Şirketinize Başarılı Bir İsim Bulmanın Kuralları

Şirket adı kendi başına bile iş yapmanızı sağlar. Peki başarılı bir şirket ismi nasılı seçilir?

İyi bir şirket isimi bulmak kolay değildir. Ancak iş kurma sürecinin en önemli adımlarından biridir. Zayıf bir işletme adıyla yola çıkmak sadece tek bir golf sopasıyla golf oynamaya benzer. Bazı atışları tuttursanız bile hepsinde başarılı olamazsınız.

Peki, kazandıran şirket ismini nasıl bulacaksınız? Ailenizi, arkadaşlarınızı ve/veya iş arkadaşlarınızı bir araya getirerek beyin fırtınası seansı düzenleyin ve şirket adı seçerken aşağıdaki beş kural üzerinde çalışın:

 

1 – Kazandıran şirket ismi kolay telaffuz edilmelidir ve akılda kalmalıdır

Açıkçası potansiyel müşterilerinizin ve devamlı müşterilerinizin işletme isminizi hatırlaması gerekir. Ancak aynı zamanda telefon rehberlerine, telefon defterlerine veya online kaynaklara baktıklarında da şirket isminizi kolaylıkla bulmaları gerekir. Bu nedenle karışık bir isim seçmek kötü bir fikirdir. Benzersiz bir isim bulmak her ne kadar iyi olsa da zor hecelenen isimler size dezavantaj sağlar.

 

2 – Kazandıran şirket isminin görsel bir öğeye ihtiyacı vardır

Karışık bir ismi okuduğunuzda kafanızda ne canlanıyor? Hiçbir şey? İnsanların çoğu karışık işletme isimlerini okuduğunda kafalarında bir şey canlandıramaz. Genelde bir ismi okuduğumuzda veya duyduğumuzda imajların belirmesine neden olan fiziksel bağlantılar kurarız. Görsel bir öğeyi işletme adıyla birleştirmeniz hem oldukça güçlü bir reklam aracıdır hem de müşterilerin şirket isminizi hatırlamasına yardımcı olur.

Yani şirket isminin güçlü bir görsel öğesinin olması gerekir.

 

3 – Kazandıran şirket isminin pozitif bir çağrışım yapması gerekir

Kelimelerin birçoğunun hem yan anlamı ( duygusal anlamda )  hem de düz anlamı vardır. Kelime çağrışımlarının pozitif veya tarafsız olması gerekir.  Klasik örneklerden biri “anne” ve “valide” arasında farktır. Anne pozitif bir çağrışım yaparken valide tarafsız bir çağrışım yapar. İşte bu nedenle “valide kurabiyeleri” yerine “anne kurabiyeleri” kullanılır.

Demek ki şirket adı yaratırken pozitif çağrışımları olan kelimeleri seçmeniz ve bu çağrışımların işletmenize uygun olduğundan emin olmanız gerekiyor.

Örneğin kamyon taşımacılığına başlayacaksanız “kedi nakliyat” veya “söğüt dalı kamyonculuk” gibi zayıf veya negatif bir isim koymamanız gerekir. Güçlü ve güvenilir anlamlar taşıyan bir isim bulmak şarttır.

 

4 – Kazandıran şirket isminin yaptığınız işle ilgili bilgi vermesi gerekir

İşletmenizin bir anda Nike gibi bilinen bir marka olmayacağı kesindir dolayısıyla yeni işletme adınızın potansiyel müşterilerinize yaptığınız işle ilgili ipuçları vermesi gerekir.  İşte bu nedenle peyzaj düzenleme işleri yapan firmalar “peyzaj” kelimesini isimlerine eklerler ve kuaförler “salon” ve hatta “saç tasarımı” gibi kelimler eklerler.

Yaptığınız işle ilgili bilgi vermeniz potansiyel müşterilerinizin ve/veya devamlı müşterilerinizin işletmenizi telefon rehberlerinden bulmasını da kolaylaştırır.

 

5 – Kazandıran şirket isminin kısa olması gerekir

İşletme isminin kısa olması oldukça önemlidir çünkü potansiyel müşterilerinizin ve devamlı müşterilerinizin işletme adınızı hatırlamaları gerekir. Ayrıca tanıtım hedefleri içinde çok önemlidir. Örneğin kartvizitleriniz, tabelanız veya reklamlarınızla uyumlu olacak ve hatta online olarak da faaliyette bulunacaksanız domain adı olarak size iyi hizmet edecek bir isim bulmalısınız.

 

Ve son ipucu

İşletme adını seçerken renkleri düşünün. Renkler işletme logonuzun, diğer işletme promosyon malzemelerinizin ve internet sitenizin en önemli bileşeni olacaktır. Renklerin güçlü duygusal çağrışımları vardır. Örneğin kırmızı agresif bir renktir, coşturucu unsuru hız, heyecan ve tutkuyla ilişkilidir. Yeşil sakinleştiren bir renktir ve çoğalma, yenilenme ve doğayla ilişkilidir.

En az iki tane ve hatta üç tane kazandıran isim bulun çünkü bir tanesini seçtiğinizde bir sonraki adım olan kayıt sürecini tamamlamanız gerekir ve ilk seçiminiz olan daha önceden alınmış olabilir.

Avatar

Yazar : iş kurmak

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir