Renault’un Başarı Hikayesi

Dünya genelindeki yüzlerce kolu ile dünyanın en büyük dokuzuncu otomobil üreticisi Renault, 118 ülkede faaliyetlerine devam ediyor. 115 yıllık muhteşem bir otomobil üretimi geçmişi ile, milyarlarca insana hizmet verdiler.

 

Renault Nasıl Kuruldu?

1899 yılında Louis Renault otomobil tasarlamaya ve üretmeye çok heveslendi. Bir mühendis olarak işin teknik kısmını üstlendi ve gösterdiği çaba, iki kardeşi Marcel ve Fernand’ın ilgisini çekti. Onlar da şirketin yönetim kısmını devraldı. Ve bu şekilde Renault kurulmuş oldu. Şirket, 1905 yılında ilk otomobillerini üretmeye başladı ve neredeyse anında pazara egemen olmaya başladı. Bir taksi filosu oluşturmak için toplu araç satın alan Société des Automobiles de Place, firmanın ilk büyük başarısı oldu.

 

Nasıl Başarılı Oldu?

1918 yılına ait Renault marka tank

Yenilikçi düşüncelerini sadece daha iyi araç üretmek için kullanmakla kalmayıp aynı zamanda, dönemin şartlarına göre pazardaki ihtiyaçlar doğrultusunda da hareket ettiler. İçinde bulundukları dönemin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak çeşitli araçlar üretiyorlardı. Daha 1913 yılında bilimsel seri imalat tekniklerine ve özelleştirilmiş tasarımlara inanıyorlardı. Birinci Dünya Savaşı çıkmadan önce otobüs ve ticari kargo araçları üretmeye başladılar. Daha sonra ise savaş sırasında cephanelik ve askeri uçaklar, tanklar; savaş sonrasında ise tarım ve endüstri makineleri üretmeye devam ettiler.

1930’lu yıllarda şirket her ne kadar kısa süreliğine de olsa, birtakım zorluklar yaşadı. Bu zorluklar, tüm Fransız otomobil sektöründe geçerli olan grev ve çeşitli iş anlaşmazlıkları ile baş gösterdi. Renault bir şekilde ürettikleri traktörler, silahlar ve demir yolu işleri ile ayakta kalmayı başardı.

Ancak daha sonra işler daha da zorlaşınca uçak motoru üretimi de dahil olmak üzere bazı bölümlerini satmak zorunda kaldılar. Daha sonra tüm vakitlerini ve çabalarını sadece otomobil sektörüne yönlendirme kararı aldılar.

Tam işlerini yola soktuklarını düşündükleri zaman, Nazi Almanya’sı için tank üretmeyi reddettiklerinden ötürü, ordu, öcünü üretim tesislerini ve çevresindeki bölgeleri bombalayarak aldı. 1940’ların ortasına kadar bu bombalamalar birkaç kez tekrarlandı. Ancak Renault firması hiçbir zaman yılmayarak faaliyetlerine devam etti.

Günümüze kadar genellikle devrim yaratan motor performansları ile Renault çok sayıda araba ve diğer otomobil parçaları üretti. Risklerini çeşitlendirmek adına sadece araçlara odaklanmaktansa, araçlar ile ilgili diğer alanlara da yöneldiler. Ayakları her zaman yere sağlam olarak basan firma her ne kadar defalarca kez iflas tehlikesi ile yüzleşse bile günümüzde bir asırdır faaliyet gösteren ender firmalardan birisi olabildi.

“Asla vazgeçme” tutumu, Renault firmasının çok uzun zamandır ön plana çıkmasını sağlayan bir özelliği olarak bilinmektedir.

 

İlginizi çekebilir

İlham Verici Başarı Hikayeleri
Büyük Şirketlerin İflastan Kurtulma Hikayeleri

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir