Teknoloji Girişimcileri Neden Çoklu Ekran Kullanmalı?

Silikon vadisinde şöyle bir gezdiğinizi varsayalım. Kapısından içeri girdiğiniz herhangi bir yeni girişimin (ya da tanınmış teknoloji devlerinin) ofisinde alışılmadık birçok şey göreceksinz. Garip dekorasyonlar, tuhaf ışıklandırmalar, duvarları olmayan paylaşımlı ofisler gözünüze oldukça tuhaf gelebilir. Teknolojiyle alakalı işler yapan şirketlerde ortam oldukça garip olabilirken, sağda solda gözünüze atıştırma dolapları ve ping pong masaları dışında bir şey daha çarpacak: Çoklu ekran kullanan bilgisayarlar.

Birden fazla monitör kullanmanın tarihi aslında düşündüğünüzden de eskiye dayanıyor. Gerek bilim kurgu filmlerinde, gerek iş dünyasında çoklu ekranlar kullanmak oldukça yaygın. Yeni olansa tüm bu sistemleri elde etmenin artık eskisi kadar pahalı olmaması. Üstelik artık bilgisayarların işlemcileri birden fazla monitörü aynı anda çalıştırabilecek kadar da güçlü, fazladan bir işlemciye gerek kalmıyor!

Herhangi bir yüksek teknoloji şirketinde veya iş merkezinde şöyle bir tur atacak olsanız emin olun ki her yerde monitörler görecektiniz. Microsoft’un çalışma merkezlerinde ortalama ekran sayısı 2 ve 3 arasında değişirken boyutları da aslında alışık olduklarınızdan çok daha büyük. Dahası, henüz yeni kurulmuş, piyasada kendini ispatlamamış girişimlerin ofislerinde bile çoklu ekranlar bulunan masalar, bu ekranlarda harıl harıl iş yapan çalışanlar görebilirsiniz.

“Peki bu neden önemli?” diye soruyor olabilirsiniz elbette. Birden fazla ekranla çalışmanın en önemli faydası daha fazla işi tek seferde halledebilmek. Bu da kısa zamanda çok iş yapması gereken herkesin (en başta da girişimcilerin) işine geliyor elbette. Tabii aynı anda birden fazla ekranda çalışmak herkes için en iyi fikir olmayabilir, ama bizce denemeye değer. Neden bu fikre bir şans tanımanız gerektiğini size birkaç maddede açıklayalım:

 

1- Veriye daha hızlı ulaşabilmek

Aynı anda birden fazla ekranla çalışmanın en büyük faydası tek seferde görmeniz gereken her şey için yeriniz olması! Bir blog yazıyorsanız, yazdığınız konuyla alakalı göz gezdirmeniz gereken 2-3 sayfa kenarda açık dururken aynı zamanda kelime sayacı için de ekranda yer bulabilir, vermeniz gereken referanslara da başka bir ekranda yer ayırabilirsiniz. Birden fazla sekme ve pencere arasında gezmeye, aşağılara inmek için zaman harcamaya, neyi unuttuğunuzu düşünmenize gerek yok. İhtiyaç duyduğunuz her şey orada, gözünüzün önünde!

Bu durum aynı anda birden fazla veriye ulaşmanız gereken her durum için geçerli. Programlama yapıyorsanız referans kodları bir pencerede, şu an üzerinde çalıştığınız projeyi başka bir pencerede tutarken gerekli araçları, veri setini ve yapılacakların listesini de farklı pençelerde açık tutabilirsiniz. Hiçbir şeyin gizlenmesine, saklanmasına, küçültülmesine gerek yok. Her şeye ulaşımınız çok kolay, bir tık bile uzağınızda değil, hemen orada!

Verilerin hepsinin gözünüzün önünde olması aynı zamanda hata yapma ihtimalinizi de azaltıyor tabii. Bir pencereden başka bir pencereye geçtiğinizde sayıları yanlış hatırlamanız, bir sıfırı eksik veya fazla yazmanız ya da isimleri karıştırmanız işten bile değil. Ama her şey gözünüzün önündeyken yazdğınız şeyin doğru mu yanlış mı olduğunu kontrol etmek düşündüğünüzden çok daha kolay.

 

2- Aktif Çalışmak

Kimilerimiz için gelen maillere ya da mesajlara acilen cevap vermek oldukça kritik.  Müşteri hizmetlerinde çalışıyorsanız ya da satış danışmanlığı yapıyorsanız her an her şeyden haberdar olmak size büyük bir avantaj sağlayabilir, dolayısıyla maillerinizin ya da mesajlarınızın bir ekranda açık olması size çok şey kazandıracaktır. Eğer bilişim teknolojileri alanında çalışıyorsanız siz bir ekranda o anki projenizle ilgilenirken diğer ekranlarda sistemlerin genel işleyişine yer vermek çok işinize yarayabilir, böylece sürekli işinizi bölüp her şey yolunda mı diye kontrol etmek yerine başka bir projeyle uğraşırken eş zamanlı olarak bir problem yaşandığında anında haberdar olabilirsiniz.

İkinci, hatta bazen üçüncü bir monitöre sahip olmak işinize olan hakimiyetinizi arttıracaktır. Monitörlerden bir tanesi o sırada yaptığınız işe ayrılıken diğerleri size bilgi sağlayacak çeşitli işlevlerde kullanılabilir. Aynı anda hem çalışırken hem de olan biteni kontrol altında tutabilirsiniz, sürekli dikkatinizi dağıtıp neler olmuş diye kontrol etmenize gerek kalmaz.

Hatta belki de ekranlardan birisini verimliliğinizi arttırmak için çeşitli uygulamalara ayırabilirsiniz. Bir pomodoro zamanlayıcısı veya görev planlayıcısı gibi araçlar daha kısa zamanda birçok iş halletmenizi sağlayabilir!

 

3- Yapılacak şeyleri önceliklendirmek

Çoklu ekranlar kullanan insanlara göre bunun en büyük faydalarından biri, yapılacak şeyleri öncelik sırasına koyabilmek konusunda sağladığı avantaj. Biraz disiplinli olmanız gerekse de aslında aynı anda sadece bir monitörde çalışabilirsiniz. Peki ya diğer iki ekranda ne olacak? Dediğinizi duyar gibiyim… Yapmanız gereken diğer öncelikli işlere de sağdaki ve soldaki ekranlarda yer verebilir, böylece asıl işiniz bittiğinde zaman kaybetmeden sıradakine geçebilirsiniz.

Elbette kimileri bu teknikle çalışmanın dikkatlerini dağıttığını ve aynı anda birden fazla iş yapmaları gerekiyormuş gibi hissettiğini söyleyecektir. Şahsen ben, aklımda sırada farklı bir iş olsa da önümdeki işe odaklanmakta sorun yaşamıyorum. Hatta benim için daha iyi bile oluyor, zira ilkiyle uğraşırken bilinçaltım çoktan ikincisi hakkında ne yapmam gerektiğini planlamış oluyor, hiç zaman kaybetmeden sıradakine geçebiliyorum!

Konuyla alakalı yapılan araştırmalar çoklu ekranlar kullanan bireylerin tek bir ekranda çalışanlardan ortalama yüzde 42 daha üretken olduğunu gösterdi.

Mutlaka okuyun: İş Hayatında Önceliklendirmenin Önemi

 

Alternatifler

Elbette yukarda saydığımız şeyleri elde edebilmek için birden fazla monitör kullanmak tek opsiyonunuz değil. Piyasada iki monitör boyutunda olan tekli ekranlar da mevcut, çeşitli boyutlarda bulabileceğiniz bu ekranların ana özellikleri oldukça geniş olmaları. Kimi zaman tek ve geniş bir ekran kullanmak birden fazla standart ekran kullanmaktan daha bile avantajlı olabilir, en basiti aralarında bir boşluk olmayacağı için pencereleri ekrana dilediğiniz gibi yerleştirebilirsiniz! Dahası, genellikle bu tarz monitörler kıvrımlı olarak tasarlanıyor, bu da daha doğal bir görüş opsiyonu sunarken boynunuzun ve omuzlarınızın ağrımasını önleyip gözleriniz için kolaylık yaratıyor.

Bu tarz ekranların yaratabileceği çeşitli problemler de var tabii. En temel olanı, birçok yazılımın ve internet sitesinin bu tarz ekranlar düşünülerek tasarlanmamış olması. Bu da kullandığınız çeşitli pencereleri ve uygulamaları sürekli boyutlandırmanız ve yerlerini değiştirmeniz demek oluyor.

 

Karşılaşabileceğiniz problemler

Çoklu ekran kullanmak her yiğidin harcı değil demiştik. Elbette her sistem gibi bunun da kendi zorlukları mevcut, bu yüzden çoklu ekranlardan tekli ekranlara geçen insanlar da yok değil. Bu problemlerden en bilineni, çalışırken belli bir miktarda disipline sahip olmanız gerekmesi, zira siz bir ekrana bakarken diğerinde ya da diğerlerinde olan şeyler elbette dikkatinizi dağıtabiliyor. Eğer bu ekranlar düzgün yerleştirilmemişse boyun ağrısı çekeceğinizi varsaymak da hatalı olmaz. Dahası, ofisinizde veya masanızda ciddi oranda yer israf edecekler, bu yüzden çoklu ekrana geçmek istiyorsanız hem düzgün yerleştirildiğinden hem de yeterli boş alanınız olduğundan emin olmalısınız. Tüm bunlara rağmen eğer fırsatınız varsa çoklu ekran kullanmanın nasıl bir şey olduğunu kendiniz deneyip görmeli, tecrübe etmelisiniz.

 

İlginizi çekebilir

Girişimcilerin Kullanması Gereken 17 Uygulama
9 Teknoloji Girişimcisinden Başarının Sırları
Sevin KAYTAN

Yazar : Sevin KAYTAN

Londra Üniversitesi Ekonomi ve Finans bölümünden Üstün Başarı Programı kapsamında mezun oldu. Tüm dünyada girişimcilikle ilgili birçok araştırmada yer aldı. Şu anda ise kariyer yolculuğuna Paris'te bulunan "OECD Girişimcilik Merkezi" nde devam etmekte.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir