kullanabileceğiniz 13 Yöntem


10- Reklam ve Pazarlama Stratejisi Oluşturun.

Hedef müşterilerinizin kim olduğunu, boş zamanlarını nasıl geçirdiklerini ve onlara ulaşmak için pizza markanızı nerelerde tanıtabileceğinizi düşünün. Online sipariş veren müşterilerinizin ihtiyaç ve beklentileri neler? Daha fazla müşteri çekmek için ne gibi pazarlama stratejilerinden yararlanabilirsiniz? Tüm bunları araştırıp markanıza özel bir pazarlama rotası çizin.

Mutlaka okuyun: Reklam ve Pazarlama Yöntemleri

Mutlaka okuyun: Satış Stratejileri


10-Pizzacınızı açın.

Yukarıdaki her şeyi yaptıkran sonra sıra geldi büyük açılışa. Arkadaşlarınızı, akrabalarınızı ve tüm sevdiklerinizi büyük açılışa davet ederek kapılarınızı açın. Onlar sizin ilk müşterileriniz olacak ve kendinizi müşteri kaybetmeden deneme fırsatı bulacaksınız. Bu fırsatı çok iyi değerlendirin. Neleri beğenip nelere beğenmediklerini samimi bir şekilde belirtmeleri için onları cesaretlendirin.

Onların vereceğin geri bildirimler sayesinde yeni güncellemeler yapabilir ve hatta menünüze yeni tatlar ekleyebilirsiniz.


Pizzacı Açmak İçin Gerekli Belgeler

Gerekli belgeler belediyeden belediyeye farklılık gösterebilmektedir. Bu sebeple daha sağlıklı bilgi için bağlı bulunduğunuz belediyenin ruhsat birimine başvurabilirsiz.

  • 2 adet vesikalık fotoğraf
  • TC Kimlik fotokopisi
  • Adli sicil kaydı fotokopisi
  • Başvuru beyan formu
  • Kira sözleşmesi fotokopisi
  • Esnaf ve Sanatkarlar Odası kaydı
  • Yapı kullanım izin belgesi
  • İtfaiye uygunluk raporu
  • Hijyen belgesi


Pizzacı Açmanın Maliyeti Ne Kadardır?

Açmak istediğiniz pizza restoranınızın maliyeti; bulunduğu yere, büyüklüğüne, hizmet tipi gibi birçok kritere göre değişkenlik gösterecektir.

Maliyet hesaplaması yaparken aşağıdaki kalemleri dikkate alabiliriz:

  1. Pizza dükkanının yeri
  2. Araçlar
  3. Mutfak ekipmanlarının maliyeti
  4. Kuruluşun büyüklüğü
  5. Tadilat
  6. Lisans ve izinlerin maliyeti
  7. Pazarlama maliyetleri (pizza dükkanı logosu oluşturma, markalama malzemeleri, menüler ve web sitesi)
  8. İşçilik maliyetleri
  9. Mobilya ve demirbaşlar (masa, sandalye, yazarkasa vb.)
  10. Başlangıç envanteri (malzemeler, içecekler, pizza kutuları)

Tüm bunları baz aldığımızda bir pizza dükkanı açmanın maliyeti 200 bin ila 1 milyon TL arasında veya hatta daha fazla olabilmektedir. Eğer yazımıza açmak istediğiniz pizzacı ile ilgili detaylı bir yorum yaparsanız sizin için sağlıklı bir maliyet hesaplayabiliriz.

Gıda sektöründe iş kurmak isteyen girişimcilere şimdiden bol kazançlar!

Mutlaka okuyun: Pizza Bayiliği Veren Firmalar

Yorumlar

Bir Yorum da Sen Bırak
  1. Merhabalar öncelikle yazdığınız yazı ve verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
    Ben uzun zamandır pizzacı açmak istiyorum. Diğerlerinden biraz farklı olarak hazır dilim pizza satışı yapmak istiyorum. Müşteri gelecek ve istediği pizzadan ya da istediği farklı pizzalardan dilimler alacak. Sürümü olan bir iş olacak. Fakat dediğiniz gibi yer, kira ve diğer farklı masrafları tahmin edemediğim için maliyet ve bunun gibi rakamları çıkaramıyorum. Yurt dışında 8 ay bu işi yaptım. Hamur yapımından hamur açmasına ve pizza yapımına varana kadar herşeyi yaptım. Bu bilgiler ışığında bana yardımcı olabilirseniz sevinirim. Şimdiden ilginize teşekkürler.

    • Merhaba Davut bey ben de pizza firmasında full time olarak birkaç ay çalıştım. Kısa sürede pizzanın pişmesinden sunumuna kadar, salata yapımından hamur hazırlanmasına kadar birçok biligi öğrendim. Üniversite öğrencisi olduğumdan ilk işim kısa sürdü ama bu işi sevdim. İnsanların damak tadında bir yer edinmek bambaşka bir duygu. Benim de uzun zamandır yurt dışında çalışma isteğim var, oradaki pizza sunumlarını lezzetlerini merak ediyorum. Umarım istediğiniz işi yapabilirsiniz. Sanırım TEB Bankacılık da iş kurmada baya destek çıkıyor. Eğer isterseniz sizin yanınızda yetiştirilmek üzere işçi olarak çalışabilirim… Çalışmalarınızda Başarılar diliyorum saygılarımla Feridun Ak. feridun_ak_1991@hotmail.com

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir