Potansiyel Bir Girişimci Olduğunuzu Gösteren 40 İşaret

çılgın girişimciler

Dünyada iki tip insan vardır.

Girişimciler ve diğerleri.

Girişimciler yaratıcı insanlardır ve kendi kurallarını belirlerler. Girişimciler belirli bir soruna odaklanıp onu çözmeden bırakmayan özel insanlardır. Siz de girişimci ruhuna sahip bir insan olup da bunun farkında olmayabilirsiniz. Belki de bir iş kurmaya dair hayalleriniz var fakat hala kuramadınız ya da aklınızda çeşitli iş fikirleri var fakat bunları hala hayata geçiremediniz. Belki de işinizi kursanız iyi bir girişimci olup olamayacağınızı anlayacaksınız. Bu makalede girişimci olup olamayacağınızı anlamanızı sağlayacak 40 işareti paylaştık. Siz de aşağıdaki özellikleri taşıyorsanız iyi bir girişimci adayı olabilirsiniz. Bu makaleyi okuduğunuzda girişimcileri sıradan insanlardan ayıran şeylerin neler olduğunu öğrenmiş olacaksınız. O halde başlayalım.

 

1.Yalnız çalışmaktan hoşlanırlar.

Girişimcilik kimsenin yapamadığı şeyleri başarmak için geceleri yalnız başına çalışmayı gerektirir. Böyle zamanlarda kimsenin yardımı olmadan kendilerini motive edebilirler.

 

2. Büyük hayaller kurarlar.

Girişimciler büyük resmi görebilir ve geleceği henüz şekillenmeden önce görme yetisine sahiptirler.

 

3. Hedeflerine giden yolu küçük adımlara bölerler.

Girişimciler küçük adımlar atmadan büyük hedeflere ulaşamayacaklarının farkındadır ve bunu nasıl yapacaklarını da iyi bilirler.

 

4. Büyük bir üretme arzusuna sahiptirler.

Girişimciler bir değer ya da bir şeyler yaratmak ile ilgili büyük bir içgüdüye sahiptir.

 

5. Çok okurlar.

Bilgi kazandırır. Eğer başarılı bir girişimci olmak istiyorsanız çok okumak zorundasınız.

Mutlaka okuyun: İş Hayatı İle İlgili Okunması Gereken Kitaplar

 

6. Eğitimi eğlenceye tercih ederler.

Girişimciler televizyon ya da podcastleri eğlenmek amacıyla değil bir şeyler öğrenmek amacıyla kullanırlar. Girişimciler işleriyle ilgili yeni şeyler öğrenmeye heveslidir ve sürekli olarak daha iyi bir girişimci olmanın yollarını ararlar.

 

7. Keyif düşkünü değildirler.

Girişimciler gerektiğinde zorlu durumlarla karşılaşacaklarını ve zorlu seçimler yapmak zorunda kalacaklarını ve keyif yapacakları zamandan çalıp çalışmaya aktarmanın beraberinde başarıyı getireceğini bilirler. Rahatlarından ne denli fedakârlık ederlerse o oranda başarı kazanacaklarının farkındadırlar.

 

8. Başarılı girişimcileri kendilerine örnek alırlar.

En iyi girişimcilerin genelde ilham aldıkları ve adımlarını izledikleri birileri vardır. Gerek özel gerekse iş hayatlarında başarılı girişimcileri örnek alarak başarı basamaklarını emin adımlarla tırmanmayı seçerler.

 

9. Yılmadan çalışırlar.

En iyi girişimciler çalışmaktan yılmaz ve gece geç saatlere kadar otururlar.

Mutlaka okuyun: Başarılı Girişimcinin Gizli Silahı: Azim

 

10. Akılcı bir çalışma yöntemi izlerler.

En iyi girişimciler çok çalışan fakat metotlu çalışanlardır. Daha etkin ve verimli çalışma yoluna giderek rakiplerine göre avantajlı duruma geçerler.

Mutlaka okuyun: 80/20 Kuralı(Pareto Prensibi) Nedir? Hayatınızı Nasıl Değiştirebilir?

 

11. Özgüvenleri yüksektir.

En iyi girişimciler müşterileri için değer yaratmak konusunda büyük bir özgüven sahibidirler.

Mutlaka okuyun: Özgüveninizi Artırmanın Yolları

 

12. Risk almaktan çekinmezler.

Risk, Holywood’da kırmızı halıda yürüyen bir artistten, dünyanın en zengin insanına13. kadar herkesin hayatında yer almaktadır oysa bir girişimci için risk uzun vadede gelişimin önünü açan ve onları sıkı çalışmaya teşvik eden bir yakıt niteliğindedir.

Mutlaka okuyun: Her Girişimcinin Alması Gereken Riskler

 

13. Statükodan nefret ederler.

En iyi girişimciler sıradanlıktan uzak olanlardır.

 

14. Başarısızlıktan korkmazlar.

Girişimciler sendelemekten ya da düşmekten korkmazlar. Başarısızlığın başarıya giden yolculuğun ayrılmaz bir parçası olduğunun farkındadırlar. Bu nedenle başarı kazanmanın peşinde koşarken gerekli çabayı sarf etmekten çekinmezler.

Mutlaka okuyun: Hatalarınızdan Çıkarabileceğiniz Dersler

 

15. Hiperaktiftirler.

IKEA ve Virgin Mobile’in sahipleri başarılı olmalarını onlara süper güç sağlayan hiperaktifliğe borçlu olduklarını açıklamışlardır. Girişimciler genelde sürekli düşünür ve bir şeyler yaratırlar.

 

16. Sorunları görmezden gelmezler.

En iyi girişimciler bir sorunla karşılaştıklarında çözüm üretme konusundan aşırı takıntılı olurlar.

Mutlaka okuyun: Başarılı Girişimciler Neden Bahanelere İhtiyaç Duymazlar?

 

17. Başkalarından onay beklemezler.

Girişimciler yaptıkları yeniliklerle sıklıkla çevrelerindeki insanlardan tepki alırlar. En azından tek bir insan tarafından tepki almadan başarıya ulaşmak neredeyse imkânsızdır. Girişimciler bu gerçeği bilir ve kabul ederler.

 

18. Her yerde çalışabilirler.

İster uçakta isterse takside olsun girişimciler yer ve zaman seçmeden çalışmanın önemini bilirler.

 

19. Başlarında bir otorite olmasını istemezler.

Eğer henüz kendi işlerini kurmadılarsa başlarındaki patronu önemsemezler ve ek iş yaparlar. Ek iş bir girişimcinin hayatında yeni bir sayfa açmasını sağlayacak olan ilk ve en büyük adımdır.

 

20. Blogları okur ve işleriyle ilgili haber bültenlerine abone olurlar.

İyi bir girişimci önemli blogları sürekli okuyan biridir. Kişisel ve profesyonel gelişimlerine büyük önem verdiklerinden bu tarz sitelerin bültenlerine abone olmayı da ihmal etmezler.

 

21. Plan yapmayı severler.

Hafta sonları plan yapmayı ve çevrelerindeki herkesi bu plana göre yönlendirmeyi severler. Liderlik ve buna bağlı olarak yetkilendirme ruhlarında vardır. Bu iki kilit özellik büyük girişimcilerde mutlaka bulunur.

Mutlaka okuyun: Başarılı Girişimcilerin Hafta Sonu Alışkanlıkları

 

22. Hızlı hareket ederler.

En iyi girişimciler hızlı hareket etmeyi sever. Bu kimseler herhangi bir durum karşısında fazla oyalanmadan karar mekanizmalarını çalıştırırlar. Ardından sıradan insanların cesaret edemeyeceği telefon görüşmeleri yapar ya da reddedilme korkusuyla kaçınacakları toplantılar ayarlarlar. Sürekli bir şeylerle meşgul bu aceleci adamlar bir fırsat yakaladıklarında onu ellerinden kaçırmazlar ve hayallerini gerçeğe dönüştürme konusunda kararlıdırlar. Belki siz de böyle biri olmaya özenmekte ve bu yönde kendinizi motive etmektesinizdir. Bunun için içgüdülerinize güvenmelisiniz.

Mutlaka okuyun: Girişimcilikte Hızlı Hareket Etmenin Önemi

 

23. Biraz tuhaftırlar.

Eğer birileri tarafından tuhaf damgası yediyseniz bu aslında kötü bir şey değildir. Girişimciler genelde diğer insanlara benzemezler. Onları yakından tanıyan insanlar onların tuhaflıklarını ve olaylara sıra dışı bakış açılarını yakından gözlemleme şansına sahip olurlar.

 

24. Tartışmayı severler.

Girişimciler alevli tartışımalar yaratmaktan çekinmezler. Çoğu girişimci hava durumu ya da ünlülerin hayatları gibi önemsiz konularla ilgilenmek yerine derin konular hakkında alevli tartışmalara girmeyi tercih ederler.

 

25. Her nereye giderlerse gitsinler işlerini de beraberlerinde götürürler.

Bu bir bağımlılık değil yalnızca bir ihtiyaçtır. İster bir kafede olsun isterse havaalanında dizüstü bilgisayarları yanlarındaysa hemen çalışmaya koyulurlar.

 

26. Wi-Fi’li destinasyonlar.

Girişimciler tatile çıkarlarken Wifi’li destinasyonlarda karar kılarlar. Günümüzde Wifi’siz bir tatil köyü ya da otel kalmadı sayılır ancak yine de bu duruma dikkat etmek gerekebilir. Girişimciler gidecekleri destinasyonlarda Wifi bulunmasına büyük özen gösterirler.

27. İnsan ilişkileri iyidir.

Girişimciler işlerini severler fakat başarılarını biraz da insan ilişkilerinde iyi oluşlarına borçludurlar. En iyi girişimciler insanları gözlemlemeyi severler ve iş veya özel hayatlarıyla ilgili kendilerine bir şeyler katacak insanlarla etkileşim kurmaktan çekinmezler.

 

28. Kendilerinden üstün insanlarla takılırlar.

İyi bir girişimci insan ilişkilerinin değerini bilir ve çevrelerin, büyümelerini teşvik edecek insanlarla doldururlar. İster akıl danışma ister diyalog yoluyla olsun fikirlerini ve gerek iş gerekse özel hayatlarında kendilerini geliştirmek adına önemli insanlarla bağlantı halinde olurlar.

Mutlaka okuyun: Zenginler Arkadaşlarını Nasıl Seçiyor?

 

29. Danışmanlara ihtiyaç duyar ve tavsiyelerinden yararlanmayı ihmal etmezler.

İyi girişimciler ihtiyaç duyduklarında danışmak üzere yakınlarında mutlaka bir danışman ya da akıl hocası bulundururlar. Bazen de bu yararlandıkları danışman ya da akıl hocası kitaplar ya da internet vasıtasıyla bulunur.

Mutlaka okuyun: Doğru Akıl Hocasını Bulmak İsteyenlere

 

30. Teknolojiyi hayatlarından eksik etmezler.

Uber, AirBnb, TaskRabbit ya da IFTTT gibi telefon uygulamalarından yararlanıyor musunuz? O halde siz de teknolojiyi yakından takip edenlerdensiniz. İyi bir girişimci teknolojiden had safhada yararlanarak zamandan tasarruf etmeyi bilir ve bu şekilde etkin bir çalışma sergilemiş olur.

Mutlaka okuyun: Girişimcilerin Kullanması Gereken 17 Uygulama

 

31. Çalışma takvimlerine bağlı kalırlar.

Girişimciler gün boyu belirli bir çalışma programına göre hareket derler. Sonuç olarak en iyi girişimciler çalışma takvimlerine kesin bir şekilde riayet ederler ve işlerini gün be gün bu takvimin rehberliğinde düzenli bir şekilde aksatmadan yürütürler.

 

32. Çocukluk anılarında girişimciliğe dair izler bulunur.

Girişimcilerin sıkılıkla şeker, limonata ya da beyzbol kartları satmaya dair çocukluk hatıraları vardır.

Mutlaka okuyun: Milyarder Girişimcilerin Çocuklukları Nasıldı?

 

33. Birileri tarafından yönlendirilmeye ihtiyaç duymazlar.

Girişimcilerin bloglarında bir yazı hazırlamaları için başlarında bir patron olmasına ihtiyaçları yoktur. Girişimcilerin müşterilere teşekkür kartı yollamaları için de başlarında bir patrona ihtiyaçları yoktur. Girişimciler işlerini yürütmek için birilerinden direktif almaya gerek duymazlar.

 

34. Zamanlarını en iyi şekilde kullanırlar.

Girişimciler zamanın en değerli şeylerden biri olduğunu bilirler. İnsanların zamanlarını çalmalarına izin vermez ve ellerinden geldiğince zamanlarını tasarruflu kullanırlar.

Mutlaka okuyun: Girişimci Olarak “Hayır” Demeniz Gereken 6 Şey

 

35. Kendilerine karşı çıkanlara yanıldıklarını gösterme yarışına girerler.

Bu belki size biraz aptalca ve çocukça gelecek ama girişimcilerin büyük bir çoğunluğu kendilerinden şüphe eden, onları reddeden ya da saçmaladıklarını düşünenlere yanıldıklarını ispat etmeden duramazlar. Bu kişiler eski sevgili, eş, hısım, akraba, ebeveyn ya da bir eğitmen olabilir. Bu şekilde ateşlenen girişimciler uzun yıllar başarılı olurlar.

 

36. Şartları zorlarlar.

Girişimciler her türlü zorlu koşulda çok çalışmaktan yılmazlar.

 

37. Yeni fikirlere açıktırlar.

Girişimciler her yerde ve her daim yeni iş fikirleri üretmek isterler. Mesela dünyayı gezerken ya da internette sörf yaparken hızla tespit ettikleri sorunlara çözüm üretme arayışına girerler.

 

38. Öğrenmeye açıktırlar.

Girişimciler her yeni bilgiye açıktırlar. Yaşam boyu öğrenmeyi benimseyerek sürekli olarak kendilerini geliştirirler.

Mutlaka okuyun: Hayat Boyu Öğrenmeyi Benimseyerek Başarılı Olmak

 

39. Instagram’da kişilerden çok ilham verici hesapları takip ederler.

Eğer sizin de Instagram haber akışınızda kişiler ve yemek fotoğrafları dışında motive edici çeşitli Instagram hesapları bulunmaktaysa, bu sizin de bir girişimci olabileceğinize işarettir.

 

40. Değişimi severler.

Çoğu insan değişim düşüncesine karşıyken girişimciler değişimi adeta kucaklar. İyi bir sonuç getireceğine inandıklarında değişimden çok hoşlanırlar.

Mutlaka okuyun: Girişimciler, Değişimlere Karşı Nasıl Dayanıklı Olabilir?

Siz ya da tanıdığınız birileri girişimciliğin işaretlerinden sayılan yukarıdaki 40 maddeye uymaktaysa bir an önce bu konuya yönelmekte fayda vardır. Eğer ben çoktan bu konu üzerine eğildim ve girişimci olma yolundayım diyorsanız yukarıdaki makaleyi okuyarak doğru seçimi yapmış olduğunuzu kanıtlamış olacaksınız.

Girişimcilik zorlu da olsa bol ödüllü bir yolculuktur. Girişimcilik ruhuna sahip olduğunuzu öğrenmek ilhamınızı kaybetmeden ve yılmadan hayalinizin peşinde koşmanızı sağlayacak en iyi yollardan biridir.

Vazgeçmek istediğinizde bu makaleyi yeniden okuyarak girişimcilik ruhunuzu canlandırabilir ve başarılı olmak için gerekenlere sahip olduğunuzun farkına varabilirsiniz. Kendinizden ya da amacınızdan şüphe ettiğiniz zamanlarda yine bu makaleyi okuyarak doğru yolda olduğunuzu anlayabilir ve yaşadığınız zorlukları fırsata dönüştürmeyi başarabilirsiniz.

Girişimcilikle ilgili olarak yukarıda yazılan maddeler sizi anlatmaktaysa girişimcilik tam da olmanız gereken yerdir.

Bu makaleyi ihtiyacı olduğunu düşündüğünüz kimselerle de paylaşmayı ihmal etmeyin. Bu sayede o kişilerin bu yola çıkmasına ya da caymadan yollarına devam etmelerine vesile olabilirsiniz.

Peki, siz girişimci ruhuna sahip misiniz? Eğer sahipseniz sizi kolları sıvamaktan alıkoyan şeyler nedir?

Avatar

Yazar : İpek Külah

Çevirmen

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir