Sosyal Medya Uzmanı Olmak İçin Bilmeniz Gerekenler

Sosyal medya geçtiğimiz 10 yıl içinde büyük bir ilerleme gösterince sosyal medya danışmanı gibi yeni bir meslek ortaya çıktı.

“Sosyal medya uzmanı” olmak için bilmeniz gereken bazı hususlar bulunuyor. Bu yazımızda başarılı bir sosyal medya uzmanı olmanın adımlarını teker teker aktaracağız.

 

Sosyal Medya Danışmanı Olmanın Avantajları

Sosyal medya uzmanı olmanın sağladığı avantajların başında kendi işinizi yapmanız gelir. Yani bu işte serbest çalışırsınız. Çalışma saatlerine, ücret tarifenize, çalışma yüküne siz karar verirsiniz. Ayrıca bir ofise ya da şehre bağlı kalmak durumunda da değilsinizdir, dünyanın istediğiniz yerinde çalışabilirsiniz. Özellikle gezmeyi ve esnek yaşamayı sevenler için oldukça çekici bir meslektir yani sosyal medya uzmanlığı.

Buna karşın kendi işinize sahip olmanın getirdiği bazı zorluklar vardır. Sürekli kendinizi geliştirmek ve yeni şeyler öğrenmek durumundasınızdır. Bir bakıma kendi kariyerinizi kendi tırnaklarınızla inşaa edersiniz.

Kendi işinizin patronu olma meselesi ise biraz karışıktır. Elbette kurumsal bir şirkette çalışmıyor olmanın verdiği bir özgürlük vardır; ancak sizin de müşterileriniz ve zamanında teslim etmeniz gereken projeleriniz olacaktır.

 

Kendi İşinini Patronu Olmanın Dezavantajları

Girişimcilik epey romantize edilen bir alandır. “İstediğim zaman çalışır, istediğim zaman da pijamayla dolaşırım.” gibi yanlış bir algı vardır. Girişimcilik birtakım özgürlükler sağlasa da gün sonunda girişimci de bir tür iş sahibidir, patrondur. Bu da şu anlama gelir: Eğer personel çalıştıracak bütçeniz yoksa tüm işleri, muhasebeyi, ödemeleri, pazarlamayı, reklamı, içerik geliştirmeyi kendi başınıza yapmak zorunda kalırsınız.

Bu nedenle kendi kendini motive edebilmek girişimcilikte büyük bir meziyettir. Kendi işinizin patronu olunca kendinizi de yine siz motive etmek durumundasınızdır.

Mutlaka okuyun: Adım Adım Başarılı Bir Girişimci Olmak

Eğer bu tür dezavantajlar sizi caydırmayacaksa  sosyal medya uzmanı olmak için yapmanız gerekenlere birlikte bakalım şimdi.

 

1. Dersinize İyi Çalışın

Her işte olduğu gibi sosyal medya uzmanı olarak da piyasayı tanımalı, sektörde kullanılan teknikleri ve yöntemleri öğrenmelisiniz. İş planı hazırlamak bu süreçte önünüzü daha rahat görmenizi sağlar, bu işten nasıl para kazanacağınızı, iş modelinizi belirler. Sadece “Ben danışmanlık hizmeti veriyorum.” demekle para kazanılmaz, müşteri çekilmez.

Bu nedenle muhtemel rakiplerinizi LinkedIn, Facebook, Twitter gibi platformlarda inceleyin. Tıpkı anahtar kelime aramak gibi düşünün bunu. “Ankara sosyal medya danışmanı” denince Google’da ilk kim çıkıyor? Bu kişi ne iş yapıyor? Müşterileri kim? Hangi hizmetleri veriyor? Bu soruların cevabını aramalısınız.

Ayrıca tabii ki söylemeye gerek yok, sosyal medya uzmanı olacaksınız ama sosyal medya trendlerini, yeni çıkan özellikleri kullanmayı çok iyi bilmeniz şart. Bunları öğrenmek için de internet devasa bir kütüphane işlevi görüyor.

Mutlaka okuyun: Sosyal medya pazarlamasının 10 kanunu

 

2. Yavaş Bir Başlangıç Yapın

Sosyal medya uzmanı olma süreci yavaş işlemelidir. Yani 9-5, maaşlı bir işiniz varsa öncelikle yavaş bir şekilde sosyal medya danışmanlığı için hazırlık yapmalısınız. Eğer bu işin size uygun olup olmadığından emin değilseniz başlarda bir iki müşteriye sahip olmak daha iyidir. Yani eğer sosyal medya danışmanlığı işini kendinize uygun bulmazsanız halihazırdaki maaşlı işinize devam edebilirsiniz.

İlk müşterilerinizi ise Indeed, Built In gibi sitelerden edinebilirsiniz. Ayrıca freelance çalışan ve bu işi yapan arkadaşlarınıza haber vererek onlardan da size müşteri paslamalarını isteyebilirsiniz. Bunun için network etkinlikleri, Twitter konuşmaları, e-mailleşmeler verimli olabilir. Kendinizi tanıtıp ne iş yaptığınızı açıklamaktan çekinmeyin.

Sosyal medya uzmanı olarak zamanınızın büyük bir kısmının kendinizi tanıtmakla geçeceğinden emin olabilirsiniz. Tabii yine zamanınızın diğer kısmını da mesleğinizde uzmanlaşmak için harcamalısınız. İnsanlar bir meslekte iyi olduğunuzu anlayamadıklarında sizi işe almazlar. Bunun için kendinizi tanıtabilmeli ve pazarlayabilmelisiniz.

Mutlaka okuyun: Maaşlı Bir İşte Çalışırken İş Kurmak İsteyenlere

 

3. Çalışma Yönteminizi Belirleyin

Bu işi yapmak için wi-fi ve dizüstü bilgisayar yeterlidir. Fakat yine de operasyonun sorunsuz işlemesi için halletmeniz gereken şeyler vardır.

Bu durumu daha iyi anlayabilmek için kendinizi müşterinin yerine koyabilirsiniz:

Randevu: Müşteri sizi nasıl bulacak? Sizden nasıl randevu alacaklar?

Teklif: Müşteri size ne istediğini ve verebileceği ücreti söyleyecek mi? Hizmet tarifeniz neleri kapsayacak?

Sözleşme: Müşteriyle sözleşme imzalayacak mısınız? Sözleşme şartları neler?

Görüşme: Müşterilerle nasıl bir araya geleceksiniz? Ofis mi? Home-office mi? Starbucks mı? Skype mı?

Fatura, Ödeme: Müşterilere nasıl fatura keseceksiniz? Ödemeyi ne şekilde almayı tercih edersiniz? Geç ödemelerde belli bir faiz işleyecek mi?

Bunların yanı sıra, sosyal medya danışmanlığı için hangi analiz programlarını kullanacağınıza karar vermelisiniz? SEO araştırmaları için hangi sitelere üye olunacak? Bu sitelerin aylık ücreti ne kadar?

 

4. Spesifik mi? Genel mi?

Bu bitmeyen bir tartışma konusudur. Size gelen tüm müşterilere çözüm üretmeli misiniz? Yoksa sadece belli sektörde faaliyet gösteren müşterilere mi odaklanmalısınız?

Her ikisinin de kendine göre artıları ve eksileri vardır; ve hangisini seçeceğinize yine siz kendiniz karar vermelisiniz.

Araştırma sürecinde iki farklı tarzı da inceleyebilirsiniz. Örneğin sadece restoran ve otellere sosyal medya danışmanlığı yapmak istiyorsanız çevrenizdeki otel ve restoranların sosyal medya hesaplarını inceleyerek yardıma ihtiyaçları olup olmadığını tespit edebilirsiniz.

 

5. Ürün ve Hizmetleri Belirleyin

Sosyal medya danışmanlığının faaliyet alanları çok geniştir. Çoğu zaman arama motoru optimizasyonu (SEO), içerik üretimi ve sosyal medya hesaplarının yönetimi de sosyal medya danışmanlığına dahildir.

Danışman olarak sunacağınız ürün ve hizmetlerden bazıları şunlar olabilir:

  • Sosyal medya hesaplarının analizi
  • Sosyal medya eğitimi
  • Sosyal medya hesaplarının yöneticiliği
  • Sosyal medya strateji geliştirme
  • Arama motorlarına optimizasyonu
  • İçerik üretimi ya da üretilecek içerik için danışmanlık

Farklı alanlarda ürün ve hizmet sunarak gelir kaynaklarınızı çeşitlendirmeniz en ideali olacaktır. Ancak çok fazla alana dağılmak da konsantre olmanızı zorlaştırabilir. Bu nedenle tabiri caizse “kemik” 3-4 alan bulup bu alanlarda ürün ve hizmet sunmalısınız.

Tabii, önemli konulardan biri de ücret tarifenizi belirlemek. Örneğin ABD’de bir sosyal medya uzmanı aylık 3000 dolar kazanırken bir sosyal medya stratejisti (danışmanı) aylık 9000 dolar kazanabilmektedir. Burada tarifenizi başarılarınız, referanslarınız, müşterinin bütçesi gibi faktörler etkileyebilir.

Araştırma sürecinde diğer sosyal medya uzmanlarının tarifelerini inceleyebilirsiniz. Unutmayın, siz kendi başınıza çalışıyorsunuz ve tüm faturalar, vergiler, masraflar sizin üzerinizde. Bu nedenle aylık cebinize kalacak miktardan daha fazlasını da öngörerek tarife hazırlamalısınız.

 

6. Davranışlarınızla Örnek Olun

Yeni müşteriler ararken ve mevcut müşterileriniz için çalışırken tavsiye ettiğiniz teknikleri kendiniz de uygulamalısınız. Kendi sosyal medya hesaplarınız aracılığı ile müşteri edinirsiniz büyük ihtimalle. Bu nedenle kendiniz de sosyal medyayı doğru ve etkin bir biçimde kullanın.

Diğer bir ifadeyle kendinize “alıcı gözüyle” bakın. Sektördeki diğer meslektaşlarınızla irtibat halinde olun.  Sosyal medya trendlerini takip edin. Mümkünse İngilizce kaynakları günlük olarak okuyun. Zira sosyal medyada trendler büyük oranda ABD kaynaklı oluyor. Sosyal medya konulu etkinliklere katılın, yeni insanlarla ve potansiyel müşterilerinizle tanışın.

Kısaca sosyal medyada aktif olun. İnsanların yararlanabileceği blog yazıları yazın. Aktif oldukça insanların nazarında uzmanlığınız da o kadar artar.

 

7. Yaygın Hatalardan Kaçının

Elbette bu sektörde de başarısızlıklar söz konusu olabilir. Ancak aşağıda belirttiğimiz yaygın hatalara düşmezseniz başarısız olma ihtimaliniz de o derece azalır.

Kendinizi hafife almayın: Eğer müşteriler ücretlerinizi hemen kabul ediyorsa veya istediğiniz türden müşteriler elde edemiyorsanız; gerçek değerinizden daha azını alıyorsunuz demektir.

Sözleşmesiz iş yapmayın: Ödeme sözü ve taahhütü mutlaka yazılı yapılmalıdır. Ödemelerinizi zamanında ve tam alabilmek için müşterilerinizle sözleşme yapmalısınız.

Çerçeveyi çizin: Müşteriye nasıl bir süreç izleyeceğinizi, müşterinin sosyal medya hesaplarında nasıl bir strateji izleyeceğinizi açık şekilde anlatın. Müşteriyle aranızda belli sınırların olması, sağlıklı bir iş ilişkisi için son derece elzemdir.

İletişimi önemseyin: Müşterilerle ve diğer kişilerle iyi iletişim kurmak, maillerine anında cevap vermekten daha başka bir şeydir. İletişim kanallarını sağlıklı ve doğru bir şekilde kullanarak, sürecin sıkıntısız geçmesini sağlayarak müşterilerle ilişkinizi daha da geliştirebilirsiniz. Müşteri yaptığınız işten memnun kalırsa size daha farklı iş teklifleriyle gelebilir ya da size iş paslayabilir. Bu nedenle camiada adınızın kalite ve profesyonellikle anılmasına dikkat edin.

Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir